Moc a výplata. K politikom sa za voľby rozkotúľajú desiatky miliónov eur (+ grafy)

ta3/Denis Dufala
1.10.2023 18:26 , Aktualizované: 1.10.2023 19:00

V panteóne politických strán a hnutí na Slovensku hrajú financie dôležitú úlohu. Štát vyplatí politickým subjektom desiatky miliónov eur. Volebné kampane, pôžičky a iné plnenia si tak budú môcť viaceré strany a hnutia vyplatiť s prehľadom.

Šimečka Fico Pellegrini
ta3/Denis Dufala/TASR/Jaroslav Novák/Pavol Zachar

Politické subjekty v našej krajine sú závislé od podpory ministerstva financií, pričom tieto finančné prostriedky nie sú zanedbateľné a sú rozdelené do troch kategórií.

Príspevok za hlasy

Prvú formu podpory získavajú politické strany a hnutia na základe toho, koľko voličov dokážu presvedčiť. Táto podpora sa týka aj tých politických subjektov, ktoré neprešli parlamentným prahom (pozn. red. strany s podporou nižšou ako tri percentá), avšak stále získali istý počet hlasov.

Za každý hlas voliča získa konkrétny politický subjekt určitú časť z priemernej mesačnej mzdy z predchádzajúceho roku.

Príspevky sú vypočítavané na základe priemernej nominálnej mzdy zamestnanca v hospodárstve za rok 2022. Štát tieto príspevky vypláca do jedného mesiaca od odovzdania záverečnej správy o výdavkoch na volebnú kampaň. (pozn. red. celkové sumy, ktoré politické strany v parlamente získajú za celé volebné obdobie od štátu, nájdete v grafe nižšie v tomto článku).

Príspevok na činnosť

Táto finančná injekcia od štátu sa zhoduje s príspevkom za hlasy, ale má svoje špecifiká. Na rozdiel od príspevku za hlasy, ktorý je prerozdeľovaný na základe počtu voličov, ktorých politický subjekt presvedčil, je tento druh podpory rozdelený na 48 častí.

To znamená, že ho štát vypláca priebežne počas celého volebného obdobia, poskytujúc tak kontinuálnu finančnú podporu pre politické subjekty (pozn. red. dostanú ho strany a hnutia, ktoré dosiahli dôveru viac ako troch percent voličov).

Pred bránami

Parlament na Slovensku otvára svoje dvere pre sedem vyvolených politických subjektov, ktoré si dokázali získať dôveru voličov. Avšak, pod hranicou zvoliteľnosti sa ocitli SZÖVETSÉG-Aliancia a Republika, ktoré nezostanú s prázdnymi vreckami. Získali totiž viac ako tri percentá hlasov.

Aliancia preto získa zo štátneho rozpočtu zhruba 3,4 milióna eur a Republika viac ako 3,6 milióna eur. Za štyri roky dostanú subjekty viac ako 92 miliónov eur.

Smoliarmi tejto volebnej kampane sa stali Demokrati, ktorí tesne minuli hranicu troch percent podpory voličov, ktorá by im umožnila získať financie.

Mandáty moci

Politický boj na Slovensku nie je len o hlasoch a činnosti strán, ale aj o získavaní parlamentných mandátov. Každý politický subjekt vie, že reálna moc spočíva v poslaneckých kreslách. A preto existuje aj príspevok na mandát, ktorý politické subjekty získajú len v prípade, ak zasadnú do parlamentu.

Za jeden mandát získava politický subjekt 30-násobok priemernej mzdy z predchádzajúceho roka, ktorá bola v roku 2022 1 304 eur. To znamená, že politické strany a hnutia sú motivované nielen presvedčiť voličov, ale aj získať čo najviac poslaneckých kresiel.

Tento systém motivácie nekončí len pri prvých dvadsiatich poslaneckých miestach. Každé ďalšie kreslo (od 21+) pridáva politickému subjektu ročne 20-násobok priemernej mzdy. To znamená, že politické subjekty sa snažia neustále rásť a získavať viac mandátov, čo ich motivuje k aktívnej účasti v politickom procese a k dlhodobej angažovanosti.

Od štátu získa za výhru vo voľbách najviac Smer-SSD – viac ako 23 miliónov eur. Najmenej získa SNS, necelých šesť miliónov eur.

Nižšie si môžete pozrieť, koľko financií dostanú strany dokopy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok