Poľsko daruje Ukrajine rotu tankov Leopard. Musí sa ubrániť, povedal Duda Zelenskému

ta3 čtk
11.1.2023 15:54

Poľsko sa rozhodlo odovzdať Ukrajine rotu tankov Leopard 2, stane sa tak v rámci medzinárodnej koalície, povedal dnes poľský prezident Andrzej Duda podľa spravodajskej televízie TVN 24. Až doteraz Západ aj napriek ukrajinskému naliehaniu poskytoval krajine, ktorá sa od vlaňajšieho februára bráni ruskej ozbrojenej agresii, len tanky ešte sovietskej konštrukcie či ich modernizovanej verzie.

Poľsko daruje Ukrajine rotu tankov Leopard. Musí sa ubrániť, povedal Duda Zelenskému
TASR/AP

"Ukrajina sa musí ubrániť. Neubráni sa však bez našej podpory," povedal Duda, ktorý sa dnes v Ľvove na západe Ukrajiny stretol so svojím ukrajinským náprotivkom Volodymyrom Zelenským. Ten podľa televízie Polsat Poľsku za jeho rozhodnutie vyjadril vďačnosť. Na stretnutí vo Ľvove sa zúčastnil aj litovský prezident Gitanas Nauséda.

"Bude odovzdaná rota tankov Leopard v rámci budovanej koalície. Pretože, ako viete, musí byť splnený aj rad formálnych požiadaviek, udelenie súhlasu a tak ďalej, ktoré sú potrebné, ale predovšetkým chceme, aby to bola medzinárodná koalícia," povedal Duda na spoločnej tlačovej konferenciu podľa televízie Polsat.

Podľa agentúr býva obvykle v jednej rote 14 tankov Leopard 2 (tri čaty po štyroch kusoch plus tank veliteľa roty a tank jeho zástupcu), v niekdajšom východnom bloku ale rota obvykle mala len desať tankov (tri čaty po troch tankoch a tank veliteľa roty).

"Zatiaľ nie je jasné, akú medzinárodnú koalíciu mal poľský prezident na mysli," napísal na svojom webe denník Ukrajinska pravda. Upozornil tiež, že odovzdanie tankov by vyžadovalo súhlas Nemecka s ich reexportom, už v utorok sa ale objavila informácia, že Berlín doteraz takúto žiadosť od spojencov neobdržal. A Nemecko sa obáva eskalácie konfliktu, dodal ukrajinský denník.

V poľskej tlači sa už skôr objavili správy, podľa ktorých by tanky Leopard nemeckej výroby mala Ukrajine odovzdať koalície západných štátov. Tanky Leopard 2 má vo výzbroji okrem nemeckej a poľskej armády aj Dánsko, Nórsko, Španielsko či Kanada, alebo aj Švédsko a Fínsko, ktoré však ešte nie sú členmi Severoatlantickej aliancie. Holandsko, ktoré predtým prevádzkovalo stovky tankov, si v súčasnosti tanky Leopard 2 prenajíma od Nemecka. Grécko a Turecko sa podľa komentátorov najskôr svojich leopardov nevzdajú vzhľadom na napätie vo vzájomných vzťahoch.

Spojené štáty na 20. januára zvolali na základňu v nemeckom Ramsteine ďalšie stretnutie predstaviteľov krajín, ktoré Ukrajine vojensky pomáhajú. Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg v pondelok uviedol, že pri rokovaní v Ramsteine pôjde o ďalšie dodávky zbraní na Ukrajinu.

Tanky Leopard 2 má dostať aj Česko a Slovensko ako náhradu za stroje T-72 a ďalšiu výzbroj poskytnutú Ukrajine; vlani obe krajiny dostali po jednom darovanom kuse. Na 44 objednaných tankov Leopard 2 čaká Maďarsko, ktoré si na výcvik zatiaľ prenajalo 12 tankov staršej verzie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok