Dvakrát hlasovali za, potom podľahli antivaxerom. SaS kritizuje Kollárovo hnutie

TA3 TASR
2.7.2021 12:49

Zástupcovia koaličnej strany SaS vystúpili na tlačovej besede, kde reagovali na hnutie Sme rodina. Hnutie Borisa Kollára podľa nich otočilo, keď zablokovalo návrh ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského o využívaní COVID preukazov, tzv. GreenPassov.

"Kolegovia zo Sme rodina urobili otočku o 180 stupňov," vyjadril sa predseda SaS a minister hospodárstva Richard Sulík k zablokovaniu Lengvarského návrhu zo strany hnutia Borisa Kollára. Predseda parlamentu spomínaný návrh ani nezaradil do programu aktuálnej schôdze, a teda sa o ňom nemohlo hlasovať. SaS chcela podľa Sulíka prijať návrh spolu s očkovacou prémiou a sprostredkovateľským bonusom.

"Rokovania trvali celé hodiny, dospeli sme k spoločnej dohode. Spočívala v tom, že sme chceli jeden motivačný balíček, lotériu a odmeny, o čom si my nemyslíme, že je najšťastnejšie, ale okej. Malo to ísť v jednom balíčku s tým, že zaočkovaní budú mať viac slobôd," vyhlásil Sulík s tým, že v koalícii na tom bola zhoda a Sme rodina s tým súhlasila aj na rokovaní vlády.

Rozpočet je deravý ako rešeto

Sulík zdôraznil, že aj SaS je za dobrovoľné očkovanie, ale je aj za zvýhodňovanie zaočkovaných ľudí. Sulík kritizoval utrácanie miliónov eur pri lotériách a odmenách, vzhľadom k rozpočtu, ktorý je "deravý ako rešeto". Vyjadril sa, že ide o 100 až 200 miliónov eur.

Lotéria a odmeny sú uplácanie, nie motivácia

Napriek tomu, že dvakrát na koaličnej rade hlasovali za Lengvarského návrh, zo strachu pred antivaxermi podľahli a nakoniec návrh zablokovali, tvrdí o Sme rodina Jana Bittó Cigániková. Poukazuje na to, že niektoré okresy môžu postupne opäť stmavnúť a budú sa v nich sprísňovať opatrenia, čo zasiahne aj zaočkovaných ľudí. "Ak sa nedostanete na koncert či ku kaderníčke, treba poďakovať Sme rodina," kritizuje. Kritika SaS podľa nej nie je na mieste, keďže strana postupuje podľa pravidiel. Dodala, že nie je pravdou, že všetky testy si bude treba zaplatiť. Mobilné odberové miesta musia ísť ľuďom podľa nej bližšie.

Tomáš Szalay, hlavný lekár Bratislavského samosprávneho kraja, sa vyjadril, že lotérie a odmeny sú skôr uplácanie, než motivácia. Medzi ľuďmi, ktorí váhajú s vakcínou, sa stretáva skôr s obavami o bezpečnosť vakcíny. Tento problém podľa neho odmeny nevyriešia. Ako povedal, ľudia váhajú aj preto, lebo si nie sú istí, či im vakcína prinesie zvýhodnenie. Pričom k zvýhodneniu zaočkovaných na Slovensku vôbec nedochádza, pripomenul Szalay.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok