Česko bude opravovať vojenskú techniku ​​používanú na Ukrajine

ta3 čtk
19.1.2023 17:21

Kľúčovou súčasťou ďalšej českej vojenskej pomoci Ukrajine bude údržba už skôr poskytnutej techniky. Vyplýva to z vyhlásenia vydaného po rokovaní ukrajinských spojencov po stretnutí na vojenskej základni v estónskej Tape. Britský minister obrany Ben Wallace oznámil, že jeho krajina plánuje poslať na Ukrajinu 600 laserom navádzaných striel Brimstone. Poľsko potvrdilo, že je ochotné svojmu susedovi poskytnúť rotu tankov Leopard-2, vrátane 1000 kusov munície, píše agentúra Reuters. Schôdzka sa konala deň pred rokovaním kontaktnej skupiny pre Ukrajinu v nemeckom Ramsteine.

Británia sa chystá dodať Ukrajine tanky Challenger 2, píše denník Financial Times
TASR/AP

Wallace hovoril o ďalšom balíku vojenskej pomoci, ktorý Londýn už predtým oznámil, vrátane tankov Challenger. Špecifikoval, aký typ striel Británie na Ukrajinu pošle. "Môžem povedať, že dodáme ďalších 600 striel Brimstone, ktoré budú mimoriadne dôležité na to, aby Ukrajina ovládla bojisko," uviedol. Tieto strely sú určené predovšetkým na ničenie obrnenej techniky. Aj keď obvykle bývajú vo vybavení lietadiel alebo vrtuľníkov, ukrajinská armáda ich odpaľuje z automobilov.

Poľsko chce poslať na Ukrajinu protiletecké kanóny S-60, vrátane 70.000 kusov munície, Lotyšsko desiatky prenosných kompletov protileteckej obrany Stinger, dva vrtuľníky M-17, desiatky guľometov, drony a chce vycvičiť 2000 ukrajinských vojakov. Estónsko poskytne Kyjevu napríklad desiatky húfnic FH-70 a D-30 a tiež protitankové raketomety s muníciou. Dánsko daruje Ukrajine 19 samohybných húfnic Caesar francúzskej výroby. "Mám radosť, že sme pre túto vec získali širokú podporu parlamentu a budeme môcť caesarmi podporiť boj Ukrajincov za slobodu," uviedol dánsky minister obrany Jakob Ellemann-Jensen.

Britský minister Wallace tiež povedal, že spojenci Ukrajiny počítajú s tým, že jej podpora je "beh na dlhú trať". "Ak prezident (Vladimir) Putin vsádza na to, že nás to tento rok prestane baviť, mýli sa. Budeme (podporu) plánovať na tento rok, na ďalší rok aj na nadchádzajúce roky," povedal Wallace.

Estónska schôdza sa uskutočnila v čase, keď Ukrajina nalieha na krajiny, ktoré ju podporujú, aby jej urýchlene dodali tanky a systémy protileteckej obrany. Ide hlavne o nemecké tanky Leopard, ktoré sa Berlín doteraz zdráha poskytnúť a ktoré Ukrajine niekoľko krajín ponúklo, ale nesmie ich dodať bez nemeckého súhlasu. Litovský minister obrany Arvydas Anušauskas na schôdzke v Tape povedal, že "naliehame na tých, ktorí môžu Ukrajinu podporiť dodávkou tankov, aby tak urobili". Šéf poľského rezortu obrany Mariusz Blaszczak povedal, že dúfa, že sa Nemecko stane súčasťou koalície krajín, ktoré Ukrajine leopardy pošlú.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok