Núdzový stav na Slovensku pokračuje, rozhodla vláda

TA3 TASR
17.3.2021 14:14

Núdzový stav na Slovensku sa v dôsledku pandemickej situácie predĺži. V stredu o tom rozhodla vláda. Oznámila to vicepremiérka Veronika Remišová (Za ľudí). Núdzový stav sa mal skončiť v piatok.

Minister financií a zastupujúci šef zdravotníckeho rezortu Eduard Heger (OĽANO) v utorok po zasadnutí pandemickej komisie uviedol, že na predĺžení je jednoznačná zhoda odborníkov. Na zasadnutí sa však pri hlasovaní mali zdržať zástupcovia SaS, podľa lídra liberálov Richarda Sulíka nepočuli dostatočné argumenty. Pred vládou však uistil, že ak na rokovaní kabinetu budú počuť pádne odôvodnenie, ministri z SaS za predĺženie núdzového stavu zahlasujú.

Aj v prípade stredajšieho rozhodnutia vlády musí prísť do 20 dní k odobreniu parlamentom. Tento systém má byť "ústavná poistka" v rámci deľby moci a systému bŕzd a protiváh v parlamentnej republike.

Do piatka platí núdzový stav, ktorého predĺženie o 40 dní schválil kabinet 8. februára. Národná rada SR ho podľa možnosti novelizovaného zákona odsúhlasila 26. februára.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok