Moskva a Kyjev sa opäť nedohodli. Malé pozitívum hlásia iba v otázke humanitárnych koridorov

TA3 ČTK
7.3.2022 20:33

Tretie kolo rokovaní medzi Kyjevom a Moskvou o ukončení bojov na Ukrajine, ktoré sa v pondelok konalo v Bielorusku, zásadný posun neprinieslo.

Moskva a Kyjev sa opäť nedohodli. Malé pozitívum hlásia iba v otázke humanitárnych koridorov
TASR/AP

Kyjev po skončení rozhovorov uviedol, že nepriniesli výrazný posun k zlepšeniu situácie, čiastkový pozitívny vývoj nastal iba v otázke humanitárnych koridorov na evakuáciu civilistov. Očakávanie nenaplnilo zhruba trojhodinové rokovanie ani z pohľadu Moskvy, podľa ktorej hlavného vyjednávača Vladimira Medinského by však mohli humanitárne koridory začať fungovať už v utorok. Rozhovory budú podľa neho pokračovať.

"V oblasti zlepšenia logistiky humanitárnych koridorov došlo k malému pozitívnemu vývoju," uviedol ukrajinský vyjednávač Mychajlo Podoljak s tým, že strany naďalej vedú intenzívne konzultácie ohľadom podmienok prímeria a politického riešenia sporu. Poradca šéfa ukrajinskej prezidentskej kancelárie Podoljak pred schôdzkou vyzval Rusko, aby jeho armáda zastavila útoky proti ukrajinským civilistom.

"Naše očakávania z rokovania sa nenaplnili, ale dúfame, že nabudúce sa nám podarí urobiť zásadnejšie kroky vpred. Rokovania budú pokračovať," povedal podľa agentúry TASS poradca ruského prezidenta Vladimir Medinskij.

Podľa ďalšieho z ruských vyjednávačov, Leonida Sluckého, sa ďalšie rokovania uskutočnia "rýchlo". "Nepodliehajme ilúziám, že hneď v ďalšom kroku bude dosiahnutý konečný výsledok," varoval však pred prílišným optimizmom Sluckij, ktorý je predsedom zahraničného výboru dolnej komory ruského parlamentu.

Kremeľský hovorca Dmitrij Peskov podľa agentúry Reuters pred začatím tretieho kola rozhovorov uviedol, že Rusko zastaví vojenskú operáciu na Ukrajine, ak Kyjev uzná, že polostrov Krym je súčasťou ruského územia, prizná nezávislosť republikám vyhláseným proruskými separatistami na východe Ukrajiny a pokiaľ sa Ukrajina vo svojej ústave vzdá ambícií vstúpiť do "akýchkoľvek blokov". Podľa Reuters ide zatiaľ o najjasnejšie formulovaný zoznam požiadaviek Moskvy od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu 24. februára.

Išlo o tretí pokus oboch strán o dosiahnutie dohody, ktorá by ukončila boje na Ukrajine. Prvý sa uskutočnil 28. februára v bieloruskej Homelskej oblasti, druhý potom na mieste dnešného rokovania v loveckej chate v bieloruskej časti Bielovežského pralesa.

Strany sa v doterajších rokovaniach dohodli na potrebe humanitárnych koridorov na evakuáciu civilistov. V praxi však snaha o zorganizovanie týchto koridorov zatiaľ zlyhávala, pretože pokoj zbraní nebol dodržiavaný, podotkla stanica BBC. Kyjev súbežne s pondelňajšími rozhovormi uviedol, že ruské sily v rozpore s dohodou o humanitárnych koridoroch ďalej ostreľovali ukrajinské mestá, a bránili tak v evakuácii ich obyvateľov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok