Škody po tornáde na Morave zrejme presiahnu 15 miliárd českých korún

TA3 TASR
28.6.2021 23:26

Škody po štvrtkovom vyčíňaní tornáda na juhu Moravy sa vyšplhajú minimálne do výšky 15 miliárd českých korún, v prepočte približne 589 miliónov eur, uviedol v pondelok hajtman Juhomoravského kraja Jan Grolich.

Tornádo
TASR/Ivan Kríž

Výsledná suma však pravdepodobne túto čiastku ešte presiahne, nakoľko postihnuté obce zatiaľ škody vyčísliť nestihli. Neisté tiež zostáva, koľko jednotlivým obciam prispeje štát, informuje český Deník N. Česká vláda v pondelok predstavila ďalšie opatrenia zamerané na pomoc obyvateľom okresu Hodonín, kde mnohí prišli o strechu nad hlavou. Schválila program Živel, ktorým sa majú financovať práve škody spôsobené vyčíňaním tornáda.

Ľudia budú môcť čerpať celkovo päť miliónov českých korún (196.427 eur), z ktorých dva milióny budú tvoriť dotáciu a tri milióny budú predstavovať zvýhodnené úvery. Peniaze budú môcť využiť jednak na opravu domu, ale aj na jeho demoláciu či výstavbu, prípadne na obstaranie úplne novej nehnuteľnosti. Žiadosti budú priamo v postihnutých obciach vybavovať zamestnanci českého Štátneho fondu podpory investícií. Statici pritom už v regióne rozhodli o potrebnej demolácii najmenej sedemdesiatich domov, uvádza Deník N.

Podľa údajov Generali Českej poisťovne budú najväčšie škody (viac ako dve tretiny celkových škôd) u podnikateľov. Vláda preto spustila program aj pre nich. Podnikateľom bude hradiť 80 až 100 percent výdavkov na obstaranie nového majetku, maximálne však do výšky jedného milióna českých korún (39.282 eur). Vláda okrem toho podnikateľom poskytne aj bezúročné pôžičky vo výške až 45 miliónov českých korún (1.767.698 eur).

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok