Medzinárodný olympijský výbor je za vylúčenie Ruska a Bieloruska zo súťaží

TA3 TASR
28.2.2022 15:49

Exekutíva Medzinárodného olympijského výboru (MOV) odporučila v pondelok všetkým športovým federáciám, aby neumožnili účasť športovcov a funkcionárov z Ruska a Bieloruska na medzinárodných podujatiach. Ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi odobrala ocenenie Olympijský rad. Ide o reakciu na ruskú inváziu na Ukrajinu, ktorú podporuje aj Bielorusko.

Výkonný výbor MOV opätovne vyjadril odpor k porušeniu Olympijského mieru, na druhej strane však drží líniu netrestať športovcov za rozhodnutia vlády, pokiaľ sa na nich aktívne nepodieľajú. "Táto vojna na Ukrajine postavila olympijské hnutie pred neriešiteľnú dilemu. Kým športovci z Ruska a Bieloruska by mohli naďalej súťažiť, mnohí reprezentanti Ukrajiny takúto možnosť nemajú pre útok na ich krajinu. Dôkladne sme zvážili situáciu a s ťažkým srdcom sme vydali toto rozhodnutie," uvádza sa na oficiálnej stránke MOV.

Exekutíva v prvom rade odporučila organizátorom všetkých medzinárodných športových podujatí, aby nepozývali ruských a bieloruských športovcov a funkcionárov. Ak to pre krátkosť času alebo právne dôvody nie je možné, VV MOV dôrazne apeloval na medzinárodné športové federácie, aby Rusi a Bielorusi štartovali iba ako neutrálni športovci bez národných symbolov, farieb, vlajok či hymien. Týka sa to už nadchádzajúcich paralympijských hier v Pekingu (4. až 13. marca). MOV zopakoval výzvu, aby federácie neorganizovali žiadne podujatia v Rusku ani Bielorusku, ktorú vydal už 25. februára - deň po ruskom vpáde na Ukrajinu. 

Putin, ruský vicepremiér Dmitrij Černyšenko a zástupca vedúceho ruskej prezidentskej administratívy Dmitrij Kozak ad-hoc rozhodnutím prišli o svoje ocenenia Olympijský rad. "Bolo to na základe mimoriadnych okolností, pre extrémne porušenie Olympijského prímeria a ďalšie porušenia Olympijskej charty ruskou vládou v minulosti," znelo stanovisko MOV.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok