Prístup k tajným dokumentom USA je ľahší, než sa zdá. Teixeiru nasledovala Devuška z Donbasu

ta3/Soňa Búranová
23.4.2023 12:00

Ako sa 21-ročný člen záložných síl Jack Teixeira mohol dostať k prísne tajným americkým dokumentom? Prístup k tajným informáciám je v skutočnosti oveľa bežnejší, ako by sa mohlo zdať, píše BBC. Nebol však jediný, kto ich šíril na sociálnych sieťach.

Prístup k tajným dokumentom USA je ľahší, než sa zdá. Teixeiru nasledovala Devuška z Donbasu
Profimedia, reprofoto Twitter/Donbass Devushka

Kto je Jack Teixeira?

Jack Teixeira pracoval ako člen kybernetických dopravných systémov v americkej leteckej národnej garde v štáte Massachusetts. Podľa denníka The New York Times bol vedúcou osobnosťou hernej chatovacej skupiny Thug Shaker Central na sociálnej sieti Discord. Združovala asi 20 až 30 mladých milovníkov zbraní a videohier, ktorí taktiež šírili rasistické mémy. Thug Shaker Central vznikla začiatkom pandémie v roku 2020 a fungovala ako diskusná miestnosť len pre pozvaných, vysvetľuje The Guardian.

Vyzerá to tak, že Teixeira sa od začiatku snažil zapôsobiť na mladých členov chatovacej miestnosti. Písal správy plné akronymov a žargónu a zverejňoval utajované dokumenty, ktoré mali byť fyzicky odstránené zo zabezpečenej siete a následne odfotené. Podľa Washington Postu povedal ostatným členom, že ide o dokumenty, ktoré priniesol domov z "vojenskej základne“, kde niekedy pracoval v zabezpečenom zariadení, ktoré zakazovalo mobilné telefóny a iné elektronické zariadenia.

Popis na webovej stránke US Air Force uvádza minimálne požiadavky na výkon práce, ktorej sa Teixeira venoval. Patrí medzi ne stredoškolské vzdelanie a tzv. Single Scope Background Investigation, teda bezpečnostná previerka (stupeň prísne tajné) a prístup k citlivým informáciám.

Odborníci podľa BBC tvrdia, že tento postup preverovania je pomerne komplexný. Zahŕňa pohľad na vzdelanie, finančnú históriu, vzťahy kandidáta a bude zahŕňať aj rozhovory s ľuďmi, ktorí ho poznajú. Mať prístup k informáciám, ktoré sú prísne tajné, aj keď máte 21 rokov, nie je nič výnimočné.

"Je celkom bežné, že jednotlivci v jeho veku majú prístup k utajovaným informáciám," hovorí Alexandria Seymourová, členka programu pre technológiu a národnú bezpečnosť v Centre pre novú americkú bezpečnosť. Podľa štatistík ministerstva obrany USA má približne polovica členov americkej armády v aktívnej službe vek 25 rokov alebo menej. Seymourová hovorí, že je možné, že jeho práca si vyžadovala prístup k širokému spektru spravodajských dokumentov.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 3 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok