V okolí Kyjeva došlo k ťažkým bojom. Nepriateľ zámerne zabíja civilistov, tvrdí Kličko

TA3 TASR
7.3.2022 13:12

K ťažkým bojom došlo v pondelok ráno v širšom okolí Kyjeva, vyplýva z vyjadrení ukrajinských predstaviteľov a príspevkov na sociálnych sieťach. Zdá sa, že ruské jednotky prešli do ofenzívy vo viacerých oblastiach severne a západne od ukrajinskej metropoly.

Kyjev_stanica
TASR/AP

"Nepriateľ s extrémnou zúrivosťou ničí mestečká Buča, Hostomeľ, Vorzeľ, Irpiň. Zámerne zabíja civilistov," uviedol kyjevský starosta Vitalij Kličko. Viaceré správy potvrdili, že v spomínaných mestečkách bolo v pondelok počuť streľbu, zatiaľ čo sa civilisti z daných oblastí snažili ujsť pred bojmi.

Podľa generálneho štábu ukrajinskej armády chce ruská armáda získať plnú kontrolu nad mestečkami Irpiň a Buča, pričom sa chystá napadnúť aj Kyjev, píše agentúra DPA. "Pomerne veľký počet ruskej (vojenskej) techniky a vojakov sa sústreďuje pri vstupoch do Kyjeva... Uvedomujeme si, že bitka o Kyjev je jednou z kľúčových bitiek, ktorú v nasledujúcich dňoch absolvujeme," cituje poradcu ukrajinského ministra vnútra Vadyma Denysenka agentúra DPA.

"V hlavnom meste robíme všetko pre to, aby sme mesto podporili a aby sme vytvorili zásoby potravín, liekov a základného tovaru," uviedol Kličko. Podľa kyjevského starostu sa mesto pripravuje na obranu a zároveň sa snaží poskytnúť humanitárnu pomoc aj mestečkám Buča a Hostomeľ, ako i niektorým iným priľahlým mestám.

"Žiadam obyvateľov Kyjeva, aby ostali pokojní a zdržiavali sa doma, v prípade zaznenia alarmu v úkryte," uviedol Kličko. Obecné zastupiteľstvo mestečka Hostomeľ v pondelok na sociálnej sieti Facebook informovalo tiež o smrti tamojšieho starostu Jurija Prylypka, ktorý podľa oznámenia zahynul pri tom, keď "hladným ponúkal chlieb a chorým lieky". Okrem Prylypka zahynuli aj ďalší ľudia, ktorí sa spolu s ním snažili pomôcť miestnym obyvateľom, píše CNN.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok