ONLINE: Tretie kolo mierových rokovaní medzi Ruskom a Ukrajinou sa skončilo, podľa Kyjeva neprinieslo výrazný posun

TA3 TASR ČTK
7.3.2022 06:49

Ruská vláda aktualizovala zoznam krajín, ktoré považuje za nepriateľské. Orbán podpísal dekrét, ktorý nepovolí prepravu zbraní cez Maďarsko na Ukrajinu. Zelenskyj zopakoval, že sankcie voči Rusku nie sú dostatočné. Tretie kolo mierových rokovaní sa skončilo. Udalosti sme s vami sledovali online.

23:59 Dnešný ONLINE prenos mapujúci situáciu na Ukrajine sa končí. Aktuálne informácie vám prinesieme opäť zajtra. 

23:57 Najmenej deväť ľudí zahynulo pri 16 útokoch na zdravotnícke zariadenia na Ukrajine, ku ktorým došlo od začiatku ruskej invázie z 24. februára do 3. marca. Potvrdila to v pondelok Svetová zdravotnícka organizácia, z ktorej vyhlásenia citovala agentúra Reuters. 

23:50 Zelenskyj potvrdil, že ostáva v Kyjeve. Prihovoril sa prostredníctvom videa zo svojej kancelárie, kde sa ocitol prvýkrát od začiatku invázie.

23:06 V uplynulých dňoch z Ruska do exilu odišlo najmenej 150 novinárov. Dôvodom sú trestné stíhanie za "falošné správy" o vojne, ktorú Rusko vedie na Ukrajine, zablokovanie prístupu na spravodajské weby či zákaz vysielať udelený viacerým elektronickým médiám. 

23:06 Ruský vicepremiér Alexandr Novak prvýkrát otvorene pohrozil zastavením dodávok zemného plynu cez plynovod Nord Stream 1. Novakove vyjadrenia odvysielala v pondelok večer ruská štátna televízia, informovala agentúra DPA. 

23:05 Zelenskyj odvoláva Ukrajincov zo všetkých mierových misií, aby pomohli brániť Ukrajinu pred Ruskom. Putin sa zaprisahal, že do bojov posiela iba profesionálov.

22:55 Francúzsky prezident Macron neverí, že sa v najbližších dňoch či týždňoch podarí nájsť diplomatické riešenie konfliktu medzi Ruskom a Ukrajinou.

22:15 V odstavenej ukrajinskej jadrovej elektrárni Černobyľ je uväznených viac ako 100 zamestnancov. Odísť nemôžu od prvého dňa ruskej invázie na Ukrajinu, keď nad zariadením prevzali kontrolu ruské jednotky, píše spravodajský server BBC. Na mieste zostáva aj ďalších 200 ukrajinských gardistov, ktorí v čase útoku zaisťovali bezpečnosť objektu.

22:05 Skupina členov amerického Kongresu zahrňujúca demokratických aj republikánskych zákonodarcov v pondelok avizovala návrh zákona, ktorý by okrem iného zakázal dovoz ruskej ropy do Spojených štátov, informoval denník The New York Times.

22:04 Organizácia Spojených národov v pondelok kritizovala ruský návrh humanitárnych koridorov pre vojnových utečencov z Ukrajiny, ktoré viedli do Ruska. Ako informovala agentúra DPA, hovorca OSN Stéphane Dujarric poukázal na dôležitosť toho, aby "ľudia mohli ísť tam, kam sa rozhodnú a kde je to bezpečné"

21:46 Rusko plánuje zaviesť humanitárne koridory z niekoľkých ukrajinských miest od utorka 8:00 SEČ, píše TASS s odvolaním sa na vyjadrenie ruskej armády.

21:42 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj požiadal amerických Židov o podporu a ruské invázne sily prirovnal k nacistom, informuje agentúra Reuters.

21:31 Ukrajina chce podľa ministra zahraničných vecí Kulebu priame rozhovory Zelenského s Putinom, pretože Kyjev vie, že rozkazy vydáva v Moskve Putin.

20:58 Popredný sólista renomovaného baletu moskovského divadla Boľšoj teatr David Motta Soares v pondelok oznámil, že v divadle dáva výpoveď z dôvodu ruskej invázie na Ukrajinu. 

20:49  Ruský prezident Vladimir Putin nasadil na Ukrajinu už takmer 100 percent z viac ako 150-tisíc vojakov, ktorých pred inváziou sústredil pri ukrajinských hraniciach v Rusku a Bielorusku. Podľa agentúry Reuters to v pondelok uviedol vysoko postavený predstaviteľ rezortu obrany USA. 

20:39 Prezident Zeman uviedol, že sa rozhodol vyhovieť návrhu na udelenie najvyššieho štátneho vyznamenania ukrajinskému prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému.

20:29 Kanadský premiér Justin Trudeau v pondelok oznámil zavedenie nových sankcií voči desiatim ľuďom, ktorých označil za spolupáchateľov "neoprávnenej invázie" Ruska na Ukrajinu. Sankcie ohlásil na tlačovej konferencii v Londýne, ktorú absolvoval s britským premiérom Borisom Johnsonom a holandským premiérom Markom Ruttem po spoločných rokovaniach, uvádza agentúra AFP. 

20:23 Lídri USA, Nemecka, Francúzska a Británie pri videohovore potvrdili odhodlanie ďalej pre Rusko navyšovať cenu za inváziu na Ukrajinu, oznámil Biely dom.

20:08 Poľská vláda v pondelok schválila návrh zákona na legalizáciu a zjednodušenie pobytu ukrajinských utečencov.  

20:01 Moskva očakáva ďalšie kolo rozhovorov s Kyjevom v najbližšom čase, uviedol ruský vyjednávač Sluckij. Uskutočniť by sa malo opäť v Bielorusku.

19:46 Strana Jednotné Rusko navrhlo znárodniť výrobu západných firiem, ktoré počas vojny na Ukrajine oznámili odchod z Ruska, uviedol podľa tlače tajomník strany.

19:38 Šéf európskej diplomacie Josep Borrell v pondelok oznámil, že EÚ vyčlení "okamžitú humanitárnu pomoc" pre Ukrajinu a Moldavsko vo výške 100 miliónov eur. Informuje bruselský spravodajca. 

19:25 Rozhovory medzi Moskvou a Kyjevom budú pokračovať, uviedol ruský vyjednávač Medinskij. Humanitárne koridory by podľa neho mohli začať fungovať v utorok.

19:09 Scholz, Biden a Macron považujú za prvoradú ochranu civilistov, chcú rozšíriť humanitárnu pomoc Ukrajine a trvajú na zastavení ruskej invázie.

19:00 V Bielorusku skončilo tretie kolo rokovaní Ukrajiny a Ruska o ukončení bojov, uviedol TASS. Podľa Kyjeva neprinieslo výrazný posun na zlepšenie situácie.

18:51 V dočasnom núdzovom tábore v areáli Záchrannej brigády Hasičského a záchranného zboru v Humennom našlo za prvých 11 dní jeho fungovania dočasné útočisko 600 vojnových utečencov z Ukrajiny. Informovalo o tom Prezídium HaZZ na sociálnej sieti. 

18:50 Moskva bude zrejme hľadať alternatívy, ako sa zaobísť bez medzinárodného platobného systému SWIFT. V sobotu od neho totiž bude v súlade s predchádzajúcou dohodou západných krajín odstrihnutých sedem ruských bánk a je možné, že sa ich počet ešte zvýši. Alternatívy ale ruským podnikom značne zvýšia náklady aj riziká, uviedli odborníci, na ktorých sa odvoláva agentúra Reuters.

18:43 Členské krajiny EÚ sa v pondelok – zatiaľ na úrovni veľvyslancov – dohodli, že začnú zdĺhavý proces skúmania ponúk na členstvo, ktoré po ruskej invázii na Ukrajinu predložili Ukrajina, Gruzínsko a Moldavsko. Informuje bruselský spravodajca TASR s odkazom na nemenované diplomatické zdroje EÚ.

18:42 Nemecko sa pripravuje na prijatie tisícov pacientov z Ukrajiny vrátane ranených z prebiehajúceho konfliktu s Ruskom. Oznámil to v pondelok minister zdravotníctva Karl Lauterbach, informuje TASR na základe správy od agentúry DPA.

18:36 Ruská invázia doteraz spôsobila škody na ukrajinskej infraštruktúre za desať miliárd dolárov, tvrdí Kyjev. Obnova podľa neho potrvá rok až dva.

18:30 Invázia ruských vojsk na Ukrajinu by mohla v tomto roku znížiť globálnu výrobu osobných a nákladných áut o milióny. Zhodli sa na tom odborníci, ktorých oslovila televízia CNBC.

18:08 Len za nedeľu ušlo do Poľska pred vojnou na Ukrajine ďalších viac ako 142-tisíc ľudí. To je najviac od 24. februára za jeden deň, teda od vypuknutia ruskej invázie na Ukrajinu. S odvolaním sa na poľské ministerstvo vnútra to dnes napísal server Gazeta Wyborcza. Celkom kvôli terajšej vojne na Ukrajine utieklo do Poľska viac ako milión ľudí.

17:58 Vlády členských štátov Európskej únie sú rozdelené v názore, či sa majú pripojiť k Spojeným štátom, ktoré uvažujú o zákaze dovozu ruskej ropy. To by zvýšilo tlak na ruského prezidenta Vladimira Putina, aby zastavil vojnu proti Ukrajine. Informuje agentúra Bloomberg. 

17:53 Spojené štáty v najbližších dňoch posilnia svoj vojenský kontingent v Litve o ďalších 400 vojakov, povedal vo Vilniuse šéf americkej diplomacie Blinken.

17:40 Rakúsky spolkový kancelár Karl Nehammer v pondelok vyhlásil, že Rakúsko aj napriek situácii na Ukrajine ostane neutrálnym štátom a nevstúpi do Severoatlantickej aliancie. Informovala agentúra DPA. 

17:30 Starosta Ľvova uviedol, že mesto takmer vyčerpalo svoje možnosti pomôcť ľuďom utekajúcim pred ruskou inváziou. Požiadal o pomoc medzinárodné organizácie.

17:10 Ruský letecký útok na pekáreň v meste Makariv západne od Kyjeva zabil 13 civilistov, uviedla ukrajinská záchranná služba. Päť ľudí vyslobodili živých.

16:57 Česká republika pošle ďalšiu tridsiatku policajtov na Slovensko. Vyhovie tak žiadosti, ktorú dostala od slovenského ministerstva vnútra. Novinárom to po dnešnom rokovaní Ústredného krízového štábu povedal prvý námestník českého policajného prezidenta Martin Vondrášek. Policajti sú podľa neho pripravení a odísť môžu v utorok. Pomáhať budú na slovenskej hranici s Ukrajinou, kde dorazila pred týždňom už päťdesiatka českých policajtov.

16:50 Vojenský útok Ruska proti Ukrajine spôsobuje smrť, ničenie a vedie k rozsiahlemu potláčaniu slobôd v Ruskej federácii. V pondelok to uviedla komisárka Rady Európy pre ľudské práva Dunja Mijatovičová. 

16:49 Britská veľvyslankyňa na Ukrajine Melinda Simmonsová opustila krajinu z dôvodu nepriaznivej bezpečnostnej situácie. Británia zároveň zatvorila všetky svoje diplomatické úrady na Ukrajine. Oznámila to v pondelok britská ministerka zahraničných vecí Liz Trussová. TASR o tom informuje na základe správ britského denníka The Independent. 

16:47 Generálny riaditeľ Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu Rafael Mariano Grossi v pondelok informoval, že zdroj neutrónov vo fyzikálnom inštitúte v ukrajinskom meste Charkov bol zrejme zničený. Podľa agentúry AP Grossi súčasne ubezpečil, že nedošlo k žiadnemu úniku žiarenia. 

16:46 Britský premiér Boris Johnson oznámil, že Británia poskytne ďalšiu pomoc Ukrajine v hodnote 175 miliónov libier (približne 212 miliónov eur), píše agentúra Reuters.

16:39 Ruský rubeľ pokračuje v zahraničnom obchodovaní vo voľnom páde aj na začiatku nového týždňa a jeho kurz sa dostal na nové rekordné minimum. Ruský trh zostáva zatvorený minimálne do stredy. Informovala agentúra Reuters. Rubeľ sa v pondelok podľa údajov Refinitiv oslabil na 133,5 RUB/USD po tom, ako v piatok uzavrel na 121,037 RUB/USD. Na obchodnej platforme EBS ruská mena padla až na 141 RUB/USD. 

16:22 Francúzsky prezident Emmanuel Macron v pondelok obvinil svojho ruského náprotivka Vladimira Putina z pokrytectva a cynizmu v súvislosti s tým, že Rusko umožnilo civilistom z Ukrajiny evakuáciu pomocou humanitárnych koridorov iba do Ruska alebo Bieloruska. Informuje agentúra AFP. 

16:21 Rusko oznámilo, že podporuje návrh Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu na trojstranné rozhovory s Kyjevom o zabezpečení ukrajinských jadrových zariadení. Informuje o tom v pondelok agentúra DPA. 

16:20 Maďarská vláda vydala nariadenie, v súlade s ktorým nie je možné dodávať z územia Maďarska zbrane na ukrajinské územie. Informuje o tom spravodajca TASR citujúc z vyjadrenia predsedu maďarskej vlády Viktora Orbána po pondelňajšom zasadnutí vládneho operačného štábu národnej bezpečnosti, ktoré zverejnil spravodajský server infostart.hu. 

16:07 Spojené štáty vyšlú v najbližších dňoch do Litvy ďalších 400 vojakov. Oznámil to v pondelok americký minister zahraničných vecí Antony Blinken na tlačovej konferencii vo Vilniuse. Informovala o tom gentúra DPA.

15:54 Predseda Európskej rady Charles Michel v pondelok počas telefonického rozhovoru požiadal ruského prezidenta Vladimira Putina, aby "okamžite" ukončil inváziu na Ukrajinu, "zaručil bezpečnú prepravu humanitárnej pomoci" a prístup civilistov k nej. Informoval o tom v pondelok spravodajský web RTL.be. 

15:53 Ruské sily v rozpore s dohodou o humanitárnych koridoroch ďalej ostreľovali ukrajinské mestá, a bránili tak v evakuácii ich obyvateľov, uviedol Kyjev.

15:47  Česká armáda vyslala na Slovensko vojakov, ktorí vybudujú základňu na poskytovanie humanitárnej pomoci utečencom z Ukrajiny. TASR to potvrdila hovorkyňa Generálneho štábu Armády Českej republiky Magdalena Dvořáková. 

15:36 Od začiatku ruskej agresie na Ukrajine zahynulo najmenej 406 civilistov, vrátane 27 detí, oznámila OSN s upozornením, že reálne čísla budú oveľa vyššie.

15:34 V Bielorusku sa začalo tretie kolo rozhovorov medzi Kyjevom a Moskvou o ukončení bojov na Ukrajine, uviedlo podľa TASS veľvyslanectvo Ruska v Bielorusku.

15:21 Americký prezident Joe Biden bude v pondelok prostredníctvom videokonferecie hovoriť s lídrami Francúzska, Británie a Nemecka o vývoji situácie na Ukrajine. TASR o tom informuje na základe správ agentúr Reuters a AFP. 

15:13 Ukrajinská delegácia pricestovala do Bieloruska na tretie kolo mierových rokovaní s Ruskom. S odvolaním sa na správy ruských médií o tom informovala agentúra AFP a televízia Sky News. 

15:10 Ukrajinská vláda považuje Jeruzalem za možné miesto pre vyjednávania s Ruskom. Povedal to v pondelok ukrajinský velvyslanec v Izraeli Jevhen Kornijčuk. Vyjadril tiež nespokojenosť nad tým, že Izrael odmieta pomôcť Ukrajine dodávkou obranného vybavenia, ako sú helmy. To podľa neho nemožno považovať za smrteľnú zbraň, informujú izraelská médiá.

15:09 Ministerstvo vnútra SR nakupuje technické vybavenie a informačno-komunikačné systémy na zabezpečenie hranice s Ukrajinou. Vzhľadom na mimoriadnu situáciu využíva priame rokovacie konanie. Celková hodnota troch zákaziek je 817.150 eur bez DPH. Zmluvy by mali uzavrieť v pondelok. 

14:59 Experti vyjadrili znepokojnenie nad tým, že vojna na Ukrajine môže viesť k zvýšeniu počtu prípadov koronavírusového ochorenia Covid-19 v tejto krajine, ako aj v susedných štátoch. TASR o tom informuje na základe spravodajstva prevzatého z tlačovej agentúry DPA.

14:58 České Dráhy posilnia pravidelné vlaky z Košíc o stovky miest, záujem o ne stúpol trojnásobne. Spoje vozia aj utečencov z Ukrajiny, špeciálne vlaky sú zastavené.

14:47 Dá sa predpokladať, že počas najbližších týždňov sa na slovenský trh práce bude dostávať vyšší počet zamestnancov z Ukrajiny. Spôsobuje to ich utekanie pred vojenským konfliktom. Trhu práce na Slovensku to môže pomôcť, ak obsadia pozície, ktoré sa firmám obsadiť dlhodobo nedarí. Treba ich však plnohodnotne integrovať a zamedziť tomu, aby sa utečenci stali nástrojom mzdového a sociálneho dumpingu či cieleného spomalenia rastu miezd. Zdôraznila to Konfederácia odborových zväzov (KOZ) SR. Odborári preto spúšťajú pre utečencov pracovno-právne poradenstvo. 

14:45 Na jednej z poľských vlakových nechali poľské matky kočíky pre ukrajinské matky.

14:33 Na Pražskom hrade v pondelok na znak solidarity s Ukrajinou vztýčili nielen českú, ale tiež ukrajinskú vlajku. TASR o tom informuje na základe správy portálu Novinky.cz. Deň solidarity s Ukrajinou vyhlásil český prezident Miloš Zmena, ktorý večer odovzdá štátne vyznamenania udelené v rokoch 2020 a 2021. 

14:27 Severoatlantická aliancia (NATO) sa zaoberá ďalším posilnením svojej prítomnosti vo východnej Európe, pričom sa uvažuje aj nad rozšírením stálej prítomnosti jednotiek NATO v pobaltských krajinách. V pondelok počas návštevy Litvy to oznámil americký minister zahraničných vecí Anthony Blinken. TASR správu prevzala od televízie CNN. 

14:15 Ukrajinskí dobrovoľníci civilnej obrany oslavujú vojenskú svadbu na kontrolnom stanovišti neďaleko Kyjeva.

14:10 Orbán podpísal dekrét, ktorý nepovolí prepravu zbraní cez Maďarsko na Ukrajinu.

14:07 Za prvých sedem marcových dní previezlo cez hraničné priechody vo Vyšnom Nemeckom a v Ubli 1006 vozidiel na Ukrajinu viac ako 3085 ton humanitárnej pomoci. Finančná správa (FS) v tejto súvislosti pripomína podmienky, za akých je možné humanitárnu pomoc zasielať. 

14:04 Do prihraničnej obce Inovce v Sobraneckom okrese prišlo v nedeľu (6. 3.) ďalších 11 ukrajinských utečencov. V ten istý deň ich 15 odišlo do iných zariadení, prípadne k známym a rodinným príslušníkom do ďalších častí Európy. Pre TASR to uviedol miestny farár pravoslávnej cirkvi Pavol Novák s tým, že ubytovanie poskytli aj dobrovoľníkom, ktorí sa snažia utečencom pomáhať. "Najmladšie medzi utečencami sme doteraz mali len 20-dňové bábätko," upozornil. 

13:53 Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová v pondelok požiadala Francúzsko o ochranu zastupiteľských úradov Moskvy v krajine a ako dôvod uviedla, že došlo k útoku na budovu využívanú ruskou vládnou agentúrou v Paríži. Informácie priniesla tlačová agentúra AFP.

13:44 Medzinárodný súdny dvor v Haagu skončil svoje jednanie ku konfliktu na Ukrajine, pôvodne malo pokračovať aj v utorok. Rusko rokovania bojkotovalo.

13:30 Turecký minister zahraničných vecí Mevlüt Čavušoglu v pondelok oznámil, že ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov a šéf ukrajinskej diplomacie Dmytro Kuleba absolvujú vo štvrtok v Turecku aj za účasti Čavušogla stretnutie. Schôdzku potvrdila aj Moskva. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP. 

13:13 Ruská vláda aktualizovala zoznam krajín, ktoré považuje za nepriateľské voči Rusku. Doteraz na ňom figurovali len dva štáty – Česká republika a USA. Po novom sú na súpise všetky krajiny Európskej únie, Ukrajina a dve desiatky ďalších štátov, ktoré po začiatku ruskej invázie na Ukrajinu zaviedli proti Rusku sankcie alebo sa k nim pripojili.

13:10 Rusko zastaví vojenskú operáciu, pokiaľ Ukrajina okrem iného odmietne vstup do akýchkoľvek blokov a uzná Krym ako ruský, povedal Reuters hovorca Kremľa.

13:08 K ťažkým bojom došlo v pondelok ráno v širšom okolí Kyjeva, vyplýva z vyjadrení ukrajinských predstaviteľov a príspevkov na sociálnych sieťach. Zdá sa, že ruské jednotky prešli do ofenzívy vo viacerých oblastiach severne a západne od ukrajinskej metropoly, píše televízia CNN. 

13:03 Ukrajinci dnes ráno evakuujú Irpin na okraji Kyjeva a prechádzajú cez jedinú lávku do relatívneho bezpečia v centre mesta.

12:59 Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) v pondelok oznámil, že počet ľudí, ktorí ušli pred vojnou z Ukrajiny, sa zvýšil už na 1,7 milióna. Informovala o tom tlačová agentúra AP. 

12:45 Európska únia vyzvala Medzinárodnú agentúru pre atómovú energiu (MAAE), aby strážila ukrajinské jadrové elektrárne, z ktorých dve sa už dostali pod kontrolou Ruska, a aby v prípade núdze zmobilizovala medzinárodnú pomoc. Uviedla to v pondelok tlačová agentúra Reuters s odkazom na list zaslaný orgánu, ktorý má v rámci OSN na starosti jadrovú ochranu. 

12:40 Poradca ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoľak oznámil, že tretie kolo mierových rozhovorov medzi Ukrajinou a Ruskom sa začne v pondelok o 15.00 h SEČ. TASR o tom informuje na základe informácií od agentúr AP a Reuters.

12:37 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj požiadal v pondelok medzinárodné spoločenstvo, aby poskytlo Ukrajine bojové lietadlá, ako aj na bojkot ruskej ropy, ropných produktov a iných vývozných komodít. TASR o tom informuje na základe správ agentúry Reuters a denníka The Guardian. 

12:34 Indický premiér Naréndra Módí vyzval v pondelok v telefonickom rozhovore ruského prezidenta Vladimira Putina, aby uskutočnil priame rokovania s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským, uviedol zdroj z indickej vlády citovaný tlačovou agentúrou Reuters.

12:28 Nemecká polícia varuje pred podozrivými mužmi, ktorí sa za podivných okolností snažia na hlavnej berlínskej vlakovej stanici získať do starostlivosti mladé Ukrajinky alebo mamičky s deťmi.

12:06 Ruské jednotky sa snažia sústrediť sily pre novú vlnu útokov, vyhlásil dnes ukrajinský minister obrany Oleksij Reznikov. Boje pokračujú.

11:59 Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) v noci na pondelok oznámila, že evakuácia členov jej pozorovateľskej misie z Ukrajiny je takmer dokončená. Informovala o tom agentúra DPA. "Proces dočasnej evakuácie všetkých členov medzinárodnej misie je takmer dokončený. Posledná zostávajúca skupina – šéf pozorovateľskej misie a vrcholoví členovia tímu – teraz opustia Ukrajinu," uviedla OBSE vo vyhlásení. 

11:54 Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg v utorok navštívi Lotyšsko, kde sa v Rige stretne s lotyšským prezidentom Egilom Levitsom. Neskôr absolvuje stretnutie s premiérom Krišjánisom Karinšom a vojakmi NATO na vojenskej základni v Ádaži. TASR o tom informuje na základe správy tlačového strediska NATO. 

11:48 Dôvera investorov v ekonomiku eurozóny sa tento mesiac prepadla na 16-mesačné minimum. Dôvodom je vojna na Ukrajine a jej očakávaný vplyv na svetovú ekonomiku. V najnovšom prieskume zverejnenom v pondelok to uviedol inštitút Sentix.

11:45 Litovský prezident Gitanas Nauséda varoval v pondelok amerického ministra zahraničných vecí Antonyho Blinkena, že ak sa nepodarí zastaviť ruskú agresiu na Ukrajine, potom táto vojna vyústi do globálneho konfliktu. TASR prevzala informácie od agentúry Reuters.

11:42 Ruskí vyjednávači v pondelok predpoludním prileteli z Moskvy do bieloruského mesta Brest. Informovala o tom agentúra Reuters, ktorá sa odvolala na údaje z leteckého portálu Flightradar24. 

11:35 Praha poskytne na pomoc ukrajinským utečencom 250 miliónov Kč. Peniaze pôjdu na materiálnu pomoc, vzdelávanie detí či na zaistenie ubytovania a dopravy.

11:20 Rusko zadržalo vyše 5-tisíc ľudí, ktorí v nedeľu v desiatkach miest protestovali proti útoku prezidenta Vladimira Putina na Ukrajinu. Moskva tvrdo zasahuje proti každému, kto sa stavia proti vojenskému napadnutiu Ukrajiny Ruskom, pripomína tlačová agentúra AFP. 

11:10 Prví dobrovoľníci z Veľkej Británie prichádzajú na Ukrajinu.

11:05 Nemecko doteraz zaregistrovalo vyše 50-tisíc vojnových utečencov z Ukrajiny, za nedeľu sa tak počet utečencov v krajine zvýšil o viac ako 10-tisíc ľudí.

10:46 Moldavská premiérka Natalia Gavrilitová vyzvala medzinárodné spoločenstvo, aby poskytlo pomoc pri zvládnutí náporu utečencov, ktorí z Ukrajiny unikajú pred vojnou. Jej krajina má totiž obmedzené kapacity a nápor utečencov zvláda iba vďaka "neobvyklej solidarite" moldavským občanov. TASR správu prevzala v pondelok od televízie CNN, ktorej Gavrilitová poskytla rozhovor.

10:36 Až päť miliónov Ukrajincov ujde podľa očakávaní zo svojej vlasti, ak bude Rusko pokračovať v bombardovaní Ukrajiny, varoval v pondelok šéf diplomacie Európskej únie Josep Borrell. Dodal, že Európa sa musí pripraviť na príchod týchto utečencov. Informácie priniesol britský denník The Guardian. 

10:32 Zástupcovia Ruska sa nedostavili na rokovania Medzinárodného súdneho dvora v Haagu, od ktorého Ukrajina požaduje príkaz prerušiť ruskú inváziu.

10:30 Útok na letisko Vinnycja v strednej časti Ukrajiny si vyžiadal päť obetí medzi civilistami a štyri medzi vojakmi, informuje ukrajinská agentúra Unian.

10:29 Pojednávanie súdu v prípade Ukrajiny proti Rusku.

10:22 Ľudia unikajúci pred vojnou na Ukrajine sú na Slovensku v prípade zdravotných problémov ošetrení a dostávajú potrebnú zdravotnú starostlivosť. V prípade ohrozenia života je zdravotná starostlivosť poskytnutá okamžite a bez poplatku.

10:17 Britské ministerstvo obrany v pondelok uviedlo, že spravodajské služby naznačujú, že Rusko sa útokmi na komunikačnú infraštruktúru snaží obmedziť prístup Ukrajincov k informáciám. Silový rezort o tom informoval prostredníctvom sociálnej siete Twitter.

10:09 Z iniciatívy predsedu maďarskej vlády Viktora Orbána zasadol v Budapešti v pondelok ráno operačný štáb národnej bezpečnosti. Cieľom rokovania tohto vládneho orgánu je vyhodnotiť udalosti na Ukrajine, ktoré sa udiali uplynulý víkend a v ostatných hodinách.

10:05 Spojené kráľovstvo zaznamenalo od piatka 4. marca viac ako 10 000 žiadostí o víza v rámci programu pre rodinných príslušníkov Ukrajincov žijúcich v Británii. Úrady však doteraz udelili len približne 50 víz.

9:54 Ukrajina označila v pondelok ruský návrh týkajúci sa humanitárnych koridorov, ktoré vedú do Bieloruska alebo Ruska, za "úplne nemorálny", informovala stanica BBC.

9:42 Čínsky minister zahraničných vecí Wang I v pondelok uviedol, že priateľstvo medzi Pekingom a Moskvou ostáva aj naďalej veľmi silné, a to aj napriek medzinárodnému odsúdeniu prebiehajúcej ruskej invázie na Ukrajinu. Wang I zároveň ponúkol pomoc Číny pri sprostredkovaní mieru, informovali agentúry AFP a Reuters.

9:31 Za posledných 24 hodín do pondelka rána do 6.00 h vybavili na hraničných priechodoch na vstupe z Ukrajiny celkovo 14.202 osôb, z toho od nedele (6. 3.) večera do pondelkového rána 5361 osôb. Informovala o tom polícia na sociálnej sieti.

9:09 Čína je připravena zprostředkovat jednání Ukrajiny a Ruska, řekl podle AFP čínský ministr zahraničí. Poskytne též Ukrajině humanitární pomoc.

9:02 Cena ropy je kvôli možnému zákazu dovozu z Ruska do Európy a USA blízko maxima z roku 2008. Brent pridáva 9,7 percenta na 125,59 dolára za barel. 

8:58 Na Slovensko by malo prísť z Českej republiky 50 profesionálnych vojakov s technikou. Dôvodom je humanitárna pomoc v súvislosti s hromadným prílevom vojnových utečencov z Ukrajiny. V pondelok o ich prítomnosti na území SR rozhodla vláda.

8:45 Na Slovensko by malo prísť z Česka 50 profesionálnych vojakov s technikou. Dôvodom je humanitárna pomoc v súvislosti s hromadným prílevom vojnových utečencov z Ukrajiny. V pondelok o ich prítomnosti na území SR rozhodla vláda.

8:44 Dnešné humanitárne koridory z Ukrajiny vedú do Bieloruska alebo Ruska. Koridor z Kyjeva povedie do Bieloruska a civilisti z Charkova sa dostanú do Ruska. Koridory z miest Mariupol a Sumy povedú do ďalších ukrajinských miest a do Ruska. Informuje BBC.

8:36 Japonsko zvažuje zákaz dovozu ruskej ropy. Japonsko rokuje so Spojenými štátmi a európskymi krajinami o možnom zákaze dovozu ruskej ropy v reakcii na vojenskú inváziu na Ukrajinu.

8:25 Rusko verbuje sýrskych bojovníkov skúsených v boji v mestských oblastiach, aby sa zapojili do vojny na Ukrajine. Informoval o tom v nedeľu americký denník The Wall Street Journal (WSJ) s odvolaním sa na nemenované zdroje.

8:02 Luhanskom, ktorý sa nachádza na území ovládanom proruskými separatistami, otriasol silný výbuch, píše Interfax. Miestne úrady vinia z útoku ukrajinskej sily.

7:44 Americká internetová televízia Netflix kvôli vojne na Ukrajine prerušila prevádzku v Rusku. Už skôr zrušila svoje projekty a akvizície v krajine.

7:39 Nový Zéland plánuje nový zákon, ktorý umožní uvaliť sankcie proti Rusku. Existujúce novozélandské zákony vláde neumožňujú uvaliť zásadné a cielené sankcie – len tie, ktoré sa schvália na pôde OSN.

7:20 5 krajín žiada pozastavenie členstva Ruska v Interpole. Británia, USA, Kanada, Austrália a Nový Zéland žiadajú pozastavenie členstva Ruska v medzinárodnej policajnej organizácii.

7:15 Ruská armáda o 8:00 SEČ zastaví paľbu a otvorí humanitárne koridory v niekoľkých ukrajinských mestách, aby umožnila odchod civilistov, uviedla Moskva.

7:10 Pri ruskom ostreľovaní Charkova bola poškodená televízna veža. Ruská armáda v noci na dnešok vystupňovala ostreľovanie miest v centrálnej, severnej a južnej časti Ukrajiny.

6:48 Britské ministerstvo obrany sa domnieva, že ruské sily dosiahli za posledných 48 hodín na Ukrajine minimálne územné zisky, pričom ich jednotky narazili na tvrdý odpor a čelia slabej logistickej podpore. Ukrajinskí velitelia však varovali, že ruská armáda preskupuje svojich vojakov a plánuje totálny útok na hlavné mesto Kyjev. TASR tieto správy prevzala od stanice BBC a agentúry DPA.

6:40 Spojené štáty nepredpokladajú, že hrozí bezprostredný ruský obojživelný útok na Odesu alebo jej okolie. Informovala o tom v noci na pondelok agentúra Reuters s odvolaním sa na vysokopostaveného nemenovaného predstaviteľa USA. Na Ukrajine totiž vládnu obavy z možného útoku ruských síl na toto prístavné mesto.

6:34 Británia poskytne ďalších 100 miliónov dolárov (91,5 milióna eur) na pomoc Ukrajine. V nedeľu to oznámil britský premiér Boris Johnson. TASR túto správu prevzala od agentúry AFP.

6:30 Ruské jednotky v nedeľu neskoro večer zintenzívnili raketové a delostrelecké útoky na niektoré ukrajinské mestá. Oznámil to Oleksij Arestovyč, poradca ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. TASR o tom informovala na základe správy agentúry AP.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok