Cholesterol, vegán alebo prázdna chladnička? Takto v kuchyni nahradíte vajíčka

TA3/zm
7.7.2021 08:00

Je mnoho dôvodov, prečo potrebujete vynechať vajíčka zo svojho jedálneho lístka. Možno ide o vaše presvedčenie a dali ste sa na vegánstvo, alebo máte zvýšený cholesterol. A niekedy skrátka chýba táto základná potravina v chladničke v tom najnevhodnejšom čase, keď už máte jedlo rozvarené. Poradíme vám, ako vajcia jednoducho nahradiť.

Cholesterol, vegán alebo prázdna chladnička? Takto v kuchyni nahradíte vajíčka
Pexels/Kaboompics .com

Ak hľadáte praktickú náhradu vajec aj v tých najtradičnejších jedlách, ktoré si bez nich neviete predstaviť, ste na správnom mieste. Všetko sa dá, aj piecť bez vajec, dokonca i vyprážať.

Vajcia do koláčov

Jedna zo základných surovín, ktoré idú takmer do každého cesta pri príprave múčnikov. Bez vajec si mnohé gazdinky nedokážu predstaviť pečenie, keďže majú funkciu zlepiť jednotlivé ingrediencie do kopy.

Pritom až dva druhy semiačok v kombinácii s vodou fungujú v prípade múčnikov ako lepidlo. Použiť môžete chia i ľanové semienka. Jedna polievková lyžička mletých ľanových semienok sa kombinuje s tromi lyžicami vody. V prípade chia to je jedna polievková lyžica plus sedem lyžíc vody.

Napučanie trvá v oboch prípadoch niekoľko minút a tento pomer slúži namiesto jedného vajíčka.

Keby ste chceli robiť do koláča krém, ktorý podľa vás stojí a padá na vajíčkach, aj v tomto prípade sa dajú nahradiť, napríklad rozpučeným zrelým banánom alebo arašidovým maslom.

Náhrada vajec Pexels/Karolina Grabowska

Praženica bez vajec

Neviete si predstaviť raňajky bez žĺtkov a bielkov? Chuť praženice prirom môžete dosiahnuť aj bez použitia vajec. Inšpirujte sa vegánskou kuchyňou a skúste si rovnakým spôsobom pripraviť lahôdkové droždie alebo tofu.

Týmito ingredienciami môžete vajce nahradiť napríklad aj v šalátoch. Droždie i tofu totiž obsahujú síru, ktorá arómou pripomína práve vajcia.

Náhrada vajec Pexels/Polina Tankilevitch

Trojobal inak

Treťou veľmi častou situáciou, kedy v kuchyni využívame vajíčka, je vyprážanie. Trojobal v zložení múka, vajce a strúhanka môže mať celkom novú podobu, ak produkt sliepok nahradíte hustým sojovým alebo mandľovým mliekom.

Keby ste sa chceli inšpirovať vegánmi, môžete hľadať aj hrachovú múku, ktorá v kombinácii s vodou splní presne tie lepkavé vlastnosti, ktoré si trojobal žiada.      

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok