SaS vyzýva Matoviča na odstúpenie, Sulík je pripravený ponúknuť svoj post

TA3 TASR
15.3.2021 11:12

Zachovanie vlády je možné len ak dôjde k odchodu premiéra Igora Matoviča, vyjadril sa predseda strany SaS a minister hospodárstva Richard Sulík. SaS sa tak pripája k výzve predsedníčky Za ľudí Veroniky Remišovej. Sulík ponúkol svoju ministerskú pozíciu, ak to pomôže.

Strana je pripravená robiť ústupky

"Nedá sa takto ďalej fungovať, pre zachovanie vlády na súčasnom pôdoryse je možný len odchod Matoviča. Vyzývame premiéra na odstúpenie. Ak neodíde, sme pripravení odísť z vlády," vyhlásil Sulík. Sulík taktiež opustí post ministra hospodárstva, ak ho o to požiada Matovič. "Nie som prilepený k stoličke," vyhlásil. SaS žiada, aby sa Matovič rozhodol do budúcej stredy, inak strana opustí vládnu koalíciu. Sulík nespochybňuje nárok OĽANO nominovať predsedu vlády a nespochybňuje ani výsledky volieb. Na premiérskej stoličke si vie predstaviť napríklad aj súčasného ministra financií Eduarda Hegera.

"Sme pripravení urobiť mnoho ďalších ústupkov, ak dôjde ku kľúčovej veci, a tou je výmena premiéra," povedal Sulík. Sulík zdôraznil, že po roku potrebujú pokoj, stabilitu a konštruktívnu spoluprácu. "Je dôležité, aby mal premiér dôveru občanov a bol schopný dobrej spolupráce s prezidentkou, samosprávami aj koaličnými stranami, aby nerozoštvával spoločnosť, naopak, aby ju spájal," povedal Sulík.

Šéf SaS zdôraznil, že je proti predčasným voľbám. Lídri koaličných strán vrátane Remišovej by podľa Sulíka nemali stáť na čele ministerstiev.

Dôvody na odchod Matoviča

Sulík vymenoval viacero dôvodov, prečo by už Matovič nemal stáť na čele vlády. "Igor Matovič mikromenežoval boj proti pandémii a spolu s bývalým ministrom zdravotníctva tento boj nezvládol," zhodnotil. Premiér sa podľa neho iným rezortom prakticky nevenuje. "K tomu rozdeľuje spoločnosť, je v konflikte s prezidentkou, s primátormi a starostami, s vedcami aj s novinármi a médiami," zhrnul Sulík s tým, že Matovič "nie je osobnostne ani komunikačne schopný viesť vládu".

Mnohí budú podľa Sulíka prirovnávať rozhodnutie SaS k pádu vlády Ivety Radičovej. Vysvetľuje však, že prípadným odchodom SaS by vláda nepadla a strana je v súčasnosti zásadne proti predčasným voľbám. Koalícia by mala aj bez nej dostatok poslancov. Výsledkom rokovaní môže byť aj menšinová vláda. "V našich rukách nie sú všetky udalosti," podotkol Sulík s tým, že je veľa verzií toho, ako sa môžu rokovania skončiť. Deklaroval, že ak by sa do parlamentu dostal návrh na predčasné voľby, poslanci za SaS budú hlasovať proti.

Veronika Remišová sa v nedeľu vyjadrila, že si nevie predstaviť alternatívu, že sa premiér Matovič na určitý čas stiahne. Riešenie vidí v tom, aby Sulík aj Matovič prekonali egá a pre dobro Slovenska odišli z vlády, k tomu ich aj vyzvala. Za najhoršiu možnosť považuje predčasné voľby.

Vládna kríza prepukla po nákupe vakcíny Sputnik V, napätie v koalícii je dlhodobo. Všetky strany sa zhodovali na tom, že nechcú predčasné voľby. SaS a Za ľudí volali po rekonštrukcii vlády.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok