Českí politici reagovali na voľby. Verím, že budeme naďalej spolupracovať, povedal Fiala. Vôľu občanov treba rešpektovať, myslí si Pavel

ta3/TASR, ČTK
1.10.2023 10:56

Český premiér Petr Fiala verí, že Česko bude so Slovenskom na vládnej úrovni naďalej úzko spolupracovať v prospech oboch krajín. V reakcii na výsledky slovenských parlamentných volieb to napísal v nedeľu na sociálnej sieti X, informuje spravodajkyňa v Prahe.

20230713_HS04_RS14130972222.jpg
TASR/AP

Fiala a Pavel

"Sledoval som výsledky slovenských volieb a prajem Slovákom, nech povolebné rokovania vedú k zostaveniu dobrej vlády. Verím, že budeme na vládnej úrovni naďalej úzko spolupracovať v prospech oboch našich krajín," uviedol český premiér Petr Fiala. Česko so Slovenskom podľa neho spájajú nielen hlboké historické väzby a blízkosť, ale aj priateľské vzťahy na všetkých úrovniach.

"Vôľu občanov treba rešpektovať," povedal český prezident Petr Pavel po víťazstve strany Smer vo voľbách. Podľa českej hlavy štátu až povolebné rokovania ukážu, akou cestou sa Slovensko vydá. V záujme Českej republiky je dlhodobo udržiavať so Slovákmi nadštandardné vzťahy. Pavlovo vyjadrenie poskytla Mária Pfeiferová z komunikačného odboru Hradu.

Ostatní členovia českej vlády

Výsledok parlamentných volieb na Slovensku komentovali viacerí členovia českej vlády. Ministerka obrany Jana Černochová zdôraznila, že jej osud Slovenska nie je ľahostajný. "Prajem Slovákom zostavenie takej vlády, ktorá udrží v krajine prozápadný smer a nebude ľahostajná k faktu, že pár kilometrov za ich hranicou zomierajú deti, ženy aj muži civilisti, vojaci," napísala na sociálnej sieti X.

Podľa ministra vnútra Víta Rakušana je výsledok slovenských volieb pre Česko varovaním a poučením. Ak chce ČR zachovať liberálnu demokraciu, je podľa neho nutné vysvetľovať jej výhody aj tým, ktorí z nich profitujú málo a tiež vytvárať spoločnosť odolnú proti strachu.

Predseda českého Senátu Miloš Vystrčil zdôraznil, že po voľbách štartuje ďalšia fáza, ktorou je povolebné vyjednávanie. Dodal pritom, že rešpekt k víťazovi patrí k demokracii rovnako ako rešpekt k nájdeniu vládnej väčšiny.

"Slovensko je náš najbližší partner a verím, že bude pre nás aj zdrojom poučenia. Pre budúcnosť Česka to považujem za zásadné," komentoval výsledok volieb na Slovensku Vystrčil.

Bývalí prezidenti

Bývalý prezident Václav Klaus zablahoželal predsedovi strany Smer-SSD Robertovi Ficovi k víťazstvu v slovenských voľbách. Podľa neho je to šanca na návrat sebavedomej slovenskej politiky a impulz pre politiku okolitých krajín vrátane Českej republiky. Blahoprajný list zaslal Českej tlačovej kancelárii Petr Macinka z Inštitútu Václava Klausa. Klaus aj bývalý prezident Miloš Zeman už pred voľbami vyjadrili podporu strane Smer.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok