Porážka Ruska na Ukrajine môže vyvolať jadrovú vojnu, varoval NATO bývalý ruský prezident

TA3 ČTK
19.1.2023 12:51

Bývalý ruský prezident Dmitrij Medvedev vo štvrtok varoval Severoatlantickú alianciu, že porážka Ruska na Ukrajine by mohla vyvolať jadrovú vojnu. Podľa agentúry Reuters vyjadrenie odráža mieru znepokojenia Moskvy nad zvýšenými dodávkami západných zbraní Ukrajine.

Porážka Ruska na Ukrajine môže vyvolať jadrovú vojnu, varoval NATO bývalý ruský prezident
TASR/AP

"Porážka jadrovej mocnosti v konvenčnej vojne môže vyvolať jadrovú vojnu," uviedol na Telegrame spojenec ruského prezidenta Vladimira Putina Medvedev, ktorý teraz pôsobí ako podpredseda vplyvnej bezpečnostnej rady. "Jadrové mocnosti nikdy neprehrali veľké konflikty, na ktorých by závisel ich osud," dodal bývalý prezident z rokov 2008 až 2012, ktorého vyjadrenia na sociálnych sieťach boli v posledných mesiacoch často vyhrotene protizápadné.

Predstavitelia NATO a ďalších spojencov Ukrajiny, ktorí sa majú v piatok stretnúť na leteckej základni Ramstein v Nemecku na rozhovory o ďalšej vojenskej podpore Ukrajiny, by sa podľa neho mali zamyslieť nad rizikami svojho počínania. Rusko a Spojené štáty sú zďaleka najväčšie jadrové mocnosti, vlastní približne 90 percent jadrových hlavíc na svete. Konečné rozhodnutie o použití jadrových zbraní spočíva na prezidentovi Putinovi.

Na otázku, či Medvedevove výroky znamenajú, že Rusko eskaluje krízu na novú úroveň, dnes hovorca Kremľa Dmitrij Peskov odpovedal: "Nie, to rozhodne neznamená." Podľa neho je Medvedevovo vyjadrenie plne v súlade s ruskou jadrovou doktrínou, ktorá umožňuje jadrový úder v reakcii na "agresiu proti Ruskej federácii konvenčnými zbraňami, keď je ohrozená samotná existencia štátu".

Putin označuje ruskú "špeciálnu vojenskú operáciu" na Ukrajine za existenčný boj s agresívnym a arogantným Západom a v minulosti vyhlásil, že Rusko použije všetky dostupné prostriedky na svoju obranu aj ochranu svojho ľudu proti akémukoľvek agresorovi.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok