Na východe Ukrajiny zúri bitka o Soledar. Prečo je pre Rusov kľúčový?

ta3 čtk
11.1.2023 12:52

Na východe Ukrajiny v Doneckej oblasti v posledných dňoch zúri bitka o Soledar. Ide o neveľké mesto, kde sa do vojny ťažila soľ, a v ktorom po ťažkých bojoch podľa ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského neostal "skoro žiaden celý múr" a nezostal "skoro žiadny život". Kto má Soledar v súčasnej dobe pod kontrolou, nie je jasné.

Na východe Ukrajiny zúri bitka o Soledar. Prečo je pre Rusov kľúčový?
TASR/AP

O jeho strategickom význame sa vedú diskusie, ale podľa britskej stanice BBC by jeho dobytie uľahčilo Rusom prístup k Bachmutu a skomplikovalo zásobovanie ukrajinských obrancov. V Soledare, ktorý sa nachádza niekoľko kilometrov severovýchodne od Bachmutu, do začiatku ruského vpádu na Ukrajinu vlani vo februári žilo približne 10-tisíc ľudí. Sídli tam štátny podnik Artemsil, ktorý je podľa BBC najväčším producentom kuchynskej soli vo východnej a strednej Európe. Závod kvôli vojne zatvorili už vlani na jar, čo na Ukrajine spôsobilo nedostatok soli.

Želanie šéfa Wagnerovcov

Agentúra Reuters pred niekoľkými dňami s odvolaním sa na zástupcu Bieleho domu napísala, že snaha Rusov zmocniť sa Bachmutu a Soledaru zrejme súvisí so želaním šéfa ruskej žoldnierskej Wagnerovej skupiny Jevgenija Prigožina získať kontrolu nad tamojšími ložiskami soli a sádrovca. Britské ministerstvo obrany vo svojej utorkovej analýze bojov podotklo, že niektoré boje sa zamerali na vstupy do nepoužívaných soľných štôlní. Obe strany sa podľa neho pravdepodobne obávajú, že by mohli byť využité na prieniky za ich obranné línie.

Prigožin v utorok večer vyhlásil, že jeho jednotky získali nad Soledarom kontrolu, iba v centre podľa neho ešte bojuje obkľúčená skupina ukrajinských vojakov. Hovorca východného zoskupenia ukrajinských síl Serhij Čerevatyj v stredu túto informáciu poprel. Tvrdenie jednotlivých strán nie je možné bezprostredne nezávisle overiť. Americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW) vo svojej najnovšej správe o vývoji bojov uvádza, že sa ruským jednotkám doteraz nepodarilo Soledar úplne dobyť.

Soledar býva nazývaný kľúčom k Bachmutu, ktorý sa Moskva snaží obsadiť už mesiace. Prípadná strata Soledaru by podľa stanice znamenala oslabenie ľavého krídla ukrajinskej obrany Bachmutu a otvorila Rusom cestu k útoku zo severu, ktorý by však nebol jednoduchší ako z inej strany. Veľa sa hovorí o odrezaní ukrajinskej zásobovacej trasy v oblasti. BBC však upozorňuje, že ukrajinskí obrancovia Bachmutu môžu zásoby stále dostávať zo západu po dvoch cestách, napríklad cez obec Časiv Jar.

Prienik do Bachmutu

BBC považuje obsadenie Soledaru za významné z dvoch dôvodov. Po prvé by umožnilo Rusom priblížiť sa k Bachmutu a invázne vojská by mohli využiť rozsiahle siete soľných banských tunelov, aby prenikli na územie kontrolované Ukrajincami. Po druhé by invázne sily mohli odrezať Bachmut od hlavnej zásobovacej línie z neďalekého Slovjansku.

Podľa agentúry Reuters by získanie Soledaru poskytlo ruským jednotkám výhodu v boji o Bachmut. A ovládnutie tohto mesta, ktoré leží na zásobovacej trase medzi Doneckou a Luhanskou oblasťou, by Rusom umožnilo vytvoriť platformu pre postup na dve väčšie centrá - Kramatorsk a Slovjansk. Podobne hodnotí situáciu aj agentúra AP.

Podľa ruskej služby BBC je Soledar, rovnako ako Bachmut, pre Moskvu dôležitý predovšetkým z hľadiska reputácie po tom, čo invázne vojská začali pod tlakom ukrajinskej ofenzívy strácať množstvo obsadených ukrajinských miest. Dobytie Soledaru by pre Kremeľ bolo propagandistickým víťazstvom, ktoré by mohol predložiť domácim kritikom vojny na Ukrajine. Ukrajinský vojenský analytik Oleh Ždanov sa domnieva, že z operačného hľadiska nie je nijako dôležitý Soledar ani Bachmut, avšak Rusko sa pokúša dokázať celému svetu, že jeho armáda je schopná víťaziť.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok