Experti vyjadrili znepokojenie. Obávajú sa koronavírusovej vlny na Ukrajine a v susedných štátoch

TA3 TASR
7.3.2022 14:59

Experti vyjadrili znepokojnenie nad tým, že vojna na Ukrajine môže viesť k zvýšeniu počtu prípadov koronavírusového ochorenia Covid-19 v tejto krajine, ako aj v susedných štátoch. TASR o tom informuje na základe spravodajstva prevzatého z tlačovej agentúry DPA.

Situácia na Ukrajine je neprehľadná. Prioritou humanitárnej organizácie je bezpečnosť a pomoc ľudí
TASR/AP

Ukrajina sa na začiatku konfliktu stále nachádzala uprostred vlny variantu omikron. Tamojšie zdravotnícke úrady vo februári evidovali zhruba 900-tisíc prípadov nákazy a mieru pozitivity pri testoch na úrovni 60 percent, uviedol v pondelok hovorca Medzinárodnej federácie Červeného kríža a Červeného polmesiaca (MFČK/ČP). Rusko prepadlo Ukrajinu 24. februára.

"Preventívne opatrenia nie je možné uplatniť. Vidíme preplnenosť v útulkoch, vlakoch, autobusoch, hoteloch," tvrdí zdravotnícka expertka MFČK/ČP Petra Khouryová. Keďže počet testov bude vzhľadom na vojnovú situáciu klesať, bude tiež ťažšie vytvoriť si jasný obraz o epidemickom stave v krajine. Susedné štáty ako Moldavsko a Rumunsko, ktoré sú cieľmi mnohých ukrajinských utečencov, majú podľa dostupných vládnych údajov nízku mieru zaočkovanosti proti covidu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok