Fotogaléria: Do Talianska sa po mesiacoch karantény vrátil život

TA3 TASR
4.5.2020 13:40

V Taliansku sa v pondelok po dvoch mesiacoch celoštátnej domácej karantény obnovil rušnejší život. Do práce sa mohlo vrátiť 4,4 milióna Talianov a obmedzenia pohybu sa zmiernili. Taliansko bolo prvou západnou demokratickou krajinou, ktorá sa v snahe zastaviť šírenie nového koronavírusu uzavrela.

Fotogaléria: Do Talianska sa po mesiacoch karantény vrátil život
SITA/AP

Otvorené parky, obnovené stavby

Ľudia môžu navštíviť svojich príbuzných a vyjsť si na prechádzku. Po celej krajine sa obnovili práce na staveniskách a vo výrobných podnikoch. Reštaurácie a zmrzlinárne upratovali a pripravovali sa na výdaj cez okienko. Prevádzka vo vnútri barov a reštaurácií, ako aj znovuotvorenie predajní a kaderníctiev sa neočakáva ešte niekoľko týždňov, závisí to od dodržiavania sociálneho odstupu a hygienických pokynov. Talianom úrady nariadili nosiť ochranné masky v uzatvorených priestoroch a vo verejnej doprave.

Smútiaci ľudia sa môžu zúčastniť na pohreboch niektorých z 29.000 obetí koronavírusu, ale obrady sú obmedzené na 15 ľudí a stále nie sú informácie o tom, kedy sa obnovia bohoslužby. Profesionálni športovci sa môžu vrátiť k tréningom. Parky otvorili svoje brány pre netrpezlivých, teraz nadšených rekreačných bežcov, rodičov a ich deti, ale ihriská sú stále zatvorené.

Veľmi opatrné uvoľňovanie

Predstavitelia Talianska si dobre uvedomujú, že obnovenie ekonomickej činnosti bude viesť k nárastu infekcií koronavírusom - postupné znovuotváranie sa preto opiera o to, že regióny budú vyhľadávať nakazených, rýchlo zasiahnu a izolujú nové zhluky prípadov a zabezpečia, aby zdravotný systém nebol preťažený. Cieľom je, aby sa ekonomická činnosť postupne obnovila a zároveň sa nákaza udržala pod kontrolou.

Otváranie ekonomiky a uvoľňovanie obmedzení pohybu ľudí je veľmi opatrné. Vláda obyvateľstvo vyzvala, aby zostalo "v strehu" a dodržiavalo najmä odporúčania v oblasti hygieny a vyhýbania sa spoločenskému styku.

Voľný pohyb osôb je od pondelka možný len v domovskom regióne, jeho opustenie bude naďalej povolené iba z naliehavých pracovných alebo zdravotných dôvodov. Vláda odporúča aj naďalej dávať prednosť práci z domu. Školy zostanú zatvorené do septembra. Predškolské zariadenia by však za dodržania prísnych hygienických opatrení mohli byť otvorené v júni, uviedlo talianske ministerstvo školstva.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok