Voľby 2023: Fico chce byť premiér, avizoval výmenu Hamrana a Lipšica. Ukrajina sa zaujíma o výsledky volieb na Slovensku

ta3/pm/sd/sb/lk/TASR
1.10.2023 06:00 , Aktualizované: 1.10.2023 19:55

Slovensko má za sebou predčasné parlamentné voľby. Tie ovládol Smer-SSD, ktorý prevýšil druhé Progresívne Slovensko a tretí Hlas-SD. Do parlamentu sa dostalo sedem strán. Mimo neho sú Republika, Aliancia i Sme rodina.

Voľby 2023
TASR/Pavol Zachar

19:55 - Volebný online sme ukončili. Ďakujeme za priazeň.

19:00 - Na Slovensku zvíťazila proti-ukrajinská strana. Píše server Ukrajinska pravda. Výsledky volieb si všímajú viaceré zahraničné médiá. Niektoré hovoria o návrate populistického prokremeľského expremiéra.

18:57 - V panteóne politických strán a hnutí na Slovensku hrajú financie dôležitú úlohu. Štát vyplatí politickým subjektom desiatky miliónov eur. Volebné kampane, pôžičky a iné plnenia si tak budú môcť viaceré strany a hnutia vyplatiť s prehľadom.

18:25 - Výsledkom volieb sa venovali aj svetové tlačové agentúry AP, AFP, DPA aj Reuters. Poukazovali na to, že zmena po voľbách môže mať vplyv na postoj Slovenska k vojenskej podpore Ukrajiny. Ficovmu víťazstvu sa venovala aj väčšina maďarských médií, pričom osobitnú pozornosť venovali výsledkom maďarskej strany Aliancia.

18:11 - Slobodné voľby sú jedným z najdôležitejších nástrojov a symbolov liberálnej parlamentnej demokracie, pripomína historik Ivan Kamenec. „Nemožno ich však fetišizovať a dúfať, že všetko vyriešia. O demokraciu sa treba usilovať nielen vo voľbách, ale hlavne v každodennom živote. Inak nám hrozí, že o ňu ľahkomyseľne prídeme,“ píše Denník N.

18:08 - Experti sa domnievajú, že rozdiel medzi predvolebným prieskumom mohli čiastočne spôsobiť nerozhodní voliči, ktorí sa rozhodli ísť k voľbám a vybrať si stranu až krátko pred hlasovaním.

„Prekvapenia, ktoré vznikli, mohli byť dôsledkom toho, čo sa udialo v posledných hodinách pred samotnými voľbami,“ povedal politológ Jozef Lenč. Po kampani, ktorá bola miestami veľmi ostrá a prejavilo sa v nej množstvo dezinformácií, prišlo k voľbám cez 68 percent ľudí, čo je najviac od roku 2002.

17:23 - V Smere si znovu buduje silnú pozíciu bývalý minister vnútra Robert Kaliňák, ktorý môže byť opäť korunným princom strany, informuje Denník N.

17:22 - „Fico doteraz vystupoval proti sankciám voči Rusku, proti vojenskej podpore Ukrajiny, proti členstvu Ukrajiny v NATO, to všetko ide proti spoločným európskym postojom,“ uviedol Mesežnikov.

Smer-SD a SNS patria podľa Mesežnikova medzi nacionalistické a populistické sily. „Pellegrini sa pokúšal od toho odštiepiť. Vystúpil zo Smeru a zdôrazňoval, že Hlas je proeurópska formácia. Tým, že vstúpi do takejto koalície, iný vývoj nečakám, tak to bude minimálne vláda s prevahou národno-populistických strán,“ uviedol Mesežnikov k možnej spolupráci Smeru, Hlasu a SNS na vládnej úrovni. Dodal, že to by znamenalo koniec Pellegriniho snahy vytvoriť modernejšiu sociálnu demokraciu.

17:10 - Šéf maďarskej diplomacie Szijjártó v nedeľu vyjadril radosť z toho, ako sa ľudia na Slovensku rozhodli „v nespochybniteľných demokratických voľbách“. „Výsledky volieb dávajú šancu vytvoriť stabilnú vládu na Slovensku a ďalej rozvíjať slovensko-maďarské vzťahy. Všetky úspechy, ktoré pomohli vzťahom oboch krajín, ako napríklad výstavba mostov alebo otvorenie hraničných priechodov, sú v posledných rokoch výsledky dohôd uzavretých s bývalou vládou Roberta Fica!“ napísal Szijjártó na Facebooku.

„Robert Fico zdieľa naše názory na vojnu, migráciu a rodové otázky. Jeho víťazstvo ponúka veľkú šancu posilniť spojenectvo V4. Blahoželáme a veľa šťastia!,“ dodal Szijjártó v príspevku. Členmi stredoeurópskej vyšehradskej skupiny štvorky sú vedľa Maďarska a Slovenska aj Česko a Poľsko.

17:05 - Predseda vlády Ľudovít Ódor rešpektuje voľbu ľudí na Slovensku, ktorí sa podľa neho demokraticky a slobodne rozhodli. Informoval o tom jeho hovorca Peter Majer s tým, že premiér považuje výsledok predčasných parlamentných volieb za zrkadlo našej spoločnosti.

„Je potrebné, aby sme sa doň všetci spoločne, úprimne a hlboko pozreli a položili si spoločne otázku, akou krajinou sme. Odpoveď sa, pochopiteľne, nemusí, nemôže a ani nebude páčiť všetkým,“ zdôraznil Ódor.

17:03 - Najvyššiu volebnú účasť evidovali v Bratislavskom kraji. Prišlo tam voliť 74,46 percenta ľudí. Najnižšiu účasť zaznamenali v Košickom kraji, kde prišlo k urnám 60,78 percenta voličov. Vyplýva to z oficiálnych výsledkov, ktoré zverejnil Štatistický úrad SR.

16:43 - Najreálnejšou koalíciou je Smer-SSD, Hlas-SD a SNS, zhodnotil politológ Juraj Marušiak s tým, že má šancu byť relatívne stabilná. Ostatné možnosti by podľa neho boli príliš široké, čo by mohlo ohroziť stabilitu.

16:29 - K výsledku volieb sa vyjadril aj premiér Ľudovít Ódor. "Bola to dlhá a náročná noc. Ľudia na Slovensku demokraticky a slobodne rozhodli a ja ich voľbu plne rešpektujem. Gratulujem politickým stranám, ktoré budú mať možnosť zastupovať voličov v Národnej rade SR. Výsledok predčasných parlamentných volieb je zrkadlom našej spoločnosti," uviedol v stanovisku.

16:19 - Počas volieb museli v teréne zasahovať aj záchranári. Pomoc potrebovali voliči v Bratislave, Čadci či v Žiari nad Hronom. Riešili kuriózne prípady, ako je vdýchnutie cudzích telies a v jednom prípade bojovali aj o život staršieho muža, ktorý skolaboval pred volebnou miestnosťou.

16:14 - Smer má momentálne na výber osloviť Hlas-SD a pokúsiť sa o spojenectvo s tretím koaličným partnerom. Rozhodovať sa pritom môže medzi KDH a SNS. Uvažovať tiež môže o vytvorení štvorkoalície. Druhou možnosťou je, že Progresívne Slovensko zostaví vládu zo strán, ktoré sa dostali do parlamentu. Uviedla to politologička z Univerzity Komenského Darina Malová.

16:13 - Voliči rozhodli aj o tom, že v zákonodarnom zbore budú sedieť i športové osobnosti. Poslanecký mandát získal opätovne bývalý tréner slovenskej futbalovej reprezentácie Dušan Galis, poslancom za Smer je už od roku 2006.

Jeho bývalý zverenec v Slovane Bratislava a trojnásobný najlepší futbalista Slovenska Dušan Tittel bol zvolený za stranu Hlas-SD. Ďalší z 27 mandátov Hlasu-SD patrí trojnásobnému olympijskému medailistovi v rýchlostnej kanoistike Erikovi Vlčekovi.

16:02 - Voliči, hlasujúci v hlavnom meste Bratislava, preferovali najviac PS. Hnutie volilo 33,95 percenta z nich. Vyplýva to z oficiálnych výsledkov volieb do Národnej rady SR, ktoré v nedeľu potvrdila Štátna komisia pre voľby a kontrolu financovania politických strán. Druhý Smer-SD získal 17,49 percenta hlasov. Treťou najčastejšie volenou stranou v Bratislave bola SaS, získala 13,78 percenta hlasov. Hlas-SD volilo 9,36 percenta voličov, OĽANO a priatelia 5,36 percenta. Ostatné strany získali v Bratislave menej ako päť percent hlasov.

15:55 - Vôľu občanov treba rešpektovať, uviedol po víťazstve strany Smer-SSD český prezident Petr Pavel. Podľa hlavy štátu až povolebné rokovania ukážu, akou cestou sa Slovensko vydá. V záujme Českej republiky je udržať so Slovákmi dlhodobo nadštandardné vzťahy.

15:52 - Predseda štátnej volebnej komisie Ladislav Orosz potvrdil, že jeden nezarátaný okrsok nemá vplyv na výsledný počet mandátov, ktoré získali politické strany.

15:39 - V Prešovskom kraji v parlamentných voľbách vyhrala strana Smer-SD, ktorá získala 22,04 percenta hlasov. Definitívne výsledky zverejnil Štatistický úrad SR. Na druhom mieste v kraji skončila strana Hlas-SD, ktorej odovzdalo svoj hlas 16,16 percenta zúčastnených voličov. Nasleduje OĽANO a priatelia so ziskom 14,78 percenta hlasov a KDH, ktorému dôverovalo 14,07 percenta voličov. Piate skončilo Progresívne Slovensko s výsledkom 10,83 percenta.

15:32 - Záchranári počas predčasných parlamentných volieb zasahovali 23-krát. Najviac výjazdov evidujú v Bratislavskom kraji. Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby SR o tom informuje na sociálnej sieti. "Najviac, päťkrát, záchranári zasahovali v Bratislavskom kraji. Naopak, v Trnavskom kraji neevidujeme v tejto súvislosti žiadny výjazd," priblížilo OS ZZS.

15:29 - V Košickom kraji v parlamentných voľbách zvíťazila strana Smer-SD so ziskom 21,1 percenta hlasov. Na druhom mieste v kraji skončil Hlas-SD s podporou 15,08 percenta zúčastnených voličov. Tretie bolo Progresívne Slovensko so ziskom 14,68 percenta hlasov a štvrté OĽANO a priatelia, ktoré volilo 13,46 percenta voličov. V poradí nasleduje KDH, ktoré dosiahlo 6,8 percenta, SaS mala 5,74 percenta a Aliancia 5,44 percenta hlasov. Definitívne výsledky zverejnil Štatistický úrad SR.

15:21 - "Volebný prah prekročilo šesť politických strán a jedna koalícia," priblížil predseda štátnej komisie Ladislav Orosz. Prepadlo 16,5 percenta hlasov. Nárok na štátny príspevok za voľby má deväť kandidujúcich subjektov, ktoré prekročili trojpercentnú hranicu.

15:08 - Predseda hnutia Republika Milan Uhrík poďakoval voličom za podporu v predčasných parlamentných voľbách. "Pokračujeme ďalej a Slovenskej republike želáme len to najlepšie," dodal na sociálnej sieti.

14:56 - Prezidentka Zuzana Čaputová v pondelok 2. októbra poverí víťaza volieb stranu Smer-SSD zostavením vlády. Zároveň je pripravená informovať lídrov strán o svojom postupe.

14:55 - Parlament sa v novom zložení zíde podľa Ústavy SR najneskôr do 30 dní. Ustanovujúcu schôdzu novej Národnej rady SR zvolá prezidentka SR Zuzana Čaputová. Ak by tak neurobila, noví poslanci sa zídu automaticky na 30. deň po vyhlásení výsledkov volieb.

Ustanovujúcu schôdzu má riadiť doterajší predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina). Do jeho rúk noví poslanci slávnostne zložia sľub, ktorý znie: „Sľubujem na svoju česť a svedomie vernosť Slovenskej republike. Svoje povinnosti budem plniť v záujme jej občanov. Budem dodržiavať ústavu a ostatné zákony a pracovať tak, aby sa uvádzali do života.“

Potom by mali poslanci zvoliť nového predsedu parlamentu, ktorému vzápätí Kollár odovzdá vedenie schôdze. Na prvej schôdzi sa parlament dohodne aj na počte podpredsedov snemovne a v tajnej voľbe bude o nich hlasovať.

Zákonodarný zbor zriadi na prvom stretnutí aj parlamentné výbory. Zároveň rozhodne o počte a poslaní ďalších výborov, ktoré nemá v zákone striktne určené, a dohodne sa na ich zložení.

Súčasná poverená vláda bude svoju funkciu vykonávať až do vymenovania nového kabinetu. Ten je povinný do 30 dní po svojom vymenovaní predstúpiť pred poslancov, predložiť im svoj program a požiadať o vyslovenie dôvery.

14:54 - Polícia eviduje v súvislosti s voľbami do Národnej rady SR spolu 123 podnetov. Počas volebného dňa ich zaznamenala 93. Na brífingu o tom informoval viceprezident Policajného zboru Damián Imre.

14:46 - V jednom okrsku v Prešovskom kraji sa nepodarilo sčítať hlasy a výsledky budú neplatné. Z toho dôvodu nie je v definitívnych výsledkoch 100 % sčítaných zápisníc. Informoval o tom predseda Štatistického úradu SR Peter Peťko.

„Členka okrskovej volebnej komisie zlyhala a hodila do volebnej schránky nezistený počet obálok, čím nebolo možné zistiť výsledky volieb,” potvrdila riaditeľka Odboru volieb ministerstva vnútra Eva Chmelová.

14:44 - Predseda Štátnej komisie pre voľby Ladislav Orosz potvrdil, že doteraz neoficiálne výsledky sa stali oficiálnymi.

„Volieb sa zúčastnilo 68, 51 percent voličov. Počas deviatich volieb od vzniku Slovenskej republiky to je štvrté najvyššie číslo.“

Orosz ozrejmil, že platné sú aj výsledky volieb s percentuálnymi hodnotami. Víťazom sa stala strana Smer-SSD s 22,94 percentami. Druhé miesto patrilo Progresívnemu Slovensku (17,96 %), tretia priečka zase Hlasu-SD (14,7 percent).

Do parlamentu sa ešte dostali trojkoalícia OĽANO a priatelia (8,89 %), KDH (6,82 %), SASKA (6,32 %) a SNS (5,62 percent).

Štátny príspevok dostali ešte strany Republika (4,75 %) a Aliancia (4,38 percent), pretože získali nad tri potrebné percentá.

14:26 - Dôvodom, prečo sa sčítavanie hlasov zaseklo na 99,98 % je podľa noviny.sk to, že sa v jednej z volebných miestností v Prešove stal určitý incident. Na mieste bola údajne boli polícia a kriminalisti.

Vraj nasnímali členku komisie, ktorú mali vykázať z volebnej miestnosti. Viac informácií nateraz nie je známych, priblížili noviny.sk.

14:03 - Saková z Hlasu uviedla, že nevie, ako dopadnú rokovania strán a nebude sa vyjadrovať k hypotetickým otázkam.

„Myslím si, že keď prezidentka dala verejný sľub, tak to splní. Či bude mať voči niektorým stranám nejaké výhrady je otázne,“ dodala v relácii Na telo.

14:02 - Šipoš si myslí, že prezidentka jasne povedala, že poverenie dá víťazovi volieb. „Je len otázkou času, kedy poverenie dostane Robert Fico. A ten už vie, čo má robiť,“ uviedol v relácii Na telo Šipoš z OĽANO. Zopakoval, že so Smerom a Hlasom hnutie nemieni vyjednávať.

Truban z PS súhlasil so Šipošom, no zároveň nechápe, prečo by sa mali ostatné strany, ktoré sa dostali cez päť percent, vzdať.

„Voľby dopadli tak, ako dopadli. Máme nejakú malú šancu niečo zmeniť,“ uviedol za progresívcov.

Šipoš obhajoval OĽANO, ktoré podľa neho pre ľudí prinieslo veľa. „Nemusíte mi to hovoriť. Voliči to ocenili tak, že si zvolili Roberta Fica,“ reagoval Truban.

Taraba za SNS tvrdí, že očakávania z prezidentského paláca boli iné, no „treba to prijať tak, ako to je“.

13:43 - Fico sa na záver poďakoval Alexovi Kováčovi, ktorý podľa neho reprezentuje celé Slovensko.

13:41 - Fico takisto odmietol porovnanie medzi voľbami Lipšica a Čižnára.

13:39 - Fico odmietol, že by strana chcela zrušiť úrad špeciálnej prokuratúry. Nemôže tam sedieť nejaký Repa alebo Lipšic, myslí si. Tvrdí, že boli politický zriadený. Matovič si vybral Lipšica, aby mu tam robil špinavú robot, dodal.

13:35 - Môže byť na čele policajného zboru pán Hamran, ktorý neprešiel výberovým konaním, a kvôli nemu bol zmenený zákon, odpovedal Fico na otázku o pomste voči úradníkom.

Môže byť na čele špeciálnej prokuratúry právoplatne odsúdený páchateľ a podvodník, človek, ktorý nás nenávidí, bývalý politik, pokračoval Fico o možných zmenách na úradoch. Toto je pomsta, keď povieme takúto elementárnu vec, čudoval sa predseda Smeru.

01102023_Smer_SD_TK988934.jpg TASR/Pavol Zachar Na snímke predseda strany Smer-SSD Robert Fico.

13:34 - Fico povedal, že ak sa stane premiérom, tak bude chcieť obnoviť kontroly na hranici s Maďarskom. Oznámil, že to bude jedno z prvých rozhodnutí vlády.

13:29 - Nemáme žiadnych darcov, nikto nám nehovorí, čo máme robiť, uviedol Fico. Sťažoval sa, že v EÚ sa šíri netolerancia voči iným názorom. „To akože nemáme právo povedať, že máme iný názor na vojnu,“ opýtal sa predseda Smeru.

13:27 - Zahraničnopolitická orientácia sa nebude meniť, povedal Fico. Nie sme mimo reality, oznámil. Pripomenul, že Slovensko je vraj v EÚ vďaka strane Smer.

13:23 - Ľudia nebojte sa, sme tu, oznámil Fico. Potvrdil, že sa chce uchádzať o post premiéra.

13:21 - Fico s Monikou Beňovou zavtipkoval, že by najradšej objal všetkých 700-tisíc „smerákov“.

01102023_Smer_SD_TK3988937.jpg TASR/Pavol Zachar Na snímke strana Smer po víťazstve v parlamentných voľbách.

13:19 - Všetci vieme o čo išlo, uviedol predseda strany Smer o výsledkoch predvolebných prieskumov a exit pollov.

13:18 - Fico zablahoželal všetkým politickým subjektom, ktoré sa dostali do parlamentu. Zablahoželal aj Michalovi Šimečkovi.

13:14 - Slovensko a ľudia na Slovensku majú väčšie problémy ako je Ukrajina, uviedol Robert Fico na tlačovej besede. Sme mierová strana, pokračoval.

Potvrdil, že postoj Smeru ostáva taký istý. Strana nechce nášho suseda podporovať vojensky, iba humanitárne.

13:12 - Robert Fico uviedol, že Smer čaká na poverenie od prezidentky Čaputovej. Tá mala sľúbiť, že výhercovi volieb poverenie na zloženie vlády dá.

13:01 - Pellegrini tvrdí, že Smer bude musieť upraviť svoju zahraničnú politiku, ak bude chcieť byť v koalícii s Hlasom. Hlas zopakoval, že zásadou je, aby Slovensko ostalo členom EÚ a NATO.

12:13 Predseda KDH Milan Majerský opätovne potvrdil, že hnutie do vlády so Smerom nepôjde. Nemá signály, že by to chcela Rada KDH zmeniť.

Šéf Hlasu Peter Pellegrini verí, že víťaz volieb dostane možnosť zostaviť vládu.  

Podľa lídra Progresívneho Slovenska Michala Šimečku nič nebráni ani neformálnym rokovaniam o vytvorení prípadnej alternatívy. Uviedli to v nedeľnej diskusii televízie Markíza.

11:32 - Maďarský premiér Viktor Orbán pogratuloval Robertovi Ficovi k víťazstvu vo voľbách. Teší sa na spoluprácu s „patriotom“.

11:00 - Predseda KDH Milan Majerský si vie predstaviť aj prípadnú koalíciu s PS a SASKOU, no pripomenul červené čiary, ktoré si KDH „nakreslilo“.

Vyhlásil, že nemôže zradiť voličov hnutia. Na otázku o prípadnej spolupráci so Smerom-SD reagoval, že postoj hnutia musí odsúhlasiť celoslovenská rada KDH. Tá by mala zasadnúť o dva týždne.

„Musím rešpektovať, ako predseda KDH, rozhodnutie celoslovenskej rady,“ reagoval Majerský na otázky o povolebnej spolupráci a koalícii so Smerom. Nechce robiť predčasné závery o tom, čo by pre hnutie znamenala spolupráca s touto stranou.

Deklaroval, že KDH neakceptuje podmienku hnutia OĽANO a priatelia na vyplatenie 500-eurových odmien za účasť vo voľbách.

Majerského teší, že sa jeho hnutie dostalo do parlamentu. Pokračovať chce v práci pre konzervatívneho a kresťanského voliča.

10:59 - Demokrati Eduarda Hegera sú sklamaní z výsledkov predčasných parlamentných volieb, neúspech a kampaň bude vyhodnocovať predsedníctvo. Strana chce však ďalej pokračovať v politickej práci a kontrolovať kroky novej vlády. Uviedol to predseda strany Eduard Heger na tlačovej konferencii.

Heger pripomenul, že počas kampane upozorňovali na hrozbu vlády Smeru, Hlasu a SNS. Teraz je to podľa jeho slov realita. Avizoval preto, že strana Demokrati bude aj po voľbách kontrolovať, ako budú strany novej vládnej koalície plniť svoje sľuby.

O tom, prečo dosiahli taký nízky výsledok, podľa Hegerových slov diskutovali a budú o tom hovoriť aj v predsedníctve, kde si vyhodnotia priebeh kampane. „Sme štandardná strana. Zanalyzujeme si to a potom budeme komunikovať,“ uviedol. Zatiaľ nepovedal, či bude strana meniť svojho lídra.

„Priznám sa, aj ja považujem výsledok za sklamanie,“ povedala volebná líderka strany Andrea Letanovská. Občanom, ktorí sa obávajú o budúcnosť, odkázala, že to nie je koniec sveta.

„Urobíme všetko pre to, aby voľby neboli na dlhé obdobie poslednými demokratickými voľbami,“ podotkol podpredseda strany Jaroslav Naď. Obáva sa o budúcnosť krajiny a o to, aký postoj zaujme nová vláda k zásadným vnútropolitickým i zahraničnopolitickým otázkam.

20233009_demokrati_volby23_04988806.jpg TASR/Jaroslav Novák Na snímke Eduard Heger zo strany Demokrati.

10:37 - Český premiér Petr Fiala sa vyjadril k výsledkom slovenských parlamentných volieb.

„Sledoval som výsledky slovenských volieb a prajem Slovákom, nech povolebné vyjednávania vedú k zostaveniu dobrej vlády. Verím, že budeme na vládnej úrovni naďalej úzko spolupracovať v prospech oboch našich krajín.“

10:34 - Volebná líderka hnutia OĽANO a priatelia Erika Jurinová zrejme zostane šéfkou Žilinského kraja a vzdá sa poslaneckého mandátu, uviedla v povolebnej diskusii denníka Sme.

10:33 - Podpredseda KDH Tomáš Merašický nevylúčil povolebné rokovanie so Smerom, uviedol v diskusii denníka Sme s tým, že stále platí to, čo sľúbili pred voľbami.

KDH pred voľbami tvrdilo, že nepôjde v žiadnom prípade do vlády so Smerom a extrémistami.

10:30 - Jana Bittó Cigániková nečaká, že by Richard Sulík po voľbách skončil ako predseda SASKY. Pre denník Sme potvrdila, že sama ho bude od toho vytrvalo odhovárať.

Podľa Petra Tkačenka diskusia o Sulíkovej budúcnosti v strane nastane a iniciuje ju podľa neho samotný Sulík. Neočakáva však nejakú vzburu proti Sulíkovi, dodal pre sme.sk.

10:20 - Štátna komisia pre voľby informovala, že vyhlásenie oficiálnych výsledkov volieb do Národnej rady bude o 14:30.

10:15 - OĽANO ide na sto percent do opozície, nechal sa počuť líder hnutia Igor Matovič.

So Smerom sa spájať nechce a v druhom variante na čele s PS a Hlasom podľa neho nebudú potrební, píše sme.sk.

10:10 - Strana Hlas-SD bude rokovať o povolebnej spolupráci s každým, kto ju pozve. Vyhlásil to pred médiami líder Hlasu-SD Peter Pellegrini.

Zdôraznil, že „pozliepať“ len tak strany dokopy, „aby to dalo počty“, je z dlhodobého hľadiska nestabilné. Za podmienky si stanovuje priority zo svojho programu.

„Budeme rešpektovať zaužívané pravidlá. Počkáme si, kto dostane poverenie na zostavenie vlády. Budeme rokovať s každým, kto nás na rokovanie pozve, to je normálne legitímne. To, ako dopadnú rokovania, je druhá vec. Budeme sa musieť radiť, budeme mať zasadnutie predsedníctva, užšieho vedenia. Je to ešte dlhý proces, teraz uzatvárať koalície by bolo veľmi predčasné,“ povedal médiám.

Pellegriniho ešte nikto nekontaktoval. Ak to pôjde s pokojom a bez paniky, myslí si, že rokovania by sa mohli začať až v pondelok 2. októbra. „Budeme musieť rozmýšľať aj o kvalite potenciálnej koalície, aby sa zase po roku a pol nerozpadla, ako sme to videli predtým,“ povedal.

Pellegrini si myslí, že sa dajú funkcie podeliť aj tak, aby dvaja bývalí premiéri nemuseli sedieť spolu v jednej vláde, ale každý mohol zastávať dôstojnú ústavnú funkciu. Napríklad by mohlo ísť o funkciu predsedu parlamentu. „To ukážu až rokovania,“ povedal na margo delenia si funkcií.

10:09 - Musíme urobiť všetko pre to, aby nevznikla vláda Smeru, vyhlásil podpredseda SASKY Branislav Gröhling. Jazýčkom na váhach bude podľa neho líder Hlasu-SD Peter Pellegrini.

„Či sa rozhodne, že chce ísť do vlády, ktorá je symbolom korupcie, rozkrádania, nenávisti, alebo pôjde na tú druhú stranu smerom k demokratickým stranám,“ skonštatoval Gröhling.

Podpredseda liberálov si nevie predstaviť, že by Pellegrini išiel do vlády so Smerom či SNS.

„Bude to veľmi prekvapujúce, keď bude stáť pri ľuďoch, ako je pán Taraba, Danko alebo Kuffa, ktorí šíria nenávisť a pomaly nevedia ani odsúdiť holokaust,“ dodal. Ako skonštatoval, po minulých vládach Smeru zostalo zničené zdravotníctvo, školstvo, sociálny systém. SNS sa podľa neho spája s najväčšími korupčnými škandálmi.

Hovoriť o podmienkach SASKY na vstup do koalície považuje zatiaľ za predčasné.

9:53 - Hlas-SD bude rokovať so stranou Smer-SD, ak ju osloví. Potvrdil to podpredseda Hlasu-SD Erik Tomáš v diskusii televízie Joj. Podpredsedníčka PS Lucia Plaváková deklarovala, že urobia všetko preto, aby líder Smeru Robert Fico krajinu neriadil.

„Bude to rozhodnutie kolektívne, povieme to naraz po rokovaniach,“ povedal Tomáš s tým, že hodnotovo je im bližší Smer-SD. Podotkol, že Hlas má silnú pozíciu pri rokovaniach.

Plaváková zase priblížila, že sa budú snažiť o neformálne rozhovory so všetkými stranami, ktoré sa do parlamentu dostali s výnimkou Smeru a SNS.

Líder hnutia OĽANO a priatelia Igor Matovič si myslí, že koalícia vznikne zo strán Smer-SD, Hlas-SD a SNS a vráti sa „mafiánsky štát“.

Podpredseda SASKY Branislav Gröhling považuje za dôležité postaviť demokratickú vládu bez Smeru a SNS a aby vznikla demokratická vláda, nie vláda rozkrádania a korupcie.

9:21 - K predbežným výsledkom predčasných volieb sa vyjadrila prezidentka Slovenskej republiky Zuzana Čaputová: „Ďakujem všetkým občanom, ktorí sa zúčastnili na voľbách. Výsledky volieb rešpektujem ako prejav vyslovenej dôvery voličov a víťaznej strane Smer blahoželám. Rovnako blahoželám aj všetkým ostatným politickým stranám, ktoré budú mať zastúpenie v parlamente.“

Dodala, že víťaz volieb nesie najväčšiu zodpovednosť za ďalší vývoj, keďže vzbudil najväčšie očakávania verejnosti. „Je teraz dôležité, aby ich napĺňal v prospech nás všetkých, v prospech Slovenska.“

9:18 - Predseda Progresívneho Slovenska Michal Šimečka na tlačovej konferencii reagoval na výsledky parlamentných volieb.

Poďakoval sa všetkým ľuďom, ktorí boli voliť, najmä však tým, ktorí si vybrali PS. „Osemnásť percent, vyše pol milióna hlasov, to je najviac, ako kedy liberálna strana získala v moderných slovenských dejinách.“

Rešpektuje víťazstvo Smeru, ale je to „zlá správa pre Slovensko“. „Horšia by bola, ak by sa Robertovi Ficovi podarilo zostaviť vládu. Urobíme všetko preto, aby sa tak nestalo.“

Existujú podľa neho dve možné koalície, jedna vedená Smerom, druhá by pozostávala z PS a ďalších partnerov. Tá by aj mala viac mandátov, tvrdí Šimečka.

Rozhodnutie strany Hlas, ako učiní v súvislosti s možnou koalíciou, je „civilizačná voľba“, myslí si Šimečka. Je zvedavý aj ako k celej situácii pristúpi OĽANO.

Celú tlačovú konferenciu si môžete pozrieť nižšie.

8:29 - Takto volili Slováci v jednotlivých krajoch na Slovensku. Všetky ovládol Smer-SSD, až na Bratislavský kraj. Pozrieť si to môžete nižšie.

Výsledky volieb v krajoch.png ta3 Výsledky volieb v krajoch

7:39 - Záujem o voľby bol najvyšší za posledných dvadsať rokov, účasť bola na úrovni 68,5 percenta. Výsledky sú zatiaľ neoficiálne.

7:27 - Vo väčšine okresov na Slovensku zvíťazil Smer-SSD. Keď sa však pozrieme na dáta Štatistického úradu SR, Slováci v zahraničí jednoznačne volili Progresívne Slovensko. Stalo sa tak až v 61,7 % prípadov.

Na druhom mieste bola pre našincov v cudzine SASKA, tú volilo 10,8 % ľudí, tretí bol Smer s 6,1 percentami.

Keďže ešte nie sú sčítané všetky hlasy, tak ide o neoficiálne výsledky. Blíži sa to však ku koncu, sčítaných je už 99,91 % hlasov.

6:42 - Za najčastejšie voleného politika Slováci určili Roberta Fica zo strany Smer-SSD. Mal 531 528 hlasov. Nasledoval Peter Pellegrini z Hlasu (337 976). Tretia priečka patrila lídrovi PS Michalovi Šimečkovi s 303 423 hlasmi.

Prvú päticu uzatvárajú členovia Smeru Robert Kaliňák a Ľuboš Blaha. Do prvej desiatky sa zmestili ešte ďalší dvaja členovia uvedenej strany - konkrétne šiesty Juraj Blanár a deviaty Erik Kaliňák.

Hlas mal ďalších dvoch kandidátov medzi najlepšou desiatkou. Ide o ôsmu Denisu Sakovú a desiateho Richarda Rašiho.

Siedma pozícia patrila lídrovi koalície OĽANO a priatelia Igor Matovič. Celkovo nazbieral 178 614 hlasov.

Informácie priniesol Štatistický úrad SR podľa neoficiálnych výsledkov.

6:00 - Povolebnú nedeľu 1. októbra sledujeme opäť online. Zaznamenávať budeme vyjadrenia jednotlivých strán, reakcie odborníkov aj skladanie koalície a vlády.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok