ONLINE: Exilová opozícia vyzýva Rusov v zahraničí, aby sa vzbúrili proti vojne

ta3 tasr čtk čt24
10.1.2023 06:40

Predstavitelia ruskej opozície a kritici Kremľa žijúci v exile vyzvali Rusov žijúcich v zahraničí, aby sa 24. februára zúčastnili na protestoch proti vojne. Udalosti na Ukrajine sme s vami sledovali online.

ONLINE: Exilová opozícia vyzýva Rusov v zahraničí, aby sa vzbúrili proti vojne
TASR/AP

00:00 Dnešný ONLINE sme ukončili. Aktuálne informácie vám prinesieme opäť zajtra.

23:25 Šéf Wagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin v utorok večer podľa ruskej agentúry TASS vyhlásil, že jeho bojovníci majú nad Soledarom plnú kontrolu. V centre mesta podľa skupiny ešte bojuje obkľúčená skupina ukrajinských vojakov, ktorá dostala do polnoci ultimátum, aby sa vzdala.

22:49 Západ musí Ukrajine dodať väčšie množstvo moderných zbraní, pretože Rusko zhromažďuje sily na ďalšiu eskaláciu, vyhlásil v utorok prezident Volodymyr Zelenskyj.

22:16 Ukrajinský oligarcha a politik Viktor Medvedčuk bol zbavený ukrajinského občianstva. Príslušný výnos podpísal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, informovala v utorok stanica Rádio Sloboda (RFE/RL).

22:04 Západom neuznaný bieloruský prezident Alexandr Lukšenko odmietol udeliť milosť ruskej občianke Sofii Sapegovej odsúdenej v Bielorusku na šesť rokov väzenia za podnecovanie k nenávisti v spoločnosti a k násiliu voči policajtom. Informovala o tom v utorok rozhlasová stanica Rádio Sloboda (RFE/RL) s odvolaním sa na medializované správy od nevlastného otca odsúdenej.

21:59 Kanadská ministerka obrany Anita Anandová po telefonáte so svojím ukrajinským náprotivkom Oleksijom Reznikovom upresnila, že Kanada chce od USA pre Ukrajinu zaobstarať americko-nórsky systém NASAMS, čo je mobilný raketový systém zem-vzduch, ktorý dokáže vypáliť sedemdesiatdva striel za dvanásť sekúnd. Slúži na zostreľovanie lietadiel, vrtuľníkov a riadených striel v okruhu až štyridsať kilometrov.

21:13 Dvaja poľskí dobrovoľníci, muž a žena, ktorí utrpeli zranenie pri rozdeľovaní humanitárnej pomoci blízko Bachmutu na východe Ukrajiny, sú späť vo vlasti. Lieči sa v nemocnici v Lubline. Oznámila to v utorok na svojom webe spravodajská televízia TVN 24. Podľa hovorcu ministerstva zdravotníctva je stav oboch zranených stabilný, žena ale prišla o nohu.

20:34 Služba bezpečnosti Ukrajiny (SBU), civilná kontrarozviedka, odhalila od začiatku plnohodnotnej ruskej pozemnej invázie vyše šesťsto agentov či špiónov Moskvy a viac ako tristo štyridsať prípadov skončilo na súde. Oznámila to sama SBU.

20:05 Kanada chce od Spojených štátov pre Ukrajinu zaobstarať pokročilý systém protivzdušnej obrany. Podľa agentúry Reuters, ktorá sa odvoláva na nemenovaný vládny zdroj, to dnes kanadský premiér Justin Trudeau oznámil americkému prezidentovi Joeovi Bidenovi. Obaja politici sa stretli v Mexiku na dvojdňovom stretnutí lídrov severoamerických krajín.

19:01 Predstavitelia Spojených štátov a ich spojencov sa na budúci týždeň stretnú na americkej vojenskej základni Ramstein v Nemecku, kde sa uskutoční ďalšie kolo rokovaní o vojenskej podpore Ukrajiny brániacej sa pred ruskými inváznymi silami. V utorkovom vyhlásení to uviedla základňa Ramstein, informuje agentúra AFP, 

18:50 Rusko dramaticky obmedzilo delostrelecké ostreľovanie ukrajinských pozícií, na niektorých úsekoch radu až o 75 percent, uviedla americká televízna stanica CNN na svojom webe s odvolaním sa na zdroje z USA aj Ukrajiny. Ruské delostrelectvo teraz v priemere podľa amerických údajov vypáli 5000 rán za deň namiesto niekdajších 20-tisíc. "Ukrajina disponuje trochu inými číslami," poznamenala k tomu ukrajinská agentúra Unian.

18:43 Šéfka nemeckej diplomacie Annalena Baerbocková dnes navštívila východoukrajinský Charkov, ktorý ťažko zasiahla súčasná ruská agresia. Ukrajincom sľúbila ďalšie zbrane a konkrétnu ponuku pomoci pri ich ceste do Európskej únie. Jej ukrajinský kolega Dmytro Kuleba na Nemecko tlačí, aby Ukrajine dodalo tanky Leopard 2. Z bezpečnostných dôvodov bola návšteva Baerbockovej v ukrajinskom druhom najväčšom meste utajovaná, napísala agentúra DPA.

18:22 Ukrajinskí vojaci začnú s výcvikom zameraným na používanie amerických systémov protivzdušnej obrany Patriot už na budúci týždeň, uviedli pre stanicu CNN dvaja predstavitelia USA oboznámení s touto záležitosťou. 

17:49 Skupina ruských lekárov adresovala prezidentovi Vladimirovi Putinovi otvorený list, v ktorom žiadajú prestať so šikanovaním a mučením odsúdeného opozičného politika Alexeja Navaľného a poskytnúť mu nevyhnutnú zdravotnú starostlivosť. Ako v utorok informovala stanica Rádio Sloboda (RFE/RL), lekári svoj list zverejnili na Facebooku a vyzvali predstaviteľov lekárskej komunity v Rusku, aby sa k nim pripojili.

17:17 Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková navštívila v utorok východoukrajinské mesto Charkov. Stala sa tak prvou členkou nemeckej vlády, ktorá prišla do oblasti blízko frontovej línie, a tiež najvyššie postavenou západnou političkou na návšteve Charkova od začiatku ruskej vojenskej invázie na Ukrajinu vlani vo februári. Informujú agentúry DPA a AFP. 

16:59 Švédska tajná služba SÄPO očakáva, že Rusko zintenzívni aktivity ohrozujúce bezpečnosť Švédska vrátane útokov na telekomunikačné zariadenia a energetickú sieť. Informovala agentúra AP. 

16:22 Na území Arménska sa tento rok nebudú konať vojenské cvičenia Organizácie Zmluvy o kolektívnej bezpečnosti (OZKB), vojenskej aliancie vedenej Ruskom. Vyhlásil to v utorok arménsky premiér Nikol Pašinjan s tým, že nateraz nevidí dôvod na ich organizovanie na území Arménska. Informuje agentúra AFP. 

15:54 Kremeľ v utorok vyhlásil, že Ukrajina a jej západní spojenci reagovali cynicky na 36-hodinové jednostranné prímerie, ktoré ruský prezident Vladimir Putin vyhlásil v čase pravoslávnych Vianoc. Informuje denník The Guardian. 

15:39 Ruská armáda a oddiely súkromnej vojenskej spoločnosti Vagner ovládajú väčšinu územia mesta Soledar v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. Informovala o tom britská stanica BBC s odvolaním sa na situačnú správu britského ministerstva obrany z utorka dopoludnia.

14:48 Rusko vlani hospodárilo s rozpočtovým deficitom 3,3 bilióna rubľov, čo je zhruba 2,3 percenta hrubého domáceho produktu (HDP). Povedal to minister financií Anton Siluanov. Na vine sú podľa západných médií náklady na vojnu na Ukrajine. Rusko pôvodne plánovalo prebytkový rozpočet, napriek deficitu sú ale jeho verejné financie stále vo veľmi dobrej forme, uviedla agentúra Bloomberg.

14:15 Náčelníkom hlavného štábu ruských pozemných síl sa stal generálplukovník Alexander Lapin, informovali ruské médiá. Kremeľ zatiaľ jeho povýšenie nepotvrdil ani nevyvrátil. Stúpenci ruskej vojenskej agresie na Ukrajine Lapina viní z chýb počas invázie do susednej krajiny, poznamenala stanica BBC na svojom ruskojazyčnom webe.

13:38 Rusko bude pokračovať vo vyvíjaní svojej jadrovej triády - balistických rakiet, ponoriek a strategických bombardérov - pretože tieto zbrane mu zaisťujú suverenitu. Vyhlásil to v utorok ruský minister obrany Sergej Šojgu.

13:03 Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová vyhlásila, že EÚ bude vyvíjať na Rusko tlak prostredníctvom sankcií tak dlho, ako to bude potrebné.

12:46 NATO a EÚ musia ďalej posilniť spoluprácu s ohľadom na ruskú hrozbu, povedal Stoltenberg. Spojenci podľa neho musia ešte silnejšie podporovať Ukrajinu. Lídri oboch blokov podpísali historicky tretiu spoločnú deklaráciu, v ktorej potvrdili podporu Ukrajiny a snahu prinútiť Rusko k ukončeniu vojny.

12:27 Rusko v súčasnosti na Ukrajine bojuje proti Severoatlantickej aliancii vedenej Spojenými štátmi. Vyhlásil to v utorok jeden z najbližších spolupracovníkov prezidenta Vladimira Putina - tajomník ruskej Bezpečnostnej rady Nikolaj Patrušev. Píše o tom Reuters.

12:16 Ruský generálplukovník Alexandr Lapin bol vymenovaný do funkcie náčelníka generálneho štábu pozemných vojsk ruskej armády napriek kritike jeho výkonu na Ukrajine. V utorok to s odvolaním sa nemenovaný zdroj uviedla ruská štátna agentúra TASS, informuje agentúra Reuters. 

11:53 Britské ministerstvo obrany v pravidelnej rannej správe hovorí o tom, že ruské sily a žoldnieri z Wagnerovej skupiny pravdepodobne ovládajú väčšinu obývaných častí Soledaru, o ktorý obe strany zvádzajú prudké boje.

11:01 Ukrajina vyviezla od začiatku súčasnej sezóny viac než 23 miliónov ton obilia. V porovnaní s exportom v predchádzajúcej sezóne to znamená pokles o takmer 30 %. Poukázali na to tento týždeň zverejnené údaje ukrajinského ministerstva poľnohospodárstva, o ktorých informovala agentúra Reuters. 

11:00 Rusko v súčasnosti na Ukrajine bojuje proti Severoatlantickej aliancii vedenej Spojenými štátmi. Vyhlásil to v utorok jeden z najbližších spolupracovníkov prezidenta Vladimira Putina - tajomník ruskej Bezpečnostnej rady Nikolaj Patrušev. Informuje o tom Reuters. 

10:10 Pri ruských útokoch na Doneckú oblasť bolo zranených šesť civilistov, píše The Kyiv Independent. Podľa šéfa Doneckej oblasti Pavla Kyrylenka boli 9. januára v Bachmute zranení štyria ľudia a v Kurachivke dvaja.

9:59 Ruská vojenská loď vybavená hypersonickými zbraňami absolvovala cvičenie v Nórskom mori. Oznámilo to v utorok ruské ministerstvo obrany, informuje agentúra Reuters. 

9:58 Ruské útoky zabili dvoch ľudí a dvaja zranili v Nevskej v Luhanskej oblasti, informuje The Kyiv Independent. Obec leží blízko západnej hranice Luhanskej oblasti a oslobodená bola od ruskej okupácie v októbri. Ostreľovaná bola ruskými silami 9. januára, uviedla vojenská správa Luhanskej oblasti.

9:36 Šéf Sumskej oblasti na severovýchode Ukrajiny na Telegrame napísal, že len obce v tomto regióne v pondelok čelili 94 útokom delostrelectva, z raketometov a dronov bez toho, aby si údery vyžiadali obete.

9:27 Ruské sily dosiahli mierny pokrok v bojoch o mesto Bachmut na východe Ukrajiny, kde Moskva útočí už niekoľko mesiacov. Informuje o tom britské ministerstvo obrany. 

8:43 Rusko vedie veľké ofenzívy na troch miestach v snahe obsadiť celú Doneckú oblasť: pri Bachmute, Avdijivke a Lymane, informuje ukrajinský generálny štáb.

8:28 Nemecký kancelár Olaf Scholz v pondelok v Berlíne bránil svoju politiku dodávok zbraní Ukrajine a odmietol kritiku, že bol príliš váhavý po vypuknutí vojny. "Nemecko stojí v popredí v podporovaní Ukrajiny," povedal Scholz a spomenul nielen finančnú a humanitárnu pomoc, ale tiež dodávky zbraní. V tomto ohľade bude zodpovedne pokračovať, a zaviazal sa, že urobí to, čo je "v tejto veci správne a dobré pre Ukrajinu a pre mier v Európe". 

8:00 Kyjevský autoservis dáva druhý život schátraným vozidlám, aby ich dal do poriadku a poslal na front, kde poslúžia na zásobovanie ukrajinskej armády v pokračujúcej vojne, píše agentúra AFP.

7:20 Rusko zostavuje podľa ukrajinskej armády zoznamy detí, ktoré ešte chodia do školy, pre budúcu mobilizáciu, píše The Kyiv Independent. Centrum národného odporu ukrajinskej armády uviedlo, že ruská armáda zostavuje zoznamy tých, ktorí môžu byť mobilizovaní po ukončení štúdia, počnúc tými, ktorí dosiahnu plnoletosť v roku 2023.

7:09 Poradca amerického prezidenta pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan v pondelok pripustil, že predaj  bezpilotných lietadiel iránskej výroby Rusku môže znamenať, že Irán takto prispieva k vojnovým zločinom. "Ich zbrane sa používajú na zabíjanie civilistov na Ukrajine a na uvrhnutie miest do chladu a tmy, čo z nášho pohľadu stavia Irán do pozície, v ktorej môže potenciálne prispieť k páchaniu rozsiahlych vojnových zločinov," povedal Sullivan pred novinármi. 

6:51 Ruské útoky zabili od začiatku roka štyroch civilistov v Záporožskej oblasti. Podľa guvernéra Záporožskej oblasti Oleksandra Starucha došlo od 1. januára k viac ako 600 útokom, vrátane ostreľovania a raketových útokov na civilnú infraštruktúru a mestá.

6:40 Ruské úrady v pondelok oznámili paralelné trestné stíhania dvoch prominentných kritikov Kremľa. Ide o známeho herca Artura Smoľjaninova, kritického voči vojne na Ukrajine, ako aj o podnikateľa a stúpenca ruskej opozície Borisa Zimina, píše agentúra AP. 

6:33 Lídri EÚ a NATO podpíšu spoločné vyhlásenie na podporu Ukrajiny. V historicky tretej spoločnej deklarácii, ktorej dojednanie sa kvôli rozdielnym predstavám členských krajín oneskorilo o niekoľko mesiacov, sa oba bloky vymedzia voči ruskej hrozbe a rastúcemu čínskemu vplyvu v otázke globálnej bezpečnosti.

6:32 Predstavitelia ruskej opozície a kritici Kremľa žijúci v exile, ktorí s cieľom jednotiť odporcov agresie Ruska voči Ukrajine založili "protivojnový výbor", v pondelok vyzvali Rusov žijúcich v zahraničí, aby sa 24. februára zúčastnili na protestoch proti vojne na Ukrajine.

6:30 Situáciu v súvislosti s vojnou na Ukrajine sme s vami sledovali aj včera.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok