Predčasné parlamentné voľby 2023: Vyhral Smer, PS predbehlo Hlas, Republika mimo. Sčítané sú všetky hlasy

ta3/pm, lk, kg
30.9.2023 07:00 , Aktualizované: 1.10.2023 05:32

Predčasné parlamentné voľby sú za nami. Vyhrala ich strana Smer-SSD. Zverejnené exit polly však favorizovali Progresívne Slovensko. Do parlamentu sa podľa doterajších výsledkov dostane celkom sedem strán. ta3 sledovala volebnú noc online.

Smer-SSD bude iniciovať mimoriadnu schôdzu parlamentu k téme nelegálnej migrácie
TASR/Martin Baumann

05:30 - Volebný online sme ukončili. Dianie budeme sledovať aj v povolebnom online článku od 6:00 h. Ďakujeme za priazeň.

05:27 - Po sčítaní takmer 99 percent hlasov je pravdepodobným víťazom volieb strana Smer-SSD so ziskom viac ako 23 percent. Druhé je s výrazným odstupom strana Progresívne Slovensko, ktoré podporilo necelých 17 percent voličov.

Na tretej priečke sa umiestnila strana Hlas-SD, ktorá tesne prekročila 15 percent hlasov. Volebná účasť dosiahla takmer 68 percent, čo je najviac od roku 2002. Do parlamentu sa podľa doterajších výsledkov dostane celkom sedem strán.

Výsledky volieb po sčítaní takmer všetkých hlasov. ta3/Štatistický Úrad Výsledky volieb po sčítaní takmer 90 percent.

05:19 - Výsledky predčasných parlamentných volieb sleduje aj svet. "V parlamentných voľbách na Slovensku vedie po sčítaní väčšiny hlasov populistická promoskovská strana pod vedením bývalého premiéra Roberta Fica," píše britský spravodajský portál BBC.

05:01 - Zverejnené ešte neboli hlasy zo zahraničia. Štatistický úrad zverejní hlasy zo všetkých 18 okrskov až naraz v jednom balíku, upozornil Denník N.

04:30 - Predbežný 15-percentný výsledok strany Hlas-SD vo voľbách umožňuje, ale aj bráni vzniku koalície. Akékoľvek rozhodnutie, akým smerom sa budú uberať rokovania o koalícii, bude prijímané jednomyseľným rozhodnutím predsedníctva strany. V nedeľu nadránom to uviedol predseda Hlasu-SD Peter Pellegrini s tým, že ich výsledok teší. Zároveň pogratuloval neoficiálnemu víťazovi volieb Smeru-SSD a jeho predsedovi Robertovi Ficovi.

04:16 - Progresívne Slovensko avizuje tlačovú besedu, ktorá sa uskutoční ráno o 09.00 h. v straníckej centrále.

03:58 - Smer-SSD oslavuje. Centrálou sa ozýva hudba aj spev.

03:55 - Posledné komentáre k výsledkom: Aký je názor odborníkov na markantný rozdiel výsledkov exit pollu a Štatistického úradu?

03:40 - K výsledkom volieb sa vyjadrila aj strana SNS. Pozrite si jej vyjadrenie.

03:30 - Líder OĽANO a priatelia Igor Matovič verí, že sa zobudíme do rána, kde nebude mať Smer-SD, Hlas-SD, Republika a SNS, ktoré nazýva "mafiou", jasnú väčšinu.

S lídrami iných strán zatiaľ nekomunikoval. "Myslím si, že je úplne zbytočná nejaká komunikácia pred tým, ako budeme všetci poznať definitívne výsledky," zdôvodnil. Treba podľa neho počkať do rána.

03:14 - Pozrite si priebežné výsledky volieb po sčítaní 80 percent okrskových zápisníc.

Priebežné výsledky po spočítaní 80 percent hlasov ta3 Priebežné výsledky po spočítaní 80 percent hlasov

3:09 - Líder SASKY Richard Sulík na tlačovej konferencii uviedol, že strana by mohla mať okolo šesť percent. Exit polly sú podľa neho úplne zbytočné.

"Moja nádej je, že vypadne minimálne Republika z parlamentu. To by im prospelo, nech sa skľudnia. Môžu tam chodiť hulákať niekde, ale nech nehulákajú v parlamente," vyhlásil.

03:02 - Predseda hnutia Republika Milan Uhrík pripustil možnosť, že sa hnutie nedostane do parlamentu. Reagoval tak na klesajúce percentá, ktoré sa po sčítaní 61 percent okrskov pohybujú len tesne nad hranicou zvoliteľnosti. "Čísla klesajú viacerým stranám, stále je však spočítaná len zhruba polovica okrskov," skonštatoval Uhrík.

02:50 - Smer-SSD sa k voľbám vyjadrí až po oficiálnych výsledkoch v nedeľu ráno. Informovali o tom predstavitelia strany Robert Kaliňák a Juraj Blanár. Poznamenali, že sčítavanie hlasov ide pomaly a ešte sa môže veľa zmeniť. Preto nechceli robiť predčasné závery a komentovať priebežné výsledky.

02:44 - Po spočítaní 54 percent okrskov vedie v priebežných neoficiálnych výsledkoch naďalej strana Smer-SD so ziskom 23,86 percenta. Za ňou nasleduje Hlas-SD s 15,9 percentami a Progresívne Slovensko s 14,23 percentami. Vyplýva to z priebežných neoficiálnych výsledkov, ktoré zverejňuje Štatistický úrad SR.

Priebežné výsledky ta3 Priebežné výsledky

02:35 Podľa predsedu PS je ťažké predpovedať výsledok. "Ani neviem povedať zásadné politické stanovisko smerom k tomu, ako to bude vyzerať," hovorí Šimečka. Pripomenul, že ich cieľom zostáva, aby Slovensko malo stabilnú proeurópsku vládu, ktorá bude rozumne hospodáriť.

02:22 - Atmosféra v centrále SNS je primeraná percentám, ktoré národniarom určili exit polly a ukazujú zatiaľ zverejnené priebežné výsledky. V nedeľu nadránom to uviedol Rudolf Huliak, ktorý sa vo voľbách do Národnej rady SR uchádzal o hlasy voličov zo 150. miesta kandidátky SNS.

"Očakávali sme viac," priznal Huliak, vôbec prvý kandidát SNS, ktorý po zverejnení predbežných dát prišiel medzi novinárov. 

02:13 - Po spočítaní 40,43 percenta okrskov vedie v priebežných neoficiálnych výsledkoch strana Smer-SSD so ziskom 24,27 percenta. Za ňou nasleduje Hlas-SD s 16,31 percentami a Progresívne Slovensko s 13,63 percentami. Vyplýva to z priebežných neoficiálnych výsledkov, ktoré zverejňuje Štatistický úrad SR.

02:05 - Podľa viacerých členov okrskových komisií nešlo odoslať elektronické zápisnice. To môže byť jedno z vysvetlení, prečo sa výsledky počítajú pomalšie, upozornil Denník N.

Napríklad v Topoľčanoch okrsok 13 nemá ani po vyše hodine schválenú zápisnicu, píše portál Aktuality.sk.

01:48 - V bratislavskej Umelke sa nachádza centrála KDH, kde hrá ľudová hudba. Pre ta3 sa k situácii vyjadril Tomáš Merašický, s ktorým sme sa rozprávali o výsledkoch aj o tom, či by išli s Progresívnym Slovenskom do koalície, ak by vyhralo voľby.

01:44 - Situácia sa v Nitre, kde má centrálu hnutie Republika, zatiaľ vôbec nemení. Členovia sa nechcú vyjadriť k predbežným výsledkom. Na mieste je náš redaktor Andrej Horvát.

01:39 - Na nábreží Dunaja sa nachádza centrála strany Hlas-SD, kde nám aktuálnu atmosféru opísal Jozef Šivák. K výsledkom Štatistického úradu sa vyjadrila pre ta3 podpredsedníčka strany Hlas-SD Denisa Saková.

01:35 - V centrále Smeru-SSD medzi novinárov na chvíľu prišiel Robert Kaliňák. Na mieste bol aj Peter Revús, ktorý nám povedal viac.

1:33 - Po spočítaní 28,11 percenta okrskov vedie v priebežných neoficiálnych výsledkoch strana Smer-SSD so ziskom 25,04 percenta. Za ňou nasleduje Hlas-SD s 17,04 percentami a Progresívne Slovensko s 11,68 percentami. Vyplýva to z priebežných neoficiálnych výsledkov, ktoré zverejňuje Štatistický úrad SR.

1:22 - Poslanec PS Tomáš Valášek sa pre ta3 vyjadril k priebežným výsledkom: "Nielenže nevieme, aký výsledok bude, ale nevieme ani kedy bude. Nemá význam stavať koalície a formovať koalície na základe exit pollov."

01:16 - Štatistický úrad zatiaľ nekomentoval pomalšie sčítavanie hlasov. "Tempo, akým budú údaje pribúdať, je podmienené najmä časom, za ktorý okrskové volebné komisie sčítajú hlasy, vytvoria a odošlú schválené zápisnice do systému štatistického úradu," uviedol úrad na sociálnej sieti Facebook.

01:10 - Na prvom mieste sa zatiaľ drží Smer-SSD. Ako v diskusii podotkli aj odborníci, exit polly môžu mať odchýlky. Rýchlejšie sa spočítavajú menšie okrsky a ešte stále sa karty môžu zamiešať.

0:54 Takto vyzerajú priebežné výsledky. Spočítaných je 20 % potvrdených zápisníc.

Priebežné výsledky - 20 % potvrdených zápisníc ta3/Štatistický úrad Priebežné výsledky - 20 % potvrdených zápisníc

0:50 Predseda strany Hlas-SD Peter Pellegrini povedal, že ak ho PS osloví, zúčastní sa rokovaní o spolupráci. Na slová lídra Hlasu reagoval podpredseda PS Ivan Štefunko, ktorý odkázal na staršie slová strany, že po voľbách sa budú rozprávať s každou demokratickou stranou. „Vylúčili sme iba Smer a fašistov,“ dodal Štefunko, informuje portál Aktuality.sk.

0:47 Podľa Štatistického úradu je spočítaných viac ako 15 %. Strana SASKA dosiahla 3,6 %. K situácii sa vyjadril poslanec strany Karol Gálek: "Sú spočítané malé okrsky, očakávam, že akonáhle sa spočítajú väčšie mestá, tak percentá sa pohnú vyššie. Stále sme optimistický a veríme, že exit polly, ktoré ukázovali náš výsledok nad 6 % sa aj potvrdia."

0:42 - V Nitre v centrále Republiky sa nachádza Andrej Horváth. Zatiaľ nemá veľa informácií. Novinári momentálne nemajú prístup do miestnosti, kde sú členovia hnutia. Na výsledky exit pollu Republika emocionálne nereagovala. “Nebolo počuť nejaké ohlasy,” opísal s tým, že členovia čakajú na špecifickejšie výsledky.

0:41 V centrále KDH v Umelke pri Šafárikovom námestí je Marek Mašura. Hovorí, že atmosféra je pokojná.

0:39 - Strana Modrí, Most-Híd bude naďalej pokračovať v snahe o vytvorenie silnej stredopravej formácie typu Európskej ľudovej strany, čo znamená spoluprácu tolerantných kresťanských demokratov, liberálov a konzervatívcov. V reakcii na výsledky exit pollov, podľa ktorých sa strana nedostala do parlamentu, to uviedol líder strany Mikuláš Dzurinda.

"Za týmto projektom budeme kráčať ďalej a, samozrejme, naďalej sa budeme uchádzať o spoluprácu takýchto ideovo a programovo blízkych strán," povedal novinárom.

0:37 Peter Revús je v centrále Smeru-SSD. Hovorí, že nie je šanca, že by sa novinári dostali k Robertovi Ficovi. Vraj sa môžu len domnievať, aká je v centrále nálada, keďže novinári sú v miestnosti určenej na tlačové konferencie a členovia strany sú o dve poschodia vyššie.

0:35 - Matúš Šutaj Eštok z Hlasu pre ta3 uviedol, že treba ešte počkať. “Ešte je niekoľko hodín pred nami. Zatiaľ sú čísla celkom fajn, uvidíme, aké na konci dňa budú,” dodal. Hovorí, že je optimista. Dúfa, že finálne čísla budú lepšie než ukazujú exit polly.

0:32 - Líder OĽANO a priatelia Igor Matovič považuje výsledky exit pollov, podľa ktorých by sa koalícia OĽANO a priatelia, Kresťanská únia a Za ľudí dostala do parlamentu, za malý veľký zázrak. Tri a pol roka čelili podľa neho extrémnej nenávisti a propagande skoro všetkých médií aj opozície. Uviedol to po príchode na volebnú centrálu krátko pred polnocou.

0:28 - Politológ Lenč v ta3 povedal, že počet politických strán, ktoré pravdepodobne skončia pod jedným percentom, bude možno väčší, než počet strán, ktoré sa ocitnú nad piatimi percentami.

0:25 - Podpredseda strany Demokrati Jaroslav Naď sa pozerá na výsledky exit pollov so sklamaním a ľútosťou. Čaká však na finálne výsledky. Vyplýva to z jeho vyjadrenia.

"Ľudsky aj v zmysle záujmov strany by sme boli radšej, keby sme tam mali vyššie čísla," skonštatoval. Poukázal na to, že v ostatných voľbách boli veľmi veľké rozdiely medzi exit pollom a finálnymi výsledkami. "Počkáme si na výsledky a potom zaujmeme nejaké stanovisko," dodal.

0:20 - "Zatiaľ nemáme reálne spočítané výsledky, máme exit polly, ktoré vyzerajú nádejne, pozitívne z hľadiska našej strany. Bol by som opatrný akokoľvek komentovať výsledky. V minulých voľbách exit polly prisúdili našej koalícii omnoho väčšiu hodnotu, akú sme kedy mali," hovorí líder PS Michal Šimečka. Dodal, že výsledky budú určite tesné. Ďalej sa k výsledkom nechce vyjadrovať.

00:06 Redaktori ta3 sa nachádzajú v centrálach strán hnutia Sme rodina a strany Hlas-SD. Pozrite si vyjadrenia ich lídrov.

"Hlavu v smútku budú mať v iných centrálach. Uvidíme, či naše výsledky potvrdia aj oficiálne výsledky na stránke Štatistického úradu. Myslím si, že v tejto situácii bude mať najviac problémov ten, kto voľby vyhrá", povedal líder strany Hlas-SD. 

00:04 Šéf hnutia Sme rodina Boris Kollár si po predbežných výsledkoch predčasných parlamentných volieb nemyslí, že to jeho strana dotiahne do parlamentu. Nízky podiel hlasov si vysvetľuje vysokou účasťou vo voľbách a antikampaňou.

"Na parlament to už hnutie Sme rodina asi nevytlačí, takže vnímame to ako vôľu ľudí. Takto sa rozhodli, musíme to rešpektovať, musíme sa s tým vysporiadať," povedal.

00:00 - Volebná noc sa polnocou nekončí, ta3 prináša aktuálne informácie aj počas nedele.

23:58 - Najpresnejšie dáta zo sčítavania hlasov sledujeme aj na podstránke volby.ta3.com. Najrýchlejšie to zatiaľ ide v okresoch Medzilaborce (17/30 potvrdených zápisníc) a Krupina, kde je potvrdených už cez 42 percent zápisníc.

23:56 Členovia volebných komisií majú plné ruky práce, sčítavajú hlasy voličov.

Sčítavanie hlasov TASR/Milan Drozd Sčítavanie hlasov

23:50 - Hnutie Republika bude rešpektovať výsledky volieb, ktoré sú odrazom vôle občanov. Napriek tomu dúfa, že Progresívne Slovensko nebude víťazom volieb. V reakcii na zverejnené exit polly to vo volebnej centrále Republiky v Nitre povedal jej predseda Milan Uhrík.

23:48 - Redaktori ta3 mapujú volebnú noc aj v teréne. Nálady priamo z centrál strán PS, Hlas-SD a SASKA si môžete pozrieť nižšie:

23:42 - Redaktor ta3 Peter Revús je v centrále Smeru-SSD na Súmračnej ulici v Bratislave. Informoval, že je tam veľa ľudí, doslova "mravenisko". Na volebnú noc sa akreditovalo 150 novinárov z rôznych krajín.

23:41 V okresoch Trnava, Hlohovec a Piešťany boli voľby poznačené vysokým záujmom voličov odovzdať svoj hlas. Priebeh bol všade pokojný a problémy neboli závažnejšieho rázu. Potvrdili to okresné volebné komisie.

V okrese Piešťany podľa predsedu OVK Tomáša Drobného odhadujú volebnú účasť nad 70 percent, čo je viac v porovnaní s účasťou v predchádzajúcich voľbách do NR SR v roku 2020.

23:37 - Čo rozhodne o výsledku týchto volieb? Odborníci sa pre ta3 vyjadrili v štúdiu s moderátorom Martinom Linhartom.

23:31 - Výsledky parlamentných volieb budú zrejme tesné medzi Progresívnym Slovenskom a Smerom-SSD. Skonštatoval to predseda PS Michal Šimečka. Bude to podľa neho tesné aj pre tie strany, ktoré sa môžu alebo nemusia dostať do Národnej rady SR. Dodal, že výsledky exit pollov vyzerajú nádejne, no pri ich komentovaní je opatrný.

"Zatiaľ nemáme žiadne reálne spočítané výsledky, máme exit polly, ktoré vyzerajú nádejne alebo pozitívne z hľadiska našej strany, ale bol by som veľmi opatrný akokoľvek komentovať výsledky exit pollov," povedal Šimečka novinárom. Pripomenul situáciu z parlamentných volieb z roku 2020, keď koalícii PS-Spolu prisúdili exit polly omnoho viac percent, ako boli konečné výsledky.

23:28 - ta3 už o 21:45 odštartovala volebné štúdio. Začali sme s debatou s hosťami: Silvia Porubänová (sociologička), Adam Znášik (politický marketér), Jakub Hankovský (šéf agentúry IPSOS).

23:24 - Policajti museli v Banskej Bystrici použiť donucovacie prostriedky voči žene, ktorá si fotila priestory volebnej miestnosti vrátane členov volebnej komisie. Privolanej hliadke sa odmietla legitimovať a kládla aktívny odpor. Informoval o tom viceprezident Policajného zboru Damián Imre.

"V jednej z volebných miestností došla občianka, ktorá si fotila priestory volebnej miestnosti, urnu na vhadzovanie nepoužitých hlasovacích lístkov a čo je horšie, fotila si aj členov volebnej komisie vrátane predsedu," priblížil Imre. Keďže žena kládla aktívny odpor, boli použité hmaty a chvaty. Prípad je preverovaný ako priestupok.

23:21 - Juh a východ Slovenska sčítava hlasy voličov najrýchlejšie, vyplýva z výsledkov Štatistického úradu SR.

23:15 - Ako informuje Denník N, viaceré politické strany zrejme na sociálnych sieťach porušili moratórium, aj po jeho začiatku vo štvrtok o polnoci mali zapnuté sponzorované reklamy. Konkrétne ide o 13 politických strán a profil Milana Uhríka, všimol si na základe verejných dát marketér Matúš Grešš, ktorý spolupracuje s Mladí proti fašizmu.

23:07 - Strana SASKA očakáva optimistický výsledok sobotňajších parlamentných volieb. Verí, že sa dostane do parlamentu. Uviedol to predseda strany Richard Sulík. Atmosféru v centrále označil za príjemnú.

"Sme už vyzretá, zabehnutá strana. Piate voľby. Na parlament by to ešte mohlo vydať," skonštatoval. Poukázal na to, že v strane majú veľa mladých členov. Strana je podľa jeho slov otvorená aj ďalším. "Teraz však musíme uhrať tieto voľby," doplnil.

SASKA TASR/Pavel Neubauer Centrála SASKY

23:05 - Predstavitelia Smeru-SSD sa schádzajú vo volebnej centrále v sídle strany, od parlamentných volieb očakávajú pozitívny výsledok. Exminister vnútra za stranu Robert Kaliňák je presvedčený, že do Národnej rady SR sa Smer-SSD dostane. Podpredseda strany Juraj Blanár verí v dobrý výsledok. Predseda strany Robert Fico prišiel do volebnej centrály. Pre médiá sa zatiaľ nevyjadril.

"Pevne verím, že budeme prví," uviedol Blanár. Počkať však podľa neho treba na výsledky. Myslí, že Smer-SSD urobil kus dobrej roboty a napriek "presilovke" strane ľudia dôverujú. "V prvom rade mám očakávania, že si ľudia uvedomia vážnosť situácie," uviedol a kritizoval vládnutie v uplynulých troch rokoch.

23:03 - Strana Hlas-SD môže byť rozhodujúcim subjektom pri tvorbe koalície. Základom je, aby si Hlas vo voľbách udržal pozíciu medzi troma najrelevantnejšími stranami. Novinárom to v sobotu večer povedal predseda strany Peter Pellegrini.

Líder Hlasu má nádej, že ich volebný výsledok by mohol byť lepší ako posledné prieskumy. Neodhodlal si ho však tipnúť. "Vypočujeme si prvý ortieľ, ktorý nám voliči vystavia v našich prvých parlamentných voľbách," podotkol Pellegrini. Je zvedavý, ako ľudia zareagovali na ich kampaň.

23:02 - Známe sú aj výsledky exit pollu agentúry MEDIAN SK pre RTVS. Prvé miesto v ňom zaujala strana Progresívne Slovensko, druhá priečka patrí strane Smer-SSD, na tretej priečke je strana Hlas-SD. 

Voľby výsledky - exit poll ta3/RTVS Výsledky exit pollu pre RTVS

22:57 - Michal Šimečka krátko po deviatej vystúpil s prvým príhovorom: ”Na kampaň môžeme byť hrdí. Viedli sme ju bez podpasových útokov. Hovorili sme o hodnotách a o budúcnosti.”

Má pocit, že napriek hoaxom a útokom ich ponuka medzi ľuďmi zarezonovala. “Akýkoľvek bude výsledok, prijmeme ho s pokorou. Urobili sme čo sme mohli.”

22:52 - Podľa exit pollu od agentúry FOCUS pre TV Markíza sa víťazom volieb stalo Progresívne Slovensko. Na druhom mieste sa umiestnila strana Smer-SSD, tretia priečka patrí strane Hlas-SD.

Voľby 2023 - prieskumy ta3/Markíza Výsledky exit pollu agentúry FOCUS pre TV Markíza

22:45 - Volebné moratórium sa končí. V najbližších minútach môžeme očakávať prvé výsledky exit pollov.  

22:40 - Noc je ešte pred nami. Musíme si počkať na priebežné výsledky. O aktuálnej situácii zo Štátnej volebnej komisie nás informovala aj redaktorka Barbara Štefanovičová.

22:32 - Podľa Denníka N Roberta Fica priviezla do centrály Katarína Szalayová, predseda Smeru pôsobil nahnevane. Vystúpil a bez slova išiel do vnútra. Po chvíli išla dovnútra Szalayová.

Ako prvý z vedenia bol v centrále Robert Kaliňák. Povedal, že si robia paralelné sčítanie, podrobnosti o tom nepovedal, dodal len, že sa začína už v týchto chvíľach.

22:24 - Presne o 22.00 h sa zatvorili všetky volebné miestnosti v okresoch Nitra a Zlaté Moravce. Priebeh parlamentných volieb v okrese Nitra bol pokojný, okrskové volebné komisie nezaznamenali žiadne incidenty. Potvrdila to predsedníčka okresnej volebnej komisie Nitra Michaela Griesbachová.

22:09 - Väčšina volebných miestností na Slovensku sa zatvorila, komisie začínajú sčítavať hlasy. Keďže v niektorých okrskoch sa hlasovanie predlžuje, do 22:45 h platí stále volebné moratórium a prvé výsledky sa zverejnia až po tomto čase.

Dlhšie hlasujú v jednom z volebných okrskov na Základnej škole Gessayova 2 v bratislavskej Petržalke. Jeden z členov komisie mal totiž zdravotné problémy a museli zasahovať aj záchranári. Hlasovanie sa predĺžilo aj vo volebnej miestnosti v považskobystrickej mestskej časti Považské Podhradie, kde zomrel po kolapse 78-ročný volič.

22:02 - Markíza zverejnila slepý exit poll. Je to najpresnejší odhad volebných výsledkov. Bol vykonaný na vzorke 20 000 respondentov.

Voľby 2023 ta3/Markíza Voľby 2023

22:01 - V centrále Sme rodina je aktuálne redaktorka Rastislav Dúbravský, ktorý informoval o príchode lídra Borisa Kollára.

Voľby 2023 ta3/Rastislav Dúbravský Voľby 2023

21:57 - Voľby na Slovensku sledujú aj zahraničné médiá. Živý textový prenos spustil na titulnej strane svojho portálu aj britský denník The Guardian. Titulná fotografia článku bola vyhotovená v štúdiu ta3.

21:52 - Pozrite si live z volebného štúdia. Volebné štúdio moderujú: Richard Dírer, Rastislav Iliev, Martin Linhart, Lucia Farkašová a Zuzana Straková Wenzlová

21:45 - ta3 začala vysielať volebné štúdio. Môžete ho aktuálne sledovať v televízii, na Facebooku aj na youtubovom kanáli.

21:43 - Členovia okrskovej volebnej komisie, pod ktorú spadá Rooseveltova nemocnica v Banskej Bystrici, sa v sobotu podvečer museli vrátiť späť do zdravotníckeho zariadenia aj s prenosnou urnou, aby mohli odvoliť štyria voliči s hlasovacími preukazmi. Celovo tak v nemocnici v predčasných parlamentných voľbách hlasovalo 76 pacientov a zamestnancov.

21:41 - Na centrále Kresťanskodemokratického hnutia mal príhovor aj predseda hnutia Milan Majerský.

21:38 - Eduard Heger v prvom príhovore privítal všetkých vo volebnej centrále Demokratov.

21:35 - Začal sa mediálny brífing Petra Pellegriniho (Hlas-SD).

Voľby 2023 ta3/Jozef Šivák Voľby 2023

21:25 - V centrále strany Hlas-SD sa nachádza náš redaktor Jozef Šivák, informoval o mediálnom brífingu Petra Pellegriniho, ktorý sa má uskutočniť 21:35.

21:23 - V centrále PS je aktuálne redaktorka Veronika Pancuráková, informovala, že Šimečka krátko po deviatej vystúpil s prvým príhovorom. Pozrite si galériu nižšie:

21:05 - „V blízkosti volebných miestností v Trnave prebieha petícia. Nahlásené boli dva podnety od občanov týkajúce sa petície. Protiprávne konanie ani ovplyvňovanie volieb nebolo zo strany aktivistov zistené,“ uviedla polícia.

Polícia preverila v Seredi podnet, ktorý súvisel s činnosťou dvoch študentiek. Zistili, že ide o dobrovoľný povolebný prieskum. V meste Šamorín mal muž robiť pred volebnou miestnosťou rozruch, správať sa hlučne, ale hliadka udalosť pri kontrole nepotvrdila.

V okrese Piešťany polícia prijala hovor, kde žena upozornila na možné používanie pier, ktoré sa dajú vygumovať. „Aj tento podnet polícia preverila a používanie pier, ktoré by sa dali vygumovať alebo zmyť, sme nezistili,“ uviedla polícia.

20:58 - Pri volebnej miestnosti v obci Veľká Lomnica v okrese Kežmarok musela polícia riešiť hádku niekoľkých desiatok ľudí, začínajúci konflikt však nakoniec rýchlo vyriešila. Krajská policajná hovorkyňa z Prešova Jana Ligdayová uviedla, že situácia je tam už pokojná.

„Pri volebnej miestnosti sa zhromaždilo viac ľudí naraz a hádali sa o to, kto pôjde prvý dovnútra. Všetko sa však vyriešilo dohovorom a nebolo tak nutné ráznejšie zasahovať,“ priblížila hovorkyňa. 

20:51 - Volebné centrály strán sa pomaly otvárajú. Podľa informácií ta3 do svojich centrál už prišli Michal Šimečka (PS), Richard Sulík (SASKA), Eduard Heger (Demokrati). 

Aj centrála Oľano a priatelia je už otvorená, líder hnutia Igor Matovič má podľa sme.sk v pláne prísť po zverejnení exit pollu.

20:38 - V obci Donovaly v okrese Banská Bystrica do 20.00 h odvolilo viac ako 300 ľudí s hlasovacími preukazmi. Išlo najmä o turistov a rekreantov, pomerne vysoká je zatiaľ aj účasť miestnych obyvateľov. Uviedla to predsedníčka tamojšej volebnej komisie Anna Palúchová.

„Bolo veľa cezpoľných voličov, zatiaľ vyše 300. Z miestnych obyvateľov bolo voliť už viac ako 70 percent. A stále chodia, čakáme ešte aj domácich,“ priblížila Palúchová. Ako dodala, mimo obyvateľov Donovál v obci volili napríklad ľudia z východu Slovenska, Bratislavy i Oravy.

20:28 - Štátni policajti informovali, že v sobotu bolo vykonaných v Bratislavskom kraji viacero preverení oznámení, ale ani jedno oznámenie nespadalo do kompetencie Policajného zboru. Priblížili, že nebudú vykonávať ich objasňovanie a prejednávanie a preto budú z vecnej príslušnosti odstúpené na štátnu komisiu pre voľby a kontrolu financovania politických strán.

20:23 - V bratislavskej Petržalke prekročila volebná účasť približne tri hodiny pred uzatvorením volebných miestností 60 percent. V okrsku číslo 90 na Základnej škole Žehrianska dosiahla účasť vo voľbách podvečer približne 67 percent.

„Vyzerá to, že účasť bude nakoniec pomerne vysoká,“ poznamenal predseda volebnej komisie Bronislav Vajgl s tým, že najväčší nápor voličov už pominul, informuje sme.sk.

20:16 - V obci Kopčany v okrese Skalica majú oproti predchádzajúcim voľbám zvýšený počet ľudí, ktorí nie sú obyvateľmi obce. Uviedla to zapisovateľka volebnej okrskovej komisie Iveta Uhrová.

Voľby 2023 TASR/Pavol Zachar Voľby 2023

20:07 - V bratislavských Jarovciach odvolil na hlasovacie preukazy počas sobotných volieb do Národnej rady SR aj 25-členný súbor Agentúry Hector v dobových kostýmoch. Pricestoval na otočku z rakúskeho Rosemburgu, kde má v tieto dni vystúpenia.

19:37 - Televízia Markíza s agentúrou Focus robí exkluzívny exit poll. Tento bleskový prieskum sa zakladá na odpovediach ľudí, ktorí práve odvolili.

19:23 - Zdravotní záchranári evidujú v súvislosti so sobotnými parlamentnými voľbami do 18:00 h 12 výjazdov sanitiek. Informuje o tom Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby SR na sociálnej sieti.

„Záchranárov sme vyslali do volebných miestností v Hurbanovej Vsi, Bratislave, do Zbuzde, Krásnej nad Kysucou, Čadce, do Nového Mesta nad Váhom, Žiaru nad Hronom, Blesoviec aj do obce Rudňany,“ priblížili.

19:21 - Priebeh sobotných volieb do Národnej rady SR zostáva v Bratislave aj naďalej pokojný. Mestská polícia doteraz žiadny vážny prípad ani incident v súvislosti s parlamentnými voľbami nezaznamenala. Uviedol to vedúci oddelenia komunikácie bratislavskej mestskej polície Peter Borko.

19:15 - Predčasné parlamentné voľby na Horehroní sú pokojné, doteraz sa nevyskytli žiadne problémy ani incidenty. Konštatoval to zapisovateľ okresnej volebnej komisie v Brezne Peter Štefančík. Brezniansky okres má 66 volebných okrskov, najviac ich je v meste Brezno 19, po štyri sú v Podbrezovej a v Čiernom Balogu, v ostatných obciach je ich menej.

„Vo všetkých okrskoch sa začalo hlasovať o 7.00 h, žiadna obec nepožiadala o skoršie otvorenie volebnej miestnosti. Priebeh je pokojný, nevyskytli sa žiadne sťažnosti a nezaznamenali sme ani problémy pri náhodných kontrolách okrskov,“ zdôraznil Štefančík s tým, že popoludní vyrazili členovia OVK smerom na Telgárt, Šumiac a akurát sa vracajú do Brezna.

18:47 - Podľa informácii noviny.sk ľudia v regióne Kysúc, v dedine Klokočov, majú jednu volebnú miestnosť v byte obecnej bytovky. 

18:44 - Volebné moratórium sa po úmrtí v Považskej Bystrici predlžuje do 22:45 h.

18:43 - Bezproblémový priebeh sobotňajších volieb do Národnej rady SR a veľmi dobrú účasť hlásia i v obciach na západnom okraji Slovenska. „Voliči dokazujú, že sa chcú svojím hlasom podieľať na tom, aký bude výsledok volieb,“ zhodujú sa zástupcovia samospráv v Záhorskej Vsi, Suchohrade a Vysokej pri Morave.

18:39 - Pozrite si tlačovú besedu Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán.

18:37 - V obciach Poproč, Krokava a Potok v okrese Rimavská Sobota, ktoré patria podľa výsledkov posledného sčítania obyvateľov do trojice najmenších obcí v Banskobystrickom samosprávnom kraji, je priebeh sobotňajších volieb pokojný. Účasť vo všetkých obciach zvyšujú chalupári.

„Domácich voličov bolo zatiaľ osem, s hlasovacími preukazmi 15,“ skonštatoval predseda volebnej komisie v obci Potok Ivan Brčka. Ako dodal, v obci je celkom 19 zapísaných voličov, viacerí z nich však v Potoku dlhé roky nežijú.

18:35 - Mladí ľudia z kysuckej obce Čierne na slovensko-česko-poľskom trojmedzí prišli v sobotu využiť volebné právo nielen zo vzdialenejších slovenských miest, ale aj zo zahraničia. Starosta Peter Staňo verí, že mediálna kampaň ich namotivovala a účasť bude vysoká.

Väčšina ľudí z obce podľa neho pracuje najmä v Českej republike. „Niektorí však pracujú aj ďalej. Máme skúsenosť, že sa chcú vrátiť na voľby a spoja to s návštevou a domácim pobytom. Môžu využiť aj voličský preukaz, ale prevažuje potreba prísť na voľby,“ povedal.

18:19 - Okrskové volebné komisie na voľbu poštou začali v sobotu od 18:00 h sčítavať doručené hlasy zo zahraničia. Spolu hlasovalo poštou v rámci predčasných parlamentných volieb 58 779 voličov.

18:10 - Využiť svoje volebné právo je občianskou či morálnou povinnosťou, zhodujú sa voliči v bratislavskej Petržalke. Do volebnej miestnosti v sobotných voľbách do Národnej rady SR sa vybrali aj preto, lebo im nie je ľahostajný osud ich krajiny, ani to, akým smerom sa bude najbližšie obdobie uberať.

„Záleží mi na osude tejto krajiny. Nie je mi jedno, akým smerom sa SR vyberie nasledujúce štyri roky. Či tu budú vládnuť hluční a násilní politici alebo mierumilovní, otvorení diskusii,“ uviedol Tomáš Mihály.

18:07 - Obyvatelia prešovskej mestskej časti Šalgovík volili v krčme, ktorá sa volá U kominára. Pozrite si galériu:

18:06 - Moratórium na zverejňovanie predbežných výsledkov a exitpolov sa posúva o ďalších päť minút na 22:45.

18:01 - Zapisovateľka OVK v Bánovciach nad Bebravou Emília Kšiňanová skonštatovala, že v okrese sa nič mimoriadne doposiaľ neudialo, všetko je v súlade so zákonom. „Máme aktívnu komisiu, ktorá navštívi všetkých 62 volebných okrskov. Ešte má tri posledné obce, do ktorých  členovia vyrazili,“ priblížila Kšiňanová.

Účasť zhodnotila ako peknú. Väčšie problémy doposiaľ nezaznamenala ani OVK v Prievidzi, pod ktorú spadá okrem Prievidzského okresu i okres Partizánske. „Všetko je v poriadku, vykonali sme približne 50 kontrol v jednotlivých okrskoch v našom regióne. Nedostatky boli hneď na mieste odstránené,“ priblížil Branislav Gigac z OVK v Prievidzi.

17:36 - Pre Denník N sa vyjadrili manželia Roman a Viera, ktorí vedeli o možnosti voľby zo zahraničia, postup bol však pre nich príliš zložitý, a tak z Prahy pricestovali volebným vlakom na Slovensko. Medzi študentmi boli jedni z mála starších cestujúcich. „V každých voľbách ide o veľa. Ale je pravda, že v týchto ide za posledné roky zrejme o najviac,“ vraví dôchodkyňa Viera.

17:30 - Volebný deň je sviatkom demokracie aj u ľudí, ktorí sú zdravotne postihnutí alebo im zmysly neslúžia na sto percent. Uplatniť si volebné právo je pre nich o čosi komplikovanejšie, v žiadnom prípade však nie nemožné.

17:21 - Sobotňajšie parlamentné voľby v košickej Univerzitnej nemocnici Louisa Pasteura na Triede SNP sprevádzala nespokojnosť s organizáciou. Ani jeden z mobilných pacientov či zamestnancov, ktorí prišli s hlasovacími lístkami do vopred určenej miestnosti, napokon neodvolil. Odovzdať svoj hlas nemohli, keďže neboli vopred nahlásení.

„Vedela som, že budem hospitalizovaná. Na voľby som sa pripravila, manžel mi vybral hlasovací preukaz. Čakala som, že to bude pripravené, ako má byť, no bohužiaľ nie je, pretože nemajú dostatočný počet hlasovacích lístkov pre všetkých, ktorí majú záujem voliť,“ povedala jedna z pacientiek. „Vraj sme sa mali zaregistrovať, ale nikto sa o to nepostaral. Sestričky na oddelení hovorili, že pozapisujú tých, ktorí chcú voliť. Povedali a neurobili,“ tvrdí.

17:14 - Pred volebnou miestnostou v považskobystrickej mestskej časti Považské Podhradie zomrel po kolapse volič. Potvrdil to hovorca Operačného strediska Záchrannej zdravotnej služby Viliam Sládek.

Podľa informácii ta3 volič odvolil, vyšiel z volebnej miestnosti a pred dverami odpadol.

16:55- Kúpeľní hostia v Piešťanoch, ktorí sa rozhodli využiť svoje volebné právo aj počas pobytu na liečení, zväčša volia vo volebnom okrsku v Piešťanskom informačnom centre v blízkosti Kolonádového mosta, ktorý je najbližšie ku Kúpeľnému ostrovu. Do 16.30 h ich prišlo podľa informácií predsedníčky okrskovej volebnej komisie Kataríny Menyhardt už 350.

„Chodia muži i ženy i páry, široké vekové spektrum,“ uviedla. Voliči s voličskými preukazmi prišli z mnohých miest Slovenska. „Veľa ich je z Bratislavy, od Nitry, Košíc, z Medzilaboriec, Sekčova a ďalších miest a obcí,“ doplnila.

Voľby 2023 TASR/Lukáš Mužla Voľby 2023

16:51 - V Zuberci na Orave v sobotu nafúkali predseda aj člen volebnej komisie. Informovala o tom Zuzana Hrabovská z odboru komunikácie a prevencie Prezídia Policajného zboru. „V Žilinskom kraji polícia preverila oznámenie, že niektorí členovia volebnej komisie v obci Zuberec, okres Tvrdošín, majú byť pod vplyvom alkoholu. Policajnou hliadkou boli vykonané dychové skúšky, ktoré boli v dvoch prípadoch pozitívne, a to u predsedu a jedného člena komisie,“ potvrdila Hrabovská.

16:47 - Obyvatelia prešovskej mestskej časti Šalgovík prichádzajú počas sobotňajších parlamentných volieb k urne do volebnej miestnosti, ktorá je zriadená v krčme.

„Ľudia sú zvyknutí tuná chodiť voliť. Všetko je zatvorené a je zakázané požívať alkoholické nápoje. Kolektív je dobrý, spoznali sme sa až tu,“ uviedol predseda 13-člennej okrskovej volebnej komisie Marek Minár.

„Keďže dnes nie som v práci, tak som vo volebnej komisii ako členka. Už viackrát som bola. Je to práca s ľuďmi, čiže je to pozitívne,“ povedala zamestnankyňa krčmy Bibiána Hudáková.

„Mali sme inú miestnosť, keď sme bývali na Sekčove, ale tu je krčma, ktorá je sympatická tým, že sa tu ľudia schádzajú, debatujú. Tradícia na Slovensku je, že v krčme sa historicky odohrávalo to všetko, čím tento náš národ žil,“ dodal Prešovčan Vladimír Leško.

Voľby 2023 TASR/František Iván (ilu) Voľby 2023

16:38 - Pacienti, hospitalizovaní v Rooseveltovej nemocnici v Banskej Bystrici aj jej zamestnanci mohli v sobotu odovzdať svoj hlas v predčasných parlamentných voľbách priamo v nemocnici. Prišli za nimi dve členky okrskovej volebnej komisie s prenosnou urnou. „Mali sme vopred nahlásených 60 voličov, nakoniec ich s hlasovacími preukazmi prišlo 72. Záujem bol veľký oproti minulým rokom,“ konštatovala zapisovateľka okrskovej volebnej komisie č. 10 Ľubica Letková, pod ktorú nemocnica spadá.

Možnosť voliť na pracovisku využila aj 27-ročná zdravotná sestra Katarína z interného oddelenia. „Myslím si, že je veľmi potrebné ísť voliť, pretože našu budúcnosť, aj tým, že sme ešte mladí, máme pred sebou. Je to na nás, koho si vyberieme a kto bude rozhodovať o tých najdôležitejších veciach,“ uviedla.

16:30 - Pozrite si tlačovú besedu Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán. Informovali o priebehu volieb.

16:24 - Členovia volebnej komisie musia byť nestranní pri výkone funkcie a nepôsobiť v prospech ani neprospech kandidujúcich subjektov. Tomu musia prispôsobiť aj svoje oblečenie a konanie. Upozorňuje na to Ministerstvo vnútra SR.

Členovia komisií nemôžu vstupovať s voličom do osobitného priestoru na úpravu hlasovacích lístkov. V prípade narušenia poriadku vo volebnej miestnosti je predseda okrskovej komisie povinný vyzvať jej člena, aby sa zdržal svojho konania. Pri opakovanom narušení poriadku alebo neuposlúchnutí výzvy požiada o pomoc políciu a informuje štátnu komisiu.

16:23 - Približne 40 percent z viac ako 400 voličov, ktorí sú zapísaní na volebnej listine v obci Babiná v okrese Zvolen, si do 15.00 h prišlo splniť svoju občiansku povinnosť a odovzdali svoj hlas stranám a kandidátom, uchádzajúcim sa o priazeň v parlamentných voľbách 2023.

16:22 - Imobilní, seniori a mamičky s kočíkmi v Liptovskom Mikuláši môžu v sobotňajších parlamentných voľbách voliť jednoduchšie. Mesto umiestnilo pri vstupe do ťažšie dostupných volebných miestností zvonček, ktorým si privolajú členov komisie s prenosnou urnou. Informovala o tom hovorkyňa mesta Viktória Čapčíková.

Voľby 2023 TASR/Henrich Mišovič Voľby 2023

16:20 - Okrskové volebné komisie v Komárne a Nových Zámkoch zatiaľ nemuseli riešiť žiadnu mimoriadnu situáciu a priebeh volieb hodnotia doteraz ako bezproblémový. Potvrdili to zapisovatelia okresných volebných komisií. Oživenie v Iži v okrese Komárno priniesli do volebnej miestnosti členovia miestneho folklórneho súboru, ktorí prišli k volebným urnám oblečení v krojoch.

Voľby 2023 TASR/Milan Drozd Voľby 2023

16:17 - Vo voľbách kandiduje 24 politických strán a hnutí aj jedna koalícia. Rozhodnúť o zložení parlamentu môže približne 4 milióny 300 tisíc voličov. V centrále Štátnej volebnej komisii nám k situácii povedala viac naša redaktorka Barbara Štefanovičová. 

16:09 - V Považskej Bystrici zasahujú záchranári. Podľa Markízy tam v jednej z volebných miestností oživujú 74-ročného muža.

Na mieste stále zasahujú zdravotní záchranári, hlasovanie je prerušené, po otvorení hlasovacej miestnosti bude pokračovať. Volebná miestnosť tak bude otvorená dlhšie ako do 22.00 hodiny.

16:07 - Polícia riešila aj podnet vzhľadom na dodávku označenej politickým subjektom a konkrétnym kandidátom, či farbu pečiatky. Potvrdila to hovorkyňa Krajského riaditeľstva policajného zboru v Košiciach Jana Mésarová. „Prijali sme jedno oznámenie pre podozrenie z porušenia volebného moratória v súvislosti so zaparkovaným dodávkovým vozidlom s logom jednej z politických strán v košickej mestskej časti Západ, neďaleko jednej z volebných miestností. Preverením sa porušenie zákona nepotvrdilo,“ povedala Mésarová.

V Michalovskom okrese zas prijali oznámenie o používaní odtlačku pečiatky modrej farby. Vzhľadom na to, že farba pečiatky nie je zákonom stanovená, podľa polície nejde o porušenie zákona.

15:58 - Na zabezpečenie pokojného priebehu predčasných parlamentných volieb dohliada približne 6500 policajtov. Spomedzi drobných incidentov spomenul privolanie hliadky do jednej z okrskových volebných komisií. Zistené bolo požitie alkoholu. „Chcel by som vyzvať najmä členov okrskových volebných komisií, aby nepožívali alkoholické nápoje,“ zdôraznil viceprezident Policajného zboru Damián Imre.

15:47 - Už tradične slabší záujem voličov charakterizujú zatiaľ parlamentné voľby na najväčšom rómskom sídlisku Luník IX v Košiciach. V dvoch okrskoch je zapísaných spolu zhruba 4840 oprávnených voličov. „Ráno sme volebnú miestnosť otvorili načas, všetko prebieha v pokojnom duchu bez vážnych incidentov. Je to také tradičné, väčšiu účasť u nás majú komunálne voľby, lebo tie sa týkajú priamo ľudí v mestskej časti, než je to pri parlamentných voľbách,“ povedal podpredseda volebnej komisie v druhom okrsku Roman Berko.

Medzi voličmi bol aj 19-ročný mladík, ktorý v parlamentných voľbách hlasoval prvýkrát. Na Slovensku cíti rasizmus a obáva sa o výsledok volieb, čo ovplyvnilo jeho rozhodnutie. „Aj môj hlas môže pomôcť, aj jeden hlas môže rozhodnúť,“ povedal.

Voľby 2023 - Košice Luník IX TASR/František Iván Voľby 2023 - Košice Luník IX

15:43 - Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby SR eviduje do 15:00 h desať výjazdov sanitiek. Informuje o tom na sociálnej sieti.

„Záchranárov sme vyslali do volebných miestností v Hurbanovej Vsi, Bratislave, do Zbudze, Krásnej nad Kysucou, Čadce, do Nového Mesta nad Váhom, Žiaru nad Hronom aj Blesoviec,“ uviedli záchranári. Dodali, že zasahovali pri kolapsoch, epileptickom záchvate, úrazoch aj pri aspirácii jedla.

záchranka sanitka (1140px) TASR/Radovan Stoklasa TASR/Radovan Stoklasa Voľby 2023 - Zásah

15:37 - Volebné moratórium sa predĺži. Markíza prinesie o 22.00 hodine takzvaný „slepý“ exit poll, informujú noviny.sk. Slováci sa dozvedia najpresnejší odhad volebných výsledkov, avšak nebudú vedieť, ktorá strana bude mať koľko percent.

15:25 - V najväčších bratislavských mestských častiach sú sobotné voľby do Národnej rady (NR) SR naďalej pokojné, bez incidentov. Niektoré volebné okrsky hlásia výrazne vyššiu účasť, rady sa však netvoria. „Priebeh volieb je zatiaľ pokojný, bez komplikácií,“ uviedla hovorkyňa Petržalky Mária Halašková.

Obdobné incidenty ako z rána, keď museli v jednom z volebným okrskov riešiť voliča, ktorému sa nepozdávala farba pečiatky na obálke, už nezaznamenali. Priznáva však, že niekoľko najmä starších ľudí sa už pýtalo, či je farba v poriadku. „Ale žiadne tak vyhrotené situácie ako ráno,“ poznamenala Halašková.

15:23 - Dzurinda, líder strany Modrí, už odvolil v Košiciach.

„Trošku zvláštne pocity po toľkých rokoch. Volil som nielen ako občan, ale aj ako líder jednej z kandidujúcich strán. Takže je to zvláštny, ale pekný pocit. Demokracia je fajn,“ povedala po odvolení Dzurinda. Povedal tiež, že ide o vážne voľby, ale o demokraciu strach nemá. „Demokraciu ubránime. Tým som si stopercentne istý,“ vyhlásil.

15:17 - Okrem hlasovacieho lístka vložil aj svoj doklad totožnosti, informujú o tom tvnoviny.sk. V jednej z podtatranských obcí istý volič vložil do zalepenej obálky nielen hlasovací lístok, ale aj svoj občiansky preukaz. Volebná komisia mu ho vydá späť až po sčítaní všetkých hlasov.

15:08 - Volebná účasť v okrsku pri bani v Handlovej je vyššia ako po iné voľby. Voliči prichádzali do jednej z miestností popoludní polikliniky postupne, chvíľami sa tam tvorili i rady. K volebnej urne prišla spolu so svojou mamou i Handlovčanka Dominika. „Očakávam niečo nové, mladé a určite, aby sa niečo zmenilo. Niečo viac, ako bolo doposiaľ urobené,“ povedala Dominika.

Odvoliť prišiel i Alexander s manželkou. „Dúfam, že sa budeme mať dobre. Hádam to klapne tak, ako to má klapnúť,“ uviedol Alexander.

Voľby 2023 TASR/Daniel Stehlík Voľby 2023

14:59 - V Pliešovciach v okrese Zvolen volia aj slovenskí vojaci, ktorí sú aktuálne na vojenskom cvičení na neďalekom Centre výcviku Lešť. Do 14:00 h prišlo odovzdať svoj hlas na hlasovací preukaz približne 40 vojakov. Uviedla to Pavla Urbanová, predsedníčka okrskovej komisie pre Lešť, ktorá sídli v budove Vojenského obvodného úradu v Pliešovciach.

„Očakávame, že ďalšie desiatky vojakov prídu ešte podvečer, keď skončia s plnením svojich úloh,“ povedala.

V tomto okrsku je zapísaných celkom 26 voličov, takých, ktorí majú trvalý pobyt v obvode Lešť. Podľa Urbanovej doteraz odvolili asi dve tretiny z nich. „K jednému voličovi pôjdeme aj s prenosnou urnou,“ pripomenula.

V samotnej obci Pliešovce sú okrem toho ešte ďalšie dva okrsky a jeden je v časti Záježová. V jednom z okrskov, ktorý sídli v tamojšom kultúrnom dome, zaevidovali do 14:00 h takmer 270 voličov zo 733 zapísaných. „Očakávame, že ešte najmenej 200 voličov príde,“ povedal predseda okrskovej komisie Viktor Macko.

Podľa neho ľudia, predovšetkým tí starší, prichádzali voliť dopoludnia. Zaznamenali aj 15 ľudí s hlasovacími lístkami a o prenosnú urnu ich požiadali šiesti obyvatelia. „Problémy sme zatiaľ žiadne nemali. Predpoludním nás však prišiel upozorniť jeden pán, že sa príde pozrieť na sčítavanie hlasov,“ podotkol.

14:56 - Na česko-slovenskej hranici v kysuckej obci Makov sa stretli v sobotu milovníci historických vozidiel na štarte Československej rallye. Podľa organizátorky podujatia na Slovensku Eriky Moškovej tohtoročný časový harmonogram upravili, aby účastníci stihli po ukončení podujatia odovzdať hlasy vo voľbách do Národnej rady SR.

Doplnila, že po ukončení programu tiež plánuje navštíviť volebnú miestnosť. „Československá rallye je medzinárodná jednodňová akcia pre historické vozidlá bez obmedzenia. Tento rok máme slovenskú časť spanilej jazdy. Pokračujeme do Žiliny a končíme v leteckom múzeu v Slávnici. Účasť je trocha menšia, čo ovplyvnil aj dnešný termín parlamentných volieb. Blížime sa k 50 vozidlám,“ povedala.

Na štarte Československej rallye sa zúčastnil aj zástupca starostu Makova Marián Masnica. „Od otvorenia volebných miestností v dome kultúry ľudia priebežne chodia. Sme prihraničná obec, takže sa u nás zastavujú ľudia, ktorí chodia do Českej republiky alebo na Slovensko, ale aj ľudia, ktorí chodia za turistikou. Volebnú miestnosť mohli v prípade záujmu využiť aj účastníci rallye,“ priblížil.

Čulý ruch vo volebnej miestnosti potvrdila aj predsedníčka okrskovej komisie v Makove Ivana Bajcárová. „Od rána je dosť veľká účasť. Ľudia využívajú aj voličské preukazy. Prenosnú urnu zasa posielame najmä k ľuďom v domovoch a chorým,“ dodala.

Pozrite si reportáž o voľbách v Košiciach pre účastníkov Medzinárodného maratónu mieru.

14:51 - Trieda v najvyššie položenej škole na Slovensku vo Vyšných Hágoch vo Vysokých Tatrách sa zmenila na volebnú miestnosť. Okrem miestnych obyvateľov tam často volia aj turisti s voličskými preukazmi. Predsedníčka tamojšej okrskovej volebnej komisie Renáta Maniková potvrdila, že už počas dopoludnia ich prišlo viac ako 50.

„Priebeh volieb je úplne pokojný, atmosféra výborná, aj počasie zatiaľ vychádza. Nemali sme zatiaľ žiaden incident. Niektorí turisti sú ubytovaní priamo tu, takže prišli ešte pred výletom. Viac zatiaľ chodí domácich voličov Celkovo máme viac ako 300 oprávnených voličov,“ uviedla Maniková.

Škola sa nachádza v nadmorskej výške 1 080 metrov nad morom. Volebnú miestnosť v jednej z tried tam zriaďujú už dlhé roky. „Neboli potrebné žiadne špeciálne úpravy,“ dodala Maniková.

Volebný lístok vhodil do urny aj 70-ročný Štefan, ktorý prišiel do volebnej miestnosti vo Vyšných Hágoch aj s manželkou. „Žijem tu a chcem sa mať lepšie, zažil som 40 rokov jeden systém, 30 rokov iný a verím, že teraz bude oveľa lepší. Budem čakať na výsledky volieb a verím vo víťazstvo môjho kandidáta a v zdravý rozum,“ uviedol.

Okrem toho sa časť volebnej komisie počas dňa presunula aj do neďalekého národného ústavu pľúcnych chorôb, kde prejavilo záujem voliť viac ako 40 ľudí. Zároveň sa s prenosnou urnou vyberie komisia do mestskej časti Podbanské.

14:46 - V obci Ondavka v okrese Bardejov, ktorá je druhá najmenšia na Slovensku čo sa týka počtu obyvateľov - konkrétne 15, sa voľby konajú v súkromnom rodinnom dome. Obec totiž v minulosti prišla v exekúcii o budovu obecného úradu.

Celkovo je v Ondavke zapísaných 11 voličov a traja majú voličský preukaz. Ľudia prichádzajú voliť do rodinného domu. Ide o prístavbu rodinného domu, ktorá bola pôvodne maštaľou, neskôr v nej bola krčma.

„Kedysi sme chodili voliť, keď sme mali ešte obecný úrad do sály. Potom sme volili u pána Marčišina, ktorý tiež najprv z predajne potravín urobil volebnú miestnosť, a potom zo stajne. Teraz chodíme v poslednej dobe tu, je to zo stajne urobená volebná miestnosť,“ uviedla členka osemčlennej okrskovej volebnej komisie a obyvateľka Ondavky Helena Soroková.

Verí, že obec ešte bude mať niekedy svoj úrad. „Veľmi si prajem, aby sa obnovila budova, v ktorej kedysi bol. Budovali ju naši otcovia a nakoniec sme o ňu prišli, nechtiac,“ skonštatovala Soroková.

Podľa zapisovateľky okrskovej volebnej komisie Dáše Hudákovej domáci boli ochotní prenajať miestnosť na voľby. „Spísala sa zmluva s Okresným úradom. Ja osobne som tu pri štvrtých voľbách. Keby sa to nepodarilo, hľadala by sa iná alternatíva. Boli aj takí, ktorí nám vytýkali, že prečo nejdeme k nim. Keď sme ich však oslovili, tak to vzdali,“ dodala Hudáková.

Podľa predsedu okrskovej volebnej komisie Juraja Bochňu sa rozhodli, že pre členov komisie uvaria guľáš priamo v dome na asi 50-ročnej peci. „Spravili sme guľáš z hovädzieho aj bravčového mäsa, jeden s hubami. Dva druhy, lebo sme nemali jeden veľký hrniec, ale dva menšie,“ prezradil Bochňa.

14:20 - Prezidentka Zuzana Čaputová mala pôvodne odkladať svoju voľbu pre podozrivý batoh pred budovou, kde si mala „splniť občiansku povinnosť“.

Jej hovorca Martin Strižinec uviedol, že to bolo pre muža, ktorý odmietal pred jej príchodom odísť s vysvetlením, že sa ešte nerozhodol, koho bude voliť, píše sme.sk.

14:18 - Podľa slov hovorkyne nitrianskej fakultnej nemocnice Tatiany Kubinec bol mimoriadny záujem o voľby aj medzi pacientmi.

Členovia okrskovej komisie prišli s volebnou urnou do nemocnice o 9.30 h a zdržali sa tu takmer päť hodín. „Určite v našej nemocnici evidujeme vyšší záujem ako po iné voľby. Bavíme sa až o 70 pacientoch,“ uviedla Kubinec.

Ako doplnila, záujem voliť prejavili pacienti prakticky všetkých oddelení nemocnice. „Takže sme s členmi volebnej komisie prešli takmer každým pavilónom. Volilo sa na rehabilitácii, psychiatrickej klinike, urológii, gynekológii, internom, kardiológii, neurológii, ortopédii, onkológii, chirurgii aj na novorodeneckom oddelení. Volil aj covidový pacient na infekčnom oddelení,“ dodala Kubinec.

14:15 - V Kostoľanoch pod Tribečom v okrese Zlaté Moravce sa bude voliť dlhšie o 25 minút. Dôvodom je prípad, keď 67-ročný muž odmietol vhodiť hlasovací lístok do správnej urny, píšu tvnoviny.sk.

Komisia ho na to upozornila, čo sa mu však nepáčilo a poškodiť mal urnu na nepoužité hlasovacie lístky.

Čas volieb tam prerušili od 11:50 do 12:15 hod, a tak večer bude tento okrsok otvorený až do 22:25 hod. Polícia bude prípad riešiť ako priestupok, dodali tvnoviny.sk.

13:54 - V Petržalke v okrsku 41 skolaboval člen komisie. Voľby na tomto mieste sa budú predlžovať o 40 minút.

13:52 - V zariadení pre seniorov Jeseň v Banskej Bystrici odvolila aj Mária, ktorá v decembri oslávi 102 rokov. Do zariadenia prišli dve členky okrskovej volebnej komisie s prenosnou urnou. Celkovo tam odvolilo vyše 30 klientov a časť personálu.

„Uvidíme, či politici splnia všetko, čo nám sľubujú,“ konštatovala Mária tesne pred volebným aktom.

Pochádza zo Záhoria, väčšinu života však prežila v meste pod Urpínom. Spolu so svojím nebohým manželom, operným sólistom Ladislavom, patrili k zakladajúcim členom Slovenského ľudového umeleckého kolektívu v roku 1949 a aj banskobystrickej opernej scény v roku 1959, kde spoločne pôsobili okolo 30 rokov.

Aj napriek vysokému veku chodieva voliť a sleduje správy, aby vedela, čo sa v našej krajine deje. „Treba žiť spravodlivo, bez hašterenia, škriepok a hádok,“ zdôraznila dlhoročná hlasová pedagogička a bývalá sopranistka Štátnej opery.

Život v mestskom zariadení si pochvaľuje. „Dobre sa tu o nás starajú aj varia. Treba žiť úplne normálne a netreba vymýšľať,“ dodala takmer už 102-ročná volička.

2220230930_volby_102rocna_longauerova_08988579.jpg TASR/Ján Krošlák Na snímke 101-ročná Mária vhadzuje obálku s hlasovacím lístkom do prenosnej volebnej schránky.

13:50 - V predčasných parlamentných voľbách už hlasovali aj odsúdení v dvoch nitrianskych väzniciach. Podľa okrskových volebných komisií bol v oboch ústavoch na výkon odňatia slobody záujem väčší ako po iné roky.

V ženskej väznici na Vašinovej ulici malo voličské preukazy 87 odsúdených. Na voľbách sa napokon zúčastnilo 75 z nich. „Niektoré ženy napokon odmietli, aj keď mali preukaz vybavený. V porovnaní s minulými voľbami bol záujem aj tak mimoriadny. Po iné roky príde voliť desať až 15 ľudí, tento rok to bolo napokon 75, čo je enormné množstvo,“ uviedla predsedníčka volebnej okrskovej komisie na Levickej ulici Tatiana Miklošová.

Záujem voliť mali aj odsúdení vo väznici na Cintorínskej ulici. „Bolo nahlásených 39 ľudí, ale nakoniec mali viacerí voličské preukazy, takže odvolilo 42 voličov. Dve panie sa domáhali voľby, ale nemali voličské preukazy. Inak bolo všetko v poriadku. Podľa dozorcov býva záujem po iné roky menší, teraz bol enormný, viacerým však zrejme z domu poslali neskoro voličské preukazy, takže voliť nemohli,“ skonštatovala podpredsedníčka okrskovej volebnej komisie na Cintorínskej ulici Klaudia Nedeľková.

13:39 - V obci Zbudza v okrese Michalovce museli zavolať záchranárov. Za plentou mala údajne skolabovať staršia pani. Privolaní záchranári žene poskytli pomoc a voľby ďalej pokračovali, píšu noviny.sk.

13:38 - Polícia na sociálnej sieti upozorňuje, že nezáleží na farbe pečiatky. Uverili vraj hoaxu.

„Hoaxy reálne ovplyvňujú životy ľudí a zbytočne zamestnávajú činnosť polície, ktorá mohla byť investovaná tam, kde je to reálne potrebné. Levickí policajti zaznamenali dva telefonáty od ľudí, ktorí sa sťažovali na to, že pečiatka na obálkach, do ktorej vkladajú pri voľbách svoj hlasovací lístok, nie je červená, ale modrá,“ priblížila polícia.

13:30 - Policajti v Trnavskom kraji preverili päť podnetov súvisiacich s priebehom volieb. Ani jeden z nich nebol protiprávny.

13:10 - Podľa prezidentky SR Zuzany Čaputovej majú ľudia právo a rovnako zodpovednosť a príležitosť vyjadriť sa k tomu, aké chcú Slovensko do budúcna.

„Dnes je príležitosť vyjadriť svoj názor. Hlas každého z nás má rovnakú hodnotu, každého z nás dnes bude rovnako počuť. Preto chcem požiadať všetkých, ktorí ešte váhajú, či majú ísť voliť, aby voliť išli,“ uviedla hlava štátu.

Myslí si, že jednou z najdôležitejších úloh budúcej vlády je pokúsiť sa o čo najväčší zmier v spoločnosti. Dôležité je podľa nej prísť, aby voľby dopadli tak, že budú vyjadrovať čo najviac názorov všetkých občanov Slovenska.

Podotkla, že po voľbách je pripravená v zmysle ústavy postupovať spôsobom, ktorý bude čo najrýchlejšie viesť k vzniku novej vlády, ktorá bude mať väčšinovú podporu v parlamente.

13:05 - Premiér Ľudovít Ódor podotkol, že na výber je viac strán a každý si vyberie podľa seba, a podľa toho, aké Slovensko chce vidieť.

„Ja len poprosím všetkých spoluobčanov, pre ktorých je budúcnosť tejto krajiny dôležitá, treba ísť voliť, lebo ak nejdete voliť, niekto iný rozhodne za vás. Možno práve taký človek, z ktorého názormi nesúhlasíte,“ uviedol.

12:50 - Každé voľby sú dôležité, tie parlamentné pre budúcnosť a rozvoj krajiny. Nejsť voliť je ľahostajné. Myslia si to viacerí obyvatelia a klienti Domu tretieho veku na Poloreckého ulici v bratislavskej Petržalke. Tým, ktorí sa dobrovoľne rozhodnú nevyužiť svoje volebné právo, odkazujú, že potom nemajú právo kritizovať.

„Odkedy mám právo voliť, nevynechala som voľby ani jeden rok. Záleží mi na tom, čo sa tu deje. Milujem Slovensko a do zahraničia by som nikdy nešla,“ uviedla 78-ročná Melánia.

Voľby do Národnej rady SR považuje za dôležité, keďže riadenie štátu nezávisí podľa nej len od prezidenta, ale od všetkých, ktorí v parlamente rozhodujú o dôležitých veciach týkajúcich sa všetkých občanov. Voliť podľa nej treba zo srdca a podľa najlepšieho vedomia a svedomia. Ísť voliť považuje za svoje právo, ľahostajnému prístupu k voľbách nerozumie a nepovažuje za správne.

Voliť prišla aj 82-ročná Elena, a to najmä pre budúcnosť svojich detí a vnukov. Parlamentnými voľbami sa môže na Slovensku podľa nej zmeniť veľmi veľa.

„Myslím si, že k volebným urnám treba pristupovať veľmi zodpovedne a zvážiť, akú budúcnosť si zvolíme,“ skonštatovala. Nemyslí si, že jeden hlas nevie zavážiť, každý jeden má podľa nej dôležitú cenu. A tým, ktorí voliť nechcú, odkazuje, aby sa po voľbách nesťažovali a „osud, ktorý prichystali voliči, niesli pokojne“.

Ísť voliť považuje za svoju povinnosť 80-ročná Eva. Záleží jej na tom, v akej krajine by chcela žiť. „O niečo lepšej a súdržnejšej. Lebo momentálne je to všetko trocha rozhádané, rozvrátené,“ podotkla. Nesúhlasí s názorom, že jeden hlas nemôže zavážiť, voliť podľa nej treba, nie rozmýšľať nad tým, či voliť pôjdem alebo nie.

O svojej povinnosti ísť voliť hovorí aj 92-ročný Stanislav. Každý hlas má podľa neho váhu, sám sa zúčastnil na každých voľbách. „Treba ísť voliť, to je jednoznačné,“ odkázal.

2220230930_volby_sielnica_03988563 (1).jpg TASR - Ján Krošlák Chorí či ľudia so zdravotným postihnutím môžu požiadať o prenosnú schránku

12:30 - Veľká účasť voličov je vo volebnej miestnosti zriadenej pre bežcov 100. ročníka Medzinárodného maratónu mieru v Košiciach, ktorí si vybavili hlasovací preukaz. Účastníci bežeckého podujatia, ktorí si v priestoroch Kulturparku preberajú štartovacie čísla, môžu až do 22.00 h voliť v blízkom pavilóne November.

Pred touto volebnou miestnosťou sa od rána tvorí rad čakajúcich. Mestská časť Košice - Juh preto upozorňuje, že občania s hlasovacím preukazom môžu voliť aj v ďalšej volebnej miestnosti na Vojvodskej ulici, ktorá je vzdialená zhruba 200 metrov.

Špeciálny volebný okrsok číslo 21 v areáli Kulturparku zriadila mestská časť na požiadanie organizátorov bežeckého podujatia. „Nepočítali sme až s takouto účasťou, ale dá sa to zvládnuť. Okolo 8.30 h sa to tak rozbehlo, že sme aj volali na miestny úrad, že potrebujeme nejakú pomoc,“ povedala s úsmevom predsedníčka okrskovej volebnej komisie Michaela Hoptová.

Hlasovanie na tomto mieste ocenil jeden zo skupiny účastníkov behu 44-ročný Bratislavčan. „Vybavili sme si voličské preukazy a som veľmi rád, že bežci majú možnosť tu priamo voliť, že to nemusím niekde hľadať,“ povedal. Odvolenie napriek radu podľa neho netrvá dlho, čakal maximálne desať minút.

12:23 - V obci Brusno v okrese Banská Bystrica sa do volieb zapojili i kúpeľní hostia. Niekoľko desiatok ľudí vrátane pár zamestnancov odvolilo vďaka hlasovacím preukazom do prenosnej volebnej schránky priamo v kongresovej miestnosti v kúpeľnom dome Poľana.

Členovia okrskovej volebnej komisie prišli do brusnianskych kúpeľov v dopoludňajších hodinách. Nahlásených mali asi 15 voličov so zdravotnými problémami, voľbu do prenosnej volebnej schránky však nakoniec využilo približne 30 ľudí.

Možnosť voliť priamo v kúpeľoch privítali i kúpeľní hostia. „Robíme to pravidelne doma, je to podľa nás povinnosť. Doma sme si vybavili preukazy, je to veľmi dobré,“ uviedla pani Danica z Martina, ktorá v kúpeľoch odovzdala svoj hlas aj s manželom. „Považovala som to za dôležité, voliť chodím vždy. Keď nie som doma, tak volím tu,“ skonštatovala pani Edita z okolia Dunajskej Stredy.

Ku kúpeľným hosťom sa pri voľbe do prenosnej volebnej schránky pridali i niekoľkí pracovníci kúpeľov. „Určite je to veľmi dobrá vec, pretože z práce by som nemohla odísť,“ uviedla zamestnankyňa kúpeľov Lenka.

12:00 - Desiatky áut značky Fiat hnutia OĽANO, boli v noci z piatka na sobotu poškodené, píše denník Pravda. Tvrdí to aj ichkandidát Jozef Pročko.

11:50 - Prezidentka Slovenskej republiky Zuzana Čaputová sa zúčastnila parlamentných volieb v Pezinku. Jej voľbu však sprevádzali komplikácie, keď pre podozrivý batoh, musela čakať približne o hodinu viac, ako pôvodne avizovala.

20230930_volb23_prez_011988531.jpg TASR - Michal Svítok Odvolené už má aj prezidentka Zuzana Čaputová

11:43 - Parlamentné voľby vo Valalikoch v okrese Košice-okolie sú zatiaľ pokojné. Vo volebnom okrsku zriadenom v budove obecného úradu zaznamenali aj voličov s hlasovacími preukazmi. Podľa predsedu okrskovej volebnej komisie Pavla Hudáka boli medzi nimi aj pracovníci stavebných firiem, ktorí sa podieľajú na výstavbe priemyselného parku.

„Voľby prebiehajú v poriadku, bez akýchkoľvek komplikácií,“ povedal s tým, že evidujú záujem o voľby. „Vidno, že ľudia chcú zmenu,“ dodal. V súvislosti s výstavbou priemyselného parku podľa vlastných slov zaregistrovali aj stavebných robotníkov s hlasovacími preukazmi, ktorí prišli voliť.

Jedna z voličiek sa, naopak, na parlamentných voľbách nezúčastňuje pravidelne. „Teraz sa to už nedalo vydržať, idem to zmeniť,“ uviedla pred vstupom do volebnej miestnosti.

Vo Valalikoch od februára prebiehajú práce na výstavbe priemyselného parku, kde má vyrásť aj automobilový závod. Cez víkend na stavenisku pracuje zhruba 200 ľudí.

11:37 - K mladým ľuďom v Trnave, ktorí hlasujú vo voľbách prvý raz, patria aj 20-ročné sestry, dvojičky Karolína a Dominika Demovičové. V ich rodine, ako uviedli, je účasť na voľbách tradíciou a voliť chodia všetci a vždy.

Dievčatá si svoje voličské právo uplatnili spolu vo volebnej miestnosti na Obchodnej akadémii v Trnave. Povedali, že ich rodičia i ďalší rodinní príslušníci sa k voľbám postavili vždy zodpovedne a sú pre nich vzorom. Preto ísť v sobotu voliť bolo samozrejmosťou. Rozhodli sa pre dopoludnie, aby mali počas dňa priestor na plánované aktivity.

„Je to moja občianska povinnosť, kto iný ako ja má rozhodnúť o mojej budúcnosti,“ uviedla Karolína, študentka pedagogiky v Trnave. Pri výbere strán, ktoré dostali ich hlas, pristupovali zodpovedne, kritériom bolo podľa Karolíny to, ako napĺňajú ich predstavy zasadiť sa o lepší život nastupujúcich generácií.

Dominika, študentka cestovného ruchu v Nitre doplnila, že sa zúčastňuje na voľbách, lebo chce, aby sa Slovensko niekam pohlo, aby nestálo na jednom mieste. „Chcem, ako všetci ostatní lepšiu budúcnosť,“ povedala s tým, že k tomu môžu prispieť svojimi hlasmi aj mladí voliči a je preto podľa oboch sestier veľmi potrebné, aby mladí išli voliť v čo najväčšom počte.

11:35 - V obci Havranec v okrese Svidník je viac členov okrskovej volebnej komisie ako zapísaných voličov. Ide o jednu z obcí v kraji pod Duklou, ktorá má do 20 obyvateľov.

„Máme zapísaných 11 voličov z obce a šiesti členovia komisie majú hlasovací preukaz. Členov komisie malo byť 19, jeden však neprišiel, čiže je nás 18. Atmosféra je pokojná a priateľská. Počas dňa, kým čakáme na voličov sa rozprávame medzi sebou, keďže sa niektorí poznáme. Prípadne vyjdeme von pred volebnú miestnosť a možno si aj budeme variť guláš,“ uviedla predsedníčka okrskovej volebnej komisie v Havranci Erika Macková, ktorá je predsedníčkou okrskovej volebnej komisie prvý raz.

Ako povedala, vo volebnej komisii už bola viackrát, väčšinou v malých obciach. „V tých menších obciach aj napriek tomu, že ide zväčša o starších ľudí, tak voliť chodia,“ priblížila Macková.

11:13 - Štátna volebná komisia eviduje v súvislosti s predčasnými parlamentnými voľbami niekoľko podnetov pre možné porušenie volebného moratória. Informoval o tom predseda Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán Ladislav Orosz.

Komisia sa bude zaoberať aj fotením hlasovacích lístkov, ktoré ľudia zverejňujú na sociálnych sieťach. Robia to aj niektorí politici. „Je to v kompetencii štátnej komisie,“ reagoval Orosz.

Priblížil, že štátna volebná komisia začala svoje zasadnutie v sobotu o 9.00 h. „Bude pokračovať v priebehu celého volebného dňa, možno aj v nočných hodinách,“ dodal s tým, že hlavnou úlohou komisie je v súčasnosti reagovať na podnety od občanov.

Riaditeľka odboru volieb, referenda a politických strán na ministerstve vnútra Eva Chmelová doplnila, že osemnásť okrskových volebných komisií pre voľbu poštou začne sčítavať hlasy o 18.00 h. „Otváranie návratných obálok prebieha v poriadku,“ podotkla.

11:10 - Miestni i chatári doposiaľ volili v podhorských obciach Čavoj a Temeš v okrese Prievidza. K urnám podľa tamojších komisií prichádzali už od otvorenia volebných miestností.

Manželský pár v Čavoji od svojho hlasu očakávajú, že sa smerovanie krajiny uberie normálnym spôsobom, nie extrémom na jednu alebo druhú stranu. „Poslancom by malo ísť o Slovensko a nie iba o vlastný prospech,“ podotkli.

K volebnej urne prišla i Mária z Temeša. „Očakávam, že sa snáď budeme mať lepšie. Každý očakáva, že bude len lepšie,“ podotkla Mária.

11:07 - O predčasné parlamentné voľby bol medzi obvinenými a odsúdenými v Nemocnici pre obvinených a odsúdených a v Ústave na výkon trestu odňatia slobody v Trenčíne v porovnaní s predchádzajúcimi voľbami veľký záujem. Informovala o tom vedúca organizačno-právneho oddelenia Lucia Martináková.

Z celkového počtu 361 podľa nej požiadala o voľbu takmer pol stovka obvinených a odsúdených. O voľbu požiadali dvaja obvinení a 46 odsúdených, medzi nimi dve ženy.

„Vydali interný predpis a prostredníctvom pedagógov sme obvinených a odsúdených informovali o spôsobe získania hlasovacieho preukazu. Zabezpečili sme im tlačivo, ktoré na náklady ústavu mohli poslať do miesta trvalého bydliska, obec im poštou zaslala hlasovací preukaz,“ informovala Martináková.

Odsúdený Ladislav si v Trenčíne odpykáva desaťročný trest za ekonomickú trestnú činnosť, do prepustenia na slobodu mu zostáva 3,5 roka.

„Ísť voliť som sa rozhodol preto, že mám doma rodinu a chcem aby sa moje deti mali lepšie. Veľkú budúcnosť nevidím ani po týchto voľbách, ale dúfam, že nejaká zmena príde. Voliť chodím pravidelne. O politickej situácii sme sa rozprávali aj s ostatnými obvinenými a odsúdenými, zmenu potrebuje aj trestné právo,“ zdôraznil Ladislav.

11:06 - Svoju „občiansku povinnosť“ si splnil aj kandidát na prezidenta Ivan Korčok.

11:05 - Férovosť a transparentnosť predčasných parlamentných volieb je zabezpečená. Po stretnutí s členmi štátnej volebnej komisie to povedal predseda vlády poverený vedením rezortu vnútra Ľudovít Ódor. Priblížil, že z jednotlivých volebných miestností zatiaľ nie sú hlásené žiadne problémy.

„Výsledky volieb do Národnej rady SR bude sumarizovať viac ako 700 odborníkov zo štatistického úradu, prostredníctvom 51 sumarizačných útvarov,“ podotkol Ódor s tým, že všetky zložky, ktoré sú zapojené do organizácie volieb, pracujú profesionálne.

Pozrite si tlačovú besedu Ľudovíta Ódora o priebehu predčasných volieb:

10:55 - V bratislavskej Petržalke si môžu voliči vopred zistiť, aká je obsadenosť jednotlivých volebných miestností. Mestská časť v snahe zefektívniť priebeh volieb skúša pilotný projekt, v rámci ktorého vybavila každú volebnú miestnosť elektronickými anonymizovanými počítadlami osôb.

„Evidujú každého prichádzajúceho a odchádzajúceho voliča. Vďaka tomu môžu voliči na stránke volby.petrzalka.sk kedykoľvek počas volebného dňa skontrolovať, v ktorej volebnej miestnosti sa aktuálne zdržia a v ktorej nie,“ uviedla hovorkyňa Petržalky Mária Halašková.

Počty zároveň mestskej časti slúžia aj ako štatistika o celkovom počte voličov. Hovorkyňa však priznáva, že nie je úplne presná, keďže volebné miestnosti navštevujú ľudia napríklad aj s deťmi.

„Naše počítadlá, samozrejme, nefungujú na 100 percent. Na účel informovania však poslúžia,“ poznamenala.

10:46 - Volieb sa zúčastnila aj maratónska bežkyňa, ktorá pri vkladaní obálky do urny, pózovala so štartovným číslom. V nedeľu 1. októbra bude súťažiť na Medzinárodnom maratóne mieru v Košiciach.

volby10_30_9_2023988469.jpg TASR/František Iván Na snímke maratónska bežkyňa pózuje v ruke so štartovným číslom po registrácii na MMM vo volebnej miestnosti v Kulturparku v Košiciach.

10:37 - Väčšina z voličov v Miloslavove uviedla, že voľbu mala premyslenú už dávnejšie, rovnako tak motív samotnej voľby.

„Chcem, aby bolo Slovensko spravodlivejšie a tí, ktorí budú vo vedení štátu, boli skutočne kompetentní,“ povedal starší pán, ktorý odvolil v jednom z troch volebných okrskov v Miloslavove.

Mladý pár priznal, že voľby vníma ako možnosť prispieť k tomu, aby bolo Slovensko bezpečnejšie a stabilnejšie. „Máme rodinu, takže sme hlasovali za to, aby sme sa mali dobre,“ povedali.

Ďalší volič spomínal voľby ako možnosť vyhnúť sa opakovaniu marazmu a nešvárov, ktorým musela spoločnosť čeliť. Opakovane sa spomínala myšlienka Slovenska, ktoré nebude vyvolávať myšlienky na odchod.

„To znamená, Slovensko s lepším zdravotníctvom, lepším školstvom, hospodárstvom s dostatkom pracovných príležitostí,“ uviedla jedna z voličiek v Miloslavove.

9:58 - Exprezident Andrej Kiska prišiel spolu s manželkou do volebnej miestnosti v Poprade. Nevyhol sa však čakaniu v rade.

9:50 - Pred volebnými okrskami v Trnave čakajú na občanov idúcich odovzdať svoj hlas v parlamentných voľbách aj stolíky s petičnou akciou proti rezidentskému parkovaniu v meste. Podpisy zbiera občianska iniciatíva, ktorá petíciu odštartovala začiatkom septembra. Jej hlavný organizátor Rudolf Krajčovič uviedol, že keďže je to možné a logické, využívajú aj takúto možnosť.

Predseda okresnej volebnej komisie v Trnave Andrej Vároš po konzultácii so Štátnou komisiou pre voľby i políciou uviedol, že za poriadok pred volebnými miestnosťami zodpovedajú predsedovia okrskových komisií. Tí vyhodnotia, či aktivita nenarúša priebeh volieb.

„Kým ide o vyjadrenie občianskeho postoja k danej problematike, je to v poriadku,“ povedal. Potvrdil to aj náčelník Mestskej polície Trnava Ivan Ranuša, uviedol, že ak ide o zber podpisov v zmysle petičného zákona, „nemajú dôvod, aby do toho vstupovali“. Petícia si dáva za cieľ zozbierať dostatočný počet podpisov Trnavčanov, aby mohlo byť vyhlásené miestne referendum.

9:30 - Premiér Ľudovít Ódor prišiel odvoliť, zabudol si však občiansky preukaz, píšu noviny.sk. Prišiel pred volebnú miestnosť, následne sa otočil a odišiel.

Potvrdil, že si doklad naozaj zabudol. Premiér sa neskôr vrátil a svoje právo voliť využil.

30092023_30_statna_komisia_pre_volby_premier_6988505.jpg TASR - Pavol Zachar Odvolil aj Ľudovít Ódor

9:22 - Bratislavská Petržalka chce obyvateľov motivovať, aby prišli k volebným urnám. Prišla preto s mobilizačnou súťažnou kampaňou. Zapojiť do nej sa môže každý, kto sa odfotí s novou volebnou plentou z dielne mestskej časti. K dispozícii je ich takmer 600 v 95 volebných okrskoch.

Jedným z hlavných dôvodov, prečo sa mestská časť rozhodla využívať vlastné zásteny a nie kartónové poskytnuté štátom, bolo urýchlenie procesu odvolenia počas volebného dňa. Počas posledných komunálnych volieb evidovali viaceré samosprávy dlhé rady voličov práve aj pre nedostatok volebných plient.

„Kartónové zásteny museli vždy stáť na školských dvojlaviciach, aby sa správne rozložili, čím zaberali veľa miesta. Naše zásteny sú užšie, zaberajú menej miesta a môžu byť aj dve pri sebe,“ konštatuje vedúca referátu organizačných vecí miestneho úradu Alžbeta Neuschlová s tým, že do volebnej miestnosti sa tak oproti minulosti zmestí o dve až tri zásteny viac.

Zásteny majú zároveň posúvateľnú dosku na písanie, čím sa dá vytvoriť zástena pre sediacich, ale aj pre tých, ktorí chcú odvoliť v stoji. V každej volebnej miestnosti sú aj stojace, aj sediace zásteny. Mestská časť ich môže v budúcnosti využiť pri ďalších voľbách alebo aj na iné účely.

Výroba zásten vyšla samosprávu na približne 20-tisíc eur. Práce trvali niekoľko mesiacov, od výroby drevenej konštrukcie po inštaláciu bannerových plachiet, ktoré sú nadizajnované v petržalských farbách a s typickou petržalskou symbolikou.

9:21 - Pozrite si základné informácie o parlamentných voľbách.

9:20 - Podľa slov zapisovateľky okresnej volebnej komisie v Topoľčanoch Zuzana Chudá sa ešte pred otvorením volebnej miestnosti museli doriešiť organizačné záležitosti v obci Práznovce, kde sa vzdal svojej funkcie predseda okrskovej volebnej komisie.

„Počet členov komisie tu neklesol, takže si spomedzi seba vyžrebovali nového predsedu a voľby sa tu začali a aj prebiehajú bez problémov,“ uviedla Chudá.

Voliči podľa jej slov začali vstupovať do volebných miestností hneď po ich otvorení. „Mali sme aj mierne kuriózny prípad, keď v jednom z okrskov prišiel pán hneď skoro ráno, prevzal si riadne volebné lístky, aj s obálkou prešiel za plentu a po chvíli vyšiel s tým, že voliť nebude a volebné lístky zahodil,“ dodala Chudá.

9:15 - O voľby prejavili záujem aj väzni. Svoj hlas chce vhodiť do volebnej urny viac ako 1700 z nich.

9:13 - „Miestnosti sú pre občanov vo všeobecnosti známe z predošlých volieb. Keďže máme časť Turá Lúka pokrytú, z toho dôvodu sme nepripravovali žiadnu autobusovú dopravu ako v minulosti, ktorá by zvážala voličov do volebnej miestnosti,“ povedal hovorca mesta Myjava Marek Hrin.

V meste však majú jednu zásadnú zmenu oproti minulosti. „Ide o zmenu volebnej miestnosti vo volebnom okrsku číslo 1, kde doteraz boli voliči zvyknutí voliť v budove bývalého internátu. Teraz je to inak, pretože budova už nie je v majetku mesta. Táto volebná miestnosť sa bude nachádzať v areáli materskej školy na Bradáčovej ulici,“ informoval hovorca mesta.

9:09 - Otvorenie volebných miestností v rámci predčasných parlamentných volieb sa zaobišlo bez incidentov. Informovala o tom Zuzana Hrabovská z odboru komunikácie a prevencie Prezídia Policajného zboru.

„Polícia pri otvorení volebných miestností, ako aj prvú hodinu od začatia konania volieb, nezaznamenala žiadne narušenie verejného poriadku,“ priblížila Hrabovská s tým, že polícia počas volieb úzko spolupracuje s volebnými komisiami.

Polícia už skôr avizovala, že na zabezpečenie pokojného priebehu predčasných parlamentných volieb by malo dohliadať vyše 6 500 policajtov.

8:58 - Starší ľudia z obce Lendak chodia voliť zväčša ráno hneď po svätej omši a inak tomu nebolo ani v sobotu 30. septembra. Zaujímavosťou tejto goralskej obce pod Belianskymi Tatrami je, že najmä ženy chodia voliť v typických krojoch. Mladšia generácia volí podľa zapisovateľky okrskovej volebnej komisie Márie Hudačekovej skôr večer.

„Veľa našich obyvateľov gazduje, majú polia, statky, stavajú si domy a podobne, takže sobota je pre nich normálny pracovný deň a pracujú až do večera,“ zdôvodnila Hudačeková. Záujem o voľby je v Lendaku podľa nej stále pomerne vysoký, v predošlých parlamentných voľbách tam účasť presiahla 60 percent. „Veríme, že bude minimálne takáto účasť aj teraz,“ dodala.

Lendak patrí medzi najväčšie obce na Slovensku, aktuálne tam žije viac ako 5 500 obyvateľov a takmer 3 900 z nich má právo voliť. Dohromady majú k dispozícii štyri volebné okrsky, v jednom z nich mali prvých dvoch voličov hneď po otvorení miestnosti. „Prišli sme hneď na 7.00 h, pretože cestujeme, ideme na vinobranie do dediny k Trebišovu,“ povedal jeden z obyvateľov.

8:52 - V obci Štítnik v rožňavskom okrese v piatok 29. septembra z technických príčin zmenili miesto konania volieb. Pôvodne sa uvažovalo o vytvorení volebnej miestnosti v priestoroch rekonštruovaného zdravotného strediska, objavili sa však problémy s elektrinou.

„Aj kultúrny dom, kde sa zvyčajne konajú voľby, sa momentálne prerába. Museli sme preto preložiť volebnú miestnosť do zasadačky na obecnom úrade,“ uviedla zapisovateľka tamojšej volebnej komisie s tým, že zmena je v obci označená a bola ohlásená aj v miestnom rozhlase.

8:49 - V Nitre je zapísaných 63 400 voličov. Namiesto obvyklých 71 okrskov vzniklo pre septembrové voľby 72. Dôvodom je výstavba a s ňou pribúdajúci počet obyvateľov v mestskej časti Janíkovce, kde mesto zriadilo namiesto jedného dva okrsky.

8:43 - V jednej z volebných miestností v okrese Humenné - obec Ohradzany - riešila volebná komisia hneď po otvorení nezvyčajný problém s rojom sršňov. Priebeh to však, našťastie, nenarušilo, priblížila redaktorka ta3 Barbara Štefanovičová.

8:39 - Voliči, ktorým zdravie bráni ísť voliť osobne, môžu okrskovú volebnú komisiu požiadať o prenosnú volebnú schránku. Je určená napríklad pre imobilných voličov alebo pre starších občanov na lôžku.

8:21 - Prvou voličkou v Malackách bola zdravotníčka Patrícia. „Z volebnej miestnosti sa ponáhľala priamo do práce v nemocnici,“ informovala hovorkyňa mesta Ľubica Pilzová.

Medzi tamojšími voličmi je zapísaných 118 prvovoličov. Najstaršia zapísaná volička má 100 rokov.

8:19 - Vysoký záujem o voľby zaznamenali v Dolnom Kubíne. Martin Buzna z kancelárie vedenia mesta uviedol, že v časti Záskalie sa pred volebnou miestnosťou tvorili rady. Podľa jeho slov zatiaľ „všetko beží plynule“.

8:15 - Plynule sa začali aj voľby v okrese Senec, kde sa hlasuje v 76 okrskoch. „V jednom okrsku nám však nahlásili približne trojminútové oneskorenie otvorenia volebnej miestnosti,“ priblížila tamojšia volebná komisia.

8:11 – „V bratislavskej Petržalke bol jeden z voličov nespokojný s farbou pečiatky na hlasovacej obálke alebo lístku. Štátna volebná komisia vysvetlila, že vôbec nezáleží na farbe pečiatky, môže byť akákoľvek,“ uviedla redaktora ta3 Barbara Štefanovičová.

8:05 - Pozrite si oznámenie riaditeľky odboru volieb Ministerstva vnútra Evy Chmelovej o otvorení volebných miestností. 

8:00 - Voliči v Záhorskej Bystrici začali prúdiť do volebných miestností hneď po otvorení. Jeden z prvých sa priznal, že sa pri hlasovaní rozhodoval až na poslednú chvíľu. Na otázku, k čomu by mal prispieť jeho hlas skonštatoval, že by to malo byť ku „konečne normálnemu Slovensku“.

Záujem o zmenu pomerov po voľbách deklaroval aj mladý pár, ktorý bol o svojej voľbe rozhodnutý už dávnejšie. „Chceli by sme, aby bolo Slovensko stabilnou krajinou a nebolo to hore-dole, tak ako to bolo posledné obdobie. Verím, že k tomu naše hlasy prispejú,“ uviedli.

7:01 - „V tomto okamihu sa práve otvára všetkých 5996 volebných miestností v Slovenskej republike. Ministerstvo vnútra nemá avizovaný žiaden problém, pre ktorý by sa niektorá volebná miestnosť nemala otvoriť,“ uviedla riaditeľka odboru volieb Ministerstva vnútra Eva Chmelová. 

7:01 - Pozrite si návod ako voliť.

7:00 - Volebné miestnosti otvorili svoje brány. Predčasné parlamentné voľby sa začali. Slováci môžu svojim favoritom odovzdať hlas.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok