Čo sa dialo na Ukrajine v pondelok? Pozrite si súhrn udalostí

TA3
28.2.2022 19:14

Zelenskyj podpísal žiadosť o prijatie Ukrajiny do EÚ a Rusko tvrdí, že obsadilo jadrovú elektráreň. Pozrite si súhrn udalostí na Ukrajine z pondelka.

Ukrajina žiada bezpečnostné záruky, a to pre ňu znamená napríklad členstvo v NATO alebo Európskej únii. Volodymyr Zelenskyj už poslal do Bruselu oficiálnu žiadosť o prijatie do 27-čky. Viacerí európski lídri, vrátane našej prezidentky či predsedníčky Európskej komisie sú tomuto kroku naklonení. Konečné rozhodnutie ale majú v rukách predstavitelia členských štátov, ktorí by sa na tom museli zhodnúť.

Z Ukrajiny už utieklo vyše 500-tisíc ľudí, komentátori toto dianie nazývajú aj masový exodus. Ukrajinci smerujú najme do Poľska, Rumunska, ale aj na Slovensko. 

Rusko tvrdí, že obsadilo jadrovú elektráreň v Záporožskej oblasti. Išlo by o ďalší strategický cieľ, ktorý ruská armáda získala pod kontrolu.

Sankcie na Rusko uvaľuje už aj neutrálne Švajčiarsko. Robí tak po vzore Európskej únie aj ďalších krajín. Švajčiari zmrazia majetok viacerým ruským predstaviteľom a firmám. Podľa prezidenta tejto neutrálnej krajiny ide o unikátny krok, ktorý si vyžadoval starostlivé posúdenie. 

Maďarsko nepovolí presun zbraní cez svoje územie. Vyhlásil to minister zahraničných vecí Szijjártó. Môže to skomplikovať presuny. V praxi by to mohlo znamenať, že by sa zbrane smerujúce na Ukrajinu presúvali cez Slovensko, pokiaľ by sa prevážali po pozemnej ceste. 

Zelenskyj podpísal žiadosť o prijatie Ukrajiny do EÚ.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok