Pribudol jeden prípad, Taliansko má najmenej úmrtí od karantény

TA3 TASR SITA ČTK
3.5.2020 07:02

Logisticky náročná repatriácia občanov Slovenska z Libanonu a Iraku bola úspešná. Denná bilancia za posledné dni bola nižšia ako desať. Zdá sa tak, že sa situácia postupne zlepšuje. Zvládneme šíriaci sa koronavírus zastaviť? Situáciu okolo pandémie sme s vami sledovali online.

Online článok ku koronavírusu sme ukončili. Viac informácií sa dozviete aj v našej špecializovanej sekcii.

23:45 Americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo povedal, že existujú rozsiahle dôkazy o tom, že koronavírus pochádza z laboratória vo Wu-chane. Kritizoval tiež čínsku vládu za to, ako reagovala na epidémiu.

22:09 Počet ľudí hospitalizovaných s infekciou novým koronovírusom v americkom štáte New York klesol prvýkrát od marca pod hranicu 10.000. V štátnych nemocniciach je v súčasnosti 9786 pacientov, uviedol na nedeľňajšej tlačovej konferencii guvernér Andrew Cuomo.

Za uplynulých 24 hodín bolo do nemocníc prijatých iba 789 osôb, čo je nové minimum. Na vrchole pandémie to bolo okolo 3200 ľudí denne.

21:10 Počet ľudí, ktorí zomreli na koronavírusovú infekciu vo Francúzsku, vzrástol v nedeľu o 135 na 24.895. Je to najnižší denný nárast od 22. marca,

20:13 Prvýkrát od začiatku pandémie nového koronavírusu nepribudla v Slovinsku za 24 hodín ani jedna infikovaná osoba a všetkých 500 najnovších testov bolo negatívnych.

19:50 V Iráne otvoria mešity v oblastiach, v ktorých je nízke riziko šírenia koronavírusu. Dôvodom je posvätný pôstny mesiac ramadán. Irán je pritom jednou z najviac zasiahnutých krajín na Blízkom východe. Eviduje viac ako 97-tisíc prípadov nákazy a vyše šesť tisíc úmrtí.

19:41 Európska komisia pripravuje plán hospodárskej obnovy únie v celkovom objeme dvoch biliónov eur. Problémom je to, že európski politici sa zatiaľ nedohodli, kto a ako to bude financovať. Vydávanie spoločných európskych dlhopisov zatiaľ vylúčili. Jadro majú tvoriť už existujúce nástroje, ako napríklad pôžičky či granty z eurovalu.

Celkovo tak v Španielsku v nedeľu evidovali 25.264 obetí pandémie, čo je štvrtý najvyšší počet po Spojených štátoch, Taliansku a Británii.

19:37 Za uplynulých 24 hodín zaznamenali v Španielsku 164 nových úmrtí súvisiacich s novým koronavírusom, čo je najnižší denný prírastok od 18. marca (107 úmrtí). Koordinátor ministerstva zdravotníctva pre boj s koronavírusom Fernando Simón však varoval, že nízky denný prírastok sa musí interpretovať s opatrnosťou, pretože prichádza o predĺženom víkende, keď nemocnice hlásia úmrtia zvyčajne pomalšie.

19:21 Ľuďom, ktorým sa končí nárok na poberanie rodičovského príspevku, ho budú dostávať aj naďalej v rovnakej sume. Vyplýva to z nariadenia vlády, ktorá zároveň schválila výnimku pre rodičov čerpajúcich nižšie ošetrovné ako je výška rodičovského príspevku. Tento rozdiel im až do konca koronakrízy úrady vyrovnajú.

19:10 Taliansko v nedeľu zaevidovalo 174 úmrtí na nový koronavírus, čo je najnižší počet od 10. marca, keď vláda v krajine vyhlásila celoplošnú karanténu. Celkovo si epidémia infekčnej choroby COVID-19 v Taliansku vyžiadala životy 28.884 ľudí. Viac obetí v celosvetovom meradle hlásia len Spojené štáty.

18:37 Taliani budú môcť od pondelka vyraziť do parkov a verejných záhrad na prechádzky, zabehať si alebo sa povoziť na bicykli. Návštevníci však musia dodržiavať aspoň metrové odstupy a zakázané sú pikniky. Detské ihriská tiež zostanú zatvorené.

18:27 Počet úmrtí na nový koronavírus v Británii sa za uplynulých 24 hodín zvýšil o 315 na 28.446. Informovala o tom v nedeľu televízia Sky News s odvolaním sa na britskú vládu. Ide o značný pokles v porovnaní so sobotou, keď bolo hlásených 621 nových úmrtí, i s piatkom (739).

18:07 Turecké ministerstvo vnútra v nedeľu o jeden deň - do polnoci z pondelka na utorok  miestneho času (23.00 h SELČ) - predĺžilo trojdňový zákaz vychádzania zavedený pre 31 miest a provincií z dôvodu kronavírusovej pandémie. Či sa platnosť tohto opatrenia následne opäť predĺži alebo ukončí, rozhodne v pondelok vláda, informovala agentúra Anadolu s odvolaním sa na turecké ministerstvo vnútra.

17:23 Na vývoji vakcín proti novému koronavírusu pracujú aj austrálski vedci. Dve očkovacie látky testujú na zvieratách, ktorých pľúca sú podobné ľudským dýchacím orgánom. Snažia sa tak nájsť bezpečný a efektívny spôsob, ako ochrániť ľudí pred ochorením COVID-19.

17:00 Tretina z 500 náhodných testov na koronavírus v afganskom hlavnom meste bola pozitívna. V nedeľu o tom informovali tamojší zdravotnícki predstavitelia, čím zvýšili obavy z nekontrolovaného šírenia ochorenia v jednom z najzraniteľnejších štátov sveta.

16:36 Španielski lekári popísali päť druhov kožných prejavov, ktoré sa objavili u pacientov s ochorením COVID-19. O malej štúdii, v ktorej zaznamenali príznaky 375 pacientov, informuje spravodajský portál BBC. Výsledky publikovali v British Journal of Dermatology.

16:15 Izraelské pobrežné mesto Tel Aviv odložilo svoj výročný pochod za práva komunity LGBT, ktorý sa mal konať v júni. Príčinou odkladu je epidémia infekčnej choroby COVID-19 v krajine.

16:10 Poľskí občania, ktorí pracujú či študujú na Slovensku, v Česku, Nemecku alebo v Litve, nebudú musieť od pondelka 4. mája ísť po návrate do Poľska do povinnej 14-dňovej karantény.

15:48 Pápež František vyzval v nedeľu na medzinárodnú spoluprácu pri výskume, ktorý by viedol k vyvinutiu očkovacej látky a k účinnej liečbe infekčnej choroby COVID-19.

Vo svojom vystúpení v knižnici Apoštolského paláca vo Vatikáne pápež zdôraznil, že je dôležité "transparentne a nezištne" sústrediť všetky vedecké kapacity, aby vynašli vakcíny a liečebné postupy proti COVID-19 a bol zaistený "univerzálny prístup k základným technológiám, ktoré umožnia každej infikovanej osobe v každej časti sveta získať potrebnú zdravotnú starostlivosť".

15:27 Ruská Národná garda využije v Moskve na kontrolu dodržiavania zákazov vychádzania počas blížiacich sa sviatkov helikoptéry a drony. V hlavnom meste, na ktoré pripadá viac ako polovica všetkých potvrdených prípadov nákazy novým koronavírusom v Rusku, by totiž mohli pekné počasie a voľné dni vytiahnuť ľudí von.

14:55 Južná Kórea oznámila, že od stredy 6. mája zmierni niektoré pravidlá týkajúce sa napríklad dodržiavania sociálneho odstupu, ktoré sú súčasťou stratégie v boji proti šíreniu nového koronavírusu. Dôvodom je výrazný pokles počtu nových prípadov nákazy.

14:45 Starosta brazílskeho mesta Manaus ležiaceho v Amazónii požiadal v nedeľu prostredníctvom sociálnej siete Twitter o pomoc pri zvládaní dôsledkov pandémie nového koronavírusu švédsku klimatickú aktivistku Gretu Thunbergovú.

14:40 Európska únia v zrýchlenom procese preveruje, či je možné v 27-člennom bloku povoliť používanie experimentálneho lieku remdesivir pri liečbe pacientov s koronavírusom, informuje Švédska lieková agentúra. Charlotta Bergqvist z tejto agentúry pre švédskeho vysielateľa TV4 povedala, že remdesivir v EÚ prioritne skúmajú a rozhodnutie by mohlo padnúť "v priebehu niekoľkých dní".

14:35 Kollár deklaroval podporu sociálnych opatrení a vyplácanie 13. dôchodkov. Raši ocenil, že sa nezrušili vlaky zadarmo pre dôchodcov.

14:05 Nemecká spravodajská stanica Deutsche Welle udelila tohtoročnú cenu slobody slova "Freedom of Speech Award" 17 novinárom zo 14 krajín, ktorí v dôsledku spravodajstva o koronavírusovej kríze zmizli, boli zadržaní alebo sa im vyhrážali.

14:00 Irán otvorí od pondelka mešity v tých oblastiach krajiny, kde sa podarilo zastaviť šírenie nákazy novým koronavírusom. Oznámil to v nedeľu iránsky prezident Hasan Rúhání v rámci uvoľňovania niektorých opatrení zavedených z dôvodu boja proti pandémii COVID-19.

13:41 "Medián klesá. Myslím si, že premiér v pondelok oznámi ľuďom veľmi dobré správy," povedal v TA3 Boris Kollár. Čo si myslí o otváraní ekonomiky Richard Raši? Koho by pri voľbe nového šéf strany uprednostnil - Fica alebo Pellegriniho? Pozrite si reláciu V politike.

12:45 Hraničný priechod Hosťovce – Tornanádaska, určený pre obojstrannú osobnú a nákladnú dopravu do 3,5 tony otvoria 4. mája o 6:00 a platiť bude iba pre prepravu medzi Slovenskom a Maďarskom. Prevázková doba hraničného prechodu bude od 6:00 do 18:00.

Hraničný priechod Kráľ – Bánréve, rozširujú aj pre medzinárodnú kamiónovú dopravu s miestom nakládky alebo vykládky aj v Českej republike a Poľskej republike. Ďalej poznamenala, že v súčasnosti rokujú o postupnom otváraní a zmene charakteru ďalších hraničných priechodov na spoločnej hranici s Maďarskom a Poľskou republikou.

12:40 Nemecký minister zahraničných vecí Heiko Maas vyzval na rozvahu čo sa týka odvolania varovaní pred vycestovaním do zahraničia.

11:45 V rimavskosobotskom domove dôchodcov v sobotu 2. mája otestovali 81 klientov na nový koronavírus. Výsledky boli u všetkých klientov negatívne, potvrdil to regionálny hygienik a vedúci služobného úradu Regionálneho úradu verejného zdravotníctva Rimavská Sobota Dušan Béreš.

11:43 "Žiadne dáta nenasvedčujú tomu, že by druhá vlna mala prísť," uviedol v relácii V politike Richard Raši.

11:40 Ďalších 5948 prípadov koronavírusovej infekcie zaznamenali v Moskve, čím celkový počet nakazených ľudí v ruskom hlavnom meste dosiahol 68.606. Podľa tlačovej agentúry TASS o tom v nedeľu informovalo koronavírusové krízové centrum.

11:30 "Medián klesá. Myslím si, že premiér v pondelok oznámi ľuďom veľmi dobré správy, a že sa ekonomika skôr otvorí a rozmrazí," povedal predseda parlamentu Boris Kollár v našej relácii V politike.

11:29 V Maďarsku zomrelo s ochorením COVID-19 za uplynulý deň ďalších päť chronicky chorých starších pacientov. Počet nakazených stúpol na 2998 a vyliečili sa štyria ľudia, vyplýva z údajov krízového štábu, ktoré boli zverejnené v nedeľu na stránke koronavirus.gov.hu.

11:05 Britská vláda mala pripravenú stratégiu pre prípad, že by došlo k úmrtiu predsedu vlády Borisa Johnsona, ktorý po nákaze koronavírusom skončil v nemocnici na jednotke intenzívnej starostlivosti. Johnson to povedal v rozhovore pre nedeľník The Sun on Sunday.

11:00 Kúpeľný hotel Palace na Sliači je od 1. mája v zmysle nariadenia vlády SR karanténnym centrom pre repatriantov. Počas prvého dňa ubytovali 144 ľudí a podľa riaditeľa a predsedu predstavenstva Jozefa Udiča očakávajú ďalších. V kúpeľoch je podľa jeho slov v súčasnosti zavedený výnimočný režim.

10:55 Na Floride zadržali muža, ktorý sa rozhodol stráviť karanténu na uzavretom ostrove v Disney Worlde, lebo sa tam vraj cítil ako v "tropickom raji".

Richarda McGuirea našli na Discovery Island vo štvrtok, pričom im povedal, že je tam od pondelka alebo utorka a plánoval tam zostať asi týždeň. Štyridsaťdvaročný muž zároveň tvrdil, že nepočul strážnikov, ktorí ho hľadali, pretože spal v budove. Napriek tomu, že na ostrove aj v jeho okolí je množstvo značiek zakazujúcich vstup, vraj tiež nevedel, že tam nesmie byť.

10:10 Rusko druhý deň za sebou zaznamenalo rekordný nárast množstva novo nakazených. V sobotu sa denný prírastok priblížil k desaťtisícovej hranici, v nedeľu oznámili ďalších 10.633 infikovaných. Pribudlo 58 úmrtí.

9:32 Na Slovensku včera pribudol len jeden pozitívne testovaný človek, otestovali 1 450 ľudí. Za včerajší deň nepribudlo úmrtie. Počet pozitívne testovaných celkovo stúpol na 1408. Celkovo sa v SR vyliečilo už 619 pacientov, za včerajší deň pribudlo 11 vyliečených. Na JIS je sedem pacientov, na pľúcnej ventilácii jeden pacient.

9:15 V Írsku v čase pandémie koronavírusu využívajú drony na donášku liekov na predpis. Spoločnosť Manna Aero spolu s úradmi spolupracuje na donáške liekov a iných nevyhnutných potrieb pre zraniteľnú skupinu ľudí v mestečku Moneygall. Využívajú na to malé autonómne drony vyrobené vo Walese. Počas niekoľkých týždňov by chceli spustiť testovanie projektu aj vo Veľkej Británii, ktorá už testuje drony na takýto účel na ostrove Wight.

9:10 V Nemecku oäť klesol denný prírastok ľudí nakazených koronavírusom SARS-CoV-2 i úmrtí pacientov s ochorením Covid-19. Infikovaných pribudlo 793 a úmrtí 74. Informoval o tom Inštitút Roberta Kocha.

9:05 Mesto Bratislava predlžuje termín uzávierky podávania žiadostí o granty v oblasti rozvoja športu a vzdelávania. Dôvodom už druhého predĺženia je stále platný zákaz hromadných podujatí a aktivít pre pandémiu nového koronavírusu.

8:15 Český minister zahraničných vecí Tomáš Petříček by chcel od júla otvoriť hranice do krajín susediacich s Českou republikou.

7:15 Núdzovú poľnú nemocnicu pre pacientov s koronavírusom, ktorú zriadili v newyorskom Central Parku, uzavrú. Dôvodom je pokračujúci pokles počtu nových prípadov nákazy v štáte New York, ktorý je v rámci USA hlavným ohniskom epidémie ochorenia COVID-19.

7:02 V piatok krátko pred polnocou sa uskutočnila logisticky náročná repatriácia občanov Slovenska a ďalších členských štátov Európskej únie z Libanonu a Iraku. Informoval o tom riaditeľ tlačového odboru ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Juraj Tomaga.

7:00 Čína, kde sa pandémia nového druhu koronavírusu vlani v decembri začala, nahlásila v nedeľu len dva nové prípady nákazy a žiadne úmrtia.

6:55 Udalosti okolo nákazy koronavírusom sme sledovali aj v sobotu, pozrite si súhrn.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok