Prístup k tajným dokumentom USA je ľahší, než sa zdá. Teixeiru nasledovala Devuška z Donbasu

ta3/Soňa Búranová
23.4.2023 12:00

Ako sa 21-ročný člen záložných síl Jack Teixeira mohol dostať k prísne tajným americkým dokumentom? Prístup k tajným informáciám je v skutočnosti oveľa bežnejší, ako by sa mohlo zdať, píše BBC. Nebol však jediný, kto ich šíril na sociálnych sieťach.

Prístup k tajným dokumentom USA je ľahší, než sa zdá. Teixeiru nasledovala Devuška z Donbasu
Profimedia, reprofoto Twitter/Donbass Devushka

Prísne (ne)tajné

Dan Lomas, prednášajúci v oblasti spravodajských a bezpečnostných štúdií na Brunelskej univerzite v Londýne, hovorí, že tisíce ľudí v celej americkej armáde a spravodajských službách majú podobnú úroveň prístupu. "Je dôležité získať čo najviac informácií, ktoré môžu analytici použiť. Ide o súčasť úsilia, ktoré títo ľudia vynakladajú,“ hovorí. "Tým pádom potenciálne dostávate prístup k informáciám, ktoré by mohli uniknúť."

Nie je presne jasné, ako mohol Teixeira údajne vytlačiť utajované dokumenty a vyniesť ich z vojenskej základne, či už elektronicky alebo na papieri. Lomas však poznamenáva, že predchádzajúce porušenia bezpečnosti, ku ktorým došlo v minulosti, ukázali, že bezpečnostné smernice nie sú vždy prísne dodržiavané.

Mark Zaid, právnik pre národnú bezpečnosť, pre BBC povedal, že dané zamestnanie by Teixeirovi umožnilo prístup k spoločnému celosvetovému spravodajskému komunikačnému systému alebo do JWICS, ktorý opísal ako "knižnicu informácií“ týkajúcich sa amerických spravodajských služieb. V utajovaných systémoch mal 21-ročný mladík zanechať stopu. V trestnom oznámení sa uvádza, že hľadal slovo "únik“ približne v čase, keď sa dokumenty prvýkrát dostali do médií.

Medzery v systéme

Americký minister obrany Lloyd Austin vo štvrtok 13. apríla oznámil prehodnotenie prístupu k spravodajským službám. Počas tlačového brífingu povedal, že "každý člen americkej služby, civilný pracovník ministerstva obrany a dodávateľ s prístupom k utajovaným informáciám má právnu a morálnu povinnosť ich chrániť a nahlásiť akúkoľvek podozrivú aktivitu alebo správanie“. Lomas však tvrdí, že americkú spravodajskú komunitu zrejme čakajú ťažké časy a že nové pravidlá obmedzia zdieľanie informácií medzi agentúrami.

Kurt Volker, bývalý veľvyslanec USA v NATO, konštatoval, že americkí politici budú stále vyžadovať, aby sa spravodajské informácie dostali k najvyšším predstaviteľom. "Musia ich distribuovať, ale musia to urobiť rozumným spôsobom," povedal pre BBC. "Musia byť múdrejší, nielen sprístupniť informácie pre každého a natrvalo," dodal. 

Seymourová v konečnom dôsledku tvrdí, že spravodajský systém sa spolieha na ľudí, ktorí manipulujú s údajmi. "Vyvoláva to otázky o tom, ako školíme jednotlivcov, aby zaobchádzali s utajovanými informáciami," vysvetlila. "Odhaľuje to medzery v systéme, ktoré sa budú skúmať. Zároveň však stále existuje aj úroveň dôvery, ktorú do týchto jednotlivcov vkladáte, keď veríte, že túto prácu robia zo správnych dôvodov."

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 2 / 3
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok