Teixeira zostáva vo väzbe. Súd odložil vypočutie muža, ktorý mal zverejniť tajné dokumenty USA

ta3 čtk
19.4.2023 19:05

Gardista Jack Teixeira podozrivý zo zverejnenia utajovaných amerických dokumentov zatiaľ zostane vo väzbe. Súd zhruba dve hodiny pred začiatkom zrušil vypočutie, ktoré sa malo väzbou zaoberať. Urobil tak na žiadosť obhajoby, informovala agentúra Reuters. Nový dátum zatiaľ súd nestanovil.

Teixeira zostáva vo väzbe. Súd odložil vypočutie muža, ktorý mal zverejniť tajné dokumenty USA
TASR/AP

Federálny súd v Bostone mal v stredu rozhodnúť, či 21-ročný Teixeira zostane vo väzbe až do začiatku procesu. Teixeirov tím obhajcov ale nakoniec na poslednú chvíľu požiadal o odloženie o dva týždne, čo zdôvodnil tým, že potrebuje viac času na prípravu.

Teixeira, s putami na rukách a oblečený v oranžovej väzenskej kombinéze, sa v stredu na krátky čas dostavil na súd, aby sudcovi odovzdal žiadosť, v ktorej sa vzdáva práva na predbežné vypočutie.

Teixeiru zatkli minulý týždeň agenti Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI) a v piatok prvýkrát stál pred súdom, kde bol obvinený z neoprávneného držania a odovzdávania utajovaných informácií. Za úmyselné odovzdávanie informácií o národnej obrane hrozí až desať rokov väzenia.

Citlivé materiály súvisiace okrem iného s ruskou vojnou na Ukrajine začali na začiatku apríla zverejňovať americké médiá. Dokumenty sa predtým objavili najprv na komunikačnej platforme Discord, odkiaľ sa rozšírili na iné sociálne siete vrátane Telegramu, kde ich hojne zdieľali proruské účty. Podľa všetkého sa jedná o najväčší únik utajovaných amerických dokumentov od roku 2010, kedy sa na stránke WikiLeaks objavilo viac ako 700 000 dokumentov, videí a diplomatických depeší, utajovaných aj neutajovaných.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok