ONLINE: Ku Kyjevu smeruje ruský vojenský konvoj dlhý 27 kilometrov. Zelenskyj podpísal žiadosť o prijatie Ukrajiny do Európskej únie

TA3 TASR ČTK
28.2.2022 06:36

Ruská invázia trvá už piaty deň, Putin ešte v nedeľu nariadil armáde, aby uviedla jadrové sily do vysokej pohotovosti. Západní lídri zatiaľ reagujú sprísnenými sankciami, viaceré štáty Ukrajine posielajú materiálnu pomoc i zbrane. Udalosti s vami sledujeme online.

0:00 ONLINE o situácii na Ukrajine sme ukončili. Aktuálne informácie vám prinesieme opäť v ranných hodinách. Ďalšie informácie nájdete v rýchlom spravodajstve iSekunda.

23:40 USA odmietli podporiť bezletovú zónu nad Ukrajinou. Uviedla to hovorkyňa Bieleho domu Jen Psakiová. Podľa nej by tento krok znamenal vojnu Spojených štátov s Ruskom. 

23:15 Zelenskyj podpísal bezvízový režim. Ten sa týka cudzincov, ktorí chcú vstúpiť do medzinárodnej obrannej légie Ukrajiny. Platiť bude od zajtra počas obdobia stanného práva.

23:05 Svetoví lídri sa zhodli na potrebe posilnenia sankcií. Videokonferencie sa zúčastnili vrchní predstavitelia USA, Francúzska, Nemecka, Kanady, Talianska či Japonska. Podľa Elyzejského paláca by sankcie mohli byť prijaté v najbližších dňoch.

22:45 Za päť dní invázie zasiahlo Ukrajinu celkovo 56 rakiet. Oznámil to prezident Volodymyr Zelenskyj. Dodal, že je nutné uvažovať o kompletnom uzatvorení vzdušného priestoru pre ruské rakety, lietadlá a helikoptéry.

22:30 Turecko v pondelok oznámilo, že bojovým lodiam zakazuje prístup k úžinám Bospor a Dardanely v súlade s Konvenciou z Montreux, ktorá upravuje pohyb vojnových lodí cez túto strategicky významnú úžinu. 

22:10 Medzinárodná hokejová federácia (IIHF) vylúčila v pondelok Rusko aj Bielorusko z tohtoročných MS. Na šampionáte vo Fínsku (13. až 29. mája) malo byť Rusko hneď v úvodný deň prvým súperom Slovenska v helsinskej A-skupine. Rusko stratilo aj organizátorské práva na najbližšie MS hráčov do 20 rokov (26. decembra 2022 až 5. januára 2023). 

22:05 Spojené štáty zatiaľ nezaregistrovali žiadne väčšie pohyby ruských zbraní či síl po nedeľnom vyhlásení prezidenta Vladimira Putina, v ktorom vyzval svoje jadrové sily, aby prešli do vysokého stupňa bojovej pohotovosti. Podľa agentúry Reuters to dnes povedal nemenovaný vysoký činiteľ amerického ministerstva obrany. Biely dom potom oznámil, že nevidí dôvod na to, aby zvyšoval vlastnú úroveň jadrovej pohotovosti.

21:55 Celkovo 12 členov ruskej diplomatickej misie pri OSN so sídlom v New Yorku dostalo príkaz opustiť do 7. marca územie Spojených štátov. Oznámil to v pondelok ruský veľvyslanec pri OSN Vasilij Nebenzia. 

21:45 Európska únia pridala v pondelok na sankčnú listinu v súvislosti s ruskou inváziou na Ukrajinu ďalších ruských oligarchov napojených na Kremeľ, ako aj Dmitrija Peskova, hovorcu ruského prezidenta. 

21:30 Izraelské ministerstvo zahraničných vecí v pondelok oznámilo, že pri pokuse o útek z Ukrajiny do Moldavska prišiel o život občan Izraela. 

21:10 Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Slovákom dôrazne odporúča necestovať do Ruskej federácie. Reaguje tak na aktuálnu vojnu na Ukrajine a eskaláciu bezpečnostnej situácie. 

21:05 Francúzsko presťahuje svoje veľvyslanectvo na Ukrajine z Kyjeva do Ľvova, ktorý sa nachádza na západe krajiny. V pondelok to oznámil francúzsky minister zahraničných vecí Jean-Yves Le Drian. Informovala o tom agentúra Reuters s tým, že Francúzsko je poslednou západnou krajinou, ktorá k tomuto kroku pristúpila. 

21:00 Poslanci opozičných parlamentných frakcií strán Demokratická koalícia, Maďarská socialistická strana, Jobbik, LMP a Dialóg (Párbeszéd) iniciovali v pondelok zvolanie mimoriadnej schôdze parlamentu s cieľom presadiť uznesenie odsudzujúce ruskú agresiu na Ukrajine. 

20:55 Prezidentka SR Zuzana Čaputová spolu s ďalšími siedmimi prezidentmi členských krajín Európskej únie vyzývajú k rýchlemu prijatiu Ukrajiny do Európskej únie. Urobili tak v otvorenom liste členským štátom EÚ. 

20:50 Lídri Africkej únie v pondelok vyjadrili znepokojenie nad správami o zlom zaobchádzaní s Afričanmi, ktorí sa ocitli uprostred vojnového konfliktu na Ukrajine, a vyhlásili, že takéto konanie je "šokujúco rasistické".

20:46 Britský ropný koncern Shell podobne ako ďalšie firmy odchádza z Ruska. Shell oznámil, že sa zbaví všetkých svojich podielov v spoločných podnikoch s ruským Gazpromom. Dôvodom je ruská invázia na Ukrajinu, ktorá podľa britského koncernu ohrozuje európsku bezpečnosť. 

20:45 Nórsko v pondelok oznámilo, že pošle zbrane na Ukrajinu. Pridalo sa tak k ďalším európskym krajinám, ktoré k tomuto kroku pristúpili v reakcii na ruskú inváziu. 

20:40 Stály predstaviteľ Ukrajiny pri OSN Serhij Kyslycia v pondelok na mimoriadnom zasadnutí Valného zhromaždenia (VZ) OSN vyzval členské krajiny, aby podporili rezolúciu, ktorá odsudzuje ruskú inváziu na Ukrajinu. 

20:35 Ku Kyjevu sa blíži asi 27 kilometrov dlhý konvoj ruských síl, ukazujú podľa webu denníka The New York Times (NYT) satelitné snímky americkej súkromnej spoločnosti Maxar. Kolóna bola podľa posledných informácií zhruba 48 kilometrov od okraja ukrajinského hlavného mesta a približne 32 kilometrov od letiska Hostomel.

20:25 Ruská invázia na Ukrajinu a sankcie Európskej únie proti Moskve budú bolestivé pre poľnohospodárov, spotrebiteľov, výrobcov hnojív a vývozcov poľnohospodárskych produktov, varovala v pondelok Európska komisia. 

20:20 Pri pomoci Ukrajine je dôležitá koordinácia s Európskou úniou. V relácii Téma dňa to povedal minister hospodárstva Richard Sulík.

20:14 Jurij Muška v relácii Téma dňa poďakoval za pomoc zo Slovenska. Uviedol, že pomoc pociťujú. Taktiež ocenil prístup prezidentky Čaputovej. Zdôraznil, že jej postoj sa nezmenil, Ukrajinu podporovala aj pred vojnou.

20:10 Štát preplatí zdravotnú starostlivosť o vojnových utečencov z Ukrajiny, pokiaľ budú pozitívne testovaní na ochorenie Covid-19. Vyplýva to zo stanoviska Ministerstva zdravotníctva SR.  

20:08 Čínsky veľvyslanec pri OSN Čang Ťün v pondelok na mimoriadnom zasadnutí Valného zhromaždenia (VZ) OSN v New Yorku povedal, že z novej studenej vojny medzi USA a Ruskom sa "nedá získať nič". 

20:06 Stúpenci väzneného lídra ruskej opozície Alexeja Navaľného v pondelok vyzvali na protestnú akciu občianskej neposlušnosti. Ĺudia tak majú preukázať svoj nesúhlas s ruskou inváziou na Ukrajinu.

20:04 Rusko odsúdilo vylúčenie ich futbalovej reprezentácie a klubov z medzinárodných súťaží. Označilo ich za diskriminačné, informuje agentúra AFP.

20:00 Ruskí vojaci nechcú bojovať, tvrdí v relácii Téma dňa ukrajinský veľvyslanec na Slovensku Jurij Muška. Povedal, že strach pred Putinom im však bráni vzdať sa a vrátiť sa do vlasti.

19:55 Rusi opäť útočia na Kyjev. Obyvatelia by mali vyhľadať najbližší úkryt, píše The Kyiv Independent.

19:45 Po leteckom údere na mesto Brovary len asi sedem kilometrov východne od Kyjeva je na mieste jeden mŕtvy a päť zranených, uviedol na facebooku starosta Brovar Ihor Sapožko. Útok najskôr zasiahol radarové centrum, uviedla agentúra Unian. V meste sú okrem toho dôležité strojárske a chemické podniky, podotkol ruský investigatívny portál Novaja Gazeta.

19:36 Európske akcie vďaka rusko-ukrajinským rozhovorom o prímerí takmer vymazali straty z dnešného obchodovania. Najviac klesali kvôli novým sankciám západnej banky s väzbami na Rusko, najmä rakúska Raiffeisen Bank, talianska UniCredit a francúzska Société Générale. Prudký rast cien ropy naproti tomu vyvoláva obavy z ďalšieho silného rastu inflácie naprieč Európou.

19:35 Euro dnes kvôli sankciám uvaleným na Rusko oslabuje voči americkému doláru. Okolo 19:00 SEČ jednotná európska mena vykazovala pokles o zhruba 0,6 percenta na 1,1202 USD, počas dňa zostúpila až na 1,1122 USD. Ruský rubeľ sa voči doláru prepadol na rekordné minimum, neskôr však časť strát zmazal.

19:33 Ruský dirigent Valerij Gergijev, ktorý je známy svojou podporou prezidenta Vladimíra Putina, prišiel o angažmán v Paríži aj v Miláne. Parížska filharmónia zrušila koncerty s ruským dirigentom ako "výraz solidarity s ukrajinským ľudom". S Gergijevom nepočíta ani milánsky starosta Giuseppe Scala, ktorý minulý týždeň umelcov vyzval, aby sa prihlásil k mieru. Milánsky operný dom La Scala, kde mal Gergijev vystúpiť v marci, zaňho hľadá náhradu, uviedol dnes denník Corriere della Sera.

19:30 Ruské sily sa v noci na dnešok znova pokúsili dobyť Kyjev. Pri ich ostreľovaní rezidenčných štvrtí v Charkove na východe Ukrajiny zahynulo podľa ukrajinských úradov najmenej 11 ľudí a desiatky ďalších utrpeli zranenia. Ostreľovanie čelil aj Černihiv na severe krajiny.

19:24 Ministerstvo vnútra SR zriadilo telefonické infolinky pre osoby hovoriace ukrajinským jazykom. Dostupné sú aj pre volajúcich z Ukrajiny. 

19:20 Ceny ropy na začiatku nového týždňa výrazne vzrástli. Dôvodom sú nové sankcie proti Rusku a vylúčenie niektorých ruských bánk zo systému medzibankových platieb SWIFT, čo zvýšilo obavy z narušenia dodávok ropy. 

19:15 Nedovoľme, aby táto vojna v nás vzbudila nenávisť voči občanom Ruska. Odsúďme vojnu a tých, ktorí ju páchajú. Apeluje premiér Eduard Heger na sociálnej sieti. 

19:04 Predseda Smeru-SD Robert Fico vyzýva prezidentku SR Zuzanu Čaputovú, predsedu vlády Eduarda Hegera a predsedu Národnej rady SR Borisa Kollára, aby sa venovali Slovensku a slovenským národným záujmom. Kritizuje, že sa správajú, ako keby bolo súčasťou vojenského konfliktu Slovensko. 

19:03 Väčšina Fínov v súčasnosti podporuje vstup svojej krajiny do NATO. Vyplýva to z najnovšieho prieskumu verejnej mienky, ktorého výsledky zverejnili v pondelok. 

19:00 Ruský majiteľ jedného z najväčších denníkov v Británii v pondelok vyzval ruského prezidenta Vladimira Putina, aby sa stiahol z Ukrajiny, čím predíde ďalšiemu krviprelievaniu a vojne v Európe. 

18:55 Český premiér Petr Fiala v pondelok povedal, že Česká republika podporuje úsilie Ukrajiny stať sa členskou krajinou Európskej únie. 

18:45 Fínsko, ktoré nie je súčasťou žiadnej vojenskej aliancie, ale je členom Európskej únie, dodá zbrane Ukrajine. Pôjde o útočné pušky, muníciu aj pancierové päste, oznámila dnes fínska premiérka Sanna Marinová. "Fínsko poskytne vojenskú pomoc Ukrajine. Pre Fínsko je to historické rozhodnutie," uviedla Marinová na tlačovej konferencii.

18:35 Slovenský Červený kríž, územný spolok Svidník, od vypuknutia vojnového konfliktu na Ukrajine pomáha na jednotlivých hraničných priechodoch s Ukrajinou. Jeho riaditeľ Slavomír Sakalík neodporúča ľuďom chodiť k hranici s materiálnou pomocou ani zo zvedavosti. 

18:25 Ministerstvo obrany SR vyzýva verejnosť, aby nerealizovala prelety dronmi nad vojenskými objektmi a infraštruktúrou. Vzhľadom na aktuálnu bezpečnostnú situáciu tiež zdôrazňuje, že môže dôjsť k ich eliminácii. "Treba si uvedomiť, že vojenské objekty majú zvýšené bezpečnostné opatrenia, preto takéto prelety dronov môžu byť vyhodnotené ako bezpečnostné riziko.  Prosíme preto obyvateľov, aby zvážili použitie bezpilotných prostriedkov,"

18:21 Ruská centrálna banka zvýšila základnú úrokovú sadzbu z 9,5 na 20 percent. Reaguje tak na prepad kurzu rubľa a na hrozbu výrazne vyššej inflácie. Banka to oznámila v dnešnom oznámení. Základný úrok je tak teraz v Rusku najvyšší v tomto storočí. Ruský prezident Vladimír Putin následne podľa agentúry AFP schválil opatrenia na podporu rubľa, ktoré okrem iného zakazujú obyvateľom Ruska prevádzať devízy do zahraničia a požadujú, aby ruské podniky zmenili na ruble 80 percent svojich devízových príjmov.

18:20 Stály predstaviteľ Poľska pri EÚ Andrzej Sadoš v pondelok pre agentúru PAP uviedol, že podpísanie žiadosti zo strany Ukrajiny o členstvo v Európskej únii "je historickým dňom, na ktorý Poliaci, Ukrajinci a Európa dlho čakajú, a že Varšava plne podporuje tento krok. 

18:15 Ruský akciový trh zostal v pondelok zatvorený, avšak americké na burze obchodované fondy (ETF), sledujúce ruské akcie, signalizujú veľkosť prepadu ruského trhu.

18:10 Ruský prezident Vladimir Putin v pondelok zakázal obyvateľom prevádzať peniaze do zahraničia, píšu agentúry AFP a Bloomberg. Ide o opatrenie prijaté na podporu ruského rubľa, ktorého hodnota v dôsledku západných sankcií prudko klesla. 

18:05 Tisíce ľudí sa už ponúkli Ukrajine, ktorá sa od štvrtka bráni ruskému útoku, že vstúpi do jej novo vytvorenej cudzineckej légie. Dnes to uviedla námestníčka ukrajinského ministra obrany Hanna Maljarová.

18:00 Británia oznámila ďalšie sankcie voči Rusku kvôli jeho invázii na Ukrajinu. Nebude púšťať do svojich prístavov ruské lode či lode plávajúce pod ruskou vlajkou a zmrazia aktíva ďalším ruským bankám. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na ministrov britskej vlády.

17:55 Viac ako 250-tisíc ľudí demonštrovalo v Kolíne nad Rýnom na západe Nemecka proti ruskej invázii na Ukrajinu. Zhromaždenie sa uskutočnilo na Ružový pondelok, kedy sa v meste tradične koná karnevalový sprievod.

17:50 Univerzitná nemocnica v Martine sa v sobotu zapojila do zbierky určenej na pomoc vojnou postihnutým mestám na Ukrajine. Podľa hovorkyne nemocnice Kataríny Kapustovej poskytla zdravotný materiál v hodnote 5000 eur, ktorý mala naskladnený v nemocničnej lekárni. 

17:40 Ruská invázia na Ukrajinu sa stáva čoraz neľútostnejšou, vyhlásil v pondelok šéf diplomacie EÚ Josep Borrell v súvislosti so správami o útokoch na obytné oblasti. 

17:35 Pondelňajšie mierové rokovania medzi Ruskom a Ukrajinou na ukrajinsko-bieloruských hraniciach sa skončili. Delegácie oboch strán sa vrátia do svojich hlavných miest na ďalšie konzultácie pred tým, ako sa uskutoční druhé kolo rokovaní. 

17:32 Ukrajina oficiálne požiadala o vstup do Európskej únie. Žiadosť podpísal prezident Volodymyr Zelenskyj. Informuje o tom agentúra Reuters.

17:30 Výkonný výbor Českého zväzu ľadového hokeja v pondelok rozhodol, že reprezentačné tímy nebudú hrať zápasy proti Rusku a Bielorusku. Tento krok sa týka mužského, ženského i mládežníckeho hokeja. Ide o reakciu na ruskú inváziu na Ukrajinu, ktorú podporuje aj Bielorusko. 

17:25 Valné zhromaždenie (VZ) OSN v pondelok začalo svoje mimoriadne zasadnutie, na ktorom má hlasovať o rezolúcii odsudzujúcej ruskú inváziu na Ukrajinu. 

17:19 Rusko musí stiahnuť všetky ozbrojené sily z Ukrajiny, okamžite ukončiť svoje vojenské operácie a Moskva zároveň musí rešpektovať územnú celistvosť Ukrajiny. V telefonickom rozhovore sa na tom zhodli minister zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR Ivan Korčok a jeho nemecká rezortná partnerka Annalena Baerbocková. 

17:18 Španielske úrady cez víkend zadržali ukrajinského námorníka, ktorý v prístave Port Adriano na Malorke čiastočne potopil luxusnú jachtu. Námorník sa k činu priznal a povedal, že sa rozhodol loď potopiť, pretože jej majiteľom je ruský oligarcha, ktorý sa zaoberá obchodom so zbraňami. Informoval o tom denník El País. Totožnosť majiteľa plavidla, ktorého hodnota sa odhaduje na sedem miliónov eur, úrady overujú.

17:17 Pri mohutnom ruskom ostreľovaní východoukrajinského mesta Charkov zahynulo najmenej 11 ľudí a desiatky ďalších utrpeli zranenia, uviedol na facebooku predseda miestnej oblastnej správy Oleh Sinehubov. Predtým poradca ukrajinského ministerstva vnútra Anton Heraščenko na facebooku napísal, že mŕtvych sú desiatky a zranených sú stovky. Mesto dnes dopoludnia kvôli ruskej ofenzíve vyhlásilo zákaz vychádzania.

17:16 Ministri obrany krajín Európskej únie sa dnes jednomyseľne zhodli na financovaní dodávok zbraní pre Ukrajinu. Po ministerskom rokovaní to oznámil šéf únijnej diplomacie Josep Borrell.

17:15 Nemecká vláda kvôli vojne na Ukrajine o týždeň odkladá úpravu rozpočtu na tento rok, ktorého hlavnou novou súčasťou bude zvláštny fond s objemom 100 miliárd eur pre modernizáciu armády. Minister financií Christian Lindner bez započítania mimoriadneho fondu naďalej počíta so schodkom 99,7 miliardy eur.

17:14 Americký ropný gigant Chevron sa dohodol na prevzatí výrobcu bionafty Renewable Energy Group za 3,15 miliardy dolárov. Informovala o tom firma v dnešnej tlačovej správe. Podľa agentúry Reuters ide o zatiaľ najväčšiu investíciu Chevronu v oblasti alternatívnych palív.

17:12 Z ukrajinských lekárov a zdravotných sestier pracujúcich v troch nemocniciach v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja sa po ruskom útoku na Ukrajinu ani jeden nevrátil do svojej vlasti. 

17:11 Francúzsky prezident Emmanuel Macron dnes podľa tlačových agentúr vyzval v telefonickom rozhovore ruského prezidenta Vladimíra Putina na zastavenie ofenzívy na Ukrajine. Putin podľa dostupných správ dal najavo ochotu konať, ale trvá na "demilitarizácii a denacifikácii" Ukrajiny a na jej neutralite. Chce tiež priznanie Krymu Rusku, informovala agentúra TASS.

17:10 Mimoparlamentné KDH sa dištancuje od vyjadrení Jána Čarnogurského k vojne na Ukrajine. Čarnogurský bol predsedom KDH v rokoch 1990 až 2000 a v roku 2013 z neho odišiel na vlastnú žiadosť. Hnutie odmieta spájanie vyjadrení Čarnogurského s KDH. Kresťanskí demokrati vyhlásili, že odsudzujú vojenský útok Ruska na suverénnu Ukrajinu. 

17:09 Vedenie nemeckého futbalového klubu FC Schalke 04 v pondelok predčasne ukončilo sponzorskú zmluvu s energetickou spoločnosťou Gazprom, ktorej väčšinový vlastník je Ruská federácia. Ide o reakciu na ruskú inváziu na Ukrajinu, ktorú podporuje aj Bielorusko. 

17:08 Medzinárodná futbalová federácia (FIFA) suspenduje Rusko zo svojich súťaží v dôsledku invázie na Ukrajinu. Ruská reprezentácia podľa agentúry DPA nebude môcť hrať v marcovej baráži o postup na MS 2022 ani na záverečnom turnaji v Katare.

17:07 Minister zahraničných vecí Ivan Korčok ocenil príspevok Nemecka, ktoré Slovensku poskytne systém protivzdušnej obrany Patriot. Ako skonštatoval po pondelkovom telefonáte so šéfkou nemeckej diplomacie Annalenou Baerbock, Severoatlantickú alianciu (NATO) považuje za hlavnú záruku bezpečnosti SR. 

17:06 Technická univerzita vo Zvolene v súvislosti s vojnou na Ukrajine zriadila podporné centrum pre študentov. 

17:05 V súvislosti so situáciou na Ukrajine a so zvýšenou premávkou medzi hraničnými priechodmi Vyšné Nemecké a Veľké Slemence v smere až po mesto Košice žiada polícia verejnosť o ohľaduplnosť na cestách. 

17:04 Valné zhromaždenie OSN dnes začalo svoju mimoriadnu schôdzu k ruskej invázii na Ukrajinu minútou ticha na uctenie pamiatky obetí. Boje musia prestať, povedal na začiatok svojho vystúpenia generálny tajomník organizácie António Guterres, podľa ktorého by spor mohol vyústiť do najväčšej humanitárnej krízy v Európe za niekoľko posledných desaťročí.

17:03 Hotely na Zemplíne evidujú od záveru minulého týždňa prílev utečencov z Ukrajiny. Záujem zaznamenávajú prevažne o krátkodobé pobyty.

16:55 Až zhruba štvrť milióna ľudí vyšlo do ulíc nemeckého Kolína nad Rýnom, aby sa zúčastnili na pochode za mier a demokraciu, ktorý nahradil tradičný karnevalový Ružový pondelok (Rosenmontag).

16:50 Spojené štáty diskutujú so spojencami o uvoľnení celkovo 60 miliónov barelov (1 barel = 159 litrov) ropy zo strategických rezerv, uviedli zdroje oboznámené so situáciou. Dôvodom je ruský útok na Ukrajinu, ktorý zvýšil ceny ropy nad 100 USD (89,29 eura) za barel. 

16:49 Podpora vojnových zločinov ruského prezidenta Vladimira Putina je za hranicou ľudskosti i zákona. Vyhlásil to premiér Eduard Heger. Na sociálnej sieti upozornil, že sa nachádzame aj v hybridnej vojne. V tejto súvislosti podľa neho koná aj polícia, ktorá sleduje činnosť dezinformátorov. Povzbudil občanov, aby si dávali pozor na zdroje, z ktorých zdieľajú informácie, prípadne nahlasovali podozrivé príspevky polícii. 

16:48 Poľský premiér Mateusz Morawiecki v pondelok povedal, že do Poľska od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu (24. februára) prišlo už približne 300.000 Ukrajincov a mnohí ďalší sa pokúšajú dostať k hraniciam. 

16:47 Svätú liturgiu za pokoj a mier na Ukrajine bude v utorok v Katedrále sv. Jána Krstiteľa v Prešove slúžiť gréckokatolícky arcibiskup a metropolita Ján Babjak SJ. 

16:46 Časti pamätníka padlých sovietskych vojakov na Námestí osloboditeľov v Košiciach niekto pomaľoval modrou a žltou farbou, teda farbami ukrajinskej zástavy. Podľa polície poškodených bolo v sobotu šesť betónových podstavcov, ktoré tvoria súčasť tejto národnej pamiatky. 

16:45 Ministerstvo obrany SR vypovedalo Dohodu o vzájomnej spolupráci s Úniou vojnových veteránov SR. Dôvodom sú jej aktivity, ktoré vyvolávajú vážne pochybnosti o integrite a rešpekte oficiálnej zahraničnej, bezpečnostnej a obrannej politiky Slovenskej republiky a znižujú spoločenský význam vojnových veteránov a Ozbrojených síl Slovenskej republiky. 

16:44 Spojené štáty odporučili v pondelok Američanom nachádzajúcim sa v Rusku "ihneď odísť", informovala agentúra AFP. Varovanie vydal americký rezort diplomacie. 

16:42 Účelom západných sankcií uvalených na Rusko v súvislosti s jeho inváziou na Ukrajinu je zvrhnutie ruského prezidenta Vladimira Putina. Uviedol to v pondelok hovorca britského premiéra Borisa Johnsona. Odmietol však, že hlavným cieľom sankcií je zmena režimu. 

16:40 Ukrajinskí obrancovia Hadieho ostrova v Čiernom mori, o ktorých sa predpokladalo, že zahynuli pri bránení ostrova, sú "nažive a v poriadku". Na sociálnej sieti Facebook to oznámilo ukrajinské námorníctvo 

16:35 Ministri obrany Európskej únie (EÚ) potvrdili jednotnú pozíciu a záujem aktívne konať na podporu Ukrajiny. Po ich pondelkovom rokovaní o tom informoval minister obrany SR Jaroslav Naď.

16:30 Pravoslávna cirkev Ukrajiny v pondelok uviedla, že jednotky strážiace Kláštor svätého Michala v Kyjeve zadržali "diverzantov", ktorí chceli na mieste zaútočiť a zrejme zabiť najvyššieho predstaviteľa ich cirkvi. Informovala o tom britská spravodajská televízia Sky News. 

16:25 Ruská a ukrajinská delegácia dnes rokujú na ukrajinsko-bieloruských hraniciach, rozhovory trvajú už niekoľko hodín. Ide o prvú schôdzku vyjednávačov bojujúcich strán od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu. Čoskoro začne tretie kolo, oznámil popoludní jeden z ukrajinských zástupcov Mychajlo Podoljak, ktorý pracuje v kancelárii ukrajinského prezidenta.

16:20 Bulharský premiér Kiril Petkov vyzval ministra obrany a svojho spolustraníka Stefana Janeva k demisii po tom, čo minister odmietol označiť ruskú inváziu na Ukrajinu ako "vojnu". S odvolaním Janeva podľa premiéra súhlasia aj ostatní koaliční partneri stredovej vlády, hlasovať by o tom mali dnes popoludní, uviedla agentúra Reuters.

16:15 Generálny riaditeľ spoločnosti Premise Maury Blackman kategoricky popiera, že by spoločnosť žiadala ukrajinských užívateľov svoje aplikácie, aby Rusov vo všetkých ohľadoch podporili - ruskú inváziu na Ukrajinu odsudzuje ako "nezákonnú a neprípustnú".

16:15 Exekutíva Medzinárodného olympijského výboru (MOV) odporučila v pondelok všetkým športovým federáciám, aby neumožnili účasť športovcov a funkcionárov z Ruska a Bieloruska na medzinárodných podujatiach. Ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi odobrala ocenenie Olympijský rad. 

16:15 Európske ceny energií na začiatku nového týždňa výrazne vzrástli v reakcii na ďalšie sankcie prijaté proti Rusku počas víkendu. Na trhu sa zvyšujú obavy z nedostatku energií. 

16:10 Maďarská vláda v pondelok rozhodla, že nepovolí transport smrtonosných zbraní cez územie Maďarska, oznámil minister zahraničných vecí Péter Szijjártó prostredníctvom videozáznamu zverejneného na Facebooku. 

16:05 Mesto Košice má v súčasnosti pripravených 500 lôžok pre utečencov z Ukrajiny. Na očakávaný prílev migrantov sa pripravuje aj zriadením call centra s operátormi hovoriacimi po ukrajinsky. Okrem iného organizuje aj zbierku humanitárnej pomoci. 

16:00 Na výzvu bratislavského Ružinova sa už prihlásilo takmer sto obyvateľov, ktorí by vedeli poskytnúť dom, byt či izbu pre Ukrajincov utekajúcich pred vojnou. Mestská časť by tak vedela poskytnúť ubytovanie viac ako 250 obyvateľom Ukrajiny. 

15:55 Národná kriminálna agentúra v súvislosti s vojnovým konfliktom na Ukrajine proaktívne vyhľadáva trestnú činnosť zahŕňajúcu napríklad propagáciu vojny na internete. Preveruje a vyhodnocuje tiež podnety od občanov.

15:50 Japonsko plánuje uvaliť sankcie na Bielorusko, spojenca Ruska, oznámil v pondelok japonský premiér Fumio Kišida. 

15:45 Nemocnice siete Svet zdravia a polikliniky ProCare poskytnú utečencom z Ukrajiny neodkladnú zdravotnú starostlivosť bezplatne, a to bez ohľadu na ich azylový status. Sieť zároveň pošle na Ukrajinu zdravotnícky materiál. 

15:40 V lekárňach je zvýšený dopyt po tabletách s obsahom jódu. Pre TASR to potvrdila najväčšia sieť lekární na Slovensku Dr.Max s tým, že eviduje aj nedostupnosť tabliet. 

15:35 Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov zrušil svoju cestu do švajčiarskej Ženevy, kde sa mal v utorok zúčastniť na Konferencii o odzbrojovaní, ktorú organizuje Rada OSN pre ľudské práva. 

15:30 Americká spoločnosť Meta, prevádzkovateľ sociálnej siete Facebook, oznámila, že zablokovala niekoľko falošných profilov a hacknutých účtov prepojených na Rusko. Tie podľa nej zdieľali dezinformácie ohľadom situácie na Ukrajine, informovala v pondelok agentúra AFP. 

15:25 Podvodníci nemajú zábrany ani počas vojny, kyberbezpečnostná spoločnosť ESET varuje pred falošnými zbierkami na pomoc Ukrajine. Prvé nepravé humanitárne zbierky vznikli už krátko po začiatku vojenského konfliktu a ich počet bude zrejme narastať. Experti odporúčajú využiť overené organizácie, ak chcú obyvateľom Ukrajiny pomôcť. 

15:20 Najväčšia kryptoburza na svete Binance nezablokuje všetky ruské účty aj napriek požiadavke zo strany Ukrajiny. Binance v pondelok uviedla, že zablokuje účty Rusov, ktorí sú na sankčných zoznamoch, ale nepristúpi k zmrazeniu účtov všetkých ruských užívateľov. 

15:15 Americké ministerstvo zahraničia oznámilo prerušenie aktivít na veľvyslanectvo Spojených štátov v Minsku, s odkazom na nešpecifikované bezpečnostné obavy spojené s ruskou inváziou na Ukrajinu. Z rovnakých dôvodov USA začali umožňovať pracovníkom ambasády v Moskve odchod z Ruska. Ruské jednotky v posledných dňoch útočia na Ukrajinu aj z Bieloruska.

15:10 Ruská armáda opakovane bombardovala mesto Ochtyrka s asi 50 000 obyvateľmi na severovýchode Ukrajiny vákuovými bombami. Uviedol to podľa agentúry Unian starosta mesta Pavlo Kuzmenko. "Nepriateľ bojuje zbabelo. Na Ochtyrku znovu zhodili vákuovú bombu, na sklad ropných palív. Ropnú nádrž to vyhodilo do povetria," uviedol starosta a dodal, že tieto zbrane sú zakázané ženevskou konvenciou.

15:00 Sankcie voči Rusku sa rozhodlo prijať aj neutrálne Švajčiarsko. Oznámil to prezident krajiny Ignazio Cassis s tým, že pôjde o rovnaké opatrenia ako zo strany Európskej únie.

14:55 Mohol by ruský prezident Vladimir Putin použiť jadrové zbrane? Túto otázku si v posledných hodinách kládli mnohí pozorovatelia v nadväznosti na rozkaz šéfa Kremľu uviesť takzvané odstrašujúce sily Ruska do "zvláštneho" bojového režimu. Čo to môže znamenať? Niektorí analytici majú obavy.

Prečítajte si viac v tomto článku:

14:50 Českú divíziu Sberbank zničil nápor sporiteľov po invázii Ruska na Ukrajinu. Česká národná banka už chce dokonca odňať tomuto ruskému finančnému domu jeho bankovú licenciu. "ČNB dnes začala kroky smerujúce k odňatiu povolenia spoločnosti Sberbank CZ pôsobiť ako banka. Stalo sa tak v dôsledku zhoršenia likviditnej situácie banky v súvislosti s významným odlevom vkladov po tom, čo došlo k eskalácii rusko-ukrajinského konfliktu a napadnutiu Ukrajiny Ruskom,“ uvádza vo vyhlásení banky.

14:44 Agentúra TASR zverejnila fotografiu rodiny, ktorá prichýlila niekoľko Ukrajincov. Na snímke sú manželia Jaroslav Džoganík (vzadu) a Svitlana Pachomová (vpravo) z obce Kurimka v okrese Svidník, ktorí prijali domov z Ukrajiny svoju dcéru Ladu Endresenovú (štvrtá zľava) s dieťaťom, ako aj ďalšie dve ženy so štyrmi deťmi a súrodencom jednej z nich. Ako hovoria, nebolo nad čím premýšľať, konali okamžite a sú ochotní pomáhať ďalším ľuďom.

Manželia prichýlili Ukrajincov. TASR

14:32 Česko vyšle na žiadosť slovenskej polície na slovensko-ukrajinskú hranicu 50 policajtov. Ich úlohou bude pomáhať pri registrácii osôb, česká polícia o tom informovala na sociálnej sieti.

14:28 Predstavitelia ruskej opozície a kritici Kremľa Michail Chodorkovskij, Dmitrij Gudkov a Sergej Gurijev založili ruský "protivojnový výbor", ktorého cieľom je zjednotiť odporcov agresie Ruska voči Ukrajine.

14:20 Rusko v odvete zakázalo vstup do svojho vzdušného priestoru aerolinkám z 36 krajín, vrátane Británie, Nemecka, Španielska, Talianska a Kanady.

14:12 Z Ukrajiny už od začiatku ruskej invázie utieklo viac ako 500-tisíc ľudí. Hovorkyňa Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov Shabia Mantoová priblížila, že asi 281.000 ukrajinských utečencov prišlo do Poľska, ďalších 84.500 do Maďarska, 36.400 do Moldavska, vyše 32.500 do Rumunska a približne 30.000 na Slovensko.

14:08 Ruský prezident Vladimir Putin pracuje na ekonomickej reakcii na sankcie uvalené na Rusko Západom po invázii ruských jednotiek na Ukrajinu. Uviedol to v pondelok v Kremli jeho hovorca Dmitrij Peskov. Dodal, že sankcie zavedené proti samotnému Putinovi sú zbytočné. Peskov podľa agentúry Reuters vysvetlil, že Rusko pripravovalo plány na možné sankcie Západu, vrátane tých najprísnejších, pomerne dlho.

14:00 Prezidentka Zuzana Čaputová sa vyslovila v pondelok za rozšírenie Európskej únie o Ukrajinu. "Ukrajina je Európa. A mala by byť aj v Európskej únii. Súhlasím s výzvou (ukrajinského) prezidenta Volodymyra Zelenského, aby EÚ spravila rozhodný krok smerom k členstvu Ukrajiny v EÚ. Je načase," uviedla Čaputová.

13:55 Americká vláda uviedla do praxe avizované sankcie proti ruskej centrálnej banke. Odstrihla ju od aktív Spojených štátov a s okamžitou platnosťou zakazuje Američanom akékoľvek transakcie s ruskou centrálnou bankou i s ruským ministerstvom financií.

13:50 Zásoby kyslíka sú na Ukrajine nebezpečne nízke, píše BBC. Slúžia na pomoc pacientom s koronavírusom, iné kritické choroby i vojnové zranenia. Podľa WHO však pre konflikt neboli dovezené ďalšie a tie, ktoré aktuálne majú, sa zrejme minú už v priebehu nasledujúcich 24 hodín. WHO pracuje na prevoze urgentných zásielok cez Poľsko.

13:42 Európska únia varovala, že Bielorusko by mohlo začať rozmiestňovať ruské jadrové zbrane po "veľmi nebezpečnom rozhodnutí v referende o zrušení bezjadrového štátutu krajiny", píše Guardian, ktorý sa odvoláva na agentúru AFP. "Vieme, čo pre Bielorusko znamená jadro. Znamená to, že Rusko umiestni jadrové zbrane v Bielorusku a to je veľmi nebezpečná cesta," uviedol šéf zahraničnej politiky EÚ Josep Borrell.

13:34 Pred ruskými bankami sa už niekoľko dní tvoria dlhé rady. Aktuálne sa Rusi po prepade kurzu snažia z bankomatov vybrať aj americké doláre. Západné sankcie dostali rubeľ na rekordné minimum. Kurz rubľa dnes ráno oslabil takmer o 30 percent a dolár sa predával až za 113 rubľov.

Dlhé rady pred ruskými bankomatmi. TASR/AP

13:28 Slovensko požiada o pomoc pri ochrane hranice s Ukrajinou agentúru Frontex. Informovalo o tom ministerstvo vnútra.

13:18 Na bieloruskej hranici prebiehajú rokovania o mieri. Zúčastňujú sa na nich delegácie ukrajinskej a ruskej strany.

13:15 Pre situáciu na Ukrajine by mala aj v pondelok zasadať vláda. Naznačovali to ministri financií aj dopravy. Išlo by pritom o šiesty deň rokovania. Aké opatrenia by mala vláda schváliť sme sa pýtali redaktorky domáceho spravodajstva Lenky Ježovej.

13:06 Internetové stránky niekoľkých ruských médií zablokoval útok hackerov, píše BBC. ide napríklad o agentúru TASS, denníky Kommersant, Izvestija, RBK, ruskú verziu časopisu Forbes, ale aj niekoľko bieloruských médií.

13:01 Pri mohutnom ruskom ostreľovaní východoukrajinského mesta Charkov zahynuli desiatky ľudí. Zranených sú stovky. Na Facebooku o tom informoval poradca ukrajinského ministerstva vnútra Anton Heraščenko.

12:55 Európska únia plánuje Ukrajincom utekajúcim pred vojnou zaistiť právo na to, aby sa mohli po obdobie do troch rokov usídliť a pracovať v členských krajinách EÚ. V pondelok o tom informovala agentúra Reuters s odvolaním sa na vysokopostavených predstaviteľov EÚ a Francúzska. 

12:44 Dianie na Ukrajine sleduje aj náš štáb. Ukrajinská armáda zasiahla konvoj. Sme blízko konfliktu. Redaktor TA3 Mário Porubec sa momentálne nachádza v žitomirskej televízii, kde nám povedal viac:

12:30 Prinajmenšom 250-tisíc Ukrajincov je momentálne na poľských hraniciach. Väčšinu z nich predstavujú ženy a deti. Povedal to v pondelok vedúci kancelárie poľského premiéra Michal Dworczyk v rozhovore pre rozhlasovú stanicu RMF FM. Hovorca uviedol, že rady na hraniciach sú "obrovské". Predchádzajúce odhady hovorili, že útočisko v Poľsku hľadá približne 200-tisíc ľudí.

12:20 Slovensko uzavrelo vzdušný priestor pre ruské lietadlá. "V zmysle nariadenia Rady EÚ je od dnes zakázaný vstup, výstup alebo prelet vzdušným priestorom Slovenskej republiky, pre všetky lietadlá vlastnené, v prenájme alebo prevádzkované alebo inak kontrolované občanmi Ruskej federácie a všetkým držiteľom osvedčení leteckých prevádzkovateľov, vydaných orgánmi Ruskej federácie," informovalo ministerstvo dopravy na sociálnej sieti.

12:17 Podľa náčelníka Generálneho štábu Ozbrojených síl SR Daniela Zmeka je ohrozená aj bezpečnostná situácia u nás. Hovorili sme s ním o našej pripravenosti na východných hraniciach, ale aj o tom, že Rusko nenapreduje takým tempom, aké si naplánovalo.

Viac si môžete prečítať aj v tomto článku: 

12:05 Začiatok rokovaní medzi ruskými a ukrajinskými vyjednávačmi na utajovanom mieste na bieloruských hraniciach sprevádzali protichodné informácie. O tom, že rozhovory už začali informovala napríklad agentúra Interfax či bieloruská televízia, ale BBC s odvolaním sa na reportérov na mieste uviedla, že na začiatok sa ešte čaká. Ukrajinská agentúra Unian už s odvolaním sa na zdroj z prezidentskej kancelárie napísala, že sa už skutočne začalo rokovať.

11:55 Pravidelná hlasitá skúška sirén, ktorá sa podľa zákona o civilnej obrane vykonáva každý druhý piatok v mesiaci, v marci nebude. Dôvodom je situácia na Ukrajine.

11:52 Ruská akciová burza dnes neotvorí, oznámila centrálna banka. Obchodovať sa nebude ani na trhu s finančnými derivátmi. Ruská menová autorita sa tak rozhodla, aby zabránila ďalším škodám po zavedení tvrdých sankcií, ktoré ochromili ruská ekonomiku. Kremeľ následne oznámil, že chystá odvetné opatrenia za to, že sankcie ochromili v Rusku aj leteckú dopravu.

11:42 V blízkosti bielorusko-ukrajinskej hranice sa už začali rozhovory zástupcov Ruska a Ukrajiny, ktorá deklarovala, že bude žiadať "okamžité prímerie a stiahnutie jednotiek z územia Ukrajiny".

11:27 Európska komisia požiada členské krajiny Európskej únie, aby aktivovali postup núdzovej synchronizácie na prepojenie energetickej siete EÚ s ukrajinskou sieťou. Uviedla to eurokomisárka pre energetiku Kadri Simsonová. "Myslím si, že za súčasnej situácie je to jediný možný postup," dodala.

11:24 Štát preplatí zdravotnú starostlivosť o vojnových utečencov z Ukrajiny, pokiaľ budú pozitívne testovaní na koronavírus. Informovala o tom hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová. 

11:23 Vojna sa v súčasnosti deje nielen na bojisku, ale aj v kybernetickom priestore. V štúdiu TA3 nám viac o tejto téme porozprávala analytička organizácie Globsec Katarína Klingová. Hovorila aj o tom, že nikto nechce tretiu svetovú vojnu a preto si NATO dáva pozor na to, akým spôsobom bude pomáhať.

Viac si môžete pozrieť aj tu:

11:11 Rada OSN pre ľudské práva bude mimoriadne rokovať o situácii na Ukrajine. Podľa OSN si vojna vyžiadala už najmenej 102 civilných obetí, ukrajinské ministerstvo vnútra informuje o najmenej 352 obetiach medzi civilistami. Svoju vlasť opustilo doteraz už 422-tisíc Ukrajincov. Informovala o tom agentúra Reuters.

11:03 Stačilo len niekoľko hodín, aby ruský prezident Vladimír Putin vo štvrtok narušil európsky mier a bezpečnosť a pokúsil sa zbaviť Ukrajincov práva na samourčenie. Invázia na Ukrajinu pokračovala i cez víkend. Aké sú možné ruské scenáre do budúcnosti? 

Viac si môžete prečítať tu:

10:58 Spojenci Severoatlantickej aliancie pošlú na Ukrajinu ďalšie zbrane a vojenské vybavenie, napísal na Twitteri generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg. Po telefonáte so Zelenským vyzdvihol odvahu občanov a vojakov Ukrajiny, ktorá čelí ruskej invázii.

10:47 Na bieloruských hraniciach sa podľa doterajších informácií rokuje o mieri, nezúčastňujú sa však Zelenskyj ani Putin. 

V ukrajinskej delegácii je podľa komuniké ukrajinský minister obrany Oleksij Reznikov, Mychajlo Podoljak z kancelárie ukrajinského prezidenta, predseda poslaneckého klubu vládnej strany Sluha národa David Arachamija, vedúci ukrajinskej delegácie v trojstrannej kontaktnej skupine (Ukrajina, Rusko, OBSE) Andrij Kostin, poslanec Rustem Umerov a námestník ministra zahraničných vecí Mykola Točyckyj.

V ruskej delegácii, ktorú vedie eximinister kultúry, Putinov poradca Vladimir Medinskij, sú námestníci ministrov obrany a zahraničia, ruský veľvyslanec v Bielorusku Boris Gryzlov a predseda zahraničného výboru ruskej snemovne Leonid Sluckij.

10:41 Britská vláda neeviduje žiadne výrazné zmeny v ruskom vojenskom jadrovom programe, povedal v pondelok britský minister obrany Ben Wallace s tým, že rozhodnutie ruského prezidenta Vladimira Putina uviesť tieto zbrane hromadného ničenia do stavu pohotovosti má odpútať pozornosť od toho, že vojna na Ukrajine nejde podľa jeho predstáv.

10:35 Gazprom uviedol, že plyn dodáva cez Ukrajinu do Európy v súlade s požiadavkami zákazníkov. Ďalší ruský plynovod Jamal funguje opäť v reverznom režime.

10:20 Ukrajina žiada o okamžité prijatie do Európskej únie podľa novej špeciálnej procedúry, uviedol to prezident Zelenskyj s tým, že Ukrajina by si to zaslúžila. Podľa agentúry Reuters zároveň oznámil, že prepustí väzňov, ktorí majú vojenské skúsenosti a sú ochotní bojovať proti Rusku.

10:14 Čečenský politik Achmed Zakajev, ktorý je exilovým vodcom neuznanej Čečenskej republiky Ičkerija, oznámil, že Čečenci žijúci v Európe sú pripravení podieľať sa na obrane Ukrajiny pred ruskou inváziou.

10:12 Redaktor TA3 Jozef Slivenský informoval o situácii na hraničnom priechode vo Vyšnom Nemeckom. Pomáhajú tam vojaci i Finančná správa. Čakacie doby sú ešte stále v hodinách, zdá sa však, že sú kratšie ako na ukrajinsko-poľskej hranici.

9:55 Čínska diplomacia nesúhlasí s nelegálnymi a jednostrannými sankciami, píše agentúra Reuters. Reagovala tak na ďalšiu vlnu protiruských opatrení.

9:40 Ukrajinská delegácia už podľa Kyjeva dorazila na rokovania s Ruskom, bude žiadať o okamžitý mier a stiahnutie ruských vojsk z ukrajinského územia.

9:36 Lotyšsko povolilo svojim občanom bojovať v radách Ukrajincov. Oznámil to lotyšský parlament, ktorý toto opatrenie schválil jednomyseľne.

9:26 Čo sa stalo na Ukrajine počas noci z nedele na pondelok? Pozrite si krátky súhrn:

  • Kyjev zostáva pod kontrolou Ukrajiny
  • Černihiv čelil silnému ostreľovaniu Ruska, zostáva však v rukách Ukrajincov
  • vyjednávači Kyjeva a Moskvy smerujú do Bieloruska na mierové rozhovory
  • objavujú sa informácie, že Lukašenko pripravuje nasadenie niektorých svojich vojakov

9:14 Obyvatelia Kyjeva môžu opustiť ukrajinskú metropolu, ruská armáda im v tom nebude brániť, vyhlásil hovorca ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov. Moskva naďalej tvrdí, že terčom nie sú civilisti, ale vojenské objekty, Ukrajina však hlási aj obete medzi civilistami, čo potvrdilo aj OSN.

9:10 V súvislosti s migračnou krízou vyvolanou vojnovým konfliktom sa rozhodol pomôcť aj štátny podnik Lesy SR. Pracovníci poskytujú stravu a občerstvenie priamo na hranici v obci Ubľa, rovnako ponúkajú bezodplatne k dispozícii aj ubytovanie. Informovala o tom vedúca odboru komunikácie Marína Debnárová.

9:00 Rusko od začiatku útoku na Ukrajinu podľa informácií ukrajinského ministerstva obrany prišlo približne o 5300 vojakov, 191 tankov, 29 lietadiel a 29 vrtuľníkov.

8:49 "Dezinformačná kampaň a propaganda sú silné a nebezpečné nástroje autokratických režimov," uviedla Marcinková v TA3. Podľa nej je jedným z nich aj režim Vladimira Putina, v ktorom sa pravda nebezpečne ohýba.

8:46 Ruská armáda tvrdí, že získala kontrolu nad ukrajinským vzdušným priestorom, informáciu prinieslo CNN s tým, že toto vyhlásenie nevie overiť. Od začiatku vojny mala ruská armáda už niekoľko vyhlásení, ktoré sa napokon ukázali ako nepravdivé.

8:38 Podporu ozbrojenia na Ukrajine považuje poslankyňa Vladimíra Marcinková za dôležitý signál, uviedla to v Raňajkách na TA3. Podľa nej robia politici všetko, čo môžu, aby v aktuálnej situácii pomohli.

8:24 Bieloruské ministerstvo zahraničných vecí zverejnilo fotografiu stola, ktorý je pripravený na rozhovory medzi Ukrajinou a Ruskom. Ukrajina napokon súhlasila s vyslaním diplomatov blízko ukrajinsko-bieloruských hraníc. "Miesto rozhovorov medzi Ruskom a Ukrajinou v Bielorusku je pripravené, očakáva sa príchod delegácií," uviedlo ministerstvo na sociálnej sieti.

8:14 Ruská centrálna banka zvýšila hlavnú úrokovú sadzbu na 20 percent z doterajších 9,5 percenta. Chce tak zabrzdiť prepad rubľa a rast inflácie.

8:11 V ukrajinskej metropole Kyjev operuje viac ako 400 ruských žoldnierov, ktorí dostali z Kremľa rozkaz zlikvidovať ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského a jeho vládu a pripraviť pre Moskvu pôdu na prevzatie kontroly. Napísal to vo svojom pondelkovom vydaní britský denník The Times bez uvedenia zdroja.

7:57 "Plánom Ruska nie je teraz zaútočiť na akúkoľvek krajinu NATO," myslí si komentátor denníka Pravda Andrej Matišák, ktorý bol naším hosťom v rannom vysielaní. Podľa neho ide Rusku zatiaľ skôr o to, aby odradilo EÚ a ostatné krajiny od pomoci Ukrajine.

7:20 V Kyjeve je krátko po ôsmej a obyvatelia môžu slobodne opustiť svoje podzemné úkryty, keďže skončil víkendový zákaz vychádzania. Ten sa však opäť začne večer o 22. hodine a potrvá do zajtra rána. Ľuďom zároveň odporučili, aby svoje domovy a úkryty neopúšťali ani počas dňa, pokiaľ to nie je nevyhnutné.

7:15 Ruský rubeľ sa po vyhlásení západných ekonomických sankcií prepadol o takmer 30 percent a je na novom historickom minime voči americkému doláru.

7:10 Do akého rána sme sa zobudili a aká je situácia na Ukrajine? Pozrite si súhrn zahraničných udalostí, ktorý pripravila redaktorka Patrícia Kordiaková.

7:00 Austrália sa pridala ku krajinám, ktoré po vpáde ruskej armády na Ukrajinu uvalili cielené sankcie na ruského prezidenta Vladimira Putina a popredných členov jeho vlády. Vo vyhlásení zverejnenom v pondelok to potvrdil austrálsky premiér Scott Morrison.

6:45 Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová sa vyslovila za vstup Ukrajiny do EÚ. Povedala to v nedeľu v rozhovore pre spravodajskú televíziu Euronews. "S Ukrajinou prebiehajú procesy, ako napríklad integrácia ukrajinského trhu do jednotného trhu EÚ. Veľmi úzko spolupracujeme napríklad v otázke energetickej siete," povedala šéfka EK.

6:35 Ruská raketa ešte v noci podľa ukrajinskej agentúry Ukrinform zasiahla obytný dom v meste Černihiv. V Kyjeve a Charkove sa ozývala streľba. Denník The Kyiv Independent uviedol, že jedna žena utrpela zranenia. Mesto vyhlásilo letecký poplach a vyzvalo obyvateľov, aby sa schovali v krytoch len chvíľu predtým, ako raketa zasiahla bytovku.

6:15 Ruskí vojaci sa v noci opäť pokúsili prelomiť obranu Kyjeva, ich pokusy ale boli neúspešné. Podľa agentúry Unian o tom informovala ukrajinská armáda. Situáciu má vraj pod kontrolou.

6:00 Dnes by sa mali uskutočniť rokovania medzi ruskou a ukrajinskou delegáciou na bieloruskej hranici, ktoré boli pôvodne dohodnuté na nedeľu večer.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok