Budete môcť k holičovi. Premiér oznámil, ktoré prevádzky otvoria

TA3 SITA TASR
4.5.2020 12:59

Konzílium odborníkov na úrade vlády hodiny rozhodovalo o tom, čo ďalej. Na Slovensku v posledných dňoch pribudlo len pár pacientov s koronavírusom a silnel tlak, aby sa otvorili ďalšie obchody a aby sa uvoľnili ďalšie opatrenia. Premiér Igor Matovič následne na tlačovej besede oznámil, čo sa od stredy otvára.

Spájajú druhú a tretiu fázu uvoľňovania

Matovič varoval pred mylným dojmom, že sme "za vodou", ľudia naďalej musia dodržiavať bezpečnostné nariadenia a nosiť rúška. Premiér varoval, že na Slovensku je stále minimálne 800 ľudí, ktorí sú nositeľmi vírusu a reálne čísla budú zrejme niekoľkonásobne vyššie. "Musíme si naďalej dávať veľmi veľký pozor," upozornil premiér s tým, že len v hlavnom meste sú stovky ľudí bez príznakov, ktorí majú v sebe vírus. 

Premiér uviedol, že napriek tomu sme na tom momentálne oproti ostatným krajinám veľmi dobre a v boji proti nákaze patríme k lídrom. "Vzhľadom na zodpovednosť ľudí na Slovensku sme dokázali výskyt vírusu znížiť nad očakávania, na absolútne minimum," pokračoval. 

Konzílium podľa Matoviča dospelo k záveru, že môžeme spojiť uvoľňovaciu fázu dve a tri, aby sme predišli ruinovaniu ekonomiky.

Vracajú sa obchody, taxíky, holičstvá i omše

Od stredy bude umožnené krátkodobé ubytovanie (bez služieb, jedlo sa bude dať objednať len na izbu, po odchode hosťa musí byť izba celý deň voľná). Otvoria holičstvá, kozmetiku, solária, pedikúru i manikúru. Otvoria vonkajšie atrakcie, ako zoo, hrady a podobne. Taxislužba s oddeleným priestorom a bez klimatizácie bude umožnená. 

Za prísnych opatrení otvoria obchodné prevádzky a služby bez ohľadu na počet metrov (nutná povinná dezinfekcia rúk, 25 metrov štvorcových na zákazník či dvojmetrové rozostupy.) Otvoria aj krčmy a reštaurácie - respektíve ich vonkajšie terasy so stolmi, ktoré sú oddelené dva metre od seba. Otvoria sa rehabilitačné služby (len suché procedúry), múzeá, galérie, knižnice a výstavné siene.

Čo sa otvára:

Od stredy bude umožnené krátkodobé ubytovanie (bez služieb, jedlo sa bude dať objednať len na izbu, po odchode hosťa musí byť izba celý deň voľná).

Otvoria holičstvá, kozmetiku, solária, pedikúru i manikúru. Otvoria vonkajšie atrakcie, ako zoo, hrady a podobne.

Taxislužba s oddeleným priestorom a bez klimatizácie bude umožnená. 

Za prísnych opatrení otvoria obchodné prevádzky a služby bez ohľadu na počet metrov aj krčmy a reštaurácie - respektíve ich vonkajšie terasy so stolmi, ktoré sú oddelené dva metre od seba. Otvoria sa rehabilitačné služby, múzeá, galérie, knižnice a výstavné siene.

Za prísnych podmienok umožnia aj bohoslužby a svadby. Otvoria sa rehabilitačné služby, múzeá, galérie, knižnice i výstavné siene.

Bohoslužby sa budú môcť od 6. mája konať za prísnych hygienických opatrení a s obmedzeným počtom ľudí i keď tu nebude uplatňované pravidlo 25 metrov štvorcových na osobu. Odporúčané sú podľa slov premiéra samostatné nedeľné bohoslužby pre seniorov. „Pri vstupe do chrámov bude dezinfekcia na ruky. Sväté prijímanie sa bude môcť podávať len do rúk, nie do úst. V chrámoch a kostoloch bude musieť byť zabezpečené aj dostatočné a pravidelné vetranie. Na laviciach a zemi budú presne vyhradené odstupy a bude platiť zákaz podávania si rúk. Veriaci budú dva metre od seba,“ priblížil Matovič. Umožnia aj svadby. Na bohoslužbách nebudú môcť participovať ľudia, ktorí sú v povinnej karanténe.

Výrazne stúpnu kontroly

Matovič upozornil, že po tomto uvoľnení podmienok výrazne stúpnu kontroly zamerané na dodržiavanie pravidiel. Oznámil aj to, že pri uvoľňovaní pravidiel stanovujú novú hranicu a to maximálny priemerný denný počet nových prípadov nákazy - 50. Ak ich bude viac, opatrenia sa prestanú uvoľňovať, alebo sa sprísnia.

Kedy sa otvorí všetko? Na to si ešte počkáme. Fáza uvedená ako číslo 4 v aktuálnom pláne otvárania prevádzok sa nemusí spustiť naraz a môže byť rozdelená na viacero etáp. Ide skôr o “zásobník” toho, čo ešte nie je otvorené, uviedol Matovič. Posledná fáza obsahuje kiná, divadlá, kúpaliská, hromadné podujatia, obchodné centrá, školy, škôlky, vnútorné športoviská či hromadné športové podujatia, ako aj ubytovanie a verejné stravovanie so všetkými službami.

Počas nedele pribudlo na Slovensku päť prípadov nákazy novým koronavírusom. Celkovo tak Slovensko eviduje 1413 prípadov. Informuje o tom Národné centrum zdravotníckych informácií. Ochoreniu COVID-19 podľahol ďalší pacient. Celkovo tak evidujeme 25 úmrtí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok