Rusku sa nedarí plniť ciele. Svedčí o tom panika a zbrane, s ktorými pôvodne nepočítali, tvrdí Zmeko

TA3
28.2.2022 11:46

Rusko útočí na Ukrajinu už piaty deň, od minulého štvrtka si konflikt vyžiadal životy najmenej 352 civilistov. Podľa náčelníka Generálneho štábu Ozbrojených síl SR Daniela Zmeka je ohrozená aj bezpečnostná situácia u nás. Hovorili sme s ním o našej pripravenosti na východných hraniciach, ale aj o tom, že Rusko nenapreduje takým tempom, aké si naplánovalo.

Rusku sa nedarí plniť ciele. Svedčia o tom známky paniky a zbrane, s ktorými pôvodne nepočítali, tvrdí Zmeko
TASR/AP

Situácia na hraniciach

Na východnej hranici máme aktuálne nasadených 580 príslušníkov Ozbrojených síl SR, ale tento počet môže byť podľa uznesenia vlády navýšený na 1500 vojakov. Vojaci pomáhajú Policajnému zboru na hraničných priechodoch, ale kontrolujú aj "zelené hranice", čiže priestor medzi hraničnými priechodmi. Vojaci pomáhajú aj s humanitárnou pomocou pre utečencov. "To, čo dnes vidíme na štátnej hranici, je len začiatok," skonštatoval Zmeko.

Na hraniciach už vojaci stavajú aj stany, kde sa môžu utečenci dočasne ubytovať. "Títo ľudia majú za sebou dva-tri dni cesty, sú dehydrovaní, hladní, nevyspatí, takže prvotná pomoc je tu potrebná," priblížil Zmeko. Situácia je podľa neho zatiaľ pokojná, všetky bezpečnostné zložky ako aj dobrovoľníci medzi sebou spolupracujú a ľudia vedia, čo majú robiť.

Psychologický nátlak

Zmeko si myslí, že agresia Ruskej federácie sa nevyvíja tak, ako to "bolo očakávané". "Je evidentné, že sa nenaplnili niektoré ciele operácie, ani sa nedosiahlo požadované operačné tempo. dôkazom toho sú aj prvé príznaky paniky, pretože ak ruský prezident vydáva úlohu, útočte na všetkých smeroch, znamená to, že sa niečo deje a nejde to podľa plánu," povedal Zmeko o krokoch ruského prezidenta Vladimira Putina.

Ak Rusko oznámilo uvedenie jadrových síl do pohotovosti, tento krok signalizuje, že využívajú všetky, aj posedné možnosti. Zmeko si všíma aj príchod niektorých zbraňových systémov, s ktorými sa v predošlom období určite nepočítalo. Ide podľa neho o raketomety, ktoré spôsobujú obrovské škody nielen na vojenských, ale aj na civilných cieľoch v ich blízkosti. 

Doplnil, že Rusom sa nepodarilo ani s využitím paramilitantných oddielov z Čečenska zabezpečiť, aby Kyjev opustili ukrajinské autority, čím chcel Putin vyvolať paniku. Pomalší je aj ruský postup na východe Ukrajiny a nepodarilo sa ani obsadiť ani niektoré kľúčové body infraštuktúry, napríklad letiská, ktoré mali slúžiť na ďalšie dozásobovanie ruských síl. Zmeko zároveň zdôraznil, že napriek tomu situácia nie je pre Ukrajinu taká ružová.

Nasadenie jadrového arzenálu je podľa Zmeka v prvom rade súčasťou psychologickej vojny. V priebehu roka sa podľa neho takéto uvádzanie do pohotovosti vykonáva a "je súčasťou riadneho výcviku". Podobným prostriedkom psychologického nátlaku je aj nasadenie čečenských jednotiek, ktoré sú známe maximálnou brutalitou, doplnil Zmeko. "Našťastie, našim ukrajinským priateľom sa podarilo ich eliminovať v hlavnom meste veľmi skoro, vrátane toho, že zahynul ich veliteľ," ozrejmil.

Celý rozhovor s Danielom Zmekom si môžete pozrieť tu:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok