Pribudli nakazení. Ideme do 3. fázy, v hre je plošné testovanie

TA3 TASR SITA ČTK
4.5.2020 15:51

Na Slovensku v posledných dňoch pribúdajú nakazení pomalým tempom. Pre tieto dobré správy avizujú ďalšie uvoľňovanie opatrení, ktoré naša krízou zasiahnutá ekonomika potrebuje ako soľ. Niektoré štáty otvárajú aj školy. Situáciu okolo pandémie sme s vami opäť sledovali online.

Pribudli nakazení. Ideme do 3. fázy, v hre je plošné testovanie
TASR/Milan Kapusta (ilustračné)

Online článok ku koronavírusu sme ukončili. Viac informácií sa dozviete aj v našej špecializovanej sekcii.

22:27 Prvý prípad nákazy koronavírusom vo Francúzsku sa vyskytol už minimálne na konci decembra a teda o mesiac skôr, ako úrady oficiálne zachytili pacienta nula. Dokazujú to zistenia parížskej nemocnice, ktorá spätne analyzovala staré vzorky pacientov so zápalom pľúc.

22:13 V Taliansku zaznamenali najmenej prípadov nákazy od 10. marca. Počet obetí klesol aj v Británii, horšie je na tom však Rusko či Francúzsko. Pozrite si, aká je situácia ohľadom koronavírusu vo svete.

21:59 Americký minister financií Steven Mnuchin pochybuje, že Washington tento rok zruší reštrikcie týkajúce sa medzinárodného cestovania. Administratíva sa podľa neho sústredí na to, aby sa najprv zlepšila domáca situácia.

21:43 Pandémia mení trh, správanie sa firiem a zákazníkov. Pozreli sme sa na to, ako v čase koronakrízy funguje online biznis, aké sú spotrebiteľské trendy a ako robiť online marketing počas tohto náročného obdobia. Viac povedal Martin Volek zo spoločnosti Volis International, ktorý je aj certifikovaný tréner spoločnosti Google.

21:24 Česká vláda schválila návrh ministra dopravy a priemyslu Karla Havlíčka, v súlade s ktorým sa od 11. mája obnoví železničná aj autobusová doprava do zahraničia. Vláda rozhodla, že od rovnakého dátumu budú môcť do ČR prichádzať aj cudzinci z krajín mimo EÚ, musia sa však preukázať negatívnym testom na nový koronavírus.

21:02 Pozrite si aj Tému dňa, v ktorej sme s ministrom hospodárstva Richardom Sulíkom a s členom krízového štábu Robertom Mistríkom diskutovali o druhej a tretej fáze uvoľňovania opatrení na Slovensku.

20:22 Epidémia infekčnej choroby COVID-19 si vo Francúzsku vyžiadala už viac ako 25.000 obetí na životoch. Vyplýva to z novej bilancie zverejnenej v pondelok večer, v ktorej sa konštatuje, že za posledných 24 hodín vo Francúzsku pribudlo 306 ďalších úmrtí, čo je viac ako dvojnásobok v porovnaní s údajmi z nedele.

19:53 Na Slovensku v súčasnosti zdravotníci denne otestujú tri až štyri tisíc ľudí v štátnych aj súkromných laboratóriách. V súkromných zariadeniach k sterovým testom pribudli aj krvné. Z nich sa dá relevantne zistiť, napríklad to, či človek už ochorenie COVID-19 prekonal.

19:18 Pedagógovia už viac ako mesiac vzdelávajú deti online v obmedzenom režime. O tom, ako sa učitelia prispôsobili aktuálnej pandémii, nám prezradil viac pedagóg zo Slovenskej komory učiteľov Viktor Križo.

18:37 Postupné a bezpečné spúšťanie výroby v kontexte obnovenia obchodných aktivít oznámila trnavská automobilka Groupe PSA Slovakia. V tomto týždni bude realizovať niektoré prípravné práce s cieľom opätovného rozbehnutia produkcie a pokračovania výroby modelov Peugeot 208, jeho elektrickej verzie e-208 a modelu Citroën C3. O detailoch ďalšieho vývoja bude informovať 7. mája. Uviedol to hovorca automobilky Peter Švec.

18:20 Štát bude ručiť za bankové úvery pre firmy. Rozhodla o tom ešte minulý týždeň vláda. Cieľom je pomôcť podnikateľom, aby aj v ťažších časoch mali dosť peňazí na svoju prevádzku. V pláne sú záruky za pôžičky vo výške pol miliardy eur mesačne. Podrobnosti má minister financií ohlásiť tento týždeň.

17:57 Ako by mohlo vyzerať postupné otváranie škôl? Pozrite si, aké možnosti zvažujú.

17:24 Slovensko podporuje spoločné snahy zvládnuť problém nového koronavírusu, preto sumou 750.000 eur prispeje na vývoj vakcíny proti SARS-CoV-2. Oznámil to minister zahraničných vecí Ivan Korčok pri príležitosti donorského podujatia, ktoré zorganizovala Európska komisia so Svetovou zdravotníckou organizáciou, Francúzskom, Nemeckom, Spojeným kráľovstvom a Saudskou Arábiou.

17:03 Súkromné laboratórne spoločnosti Medirex aj Alpha Medical využívajú pri testovaní na nový koronavírus okrem štandardných PCR testov aj tzv. protilátkové sérologické testy. PCR testy pomáhajú identifikovať infikovaných ľudí, sérologické testy odhaľujú tých, ktorí mali infekciu alebo sa s ňou stretli, a tak si vybudovali protilátky.

17:00 Európska komisia spustila virtuálnu darcovskú konferenciu. Jej cieľom je vyzbierať približne sedem a pol miliardy eur, ktoré majú použiť na boj s koronavírusom.

16:56 O prípadnom otvorení škôl sa bude rokovať na viacerých samostatných stretnutiach, špecifikoval Matovič. Stretnutia by sa mali uskutočniť počas tohto či budúceho týždňa. Otváranie všetkých typov škôl je zaradené do štvrtej fázy uvoľňovania opatrení a premiér ju označil za takzvaný „zásobník“ rizikových opatrení.

16:51 Polícia začala trestné stíhanie v súvislosti s infikovaným martinským domovom sociálnych služieb. Zatiaľ nie je vedené voči konkrétnej osobe. Po vyše dvadsiatich dňoch v karanténe pre televíziu TA3 prehovorila aj riaditeľka zariadenia. Akékoľvek pochybenia odmieta. Pracovníci sa starajú o seniorov s vypätím síl.

16:47 Čo sa týka trasovania ľudí nakazených koronavírusom, je všetko viac-menej pripravené, uviedol premiér. Minulý štvrtok inicioval stretnutie s ľuďmi, ktorí sú do vytvárania riešenia tohto opatrenia zainteresovaní. „Trošku som pomkol, aby sa urobili zmluvy medzi Úradom verejného zdravotníctva SR a telekomunikačnými operátormi,“ dodal premiér.

O tom, že na identifikáciu nakazených ľudí majú poslúžiť mobilné lokalizačné dáta, informovala vicepremiérka pre investície a informatizáciu Veronika Remišová ešte koncom marca. V rámci tohto opatrenia majú mobilní operátori poskytnúť ÚVZ SR dáta o pohybe pozitívne testovaných ľudí na nový koronavírus.

16:40 Nemecko začalo s uvoľňovaním niektorých obmedzení. V krajine sa za dodržania prísnych opatrení začali znovu otvárať kaderníctva, múzeá či kostoly a výrobu obnovili aj viaceré automobilové továrne. Hovorca nemeckého ministerstva vnútra zároveň v pondelok oznámil, že Nemecko do 15. mája predĺži kontroly na svojich hraniciach. Opatrenie je podľa jeho slov v súlade s odporúčaniami Európskej komisie.

16:30 Rusko už druhý deň po sebe eviduje viac ako 10-tisícový nárast nových prípadov ochorenia COVID-19. Celkovo je v krajine vyše 145.000 infikovaných a viac ako 1.300 ľudí nákaze podľahlo.

16:26 Pozrite si tlačovú besedu predsedu vlády Igora Matoviča po spoločnom stretnutí s konzíliom odborníkov. Premiér informoval, že sa spojí uvoľňovacia fáza dva a tri. Od stredy sa preto otvoria holičstvá, soláriá, zoo, hrady a podobne.

16:07 Čínska štátna televízia CCTV zaútočila na ministra zahraničných vecí USA Mikea Pompea. Ten vyhlásil, že existuje "veľké množstvo" dôkazov o tom, že nový koronavírus pochádza z laboratória v čínskom meste Wu-chan, odkiaľ sa do sveta rozšírila súčasná pandémia infekčnej choroby COVID-19.

16:00 Pozrite si spravodajský blok venovaný pandémii v správach TA3 o 16. hodine.

15:51 Fáza uvedená ako číslo 4 v aktuálnom pláne otvárania prevádzok sa nemusí spustiť naraz a môže byť rozdelená na viacero etáp. Ide skôr o “zásobník” toho, čo ešte nie je otvorené, ako uviedol premiér. Posledná fáza obsahuje kiná, divadlá, kúpaliská, hromadné podujatia, obchodné centrá, školy, škôlky, vnútorné športoviská či hromadné športové podujatia, ako aj ubytovanie a verejné stravovanie so všetkými službami.

15:44 Bohoslužby sa budú môcť od 6. mája konať za prísnych hygienických opatrení a s obmedzeným počtom ľudí. Odporúčané sú tiež samostatné nedeľné bohoslužby pre seniorov.

Bude povinné nosiť rúško, ale aj dezinfekcia rúk. Počet ľudí na omšiach nebude obmedzený podľa rozlohy kostola, teda nebude platiť pravidlo 25 štvorcových metrov na jednu osobu. Argumentuje väčším objemom vzduchu a menším pohybom ľudí. Priblížil, že v kostoloch budú označené miesta pre ľudí v každej druhej lavici, dva metre od seba, rovnako i mimo lavíc.

15:30 Bezdomovci v Banskej Bystrici, ktorých v týchto dňoch aktívne vyhľadávajú príslušníci banskobystrickej mestskej polície, aby im zmerali teplotu a zistili, či nemajú príznaky ochorenia COVID-19, sú v poriadku. Z doposiaľ oslovených 54 ľudí bez domova žiadny nejaví známky ochorenia. Informoval o tom primátor mesta pod Urpínom Ján Nosko. Samospráva pre nich preventívne zriadila záchytné centrum, ktoré sa nachádza v Laskomerskej doline, mimo obytných zón, pri chate v správe MsP.

15:17 Hlavný hygienik potvrdil, že sa uvažuje sa aj o plošnom testovaní. "Možno o mesiac spustíme takzvané imunologické prehľady zamerané len na COVID-19," vyhlásil Mikas s tým, že ešte vypracujú postupy.

15:08 Koronakríza pokazila firmám v eurozóne biznis. Ich výkon padol v apríli tak, ako ešte nikdy. Ako ďalej ukazuje prieskum IHS Markit, výsledok je horší, než očakávali odborníci.

15:02 V Taliansku sa po vyše dvoch mesiacoch mohli vrátiť do práce milióny ľudí. Tamojšia vláda pristúpila k ďalšiemu uvoľňovaniu opatrení, ktoré zaviedli v snahe zastaviť šírenie nákazy COVID-19. Viac sme sa o tejto téme rozprávali s Alexandrom Lagazzi, analytikom inštitútu Europeum.

14:57 Za prísnych opatrení otvoria obchodné prevádzky a služby bez ohľadu na počet metrov. Otvoria sa rehabilitačné služby, múzeá, galérie, knižnice a výstavné siene. Umožnia aj bohoslužby, i keď tu nebude uplatňované pravidlo 25 metrov štvorcových na osobu.

14:54 Matovič upozornil, že po tomto uvoľnení podmienok výrazne stúpnu kontroly zamerané na dodržiavanie pravidiel.

14:49 Od stredy bude umožnené krátkodobé ubytovanie. Otvoria kaderníctva, holičstvá, kozmetiku, soláriá, pedikúru i manikúru. Otvoria vonkajšie atrakcie, ako zoo, hrady a podobne. Taxislužba s oddeleným priestorom a bez klimatizácie bude umožnená.

Za prísnych pravidiel sa otvoria aj terasy, podniky však musia stoly umiestniť v dvojmetrových rozostupoch a pri jednom stole budú môcť sedieť maximálne dvaja ľudia alebo rodičia s deťmi. Umožnia aj skúšanie odevov v obchodoch s oblečením. Premiér upozornil, že oblečenie bude po každom skúšaní musieť "ležať ľadom" nasledujúcich 24 hodín.

14:47 Konzílium podľa Matoviča dospelo k záveru, že môžeme spojiť uvoľňovaciu fázu dve a tri, aby sme predišli devastovaniu ekonomiky.

14:45 Premiér uviedol, že napriek tomu sme na tom momentálne oproti ostatným krajinám veľmi dobre a v boji proti nákaze patríme k lídrom. "Vzhľadom na zodpovednosť ľudí na Slovensku sme dokázali výskyt vírusu znížiť nad očakávania, na absolútne minimum," pokračoval.

14:41 Matovič korigoval informáciu, ktorá podľa neho akoby vyvolávala dojem, že sme "za vodou". Na ulici vraj videl ľudí, ktorí si dávali dole rúška. Premiér varoval, že na Slovensku je stále minimálne 800 ľudí, ktorí sú nositeľmi vírusu a reálne čísla budú zrejme niekoľkonásobne vyššie. "Musíme si naďalej dávať veľmi veľký pozor," upozornil premiér s tým, že len v hlavnom meste sú stovky ľudí bez príznakov, ktorí majú v sebe vírus.

14:38 Konzílium odborníkov na úrade vlády hodiny rozhodovalo o tom, čo ďalej. Na Slovensku v posledných dňoch pribudlo len niekoľko pacientov s koronavírusom a silnel tlak zo všetkých strán, aby sa otvorili ďalšie obchody a aby sa uvoľnili ďalšie opatrenia. Premiér Igor Matovič následne vystúpil na tlačovej besede s názvom "Sloboda je zodpovednosť. Druhú vlnu epidémie si nemôžeme dovoliť," na ktorej oznamuje ďalšie kroky.

14:36 Ďalších 63 repatriantov, ktorých 28. apríla prijali do Liečebno-rehabilitačného strediska Zboru väzenskej a justičnej stráže v Omšení v okrese Trenčín, počas uplynulého víkendu negatívne testovali na nový koronavírus. Repatriantov tak prepustili do domácej karantény.

14:32 Plánované operácie sa od veľkonočných sviatkov postupne uvoľňujú. V praxi to znamená, že by lekári mali začať opäť operovať. Viac sme sa o tejto téme porozprávali s riaditeľkou Univerzitnej nemocnice v Bratislave Renátou Vandriakovou.

14:23 Poľský vicepremiér Jacek Sasin, poverený organizovaním prezidentských volieb, v pondelok vyhlásil, že si nemyslí, že voľby sa budú môcť konať v riadnom termíne v nedeľu 10. mája, lebo zákon na povolenie korešpondenčného hlasovania ešte nebol schválený. Hoci oficiálne to nebolo oznámené, Sasin povedal, že vláda uvažuje nad odložením prezidentských volieb na 17. mája alebo 23. mája. Premiér Mateusz Morawiecki to tiež minulý týždeň naznačil.

14:14 Spojené kráľovstvo odmieta komentovať správy o tom, že Čína podľa dokumentu tajných služieb klamala o prepuknutí pandémie koronavírusu SARS-CoV-2. Podľa Australian Saturday Telegraph aliancia tajných služieb známa ako Five Eyes v 15-stranovom dokumente uviedla, že Čína zámerne potlačila alebo zničila dôkazy o prepuknutí pandémie nového koronavírusu.

"Každý deň dostávam spravodajský súhrn z našich agentúr z celého sveta. Nevyjadrujem sa k jednotlivým súhrnom správ, k tomu, čo som videl a čo som nevidel. Bolo by to nesprávne," uviedol pre rádio BBC britský minister obrany Ben Wallace.

14:00 O tom, ako otvárať ekonomiku, sme si povedali viac s Vladimírom Vaňom, hlavným ekonómom poradenskej a audítorskej spoločnosti Mazars.

13:30 Európska komisia v pondelok oznámila, že v priebehu minulého týždňa doručili cez systém rescEU do Španielska, Talianska a Chorvátska dodávky ochranných rúšok typu FFP2. Išlo o materiál dodaný z vôbec prvej spoločnej európskej rezervy zdravotníckeho vybavenia, ktorá vznikla v apríli na pomoc krajinám postihnutým pandémiou nového koronavírusu.

13:10 Česko vyvíja vlastnú vakcínu na ochorenie COVID-19, oznámil v pondelok minister zdravotníctva Adam Vojtěch. Vývoj je zatiaľ v prvej fáze. Očkovaciu látku vyvíjajú spolu český Štátny zdravotný ústav, Ústav hematológie a Inštitút klinickej a experimentálnej medicíny. "Česká republika začala prípravu na cestu k vakcíne na COVID-19. Celý rad krajín sa usiluje o vývoj a Česko sa zaradí do pelotónu týchto krajín," oznámil Vojtěch na tlačovej konferencii.

13:00 V Taliansku sa v pondelok po dvoch mesiacoch celoštátnej domácej karantény obnovil rušnejší život. Do práce sa mohlo vrátiť 4,4 milióna Talianov a obmedzenia pohybu sa zmiernili. Ľudia môžu navštíviť príbuzných a vyjsť si na prechádzku. Po celej krajine sa obnovili práce na staveniskách a vo výrobných podnikoch. Reštaurácie a zmrzlinárne upratovali a pripravovali sa na "výdaj cez okienko".

12:55 Premiér Igor Matovič ohlásil tlačovú konferenciu na tému: "Sloboda je zodpovednosť. Druhú vlnu epidémie si nemôžeme dovoliť." Matovič vystúpi o 14:15 po stretnutí s konzíliom odborníkov - epidemiológov.

12:47 Podnikateľská situácia v nemeckom automobilovom sektore sa podľa najnovšieho prieskumu mníchovského inštitútu Ifo dramaticky zhoršila. Index terajších podnikateľských podmienok sa v apríli prepadol na mínus 85,4 bodu z marcových mínus 13,2 bodu. Ide o najväčší pokles a o najnižšiu úroveň od znovuzjednotenia Nemecka, odkedy inštitút tento index zostavuje.

12:31 Za uplynulých 24 hodín zaznamenali v Španielsku 164 nových úmrtí súvisiacich s koronavírusom. Ide o rovnaký počet, aký evidovali aj 3. mája. Celkovo tak v Španielsku v pondelok evidovali 25.428 obetí pandémie, čo je štvrtý najvyšší počet na svete - po USA, Taliansku a Británii. Už dlhší čas klesá aj počet nových potvrdených prípadov infekcie. Za nedeľu ich pribudlo len 356, čo je najmenej za posledné týždne.

12:25 Svetovú výstavu Expo 2020 v Dubaji odložili o rok. Oznámil to v pondelok parížsky organizátor Bureau International des Expositions, ktorý zároveň stanovil nový termín konania sa výstavy, a to od 1. októbra 2021 do 31. marca 2022.

12:22 V Belgicku sa v pondelok začala prvá fáza národného plánu postupnej dekarantenizácie spoločnosti. Úrady aj napriek tomu vyzvali ľudí, že najlepšie je zostať doma a ak sa dá, pracovať na diaľku. Väčšina obchodov zostáva zavretá. Školy zostávajú zatvorené do 15. mája.

Už tri dni po sebe bol počet obetí pod hranicou 100 úmrtí. V nedeľu chorobe podľahlo 80 osôb a pribudlo 59 nových hospitalizácií, 69 ľudí však v rovnaký deň nemocnice opustilo. Za posledných 24 hodín zaznamenali 361 nových prípadov nákazy.

12:01 Ako je to s prenosom koronavírusu na potravinách? Úrad verejného zdravotníctva zhrnuli dôležité informácie.

12:00 Pozrite si spravodajský blok venovaný pandémii v správach TA3 o 12. hodine.

11:35 Ekonomika eurozóny klesne menej, ako naznačujú najpesimistickejšie predpovede, ale jej ožívanie môže byť pomalé a postupné. Ukázal to v pondelok prieskum Európskej centrálnej banky medzi prognostikmi, ktorý sa koná každý kvartál pod názvom Prieskum profesionálnych prognostikov.

11:25 Pandémia a s ňou spojené bezpečnostné a hygienické opatrenia ovplyvnili aj návštevy lekárov. Ako v tomto prípade postupovať? Viac nám povedala detská lekárka Katarína Šimovičová.

11:22 Dopravný podnik Bratislava počas každého víkendu až do konca októbra posilňuje MHD linky takzvanej rekreačnej dopravy. Dopravca o tom informuje na svojom webe.

11:18 Grécko začalo v pondelok postupne rušiť prísne opatrenia, ktoré 42 dní obmedzovali život obyvateľov. Gréci od pondelka rána už nemusia poslať SMS ani mať pri sebe čestné vyhlásenie, že majú povolený dôvod nachádzať sa mimo bydliska. V rámci fázového znovuotvárania ekonomiky už otvorili prvé prevádzky. Môžu fungovať kaderníctva, holičstvá, kníhkupectvá a športové obchody, papiernictvá a ďalšie predajne, ale stále platia prísne hygienické opatrenia a pokyny na dodržiavanie sociálneho odstupu.

11:15 Kým z Medzinárodného letiska Ferenca Liszta v Budapešti v apríli vzlietli a pristáli denne dve až päť lietadiel, v pondelok ich už bude 12. V dňoch pred vypuknutím pandémie koronavírusu lietalo denne 300-350 lietadiel so 40.000 až 45.000 pasažiermi.

11:12 Mať ochorenie Covid-19 bolo príšerné, povedal v rozhovore pre televíziu Sky News britský minister obrany Ben Wallace. Popísal, že mu vírus vzal energiu, oslabil vôľu a dočasne na niekoľko dní prišiel tiež o chuť a čuch. Wallace ochorel na konci marca.

10:50 Pandémia koronavírusu zasiahla nielen ľudské životy. Výrazné straty zaznamenal okrem iného aj letecký priemysel. Hranice sú zatvorené, a tisícky komerčných letov zrušené. Viac sme sa o tejto téme rozprávali s ekonomickým analytikom Lukášom Kovandom.

10:48 Čo robiť, ak vám pre pandémiu zrušili let? Polícia na svojom Facebooku informuje o tom, na čo máte nárok.

10:35 Za uplynulých 24 hodín pribudlo v Rusku ďalších 10.581 pozitívne testovaných na koronavírus SARS-CoV-2. Federálny krízový štáb v pondelok informoval, že celkový počet nakazených vo všetkých regiónoch sa zvýšil na 145.268. Ochoreniu doposiaľ podľa údajov krízového štábu podľahlo 1356 ľudí a viac ako 18.000 pacientov sa uzdravilo.

10:23 Spúšťanie prevádzky pre pacientov, ktorí majú predpísanú kúpeľnú liečbu, začínajú počas mája slovenské kúpele individuálne. Potvrdil to predseda dozornej rady Asociácie slovenských kúpeľov a predseda predstavenstva Kúpeľov Nimnica František Halmeš. „Začiatok nabieha postupne. Napríklad Piešťany a Bojnice začali s prevádzkou 4. mája, Rajecké Teplice rozmýšľajú o konci mesiaca, Bardejov a Lúčky spustia prevádzku 11. a 12. mája, v Nimnici začneme postupne spúšťať prevádzku 18. mája.“

10:15 Kĺzavý medián v nedeľu zostal na hodnote štyri. Aby sa na Slovensku odložila ďalšia fáza uvoľňovania ekonomiky, musel by mať hodnotu 100.

10:00 Pozrite si spravodajský blok venovaný pandémii v správach TA3 o 10. hodine.

9:58 Počet potvrdených prípadov infekcie novým typom koronavírusu na Ukrajine sa za posledných 24 hodín zvýšil o 418 na 12.331. Informovala o tom v pondelok agentúra Ukrinform s odvolaním sa na ukrajinského ministra zdravotníctva Maxyma Stepanova. Ochoreniu COVID-19 podľahlo v krajine za posledných 24 hodín 15 ľudí. Celkový počet obetí tak dosiahol 303. Z nákazy sa od začiatku pandémie uzdravilo 1619 ľudí.

9:53 Nemecký minister zdravotníctva Jens Spahn uviedol, že vývoj vakcíny proti koronavírusu SARS-CoV-2 môže trvať roky. Reagoval na slová Donalda Trumpa, ktorý povedal, že vakcína by mohla byť pripravená koncom roka 2020. "Vývoj vakcín je jednou z najnáročnejších a najťažších úloh v medicíne. Bol by som rád, ak by sa to podarilo dosiahnuť o niekoľko mesiacov. Ale môže to trvať roky, pretože sa samozrejme môžu vyskytnúť prekážky, ako sme to videli pri iných vakcínach," povedal Spahn.

9:49 Minister zdravotníctva Marek Krajčí žiada ambulantných lekárov, aby pacientov vyšetrovali a venovali sa aj preventívnym prehliadkam. "Prosím ambulantných lekárov, nezanedbávajte svojich pacientov, ktorým sa môže zhoršiť ich zdravotný stav. Môžete robiť aj preventívne prehliadky. Vždy je potrebné si pacienta objednať na presný čas pred tým, ako sa telefonicky uistíte, že nemá žiadne príznaky infektu," povedal Krajčí.

9:43 Pozrite si, v ktorých krajoch pribudli nové prípady pacientov s koronavírusom.

kraje-pondelok_ac1100ae-c80f-684f.png

9:41 Hospitalizovaných pacientov s COVID-19 máme na Slovensku 43. Na jednotkách intenzívnej starostlivosti je sedem ľudí, na pľúcnej ventilácii jeden.

9:37 Za uplynulý deň máme ďalších 24 vyliečených pacientov, spolu už 643.

9:31 Na Slovensku pribudlo päť nových prípadov ochorenia COVID-19. Celkovo tak evidujeme 1 413 pozitívne testovaných ľudí na nový koronavírus. Počas uplynulého dňa urobili spolu 1 584 testov. Koronavírusu podľahla jedna ďalšia osoba, celkový počet obetí stúpol na 25. Doposiaľ uskutočnili 97 804 testov. Informovalo o tom na svojej stránke Národné centrum zdravotníckych informácií.

9:23 Za uplynulých 24 hodín zomrelo v Maďarsku na ochorenie COVID-19 ďalších 11 starších pacientov, celkový počet obetí nákazy stúpol na 351. Počet potvrdených prípadov nákazy vzrástol do pondelka na 3035, pričom 63 percent infikovaných evidujú v Budapešti a v Peštianskej župe. Hospitalizovaných je 1027 pacientov, z nich 55 je napojených na pľúcnu ventiláciu. V krajine sa začali maturitné skúšky.

9:15 Česká republika eviduje 7781 prípadov nákazy, 3592 ľudí sa vyliečilo, 249 osôb s ochorením COVID-19 zomrelo. V nedeľu uskutočnili v ČR 3667 testov, čo je približne o polovicu menej ako v pracovných dňoch. Pozitívnych bolo 26 z nich. Česká vláda povolí od 11. mája okrem iného konanie spoločenských, športových a kultúrnych akcií do počtu 100 účastníkov.

9:12 Oživenie našej ekonomiky bude postupné, vyjadril sa premiér Igor Matovič na Facebooku. Nie všetkým našim odberateľom sa totiž darí. "Jediné ako-tak šťastie máme v tom, že naši sudedia a európski odberatelia sú na dobrej ceste, takže najskôr by sme mohli začať vyrábať pre nich."

9:06 Jednorazové chirurgické masky a respirátory majú používať len zdravotnícki pracovníci, prípadne infikovaní pacienti v zdravotníckych zariadeniach. "Používajú sa vyhradený pracovný čas určený výrobcom ako jednorazová zdravotnícka pomôcka. Na bežné použitie v domácnosti postačí látkové rúško, ktoré po adekvátnej dezinfekcii, teda praní alebo žehlení, môžeme opakovane používať," hovorí Jaroslava Brňová z Centra mikrobiológie a prevencie infekcií Trnavskej univerzity.

9:00 Predstavitelia KDH Pavol Zajac a Ivan Štefanec ohlásili na 11.30 tlačovú besedu, témou má byť výzva, aby vláda začala s "normalizáciou" ekonomiky.

8:50 Úrady vo všetkých 63 provinciách Vietnamu v pondelok znovu otvorili školy po vyše trojmesačnej prestávke zameranej na zastavenie šírenia nového koronavírusu.

8:20 Konferencii biskupov Slovenska veľmi záleží na tom, aby sa verejné slávenie svätých omší mohlo obnoviť. Berú však ohľad na to, že posúdenie epidemiologickej situácie je v rukách vedcov, z ktorých mnohí sú napokon členmi kresťanských spoločenstiev, a na situácii cirkví im úprimne záleží. Uviedol to hovorca KBS Martin Kramara v súvislosti s blížiacou sa druhou fázou uvoľňovania opatrení, ktorá by mala platiť od stredy 6. mája. Jej súčasťou je aj obnovenie slávenia verejných svätých omší, avšak s istými obmedzeniami.

8:15 Južná Kórea hlásila v pondelok osem ďalších prípadov nákazy novým koronavírusom, pričom všetky boli prinesené zo zahraničia. Ázijská krajina zaznamenáva spomaľovanie v pribúdaní nových infekcií, preto sa chystá na ďalšie uvoľnenie obmedzení v sociálnom styku, trvajúcich 45 dní. Počet úmrtí stúpol o dve na 252.

7:50 MHD v Trenčíne prechádza od pondelka z víkendového do prázdninového režimu."Po tom, ako sa otvorili viaceré menšie prevádzky, sa v autobusoch zvýšil počet cestujúcich. A tak aj z hľadiska ochrany zdravia je čas na väčší počet spojov a ich častejšiu frekvenciu, ktorú zabezpečí prázdninový režim,“ uviedla hovorkyňa mesta Erika Ságová.

7:30 Nový Zéland nezaznamenal za posledných 24 hodín žiadny nový prípad nákazy novým koronavírusom, a to po prvý raz od 11. marca, informovali v pondelok tamojšie zdravotnícke úrady.

6:55 Počet registrovaných prípadov nákazy novým druhom koronavírusu od vypuknutia pandémie prekročil celosvetovo 3,5 milióna. V pondelok ráno o tom informovala tlačová agentúra AFP, ktorá pri svojom výpočte vychádzala z oficiálnych údajov.

6:35 Francúzsko v nedeľu spresnilo, že osoby, ktoré prichádzajú z krajín Európskej únie, krajín ležiacich v schengenskom priestore alebo z Británie, nemusia ísť v súvislosti s koronavírusom do karantény.

6:20 Srbský parlament ukončí na budúci týždeň stav núdze vyhlásený pre pandémiu nového koronavírusu. Oznámil to v nedeľu prezident Aleksandar Vučič, podľa ktorého sa miera nárastu nových prípadov infekcie dostatočne spomalila.

6:15 Počet úmrtí v Spojených štátoch stúpol za posledných 24 hodín o 1450. Celkový počet mŕtvych je v USA vyše 67.600. V nedeľu to oznámila americká Univerzita Johnsa Hopkinsa.

6:10 Americký prezident Donald Trump v nedeľu vyhlásil, že je "presvedčený", že do konca tohto roka budú mať Spojené štáty vakcínu proti infekčnej chorobe COVID-19, ktorú vyvoláva nový koronavírus.

6:05 Ľudia, ktorí pravidelne chodia do zahraničia za prácou, sa dožadujú zrušenia povinnej štátnej karantény. V diskusnej relácii V politike sa za uvoľnenie pravidiel prihovoril tiež predseda parlamentu Boris Kollár, lebo podľa neho existujú aj iné spôsoby ako kontrolovať pohyb ľudí. Premiér Igor Matovič ale hovorí, aby sme si dobré čísla nepokazili nezodpovednosťou.

6:00 Udalosti okolo nákazy koronavírusom sme sledovali aj v nedeľu, pozrite si súhrn.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok