V politike: Pellegrini cíti na chrbte obrovskú váhu v súvislosti so vznikom koalície. Matovič s Gröhlingom očakávajú korupčné obdobie, Taraba považuje Smer za partnera

ta3/Patrik Mindžák
1.10.2023 13:22

V relácii V politike sa stretli Peter Pellegrini (Hlas-SD), Tomáš Taraba (kandidát strany SNS), Igor Matovič (OĽANO a priatelia) a Branislav Gröhling (SASKA).

král
ta3

Úspech Hlasu

„Výsledok je jeden z najúspešnejších, aký kedykoľvek novovzniknutá strana dosiahla vo svojich prvých parlamentných voľbách,“ uviedol Pellegrini s tým, že sa z výsledkov veľmi tešili.

Myslí si, že koaličné rokovanie budú trvať ešte veľa dní. „Neviem, ako rokovania dopadnú.“ Netreba robiť unáhlené rozhodnutia, Slovensko si zaslúži stabilnú vládu a to je pre Hlas najdôležitejšie, povedal.

„Cítim tú obrovskú váhu, ktorú má Hlas na chrbte, pretože bez nás sa nebude dať vytvoriť žiadna vládna koalícia.“

Urobia všetko pre to, aby vláda vznikla, pretože volebný pat je to „najhoršie, čo by si Slovensko mohlo momentálne dovoliť“.

Reakcie politikov na výsledok volieb

„OĽANO bude strážnym psom demokracie a korupcia, ktorú tu určite bude opäť kvitnúť,“ priblížil Matovič s tým, že hnutie bude v opozícii.

Myslí si, že pre SASKU tu boli predčasné voľby a „prestretý červený koberec pre Roberta Fica“. DNA nezaprú, budú takí istí, vyjadril sa ohľadom „mafie“, ktorá sa možno dostane k moci.

Gröhling ozrejmil, že matovičovci majú „nulový koaličné potenciál“. „Je mi ľúto, že sú to prepadnú hlasy a poslanecké mandáty.“ Myslí, že aj kvôli lídrovi OĽANO tu možno vznikne koalícia Smeru, Hlasu a SNS.

SASKA urobí všetko preto, aby PS zostavovalo vládu. Za „veľký kotrmelec“ označil Gröhling to, ako sa zachová Hlas.

Taraba za „logickú trojkoalíciu“ považuje združenie Smeru, Hlasu a SNS. Za „spoločnú úlohu“ pokladá vyslanie signálu Bruselu, ktorá sa „hrdo“ postaví za vlastné priority.

Rokovania za zatvorenými dverami

Líder Hlasu povedal, že keď sa strana rozhodne ísť do nejakej koalície, tak to bude tá, v ktorej bude garancia, že sa Slovensko posunie dopredu a že to nebude vláda pomsty, lebo z toho sa nenajeme. Rokovať budú s kýmkoľvek, kto ich o to požiada.

Pellegrini chce stabilnú vládu a nie „zlepenec“, ktorý sa rozpadol v poslednom volebnom období. „To si Slovensko už nesmie ďalšie štyri roky dovoliť.“

Považuje sa za skúseného politika, ktorý nebude rokovania začínať s tým, akú stoličku dostane.

„Z mojej strany by to bolo smiešne a nezodpovedné.“ Sme rozhodujúcou politickou stranou pre vznik vlády, uvedomuje si Pellegrini. Rokovania budú za zatvorenými dverami a nie pred televíznymi obrazovkami.

Zahraničná politika

„Slovensko už nemá Ukrajine čo poslať. Témou už nie je vojenská pomoc. Čo bolo, bolo. Pomáhať sa bude len humanitárne,“ vyjadril sa Pellegirni.

Za prioritu považuje, aby začal profitovať už aj východ Slovenska financiami z Bruselu, ktoré nám prídu.

Chce, aby Slovensko bolo „suverénnym členom“ NATO, ktorý spoluprijíma rozhodnutia a nebudeme len pasívnym prijímateľom toho, čo tam rozhodnú.

„Víťazná strana vie, kde je miesto Slovenskej republiky, a zahraničnopolitické ukotvenie sa nemôže meniť. V Európe sa nemusia báť toho, ako voľby dopadli. Chceme si len obnoviť pošramotené renomé,“ vysvetlil šéf Hlasu.

Matovič nemá strach z toho, že sa po výsledku terajších volieb zmení slovenská zahraničná politika.

SASKA označila za „falošnosť“ to, že ohľadom zahraničnej politiky tvrdil Smer jedno a zrejme po voľbách bude robiť druhé. Gröhling očakáva korupčné škandály budúcej vlády.

Taraba zdôraznil, že SNS nebude Slovensko „vytrhávať“ z euroatlantických štruktúr.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok