Grécko a Malta zaostávajú v sankciách proti Rusku, kritiku eurokomisie odmietajú

ta3 ČTK
11.1.2023 20:34

Grécko a Malta zaostávajú za ďalšími členskými krajinami Európskej únie v uplatňovaní protiruských sankcií. S odkazom na zdroj a dokument z Európskej komisie o tom informovala agentúra Reuters. Obe krajiny nahlásili Bruselu, že zmrazili majetok ruských subjektov v hodnote niekoľkých stoviek tisíc eur, čo je najmenej v celej dvadsaťsedmičky. Atény aj Valletta kritiku odmietajú.

Grécko a Malta zaostávajú v sankciách proti Rusku, kritiku eurokomisie odmietajú
TASR/AP (iluň

Podľa dokumentu Európskej komisie Malta zmrazila ruským subjektom mimo ruskej centrálnej banky majetok v hodnote 147.000 eur. V prípade Grécka hodnota zablokovaného majetku činí 212.000 eur. Celkom únijné štáty zmrazili na základe sankcií vyhlásených kvôli ruskej vojne na Ukrajine ruským občanom a firmám majetok za zhruba 20,3 miliardy eur. V takmer každej únijnej krajine bola hodnota zmrazeného majetku viac ako jeden milión eur. Osem krajín, medzi ktorými sú Nemecko, Luxembursko, Belgicko, Taliansko či Rakúsko, zmrazili majetok v hodnote vyššej ako jedna miliarda eur.

"Je to trochu prekvapivé," povedal k údajom Malty a Grécka nemenovaný únijný činiteľ. Podľa neho buď v menovaných krajinách nie je toľko ruských investícií, alebo Grécko a Malta "nerobia svoju prácu". Napríklad Malta v minulosti lákala bohatých ľudí z Ruska a Bieloruska na možnosť získať pas v prípade vysokých investícií v ostrovnej krajine.

Atény a Valletta kritiku, že neuplatňujú sankcie dostatočne dôsledne, odmietajú. Malta tvrdí, že zmrazila majetok vo výške 222.000 eur a pomáhala ďalším únijným štátom dohľadať a zabezpečiť majetok subjektov na sankčných zoznamoch. "Grécke investičné prostredie nie je priaznivé pre príchod ruského kapitálu a firiem," uviedol predstaviteľ gréckej vlády. Podľa neho sa gréckym úradom nepodarilo zistiť žiadny ďalší majetok ako ten, ktorý nahlásili orgánom Únie.

EÚ a členské štáty zmrazili aj majetok ruskej centrálnej banky vo výške zhruba 300 miliárd eur. Úrady uvažujú o tom, že by majetok zabavili a použili ho na obnovu Ukrajiny.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok