Top udalosti týždňa: Matovič ustál odvolávanie. Rozháda ešte očkovanie koalíciu?

TA3 KJ
4.7.2021 17:00

Igor Matovič zostáva v kresle ministra financií, pri možných výhodách pre zaočkovaných nastali nezhody v koalícii. Kritika neutícha ani zo strany opozície. Máme za sebou rušný týždeň, pozrite sa s nami na tie najdôležitejšie udalosti.

Top udalosti týždňa: Matovič ustál odvolávanie. Rozháda ešte očkovanie koalíciu?
TASR/Jaroslav Novák

Snaha opozície o Matovičov koniec

Najväčšie zlo slovenskej politiky. Tak ešte v úvode týždňa nazval Igora Matoviča nahnevaný Peter Pellegrini. Hlas-SD svoj nesúhlas s politikou ministra financií vyjadril návrhom na jeho odvolanie. "Tých prehreškov sa ukázalo najviac práve teraz, keď Igor Matovič sedí na stoličke vicepremiéra a ministra financií. Logicky mu však pripomíname celé jeho jedenapolročné obdobie, ktoré má za sebou," uviedol Pellegrini.

OĽANO sa za svojho šéfa postavilo a vyjadrilo mu podporu, podobne urobilo aj hnutie Sme rodina. Diskutovať mala ešte SaS, ktorá si ministra financií pozvala na rokovanie klubu. Názory boli totiž rôzne. Na to reagoval predseda poslaneckého klubu OĽANO Michal Šipoš, podľa ktorého hlas za odvolanie mohol znamenať koniec koalície.  "Ak si to vyberú, je to jasný odkaz pre Slovensko, s kým chcú do budúcna vládnuť a kto je pre nich prijateľný partner," poznamenal.

Mimoriadna schôdza sa napokon pre neuznášaniaschopnosť pléna presunula z utorka na stredu. Opozícia totiž zo sály odišla.

Peter Pellegrini a Robert Fico argumentovali tým, že schôdzu opustili na protest proti "nedôstojnému" správaniu koalície. Pellegrini odmietol, aby si z opozície niekto robil "dobrý deň".

V odvolávaní sa tak pokračovalo v stredu doobeda. Pri rečníckom pulte sa vystriedali viaceré tváre koalície i opozície. Pellegrini venoval Matovičovi ďalšie ostré slová, Matovič sa naopak bránil, SaS však obvinil zo zháňania hlasov za jeho odvolanie. Dodal tiež, že z politiky sa vyštvať nedá.

SaS napokon tesne pred hlasovaním zaujala jasný postoj a oznámila, že za odvolanie hlasovať nebude. Ich argumentom bola najmä koaličná zmluva.

Matovič to napokon ustál. Za odvolanie hlasovalo 51 poslancov, potrebných však bolo 76 hlasov. Proti odvolaniu bolo 67 poslancov, zdržalo sa 17 zo 135 prítomných. Návrh na odvolanie Matoviča podporili poslanci Smeru-SD, ĽSNS a nezaradení. Proti bol klub Sme rodina a OĽANO okrem Jána Krošláka, ktorý sa zdržal. Rovnako sa zdržalo päť poslancov Za ľudí, štyria boli proti. SaS sa pri hlasovaní zdržala.

Očkovaní verzus nezaočkovaní

Koalícia s Matovičom to zatiaľ ustála, problémy však nastali pri presadzovaní návrhu ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského, ktorý chcel motivovať ľudí k očkovaniu viacerými výhodami. O zmenách v opatreniach sa začalo hovoriť čoraz viac. Štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí Martin Klus ešte v úvode týždňa v našej relácii Téma dňa avizoval sprísnenie opatrení, o niečo neskôr sa to stalo aj realitou.

Pôvodný cestovateľský semafor zrušili a zaviedli povinnú karanténu pri návrate zo zahraničia, výnimku majú len niektorí a medzi nimi aj tí zaočkovaní.

Na vláde sa rozoberali aj ďalšie výhody pre zaočkovaných, tie však narazili na problémy v parlamente. Jasné nie im dalo hnutie Sme rodina. Nesúhlasila s nimi ani opozícia. Smer a Hlas avizovali podnet na Ústavný súd.

Kým si Lengvarský stál za svojím návrhom, Kollárovci sa ostro postavili proti rozdeľovaniu ľudí na očkovaných a neočkovaných. V stanovisku uviedli, že na neočkovaných nemôžeme tlačiť a neustále od nich požadovať testy. V parlamente tak za vládny návrh zákona hlasovať nechceli.

Predseda poslaneckého klubu Sme rodina Peter Pčolinský neskôr dodal, že sa dohodli na preložení novely na schôdzu so začiatkom 22. júla. Dovtedy sa budú podľa jeho slov snažiť "vychytať muchy" v návrhu. Podľa Kollára pri prijatí zákona hrozí aj to, že by ľudia vyšli do ulíc.

Sloboda a Solidarita naopak kritizovala hnutie Sme rodina za tento postoj a uviedla, že s výhodami pre zaočkovaných problém nemá.

Na rozhodnutie pri Lengvarského návrhu si ešte počkáme, poslanci však schválili očkovaciu lotériu a prémiu z dielne ministra financií. Ako to má vyzerať v praxi? Na to sme sa bližšie pozreli aj v našej reportáži.

Delta variant sa šíri

Zo zahraničnej scény prichádzali správy o zhoršujúcej sa epidemickej situácii v niektorých krajinách. Nárasty infikovaných zaznamenalo napríklad Rusko, ale aj Česko. Na pokraji katastrofy sa ocitla Indonézia, v ktorej sa rýchlo šíri najmä variant delta. Pred príchodom tretej vlny varovalo aj WHO.

Česko sa spamätáva z katastrofy

Škody rátali na Morave, ktorú ešte minulý týždeň zasiahlo ničivé tornádo. Tie sa zrejme vyšplhajú až do výšky 15 miliárd českých korún, čo je v prepočte približne 589 miliónov eur. Česká vláda predstavila opatrenia na pomoc obyvateľom okresu Hodonín, kde mnohí prišli o strechu nad hlavou. Schválila program Živel, ktorým sa majú financovať práve škody spôsobené vyčíňaním tornáda.

Spoznali sme semifinalistov šampionátu

Zaujímavé to bolo aj v športe. Cez týždeň sa odohralo niekoľko súbojov účastníkov EURA 2020. Mnohé zápasy sa strhli na drámu, z ktorej však napokon vyšiel jeden víťazný tím. Spoznali sme tak semifinalistov majstrovstiev Európy. V závere týždňa sme si do štúdia pozvali aj trénera Milana Lešického, s ktorým sme zhodnotili priebeh doterajšieho šampionátu i aktuálnu situáciu vo futbale.

Pápež príde na Slovensko

Pozitívna správa prišla celkom na koniec týždňa, prezidentka Zuzana Čaputová v nedeľu oznámila, že pápež František prijal jej pozvanie a v septembri príde na Slovensko.

"Pre Slovensko je veľkou cťou, že k nám Svätý Otec príde na trojdňovú apoštolskú návštevu, ktorá bude mať oficiálny i pastoračný charakter. Je to významný moment ako pre vzťahy Slovenska so Svätou stolicou, tak aj pre veriacich, ako aj pre všetkých ľudí hlásiacich sa ku kresťanským a humanistickým princípom," reagoval aj minister zahraničných vecí Ivan Korčok, ktorý sa s pápežom už stretol vlani v decembri počas prezidentskej návštevy vo Vatikáne.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok