Žiadame odchod Matoviča a Sulíka, potvrdila Remišová. Ponúka i svoj post

TA3 TASR
15.3.2021 15:23

Premiér Igor Matovič a minister hospodárstva Richard Sulík nevedia riešiť vzájomné konflikty normálnym spôsobom. Strana Za ľudí preto žiada výmenu na poste predsedu vlády aj odchod Sulíka. "Takto to ďalej nemôže pokračovať. Považujem za nezodpovedné predlžovať krízu," povedala na tlačovej konferencii líderka Za ľudí Veronika Remišová. Predčasné voľby považujú v strane za úplne najhoršiu možnosť.

Remišová: Premiér vie, aké sú naše limity

Primárnou požiadavkou je výmena na poste predsedu vlády. Doteraz podľa Remišovej v strane boli "ticho" a konflikty Matoviča a Sulíka len diplomaticky komentovali. Vládna kríza sa má podľa nej vyriešiť čo najskôr, ultimáta strana dávať nebude. Remišová je takisto ochotná odísť zo svojho postu ak by to pomohlo vyriešiť konflikt medzi predsedom vlády a Sulíkom. Verí, že sa v štvorkoalícii čo najskôr dohodnú.

"Sme pripravení na všetky alternatívy," povedala Remišová, no bližšie ich špecifikovať nechcela. "Pán premiér jasne vie, aké sú naše limity, a čo sú pre nás červené čiary," uviedla. Ak by Matovič zotrval na poste premiéra, vo vláde by s veľkou pravdepodobnosťou nezostali.

"Požadujeme zachovanie štvorkoalície s cieľom riadneho fungovania štvorkoalície a zmenu na poste predsedu vlády," povedala Remišová. Ak k tejto zmene nedôjde, zasadne predsedníctvo a strana prijme ďalšie kroky. Menšinová vláda nie je podľa Remišovej možnosť. "Pri menšinovej vláde nedokážete robiť ani veľké reformy, ani dôležité rozhodnutia," pripomenula.

Ak Igor Matovič zostane premiérom, z vlády odíde aj ministerka spravodlivosti Mária Kolíková. "Nikto z nás nemá bezodnú trpezlivosť," uviedol Juraj Šeliga k aktuálnej situácii. Premiér podľa neho veľmi dobre vie, že ak nevyvodí voči sebe politickú zodpovednosť, tak "je koniec". Šeliga povedal, že strana Za ľudí sa má s Matovičom stretnúť v utorok o 11.00 hodine.

Úlohou premiéra je podľa Remišovej, aby partneri ťahali za jeden koniec, aby bola koalícia jednotná a aby spoločne napĺňali programové vyhlásenie vlády.

Pri núdzovom stave sa budú riadiť odborníkmi

Strana Za ľudí sa pri predlžovaní núdzového stavu bude riadiť tvrdeniami odborníkov. Uviedla to Remišová. "Ak odborníci povedia, aby núdzový stav pokračoval, tak budeme hlasovať za núdzový stav," povedala Remišová.

Na margo toho, ako bude vláda počas koaličnej krízy fungovať, Remišová uviedla, že je "ich psou povinnosťou, aby všetky inštitúcie riadne fungovali". Deklarovala, že urobia všetko pre to, aby kríza nemala na občanov žiadny dosah.

Núdzový stav sa má skončiť v piatok 19. marca. Vláda môže opakovane predlžovať núdzový stav najviac o 40 dní. Schváliť to však musí takisto parlament, najneskôr do 20 dní odo dňa účinnosti jeho predĺženia. Má to byť "ústavná poistka" v rámci deľby moci a systému bŕzd a protiváh v parlamentnej republike.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok