V Kyjeve podľa britského denníka operuje komando, ktoré má za cieľ zlikvidovať Zelenského

TA3 TASR
28.2.2022 08:07

V ukrajinskej metropole Kyjev operuje viac ako 400 ruských žoldnierov, ktorí dostali z Kremľa rozkaz zlikvidovať ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského a jeho vládu a pripraviť pre Moskvu pôdu na prevzatie kontroly. Napísal to vo svojom pondelkovom vydaní britský denník The Times bez uvedenia zdroja.

V Kyjeve podľa britského denníka operuje komando, ktoré má za cieľ zlikvidovať Zelenského
TASR/AP

Vagnerova skupina (v zahraničí známa pod označením Wagner Group) je fakticky súkromná armáda, ktorá podľa Západu bojuje za záujmy Kremľa v rôznych zónach konfliktov vo svete. Komando vagnerovcov podľa denníka The Times priletelo pred piatimi týždňami z Afriky na Ukrajinu s rozkazom odstrániť Zelenského vládu, a to výmenou za "zaujímavý" finančný bonus. Informácie o ich výsadku sa dostali k ukrajinskej vláde v sobotu ráno, napísali The Times.

O niekoľko hodín neskôr Kyjev vyhlásil 36-hodinový "tvrdý" zákaz vychádzania, aby v meste pochytal ruských sabotérov. Vedenie mesta súčasne varovalo civilistov, že v prípade porušenia tohto zákazu – s výnimkou presunov do krytov civilnej obrany a iných útočísk – bude daná osoba považovaná za agenta Kremľa a môže byť "zlikvidovaná".

Vlani v decembri Európska únia uvalila na tzv. Vagnerovu armádu sankcie, ktoré zahŕňajú zmrazenie majetku a tiež zákaz udeľovania víz potrebných na vstup do krajín EÚ. Rovnaké reštriktívne opatrenia boli zavedené aj voči ôsmim jednotlivcom a trom firmám spojeným s touto polovojenskou organizáciou.

Vagnerovci bývajú spájaní s blízkym spolupracovníkom ruského prezidenta Vladimira Putina – miliardárom Jevgenijom Prigožinom. Jednotky Vagnerovej skupiny údajne slúžia ruským súkromným a štátnym záujmom na Ukrajine, v Sýrii a v Líbyi. Táto firma svoje služby ponúkla i miestnym predstaviteľom v subsaharskej Afrike vrátane bývalej francúzskej kolónie Mali a v Stredoafrickej republike, píše agentúra AFP.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok