Prístup k tajným dokumentom USA je ľahší, než sa zdá. Teixeiru nasledovala Devuška z Donbasu

ta3/Soňa Búranová
23.4.2023 12:00

Ako sa 21-ročný člen záložných síl Jack Teixeira mohol dostať k prísne tajným americkým dokumentom? Prístup k tajným informáciám je v skutočnosti oveľa bežnejší, ako by sa mohlo zdať, píše BBC. Nebol však jediný, kto ich šíril na sociálnych sieťach.

Prístup k tajným dokumentom USA je ľahší, než sa zdá. Teixeiru nasledovala Devuška z Donbasu
Profimedia, reprofoto Twitter/Donbass Devushka

Nebol jediný

FBI vyšetruje, že utajované americké dokumenty zdieľal na sociálnych sieťach aj proruský účet, ktorý spravovala bývalá poddôstojníčka amerického námorníctva Sarah Bilsová, píše The New York Post. Teixeira tak nebol jediný, kto ich šíril na internete. Tridsaťsedemročná veteránka ich zverejňovala na rôznych kanáloch, kde vystupovala pod pseudonymom Donbass Devushka (dievča z Donbasu). Jej úspech si všimli aj ruskí diplomati a propagandisti.

Pre The Wall Street Journal povedala, že je len administrátorkou účtu a jej rozsiahlu sieť prevádzkuje asi 14 ďalších ľudí na celom svete. Telegramový účet prepojený s touto osobou zverejnil 5. apríla štyri z údajne uniknutých dokumentov z ministerstva obrany, ktoré viedli k zatknutiu Teixeiru. "Samozrejme, poznám závažnosť šírenia prísne tajných utajovaných materiálov. Nezverejnili sme ich," uviedla.

Bilsová je zakladateľkou siete prokremeľských blogov, podcastov a účtov na získavanie finančných prostriedkov. Na internete sa síce prezentovala ako rodáčka z Ukrajiny, ktorá podporuje ruskú inváziu a šíri dezinformácie proti Kyjevu, ale v skutočnosti sa narodila v New Jersey a teraz žije v americkom štáte Washington. Totožnosť dievčaťa z Donbasu odhalila virtuálna proukrajinská skupina NAFO (North Atlantic Fella Organization).

Keďže slúžila v americkej armáde, je pochopiteľné, že mohla mať prístup k tajným materiálom. Išlo o fotografie desiatok utajovaných dokumentov, ktoré zdieľala na Twitteri, Telegrame či YouTube. Tie predtým v uzavretej skupine publikoval Teixeira. Bilsovú koncom roka 2022 prepustili z armády s nižšou hodnosťou, dôvod nie je verejne známy. Pre Washington Post povedala, že armádu opustila po tom, ako utrpela posttraumatickú stresovú poruchu. V súčasnosti je podľa amerického The NY Times voči nej vedené federálne vyšetrovanie.

Strana 3 / 3
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok