Špión alebo hrdina? Ukrajinský podnikateľ poznal presný dátum invázie a varoval aj pred útokom na Kyjev

TA3 ČTK
19.1.2023 14:15

Ukrajinský podnikateľ Denys Kirjejev, ktorý sa zúčastnil rusko-ukrajinských mierových hovorov a ktorého vlani v marci zabili príslušníci ukrajinskej tajnej služby SBU, poznal presný dátum ruskej invázie na Ukrajinu a úrady varoval pred útokom na Kyjev. Píše to denník The Wall Street Journal (WSJ) v obsiahlom materiáli, v ktorom sa snaží dopátrať, či bol Kirjejev ruský špión alebo ukrajinský hrdina.

Špión alebo hrdina? Ukrajinský podnikateľ poznal presný dátum invázie a varoval aj pred útokom na Kyjev
TASR/AP

Štyridsaťpäťročný bankár Kirjejev, ktorý mal dobré známosti medzi členmi ruskej elity, podľa WSJ spolupracoval s ukrajinskou rozviedkou od jari 2021, na jeseň toho istého roku potom bol jedným z prvých, kto varoval pred plnohodnotnou ruskou inváziou. 

V popoludňajších hodinách 23. februára 2022 Kirjejev odovzdal šéfovi ukrajinskej vojenskej rozviedky Kyrylovi Budanovovi najčerstvejšie spravodajské informácie: ruský prezident Vladimir Putin práve vydal rozkaz na druhý deň skoro ráno začať inváziu. Kirjejev tiež poznal miesto, z ktorého ruské jednotky povedú hlavný útok na ukrajinskú metropolu – letisko Hostomel. "Nebyť Kirjejeva, s najväčšou pravdepodobnosťou by bol Kyjev dobytý," cituje WSJ Budanovova, podľa ktorého varovanie poskytlo Ukrajine niekoľko cenných hodín potrebných na presun jednotiek a vybavenia.

Keď sa Ukrajincom podarilo zmariť ruské plány na rýchle ovládnutie ukrajinskej metropoly, Budanov požiadal Kirjejeva, aby sa zúčastnil mierových rokovaní medzi Ruskom a Ukrajinou. Vojenská jednotka dúfala, že jeho známosti Kyjevu pri vyjednávaní pomôžu. Podnikateľ sa okrem iného poznal s dvoma členmi ruskej delegácie. "Kirjejev vedel, že verejné angažmán v konflikte bude riskantné, a nechcel tam ísť. Roky pestoval vzťahy na oboch stranách hranice," píše WSJ a pripomína, že sa podnikateľ nakoniec mierových rokovaní zúčastnil.

Večer pred začiatkom druhého kola rokovaní o mieri v Bielorusku podľa Budanova Kirjejevovi volali z kancelárie šéfa kontrarozviedky pri SBU Oleksandra Poklada. Poklad aj hovorcovia SBU odmietli podľa WSJ žiadosť o komentár s odkazom na ochranu štátnych tajomstiev. Agenti SBU Kirjejeva zatkli nasledujúci deň, na začiatku minulého marca, pri ceste na kyjevskú stanicu. O hodinu a pol neskôr bol nájdený mŕtvy na chodníku v centre Kyjeva, s ranou po projektile v zátylku.

WSJ píše, že Kirjejev zomrel ako zradca, ale pochovaný bol ako hrdina. Zatiaľ čo ukrajinské médiá písali o podozrení z kolaborácie s Ruskom, ukrajinské ministerstvo obrany hovorilo o hrdinskej smrti. Kirjejev bol pochovaný s vojenskými poctami na kyjevskom Bajkovovom cintoríne, medzi hrobmi ukrajinských hrdinov.

V nasledujúcich mesiacoch ukrajinská vláda donútila odísť z ich funkcií desiatky predstaviteľov prokuratúry či bezpečnostných služieb, v polovici júla potom ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj zbavil funkcie šéfa SBU Ivana Bakanova. Celkovo sa Kyjev zaoberá viac ako 650 prípadmi velezrady zo strany vládnych úradníkov, píše WSJ.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok