Veľkonočný vajíčkový špeciál: Triky na rýchle lúpanie, dokonalú praženicu aj diétu z vajec

TA3/zm
9.4.2023 10:00

Vajíčka nájdeme takmer v každej slovenskej kuchyni, snáď okrem takej, ktorá patrí vegánom. Je to nevyčerpateľná téma a aj my sme o vajciach písali už mnohokrát. Toto sú najlepšie tipy a triky, ktoré sa týkajú vajíčok a využijete ich aj mimo Veľkej noci.

Veľkonočný vajíčkový špeciál: Triky na rýchle lúpanie, dokonalú praženicu aj diétu z vajec
Freepik

Pripravte si dokonalú praženicu, volské oko, nátierku, ale aj vajíčka na tvrdo, z ktorých dáte škrupinku dole raz-dva. Tú, mimochodom, nevyhadzujte a ani vodu, v ktorej sa vajcia varili, nevylievajte.

Vajíčka na tvrdo

Uvariť vajíčka na tvrdo nie je vôbec problém. Ten nastáva vtedy, ak nimi chcete ozdobiť napríklad šalát alebo studenú misu a potrebujete ich olúpať bez toho, aby ste poškodili bielok. Existuje však niekoľko trikov, ako to dosiahnuť. Jedným z nich je okamžité ponorenie vajec do studenej vody, ale nápadov je oveľa viac a môžete si ich pozrieť v nasledujúcom článku:

Dokonalá praženica

Ani príprava praženice nie je veda, ale vždy sa to dá urobiť aj lepšie. Aby chutila dokonale, pridajte do nej o jeden žĺtok naviac, využite plátok masla alebo trošku smotany. A čo ešte? Dozviete sa v našom staršom článku:

Vajíčková nátierka

Receptov na vajíčkovú nátierku je neúrekom. My sme pre vás zosumarizovali päť tých najchutnejších. Takmer v každom prípade ide o spojenie chuti vajec s inou ingredienciou. O aké ide sa dozviete v nasledujúcom článku:   

Volské oko

Ak nie sú vašim favoritom vajíčka na tvrdo ani nátierka z nich, pripravte si volské oko. Aj v tomto prípade existuje niekoľko trikov, ako to robia profesionáli. Jeden z nich je príprava na masle, ďalšie sa dočítate v našom článku:  

Vajíčková diéta

Fanúšikov vajíčok poteší aj fakt, že sa vďaka nim dá schudnúť. Diéta je postavená tak, aby ste za pár dní stratili až päť kíl. Aké sú jej pravidlá sa dozviete tu:

Škrupinky nevyhadzujte

Pri akejkoľvek príprave vajíčok vám ostanú škrupinky. Tie nemusia skončiť v koši ani v bioodpade, sú aj skvelým hnojivom na izbové rastliny alebo zeleninovú úrodu. Ako si ho pripraviť si môžete prečítať v tomto článku:  

Vodu nevylievajte

Tak ako nemusíte vyhadzovať škrupinky, ani vodu z vajec nevylievajte. Pri varení sa do nej uvoľňujú cenné látky a ako vám takýto netradičný vývar poslúži sa dozviete tu:

Náhrady vajíčok

A hoci sme vám chceli priniesť vajíčkový špeciál, sem-tam sa stane, že vám táto základná surovina v chladničke chýba. Existuje však niekoľko spôsobov, ako sa dajú vajcia nahradiť. Závisí však od toho, do akého jedla mali vajíčka poputovať. Ich najlepšie náhrady sa dozviete v našom staršom článku:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok