Top udalosti týždňa: Krajniak i Sulík prekvapili, Vlhová triumfovala

TA3 KJ
21.3.2021 17:07

Demisia ďalšieho ministra, SaS jednou nohou na odchode, špekulácie o trojkoalícii i mlčanie premiéra. Máme za sebou ďalší turbulentný týždeň poznačený vládnou krízou. Priniesol však aj pozitívne správy, Petre Vlhovej sa podarilo dosiahnuť historický úspech. Pozrite sa s nami na top udalosti tohto týždňa.

Top udalosti týždňa: Krajniak i Sulík prekvapili, Vlhová triumfovala
TASR/Jaroslav Novák

Výzva pre Matoviča trvá

Rétorika koaličných strán sa ani tento týždeň výrazne nezmenila, naďalej žiadajú koniec Igora Matoviča v roli premiéra. Strana SaS už v pondelok vyhlásila, že zachovanie vlády je možné len vtedy, ak dôjde k jeho odchodu. Sulík zároveň ponúkol svoju ministerskú pozíciu. "Nie som prilepený k stoličke," vyhlásil.

Strana Za ľudí sa pridala s ešte razantnejším vyhlásením, a to žiadosťou o odchod Matoviča i Sulíka. "Takto to ďalej nemôže pokračovať. Považujem za nezodpovedné predlžovať krízu," povedala vtedy líderka Za ľudí Veronika Remišová. Ako problémové videla najmä konflikty Sulíka s Matovičom. Zároveň uviedla, že aj ona je pripravená svojho postu sa vzdať.

Ďalší rezort bez šéfa

Zatiaľ, čo koaliční lídri avizovali ochotu vzdať sa svojich postov, prekvapenie prišlo zo strany Sme rodina. Milan Krajniak predbehol ostatných a svoju demisiu podal sám. Dôvody sú dodnes nejasné, jeho argumentom bola však snaha o ukončenie krízy a politické gesto hnutia Sme rodina, ktoré je ochotné uskutočniť aj personálnu obetu pre väčšie dobro. "Svoju demisiu chápem ako krok k čo najskoršiemu ukončeniu koaličnej krízy. Myslím si, že každá koaličná strana by mala urobiť isté politické gesto a ukázať, že je ochotná sa niečoho aj vzdať," uviedol Krajniak.

Na scénu popri búrlivých reakciách na Krajniakov odchod prichádza prezidentka Zuzana Čaputová. Matoviča si pozvala do paláca. Neskôr sa stretla aj s ministrom hospodárstva Richardom Sulíkom. Ako pred médiami vyhlásila, premiéra požiadala, aby koaličnú aj vládnu krízu ukončil čo najskôr. Pre prezidentku však "nateraz" nemal odpoveď, ako sa chce postaviť k riešeniu situácie.

K odchodu z vlády sa čoraz viac prikláňali aj ďalší. Ministerka Kolíková uviedla, že sa v nej niečo zlomilo. Oznámila, že odíde z vlády, ak Igor Matovič zostane premiérom. "Človek má nejakú mieru tolerancie, ale v jednom momente sa to začalo lámať," povedala pre denník Sme, pričom narážala na premiérovu tlačovú konferenciu, počas ktorej oznámil koniec ministra zdravotníctva, čo však zároveň označil za "najabsurdnejšiu demisiu v dejinách".

Práve vtedy sa umocnili špekulácie o rozpade strany Za ľudí. Poslanecký klub OĽANO sa popritom jasne postavil na stranu premiéra. Predseda klubu Michal Šipoš zopakoval, že hnutie splnilo požiadavky na rekonštrukciu vlády demisiou ministra zdravotníctva Mareka Krajčího.

Navonok mlčia, v úzadí intenzívne rokujú

Aj keď navonok sa zdalo, že aktéri vládnej krízy v priebehu týždňa stíchli, v zákulisí prebiehali intenzívne rokovania. Premiér Igor Matovič na stretnutí s poslancami Za ľudí skonštatoval, že vníma vážnosť situácie a aj to, prečo poslanci dospeli k výzve na jeho odstúpenie. Uviedol to podpredseda Za ľudí a parlamentu Juraj Šeliga. Šéfku klubu Janu Žitňanskú zase mrzelo, že k stretnutiu s premiérom došlo až v utorok. Dodala, že riešenie je teraz na strane Matoviča.

Krajniak zatiaľ v snahe čo najskôr upokojiť vládnu krízu odovzdal demisiu do rúk prezidentky už v stredu. Opäť zdôraznil, že chce, aby vláda fungovala a svoju funkciu obetoval pre pokoj v koalícii. To, čo bude s jeho kariérou a o aký post má záujem však hnutie prezradiť nechcelo. Ministrom práce sa tak dočasne stal Andrej Doležal. Je už druhým ministrom, ktorý riadi dva rezorty.

Sulíkove slová o demisii

Po demisii Krajniaka už nebolo takmer nič isté, ďalšie veľké prekvapenie však prišlo vo vyhlásení strany SaS, ktorá uviedla, že do 24. marca podajú jej ministri demisiu. Sulík sa vyjadril, že na zasadnutí vlády bol poslednýkrát. Budúci pondelok alebo utorok oznámi svoju demisiu prezidentke Zuzane Čaputovej, aby ju v stredu mohla prijať. Zo Sulíkových vyjadrení vyplynulo, že neverí v odchod premiéra Igora Matoviča. Naďalej však vyjadril svoju ochotu rokovať. "My sme pripravení na rokovania, preto sme si dali čas. Ja som aj oslovil viacerých ľudí, keď ešte je potreba si nejaké veci vyjasniť," povedal Sulík.

Jeho slová však niektorých nepotešili. Veroniku Remišovú mrzelo, že šéf SaS robí "silné vyhlásenia""V zásade si zabuchol dvere", dodala. Zopakovala, že strana Za ľudí rokuje o situácii v koalícii v zmysle uznesenia predsedníctva. Po Sulíkovom výroku sa začali rodiť úvahy o vzniku trojkoalície bez SaS. Na to však líder strany uviedol, že v politike treba rátať so všetkým. Ani OĽANO nebolo veľmi naklonené tomu, že Sulík odkryl svoje karty. "Viem sa porozprávať s hocikým, ale myslím si, že tieto veci, ktoré SaS deklarovala, mali ostať pri rokovacom stole," povedal Šipoš.

Po zvyšok týždňa sa v médiách objavovali najmä Remišová a Sulík, ich vyjadrenia zostávali konzistenté aj keď to chvíľu vyzeralo rôzne. Jedno je však jasné, ani jeden z nich nechce predčasné voľby. V závere týždňa sa stretne ešte koaličná rada a sám Sulík v diskusii na Markíze povedal, že v priebehu nasledujúcich dní sa vládna kríza skončí. "Som presvedčený, že bude štvorkoalícia, lebo trojkoalícia by bola cesta do predčasných volieb," povedal.

Spustili čakáreň, predĺžili núdzový stav

Okrem vládnej krízy krajinu sužuje pandémia. Aj keď čísla mierne klesli, situácia je naďalej vážna. Nádejou zostáva očkovanie, v súsivlosti s tým sa podarilo spustiť čakáreň pre registráciu záujemcov o vakcínu. Tu si môžete pozrieť, čo k takejto registrácii potrebujete a ako to prebieha. Okrem toho sa predĺžil aj núdzový stav, rozhodla o tom zatiaľ len vláda, na potvrdenie parlamentom sa ešte čaká.

Európa v priebehu týždňa pokorila negatívny rekord. Podľa agentúry Reuters sa stala prvým regiónom sveta, v ktorom zaznamenali viac ako jeden milión obetí s Covidom-19. Túto hranicu sme prekročili v čase, keď mnohé krajiny zasiahla tretia vlna pandémie. Vyvolali ju nové varianty koronavírusu.

Veľkou témou bola aj vakcína spoločnosti AstraZeneca. Do mnohých krajín sa vrátila po tom, ako Európska agentúra pre lieky vyhlásila, že je bezpečná. Okrem toho sa zistilo aj to, čo je príčinou krvných zrazenín, ktoré sa objavili po očkovaní touto vakcínou.

Historický triumf Petry Vlhovej

V závere týždňa predsa len prišli aj pozitívne správy. Našej lyžiarke Petre Vlhovej sa podarilo skvelé výkony pretaviť do historického úspechu. Získala veľký glóbus celkovej víťazky Svetového pohára v alpskom lyžovaní.

"Veľký glóbus je veľká drina, absolvovala som celý ročník okrem zjazdu na MS. V prvom rade sa chcem poďakovať môjmu tímu, bez neho by som nedokázala získať veľký glóbus. Bol to náš cieľ od začiatku sezóny," povedala Vlhová. Na bezprecedentný úspech reagovali aj zahraničné médiá i domáci športovci. Hovorilo sa o malom Slovensku s veľkým zázrakom a aj o tom, ako vynikajúca športovkyňa píše históriu národa.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok