Rakúsko bolo, je a aj zostane neutrálne, povedal rakúsky kancelár k diskusii o vstupe do NATO

TA3 TASR
7.3.2022 17:57

Rakúsky spolkový kancelár Karl Nehammer v pondelok vyhlásil, že Rakúsko aj napriek situácii na Ukrajine ostane neutrálnym štátom a nevstúpi do Severoatlantickej aliancie. Informovala agentúra DPA.

Rakúsko bolo, je a aj zostane neutrálne, povedal rakúsky kancelár k diskusii o vstupe do NATO
TASR/Vladimír Benko

"Rakúsko bolo, je a aj zostane neutrálne," povedal Nehammer novinárom počas pondelkovej návštevy Kataru. Dodal, že otázku neutrality Rakúska považuje za uzavretú.

V rakúskych médiách a tiež na politickej scéne sa vzhľadom na ruskú inváziu na Ukrajine v posledných dňoch intenzívne debatovalo o tom, či by krajina nemala vstúpiť do NATO.

Agentúra DPA informuje, že predsedníčka rakúskej Sociálnodemokratickej strany (SPÖ) Pamela Rendi-Wagnerová taktiež odmietla vstup do Aliancie. Namiesto toho vyzvala na lepšiu spoluprácu v oblasti zahraničnej a bezpečnostnej politiky v Európe.

Ako pripomína denník Die Presse, neutralita Rakúska je zakotvená vo viacerých medzinárodných dokumentoch. Po prvý raz sa spomína v Moskovskom memorande z apríla 1955, kde Rakúsko sľúbilo vtedajšiemu Sovietskemu zväzu zachovanie "trvalej neutrality".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok