Bojujú blogeri, kuchári aj IT špecialisti. Niektorí Ukrajinci sa so zbraňami stretajú po prvýkrát

TA3/hm ČTK
7.3.2022 11:02

Pred ruskou inváziou na Ukrajine bol Andrij Seňkiv pacifistom, ktorý písal blog o športe a nikdy v živote nedržal zbraň v ruke. O 11 dní neskôr sa 27-ročný Ukrajinec v Ľvove spoločne s ďalšími 30 mužmi učí, ako zaobchádzať s útočnou puškou. Spolu s ním tam trénujú napríklad predavači, počítačoví experti, kuchár či futbalista.

Bojujú blogeri, kuchári aj IT špecialisti. Niektorí Ukrajinci sa so zbraňami stretajú po prvýkrát
TASR/AP

"Je skutočne desivé, keď sú v 21. storočí opäť žiadané zručnosti, ktoré už mali dávno zmiznúť," hovorí Andrij, o ktorom píše agentúra Reuters. Na otázku, či je pripravený bojovať a zabíjať ruských vojakov, odpovedá: "Pripravený na to nie som, ale urobím to." Moskva označuje rozsiahlu inváziu, ktorú spustila 24. februára, za "špeciálnu vojenskú operáciu" a tvrdí, že nemá v pláne okupovať Ukrajinu, ktorá sa usiluje o členstvo v NATO a Európskej únii. Moskva tvrdí, že mieri len na vojenské ciele napriek rozsiahlym svedectvám o útokoch na obytné budovy a inú civilnú infraštruktúru.

Výcvik sa koná v Ľvove na západe krajiny, v bývalom ruskom kultúrnom centre, kde sa za éry Sovietskeho zväzu premietali propagandistické filmy. Teraz naopak prostredníctvom portrétov na stenách pripomína ukrajinských vojakov, ktorí v roku 2014 bojovali proti proruským separatistom v oblasti Donbase na východe krajiny.

Výcvik vedie Denys Kohut, ktorý bojoval na Donbase a teraz je hasičom. Na stôl pokladá tri útočné pušky a vysvetľuje, ako fungujú. Niekoľko týždňov potrebných na základný výcvik sa snaží zmestiť do jednej nedele. 

"Ak len desať mužov z tejto miestnosti vezme do ruky zbraň a bude strieľať ruských vojakov, tak bol tréning úspešný," hovorí Kohut. Následne zdvíha pušku a ukazuje dobrovoľníkom, ako správne stáť. "Vaše vybavenie je skutočne ťažké a môžete spadnúť, keď začnete strieľať," vysvetľuje. Ako dodáva, snaží sa dobrovoľníkov naučiť, "ako nestrieľať na seba alebo na ukrajinských vojakov". Muži sa učia napríklad aj to, ako si chrániť hlavy v priebehu explózie.

Podľa Ukrajinskej národnej gardy sa od začiatku invázie prihlásilo viac ako 100-tisíc mužov, ktorí chcú bojovať proti Rusku. Výcviku v Ľvove všetci pozorne počúvajú, pretože je im jasné, že by mohli byť skoro poslaní na front alebo bude v prípade vyostrenia situácie potreba, aby bránili pred útokom aj samotné mesto Ľvov. 

Tridsaťsedemročný počítačový expert Jaroslav Durda absolvoval vojenský výcvik už na univerzite. Teraz neustále dúfa, že by ruský postup mohla zastaviť diplomacia či vytvorenie bezletovej zóny nad Ukrajinou. Ak však bude vojna pokračovať, je pripravený opustiť svoju manželku a osemročnú dcéru a vyraziť na front. "Je to naša krajina a musíme ju chrániť," uzatvára.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok