Koronavírus bol vo Francúzsku už vlani. Netušia, odkiaľ sa vzal

TA3 SITA
4.5.2020 22:27

Prvý prípad nákazy koronavírusom vo Francúzsku sa vyskytol už minimálne na konci decembra a teda o mesiac skôr, ako úrady oficiálne zachytili pacienta nula. Dokazujú to zistenia parížskej nemocnice, ktorá spätne analyzovala staré vzorky pacientov so zápalom pľúc.

Pacient, ktorému 27. decembra neďaleko Paríža diagnostikovali zápal pľúc, mal v skutočnosti koronavírus. Informuje o tom spravodajský portál BBC s odvolaním sa na jeho lekára.

Doktor Yves Cohen povedal francúzskym médiám, že vzorky, ktoré v tom čase pacientovi odobrali, nedávno otestovali aj na COVID-19 a boli pozitívne. Päťdesiatnik sa medzičasom úplne zotavil a vraj netuší, kde sa mohol nakaziť, pretože nebol v žiadnych infikovaných oblastiach.

Znamená to však, že sa vírus dostal do Francúzska takmer o mesiac skôr, ako sa pôvodne predpokladalo. Až dosiaľ boli prvé tri prípady potvrdené 24. januára, pričom dvaja nakazení boli v čínskom Wu-chane a tretí bol ich blízky príbuzný.

Cohen, ktorý vedie pohotovosť v nemocniciach Avicenne a Jean-Verdier neďaleko Paríža, pre francúzskeho vysielateľa BFMTV vysvetlil, že si nedávno znovu prechádzal záznamy pacientov, ktorých prijali v decembri a januári s príznakmi podobnými chrípke. Rozhodol sa pritom pretestovať vzorky 14 z nich. "Znovu sme otestovali výtery z nosa, ktoré sme v tom čase robili v súvislosti s inou diagnózou, aby sme sa pokúsili nájsť stopy koronavírusu," vysvetlil s tým, že jeden zo 14 testov bol pozitívny. "Otestovali sme to ešte dvakrát, aby sme sa uistili, že to nie je chyba, a dvakrát to bolo znovu pozitívne," opísal.

Na svoje zistenie upozornil aj národný zdravotnícky úrad a vyzval ďalších virológov, aby vzorky vo svojich nemocniciach pretestovali na COVID-19. Kompletnú správu o prípade tento týždeň zverejní International Journal of Antimicrobial Agents.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok