Sme rodina nechce deliť ľudí na očkovaných a neočkovaných, nové opatrenia nepodporí

TA3
1.7.2021 13:30

Kollárovci zo Sme rodina sa ostro postavili proti rozdeľovaniu ľudí na očkovaných a neočkovaných. V stanovisku píšu, že na neočkovaných nemôžeme tlačiť a neustále od nich požadovať testy. Kollárovci preto nebudú v parlamente hlasovať za vládny návrh zákona. Podľa Igora Matoviča ani nebude v programe tejto schôdze.

Poslanci hnutia Sme rodina nebudú hlasovať za návrh, ktorým by sa napríklad pri vstupe do prevádzok zohľadňovala zaočkovanosť. Z návrhu novely zákona o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia totiž vyplýva, že Úrad verejného zdravotníctva SR by mal pri tvorbe protipandemických opatrení prihliadať na digitálny covid preukaz, ktorý informuje, či osoba bola zaočkovaná proti ochoreniu Covid-19, negatívne testovaná alebo ochorenie prekonala. Návrh v stredu schválila vláda, chce, aby o ňom parlament rokoval v skrátenom legislatívnom konaní.

"Sme rodina nebude hlasovať za návrh zákona, ktorý by podmieňoval vstup do rôznych prevádzkových priestorov či na verejné podujatia preukázaním sa potvrdením o očkovaní proti ochoreniu Covid-19, potvrdením o jeho prekonaní, či negatívnym testom," avizuje hnutie na sociálnej sieti.

Očkovanie proti ochoreniu Covid-19 musí podľa Sme rodina zostať na dobrovoľnej báze. "Na ľudí, ktorí sa dať zaočkovať nechcú, nemôžeme vyvíjať nátlak v podobe neustálej povinnosti preukazovania sa testami, ktorých vykonanie je spoplatnené, alebo ich znevýhodňovať inými spôsobmi, ktoré rozdeľujú spoločnosť," doplnilo hnutie.

Štát považuje za racionálne a legitímne, aby ľudia zaočkovaní proti ochoreniu Covid-19 mali slobodnejší a bezbariérovejší prístup k využívaniu svojich základných práv a slobôd. Dobrovoľná vakcinácia tak má byť zohľadnená pri prijímaní protipandemických opatrení. Dočasné zohľadňovanie GreenPassov v národnej legislatíve má podľa rezortu zdravotníctva podporiť pandémiou ťažko zasiahnutý sektor podnikania v službách a kultúre.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok