Vajíčka olúpete raz-dva: Škrupinu odstránite týmito trikmi bez toho, aby ste porušili bielok

TA3/zm
3.12.2022 10:00

Niekedy sa vám podarí zbaviť vajíčko škrupinky bez toho, aby ste ho poškodili. Inokedy nejde olúpať ani za svet a výsledok vyzerá, ako by už niekto z vajíčka odhryzol. Ak budete dodržiavať niektorú z týchto zásad, podarí sa vám vždy skvelý výsledok.

Vajíčka olúpete raz-dva: Škrupinu odstránite týmito trikmi bez toho, aby ste porušili bielok
Pexels

Pekne olúpané vajíčka na tvrdo síce do vianočného šalátu nepotrebujete, ale ak budete zdobiť misu, iste sa vám tieto fígle zídu. Vďaka nim dáte škrupinku dole raz-dva a bez toho, aby ste poškodili povrch samotného vajíčka.

Varenie so sódou

Prvá možnosť, ako si uľahčiť lúpanie uvarených vajec, je myslieť na to už pri ich varení. Podľa viacerých šéfkuchárov funguje, ak do vody, v ktorej sa varia, pridáte trochu jedlej sódy. Počas varu sa spojí so škrupinkou a tá bude následne pružnejšia, takže pôjde ľahko dole, prakticky pár ťahmi.

Teplotný šok

Najznámejší trik, ako ošúpať vajíčka bez poškodenia, je hneď po dovarení vymeniť vriacu vodu za studenú. Škrupinka dostane teplotný šok a pôjde ľahšie oddeliť od jadra. Na to je však dôležité vyliať horúcu vodu celú a komplet obsah hrnca vymeniť za vodu ľadovú. Ak to robíte len odliatím vriacej a priliatím studenšej vody, nikdy nedosiahnete požadovaný výsledok.

Poklepať lyžičkou

Pri lúpaní vajíčok na tvrdo si mnohí pomáhajú lyžičkou, keď ňou poklepú po najoblejšej strane. Na to, aby sa vám darilo škrupinu odstrániť hladko, však potrebujete po ňou vytvoriť tlak vzduchu, a tak funguje poklepanie po oboch „koncoch“ vajíčka. Pri tejto technike sa uistite, že sa porušila aj blanka pod škrupinou, inak vaša snaha vyjde na zmar.

Gúľanie vajíčka

Ďalší fígeľ, ktorý pri lúpaní funguje, je pogúľať vajíčko pod celou plochou dlane po kuchynskej doske. Ide o rovnaký princíp ako pri poklepávaní lyžičkou. Pod škrupinu sa dostane tlak vzduchu, tým pádom pôjde krásne stiahnuť jedným ťahom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok