Británia plánuje poslať na Ukrajinu 600 striel Brimstone, oznámil Wallace

ta3 čtk
19.1.2023 16:09

Británia plánuje poslať na Ukrajinu 600 laserom navádzaných striel Brimstone, oznámil dnes britský minister obrany Ben Wallace po rokovaní so svojimi kolegami z Poľska a pobaltských krajín na vojenskej základni v estónskej Tape. Ruskému prezidentovi Vladimírovi Putinovi odkázal, že spojencov podpora Ukrajiny "neomrzí", píše agentúra Reuters.

Británia plánuje poslať na Ukrajinu 600 striel Brimstone, oznámil Wallace
TASR - Pavel Neubauer

Wallace hovoril o ďalšom balíku vojenskej pomoci, ktorý Londýn už predtým oznámil, vrátane tankov Challenger. Špecifikoval, aký typ striel Británie na Ukrajinu pošle. "Môžem povedať, že dodáme ďalších 600 striel Brimstone, ktoré budú mimoriadne dôležité na to, aby Ukrajina ovládla bojisko," uviedol. Tieto strely sú určené predovšetkým na ničenie obrnenej techniky. Aj keď obvykle bývajú vo vybavení lietadiel alebo vrtuľníkov, ukrajinská armáda ich odpaľuje z automobilov.

Wallace dodal, že spojenci Ukrajiny počítajú s tým, že jej podpora je "beh na dlhú trať". "Ak prezident Putin stavia na to, že nás to tento rok prestane baviť, mýli sa. Budeme (podporu) plánovať na tento rok, ďalší rok aj nadchádzajúce roky," povedal Wallace.

Schôdzka sa koná v čase, keď Ukrajina nalieha na krajiny, ktoré ju podporujú, aby jej dodali urýchlene tanky a systémy protileteckej obrany. Ide hlavne o nemecké tanky Leopard, ktoré sa Berlín doteraz zdráha na Ukrajinu dodať a ktoré Ukrajine niekoľko krajín ponúklo, ale nesmie jej ich poskytnúť bez nemeckého súhlasu. Litovský minister obrany Arvydas Anušauskas na schôdzke v Tape povedal, že "naliehame na tých, ktorí môžu Ukrajine podporiť dodávky tankov, aby tak urobili".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok