Škrupinky z vajíčok nevyhadzujte: Využijete ich ako liek, v záhrade a dokonca aj do kávy

TA3/zm
20.12.2022 08:00

Nemusíte raziť trend bezodpadovej domácnosti, ale škrupinky z olúpaných alebo rozbitých vajíčok by ste rozhodne nemali vyhadzovať. Majú prekvapivo všestranné využitie.

Škrupinky z vajíčok nevyhadzujte: Využijete ich ako liek, v záhrade a dokonca aj do kávy
Pexels

Trvá približne 24 až 28 hodín, kým sliepka vytvorí a znesie jedno vajce. A z toho 20 hodín potrebuje len na vytvorenie škrupinky. Aj to svedčí o tom, že je bohatá na vitamíny a minerály, ktorých silu dokážete v domácnosti využiť skutočne najrozličnejšími spôsobmi.

Doplňte vápnik

Škrupiny z vajíčok tvorí až z 90 % vápnik, a ak vám práve ten chýba, ľahko si ho nimi doplníte. Stačí, keď rozdrvíte škrupinu na jemno, zalejete vodou a necháte lúhovať do ďalšieho dňa. Takto pripravenú vodu, samozrejme precedenú, skladujte v chladničke a popíjajte denne aspoň za pohár.

Vylepšite kávu

Škrupiny neutralizujú kyslú chuť kávy, takže ak vám druh ktorý ste kúpili, nie je až tak po chuti, pridajte rozmrvenú škrupinu z jedného vajíčka do filtra kávovaru.

Biela bielizeň

Na zažltnutú bielizeň si ženy v minulosti brali na pomoc citrón, ale aj škrupinky. Plátok citrusu a podrvenú škrupinu pridajte k danej veci do pracieho uzatvárateľného vrecka, aby sa vám nemrvila po celej práčke, a hoďte klasicky do bubna oprať. 

Do záhrady

Aj v záhrade sa dajú vaječné škrupiny využiť, a to dvojakým spôsobom. Prvý je vyrobiť si prírodné hnojivo. Stačí škrupinky len zaliať vodou a nechať niekoľko dní postáť v krhle. Na to, že to funguje a živiny sa do vody uvoľnili, vás bude upozorňovať aj typický vajíčkový zápach.

Druhá možnosť je z rozdrvených vajíčok urobiť okolo rastliniek kruh, vďaka čomu vytvoríte pre slimákov prírodnú bariéru a nebudú vám pojedať z úrody.

Vyčistite fľaše

Ak máte na dne fľaše usadeninu, ktorej sa neviete len tak jednoducho zbaviť, namrvte do nej škrupinu z vajíčka, zalejte vodou a nechajte najskôr odpočívať niekoľko hodín. Potom uzatvorenou fľašou pohrkajte, kedy škrupiny urobia svoje aj mechanickým spôsobom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok