Predseda Rady EÚ telefonoval s Putinom. Žiada ho o okamžité ukončenie invázie na Ukrajinu

TA3 TASR
7.3.2022 16:03

Predseda Európskej rady Charles Michel v pondelok počas telefonického rozhovoru požiadal ruského prezidenta Vladimira Putina, aby "okamžite" ukončil inváziu na Ukrajinu, "zaručil bezpečnú prepravu humanitárnej pomoci" a prístup civilistov k nej.

Charles Michel (SITA/AP)
SITA/AP

"EÚ čo najdôraznejšie odsudzuje ruskú agresiu proti Ukrajine," uviedol Michel na Twitteri, z ktorého citovala agentúra AFP monitorovaná TASR. Michel dodal, že počas diskusie s Vladimirom Putinom zdôraznil potrebu zaistiť v čase bojov na Ukrajine "bezpečnosť a ochranu (tamojších) jadrových zariadení". Obe strany sa súčasne dohodli, že zostanú v kontakte, napísal Michel.

Agentúra AFP poznamenala, že tento rozhovor medzi najvyšším predstaviteľom EÚ a ruským prezidentom bol prvý od začiatku vpádu Ruska na Ukrajinu, ktorá vypukla pred 11 dňami. 

Michel hovoril v pondelok aj s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. Ubezpečil ho, že "solidarita, priateľstvo a bezprecedentná pomoc Ukrajine sú neochvejné". Podľa AFP Michel na Twitteri tiež uviedol, že EÚ podporuje snahy Ukrajiny o zmiernenie utrpenia ľudí spôsobeného ruskou agresiou i jej úsilie o zaistenie jadrovej bezpečnosti.

Informoval, že EÚ bude už "v najbližších dňoch" diskutovať o žiadosti Ukrajiny o členstvo v EÚ. Lídri EÚ sa vo štvrtok zídu vo Francúzsku na dvojdňovom summite zameranom na Ukrajinu a jej reakciu na krízu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok