Najlepšie volské oko vďaka profi radám: Už len pri výbere panvice môžete zlyhať

TA3/zm
4.3.2023 10:00

Geniálne na raňajky, rovnako na večeru. Možností, ako pripraviť vajíčka, je viacero a volské oko patrí spolu s praženicou k tým najobľúbenejším.

Najlepšie volské oko vďaka profi radám: Už len pri výbere panvice môžete zlyhať
Pexels

Zdanlivo jednoduché jedlo, no aj pri príprave volského oka sa dá kadečo pokaziť.

Správna panvica

Volské oko potrebuje nepriľnavý povrch panvice. Možno by ste pri príprave necítili rozdiel, ale keď budete jedlo prekladať na tanier, mohlo by sa vajíčko v prípade inej panvice roztrhnúť.

S prípravou sa neponáhľajte a vajce na panvicu rozbite, až keď poriadne rozpálená. Len tak zostane volské oko šťavnaté a nebude vysušené.

Maslo nie olej

Aj keď je povrch panvice nepriľnavý, nejaký tuk na prípravu vajíčok potrebujete. Najlepšie z toho vychádza maslo, potom masť a až na treťom mieste je olej. Maslo však dodá volskému oku príjemnú chuť a chrumkavé okraje bielka.

Čerstvé a teplé vajcia

O čerstvosti hádam nemusíme ani diskutovať. Aj keď sa vajíčka budú tepelne upravovať, mali by byť čerstvé. Okrem iného aj preto, že v takm vajíčku držia bielkoviny lepšie po kope a nebude sa volské oko trhať. Podstatná je aj ich teplota. Ako pri väčšine pokrmov, aj pri tomto by mali mať izbovú teplotu. Tú docielite rýchlejšie napríklad namočením do horúcej vody.

Polievajte tukom

Panvica je rozpálená, maslo roztopené, vajíčka sa smažia. Pred vami je posledný krok, vďaka ktorému bude žĺtok uvarený, ale tekutý. Polievajte volské oko rozpusteným tukom. Výsledkom bude rovnomerná tepelná úprava a dokonalá výsledná chuť.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok