Klus v TA3: Zaočkovaní sa karanténe pri návrate z dovolenky vyhnú, nezaočkovaní nie

TA3 TASR
28.6.2021 21:24

Opatrenia pri návrate na Slovensko by sa mohli zmeniť. Zaočkovaní ľudia sa podľa návrhu Ústredného krízového štábu vyhnú domácej karanténe aj testovaniu na koronavírus. V Téme dňa o tom hovoril štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí Martin Klus.

20210628_tema_dna.jpg
TA3

Ako v Téme dňa uviedol, z tzv. teritoriálneho princípu, ktorý rozdeľoval krajiny na zelené, červené a čierne, prechádzame do tzv. individuálneho (uniformného) systému. Individuálny systém nebude rozlišovať, odkiaľ človek prichádza, ale či je človek prichádzajúci na Slovensko zaočkovaný alebo nie je zaočkovaný. Očkovaní podľa Klusových slov už nebudú musieť ísť do osem alebo 14-dňovej karantény. 

"Každý, kto bude prichádzať ako zaočkovaný naspäť na Slovensko, tak je automaticky uvoľnený z karantény aj z testovania, pretože sa vie preukázať európskym alebo národným covid certifikátom," informoval. Návrh ešte musí prejsť koaličnou radou a vládou.

Ako pripomenul, dnes už je vedecky dokázané, že zaočkovaní sú ďaleko menšími prenášačmi koronavírusu. "Nespochybňuje sa to, že môžu byť prenášačmi, ale sú ďaleko menšími prenášačmi," uviedol s tým, že ak by sa aj nakazili v zahraničí, a prišli by na Slovensko, tak okrem toho, že je u nich podstatne menšia pravdepodobnosť prenosu na ďalšiu osobu, ich klinické následky sú neskôr aj ďaleko menej zložité. 

Chcú tak motivovať k očkovaniu

"Každý môže slobodne opustiť Slovenskú republiku, aj sa do nej vrátiť," povedal štátny tajomník a vysvetlil, že návrat bude rozdielny pre tých, ktorí sú zaočkovaní, a pre tých, ktorí zaočkovaní nie sú. Má to byť motiváciou pre tých, ktorí váhajú s očkovaním alebo sa ešte očkovať nedali. Pripomenul, že podobný prístup zvolili viaceré európske krajiny. Klus zdôraznil, že ministerstvo chce aj týmto opatrením zabrániť šíreniu delta variantu vírusu, ktorý je infekčnejší.

Pre pendlerov sa má uznávať výsledok testovania pri vstupe na Slovensko do konca prechodného obdobia, ktoré by sa malo skončiť na konci júla. Zatiaľ ide len o návrh Ústredného krízového štábu, ktorý musí ešte schváliť vláda. "Mnohé z týchto pravidiel sa určili práve pre to, lebo tu bola tendencia mnohých občanov obchádzať pravidlá," uviedol. 

Na kontrolu karantény by sa mohli využívať call centrá, väčšiu spoluprácu plánujú aj s mobilnými operátormi.

Deti od 12 - 18 rokov budú mať prechodné obdobie na očkovanie do konca júla, dovtedy sa im odporúča zaočkovať sa. V prípade detí pod 12 rokov, sa bude na ne prihliadať cez rodičov. Ak sú rodičia zaočkovaní, tak sa nebudú musieť registrovať, ak rodičia zaočkovaní nebudú, na dieťa sa bude takisto vzťahovať domáca karanténa, uviedol Klus.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok