Ruská armáda už používa zakázané zbrane. Na mesto Ochtyrka zhodili vákuové bomby

TA3 ČTK
28.2.2022 15:34

Ruská armáda opakovane bombardovala mesto Ochtyrka s asi 50 000 obyvateľmi na severovýchode Ukrajiny vákuovými bombami. Uviedol to starosta mesta Pavlo Kuzmenko na sociálnych sieťach, napísala agentúra Unian.

"Nepriateľ bojuje zbabelo. Na Ochtyrku znovu zhodili vákuovú bombu, na sklad ropných palív. Ropnú nádrž to vyhodilo do povetria," uviedol starosta a dodal, že tieto zbrane sú zakázané ženevskou konvenciou. Vákuové bomby Rusi už predtým zhodili na sýrske mesto Halab, známe tiež ako Aleppo, poznamenal Unian. Tvrdenie starostu mesta Ochtyrka nebolo možné overiť z nezávislých zdrojov.

Rusko ešte v roku 2007 oznámilo, že úspešne vyskúšalo vákuovú bombu, ktorej sila je porovnateľná s jadrovou bombou. Z lietadla vypúšťaná vákuová bomba je satelitne navádzaná. Ruská verzia bomby prezývaná "otec všetkých bômb" obsahuje menej výbušnín ako americká "matka všetkých bômb", ale štyrikrát presahuje jej ničivú silu. Rovnako v epicentre výbuchu vytvára teplotu dvakrát vyššiu, uviedla vtedy ruská televízia.

"Testy ukázali, že nové zbrane sú porovnateľné s jadrovou bombou čo do účinnosti aj schopnosti," vyhlásil vtedajší zástupca náčelníka generálneho štábu ruskej armády Alexander Rukšin v televíznom vysielaní. "Zároveň chcem zdôrazniť, že táto zbraň nekontaminuje prostredie na rozdiel od jadrovej bomby," dodal.

Explózia vákuovej bomby má za následok rozsiahlu devastáciu. V prvej fáze výbuchu sa otvorí v stanovenej výške kontajner a vypustí palivový mrak, ktorý sa zmieša s kyslíkom. Druhá nálož zapáli mrak, ktorý môže následne pohltiť objekty či budovy.

Okrem vákuových bômb o sile explózie porovnateľnej s jadrovou bombou existujú aj slabšie nálože, obvykle označované za termobarické. Prvýkrát ich podľa internetovej encyklopédie použili Američania vo Vietname.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok