Karanténe sa po návrate z dovolenky vyhnú len plne zaočkovaní

TA3 TASR
30.6.2021 16:19

Pôvodne platný cestovateľský semafor sa ruší. Výhody pri návrate na Slovensko budú mať plne zaočkovaní Slováci. Ostatných čaká karanténa. Ruší sa tak rozdelenie krajín podľa ich rizikovosti z pohľadu epidemiologickej situácie.

Zmeny pri príchode na Slovensko budú platiť od 9. júla. Po tomto dátume nebudú musieť ísť do karantény len plne zaočkovaní Slováci. Ostatní budú musieť podstúpiť päťdňovú karanténu, informoval štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí SR Martin Klus.

Podľa jeho slov sa medzi 20. májom a 20. júnom na e-hranici zaregistrovalo len 17-tisíc Slovákov. To je podľa neho veľmi málo a Slováci obchádzali nariadenia.

Za plne zaočkovanú osobu sa bude pri prechode slovenskými hranicami považovať:

  • ten, kto je 14 dní po podaní druhej dávky vakcíny (Pfizer/BioNTech, AstraZeneca, Moderna, Sputnik V). 
  • Taktiež to budú osoby, ktoré sú dva týždne po podaní jednodávkovej vakcíny (Johnson & Johnson).
  • Ďalej to budú ľudia, ktorí sú 14 dní po podaní prvej dávky vakcíny do 180 dní po prekonaní ochorenia COVID-19. 

Zaočkovaní ľudia sa podľa rezortu budú musieť po prekročení hraníc preukázať potvrdením o očkovaní, a to tzv. GreenPassom, prípadne národným očkovacím certifikátom s QR kódom.

Ostatné, nezaočkované osoby sa budú musieť po prekročení hraníc povinne registrovať v systéme eHranica a absolvovať 14-dňovú karanténu. Na piaty deň karantény bude možné podstúpiť test. V prípade negatívneho výsledku môže osoba túto karanténu opustiť hneď, ako jej je doručená správa o negatívnom RT-PCR výsledku.

Výnimky pre tri skupiny

Prechodné obdobie, v ktorom budú platiť výnimky, je stanovený medzi 9. júlom a 9. augustom. Výnimka bude platiť pre pendlerov, deti medzi 12 - 18 rokov a pre všetkých, ktorí sú zaočkovaní prvou dávkou vakcíny. Klus objasnil, že ak niekto čaká na druhú dávku AstraZeneca, ktorá sa podáva v rozmedzí 10-tich týždňov, a pôjde medzitým na dovolenku do zahraničia, po návrate do 9. augusta sa naňho bude pozerať ako na plne očkovaného.

Potrebné je sledovať stránku ministerstva

Po 9. auguste prestane platiť prechodné obdobie. Podľa Klusa by už vtedy mali byť zaočkované aj deti medzi 12 - 18 rokov. To isté platí aj v prípade pendlerov, ktorí majú podľa Klusa niekoľko týždňov čas na to, aby sa zaočkovali a ochránili tak svojich blízkych, ako aj zdravotníkov. "Už dnes vieme, že tretia vlna príde," uviedol. 

V prípade, že sa po 9. auguste vráti na Slovensko dieťa medzi 12 - 18 rokov a nebude zaočkované, bude pre ne povinná päťdňová karanténa rovnako ako pre členov ich spoločnej domácnosti. Povinnosť karantény sa nevzťahuje na deti do 12 rokov.

Keďže sa ruší rozdelenie krajín na zelené, červené a čierne, bude podľa Klusa možná napríklad aj dovolenka v Turecku. Ako uviedol, väčšina Slovákov si na cestovanie aj doteraz vyberala menej rizikové krajiny. 

Klus pripomenul, že pri cestovaní do zahraničia je dôležité sledovať stránku ministerstva, kde sa snažia neustále aktualizovať cestovateľské informácie aj s podmienkami, ktoré platia v jednotlivých krajinách. 

Chcú oddialiť príchod delta variantu

Úlohou cestovného semafora je minimalizovať import nových prípadov infikovaných delta variantom a oddialiť časový bod, keď sa tento variant stane na Slovensku dominantným a začne sa nekontrolovane šíriť v komunitách.

"Cieľom aktualizovaného cestovného semafora je výlučne limitovať importy v najvyššej dosiahnuteľnej miere. Aktualizovaný cestovný semafor a aktívna kontrola hraníc majú zmysel len vtedy, ak dokážeme takto získaný čas progresívne využiť na akcelerované zaočkovanie obyvateľstva, výsledkom čoho bude merateľné zmiernenie počtu hospitalizácií a mortality počas tretej epidemickej vlny," skonštatovalo ministerstvo.

Zoznam rizikových krajín zverejní ministerstvo zdravotníctva a ministerstvo zahraničných vecí každý týždeň po konzultácii s konzíliom odborníkov. Systém rizikovosti krajín bude mať pre ľudí iba odporúčací charakter.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok